Guide

Træ som facademateriale

Mange forbinder træfacade med sommerhuse eller svenskernes ikoniske, rødmalede træhuse. Men træ er meget mere end det. Udover at være et smukt naturmateriale med uanede arkitektoniske muligheder, er det også billigt og nemt at arbejde med. Du skal dog indstille dig på, at en træfacade kræver en hel del vedligeholdelse.

Hvorfor beklæde sit hus med træ?

En facadebeklædning af træ giver talrige muligheder for at lege med mønstre, farver, teksturer og stil. Med træ kan du både skabe romantiske hytter og strømlinet, moderne arkitektur. Og har du hænderne nogenlunde godt skruet på, kan du selv beklæde dit hus med træ - helt uden hjælp fra professionelle.

Hvor lang tid kan en facade af træ holde?

Levetiden afhænger af flere ting bl.a. træsorten, overfladebehandlingen, den løbende vedligeholdelse, samt hvor udsat facaden er for vind og vejr. Det er kun teak og ægte cedertræ, der kan stå ubehandlet. Alle andre træsorter nedbrydes gradvist af vejrliget og bør derfor behandles med enten maling eller træbeskyttelse. Men den rette behandling kan et træhus stå i mange hundrede år. Et tagudhæng vil gøre facaden mindre udsat. Det er desuden en fordel, hvis træet ikke har direkte jordkontakt.

Hvilke træsorter kan man beklæde sit hus med?

Der findes mange spændende træsorter på markedet, men der er stor forskel på holdbarheden og prisen. Noget træ er mere velegnet end andet, så sæt dig grundigt ind i de enkelte træsorter og deres egenskaber, før du vælger facade.

  • Fyr Kernen i fyrtræer er velegnet til facadebeklædning. Det har en høj holdbarhed og er fugtafvisende. Den ydre del af træet har dog ikke lige så gode egenskaber. Vælg derfor så vidt muligt træ, der er skåret af fyrtræets inderste kerne. Facader af fyr skal altid beskyttes med en overfladebehandling.
     
  • Gran Den lukkede cellestruktur betyder at gran er god til at holde på vandet og samtidig lukke af for udefrakommende fugt som fx regn. Det gør gran til en robust og vejrbestandig træsort, der er særdeles velegnet som facadebeklædning.

    Den lukkede cellestruktur har dog den ulempe, at det kan være svært at imprægnere træet, hvorfor træsorten lettere end andre træsorter bliver angrebet af svampe og insekter. Gran skal på samme måde som fyr overfladebehandles.
  • Eg er et eksklusivt og dyrt facademateriale, og mange nøjes derfor ofte kun med at bruge det til rammerne om vinduerne eller andre detaljer.

    Egetræ er en af de træsorter, der allerholder bedst. Det skyldes det høje indehold af garvestoffer, der forhindrer råd og svamp. Ligesom gran har eg en lukket cellestruktur, der forhindrer vand i at trænge ind og lave fugtskader.
     
  • Lærk indeholder mere harpiks end andre træsorter, hvilket bidrager til træets lange holdbarhed. Harpiksen befinder sig primært i træets kerne, og derfor er det vigtigt, at brædderne er skåret af kernetræet og ikke af de yderste lag.

    I Danmark er det særligt den langsomvoksende sibiriske lærk, der bruges til facader. Denne type lærketræ har meget tætte årringe og højt harpiksindhold, der gør den særligt modstandsdygtig over for råd.  
  • Cedertræ. Cedertræ er et dyrt men ofte anvendt facademateriale, der med tiden patinerer til en smuk sølvgrå farve. Træsorten har et højt indhold af fenol, som beskytter træet mod råd og svamp.
     
  • Teaktræ har en smuk mørkebrun farve og er især kendt fra møbler fra 1960’erne. Træsorten kan dog også sagtens bruges som facadebeklædning, om end det er et dyrt materiale.

    Teaktræ har et højt indhold af naturlige olie, hvilket giver en ekstremt god holdbarhed. Det betyder, at teak kan stå i helt op til 25 år uden overfladebehandling.

Kilde: træ.dk 

Hvad er trykimprægneret træ?

Trykimprægneret træ er træ, der på forhånd er imprægneret med nogle kemikalier, der kan øge træets holdbarhed. Imprægneringen er påført vedhjælp af tryk og vakuum og består typisk af kobberbaserede midler, mens træet typisk er fyrretræ.

Det er smart at bruge trykimprægneret træ, der hvor der er særlig stor risiko for nedbrydning. Det kan fx være tæt på jorden, hvor fugt let trænger op i træet.

Hvor bæredygtig er en facade af træ?

Træ er som udgangspunkt et bæredygtigt materiale, da det vokser naturligt og er en fornyelig ressource.

Desuden er træ let nedbrydeligt og kan bruges til energiudvinding. Det er derfor ikke svært at komme af med træet og genbruge det, hvis man river et træhus ned. Selvom træ har brug for en del vedligeholdelse, kan det holde forholdsvist længe.

Desuden ældes træ med ynde og er smukt, selvom det er gammelt. Det er derfor også æstetisk bæredygtigt.

Omvendt kan man sige, at man fjerner en CO²-optagende organisme, når man fælder et træ, og det tager mange år for et træ at vokse og blive stort.

 

Derfor er fugt dårligt for træ

Fugt øger risikoen for svampeangreb. Kommer andelen af vand i træet op på 20% eller mere, vil de naturligt forekommende svampe blive aktive og begynde at nedbryde træet. Det er umuligt at komme svampene helt til livs. For selvom fugtigheden i træet falder, vil svampesporene blot gå i dvale og vente på, at forholdene igen bliver attraktive – dvs. fugtige nok.

Hvordan vedligeholder man en facade i træ?

En facade af træ skal vedligeholdes ca. hvert 3. – 8. år. Det skal den både for at bevare sit smukke udseende og for at være beskyttet mod fugt, udtørring af solen samt angreb fra svampe og insekter.

Typisk skal træet behandles med grundingsmidler og derefter en overfladebehandling med enten træolie eller maling.

Træ kan ætse dine skruer op

Ikke alle materialer går hånd i hånd. Faktisk nedbryder nogle træsorter bestemte metaller. Tjek derfor inden du borer, om materialet på dine skruer passer til træet på dit hus. Ellers risikerer du nemlig, at de naturligt forekommende stoffer i træet ætser skruen væk.

Kilde: Bolius.dk

Hvad koster en facade af træ?

En facade af træ er billig i forhold til andre materialer. Prisen afhænger dog af, hvilken træsort du vælger. Her er teak det dyreste, men også eg og cedertræ er eksklusive materialer. 

Da træ kræver en del vedligeholdelse, skal du huske at medregne de løbende udgifter og arbejdstimer i den samlede vurdering af prisniveauet.

Værd at overveje omkring træ

Fordele

  • Let konstruktion
  • Hurtigt og nemt at montere
  • Billigt
  • Bæredygtigt
  • Let at udskifte enkeltdele
  • Nemt at male

Ulemper

  • Sart overfor vind, sol og vand
  • Risiko for skader af fugt, råd og svamp
  • Skal vedligeholdes ofte
  • Ikke alle lokalplaner giver lov til at bygge et træhus
  • Dampspærre er et must og skal monteres korrekt

Find mere info om træ