Guide

Puds som facademateriale

En pudset facade giver huset et rent og ensartet udseende, og det kan få selv den kedeligste mur til at skinne på ny. Men det er bestemt ingen let løsning. For puds er en pudsig størrelse, der skal fornys ofte og kræver en hel del vedligeholdelse.

Hvad er puds?

Puds er en mørtelmasse, du kan smøre på dit murstenshus for at give det en mere ensartet overflade. Det består af sand, kalk og vand.

Hvorfor pudse sin facade?

Puds kan dække slidte mursten og grimme fuger og er en effektiv måde at friske et gammelt hus op.

Hvilke facader kan man pudse?

Det er typisk facader af mursten, der bliver pudset. Man kan pudse de fleste murstensfacader. Men jo mere struktur murværket har, desto lettere er det at få pudsen til at binde. En helt glat mursten, binder altså pudsen dårligere end en grov og ru mursten.

Er din facade af beton eller gasbeton kan den også pudses. I forbindelse med en udvendig efterisolering, hvor isoleringsmåtterne skrues på facaden, er det muligt at pudse direkte ovenpå isoleringsmåtterne.

Derfor er det vigtigt, at din facade kan ånde

På samme måde som mennesker, skal et hus både kunne optage og udskille vand. Et hus optager fugt udefra fra regn og sne samt fugt i luften. Indefra bliver det også udsat for fugt, fordi vi mennesker ånder, sveder og går i bad.

Al den fugt skal huset kunne afgive igen. Kan det ikke det, evt. på grund af flere lag maling, bliver fugten fanget og ophobet i muren, hvilket resulterer i fugtskader, revner og svamp.

På hvilke måder kan man pudse sin facade?

Alt efter hvor tydeligt du vil kunne se de bagvedliggende mursten i facaden, kan du variere mængden af mørtel, du smører på.

  • Tykt og dækkende lag
    Vil du slet ikke kunne se murstenene, skal du give dit hus to til tre lag. Først et såkaldt udkast, der skal få de efterfølgende lag til at hæfte bedre fast. Derefter grovpudsning og til sidst - bogstavelig talt - en finpudsning.
    Det er vigtigt at pudse facaden op i flere lag i forskellig tykkelse. Det gør nemlig overfladen mere elastisk, så den ikke revner.
  • Tyndt lag
    Vil du gerne kunne ane murstenene igennem pudsen, skal du bruge en tyndpuds. Det kan du påføre ved vandskuring, sækkeskuring, filtsning eller beraping.
  • Farvet puds
    Skal dit hus have en farve, kan du vælge at bruge indfarvet puds. Der findes flere metoder, og det er en smagssag, om man er til en ensartet og finkornet overfalde eller en med mere struktur. Du skal dog være opmærksom på, at farven i pudsen gør det sværere at reparerer facaden, uden at man kan se det.

Kan man selv pudse sin facade?

Man kan godt selv pudse sin facade, men det er svært, og fejl kan resultere i alvorlige skader. Det er derfor en god ide at få professionel hjælp, så du er sikker på at få et ensartet og jævnt udtryk og undgå revner, afskalninger og fugtskader, der er svære at rette op på, når de først er kommet.

Det er vigtigt at der vælges den rigtige mørtel, give facaden det rigtige antal lag puds, i den rigtige tykkelse og i den rigtige rækkefølge. Der er med andre ord mange faktorer ved det enkelte hus og dets materialer, som det kan være svært for en ikke-fagperson at gennemskue.  

Hvad koster det at pudse en facade?

Inklusive arbejdstimer kan det nemt koste 100.000 kroner at få pudset et hus på størrelse med et almindeligt parcelhus. Skal facaden først renses, kan det koste dobbelt så meget.

Hvor lang levetid har en pudset facade?

Hvis facaden er lavet ordentligt og bliver vedligeholdt jævnligt, kan en pudset facade holde i flere hundrede år.

Hvilket vejr er bedst at kalke i?

Du skal helst kalke, når luftfugtigheden er høj og temperaturen middel, hvilket vil sige mellem 5 og 20 grader. Kalk kan nemlig ikke hærde ved under 5 grader, og ved højere temperaturer end 20 grader vil kalken udtørre for hurtigt. Det er derfor bedst at kalke i foråret eller efteråret.

Kilde: kalk.dk

Hvordan maler man en pudset facade?

Det er fristende at male en pudset facade, men man skal tænke sig grundigt om, før man går i gang. En forkert malerbehandling kan nemlig give alvorlige fugtskader i facaden, som det er dyrt og besværligt at udbedre.

Derfor kan det godt betale sig at søge rådgivning hos en murer. Han kan fx fortælle dig, om facaden er pudset med kalkmørtel eller cementmørtel, hvilket er altafgørende, når du skal vælge den korrekte malerbehandling.

Er facaden af kalkpuds, er der visse produkter, som du ikke må bruge, fx silikat- og cementpulvermaling. Omvendt bør du aldrig male med kalkbaserede produkter på cementpuds.

Det er desuden vigtigt at vælge en diffusionsåben maling, der tillader fugten at bevæge sig ind og ud af overfladen. Lukker du overfalden med en mere tæt malerbehandling, vil der kunne opstå fugtskader i muren, der kan give frostsprængninger og grimme afskalninger.

Selvom en maling bryster sig af at være diffusionsåben, er du dog ikke helt på den sikre side. Forskellige malinger har nemlig forskellig diffusionsåbenhed, og maler du i flere lag med en mindre diffusionsåben maling, risikerer du, at overfladen bliver for tæt.

Er facaden allerede malet, skal du forsøge at finde ud af, hvilken type maling, der er brugt. Du bør så vidt muligt fortsætte med samme produkt, da det giver den bedste holdbarhed.

Husk dette, inden du pudser din facade

  • Udskift løse og ødelagte mursten
  • Reparer løse og revnede fuger
  • Reparer sætningsrevner (revner fra husets sokkel og op)
  • Fjern gammel løst puds
  • Fjern søm, kroge og andre ting, der er boret ind i muren
  • Rengør muren, så der ikke længere er spor af fedt, snavs og begroninger som mos og alger

Kilde: optimera.dk

Hvordan vedligeholder man en pudset facade?

Puds er porøst og kan derfor let revne, skalle af og få huller. Hold derfor løbende øje med facaden og reparer skaderne, når du finder dem. Det er nemlig bedre for huset og billigere at rette op på dem, inden de vokser sig store og resulterer i fugtskader med efterfølgende svamp og råd.

Det er nemlig ikke blot et æstetisk problem, når pudsen skaller af og revner. Fugt kan nemmere trænge ind og har herefter svært ved at fordampe igen. Fugten kan udover råd og svamp også give frostsprængninger i murstenene

Fjern det løse puds og kom et jævnt lag af ny puds på. Er det er stort areal, er det bedst at få hjælp fra en murer.

Udover at holde øje med pudsens tilstand er det en god idé, at overfladebehandle sin pudsede facade hvert 5. – 10. år.

Værd at overveje omkring puds

Fordele

  • Kan give dit hus nyt liv
  • Kan reparere små skader på dit gamle hus
  • Giver dig mulighed for at male dit hus
  • Løser problem med murbier  

Ulemper

  • Kræver meget vedligeholdelse
  • Gør det svært at reparere muren indenunder
  • Porøst og derfor sart overfor slag, stød og ridser
  • Fugtskader bliver tydeligere
  • Svært at fjerne puds igen, hvis man fortryder
  • Svært at lappe et lille område uden synlig farveforskel

Find mere info om puds