Guide

Hvad er forskellen på et arkitekttegnet hus og et typehus?

En af de første ting, du skal beslutte som nybygger er, om det skal være et typehus eller et arkitekttegnet hus. Der er fordele og ulemper ved begge dele. Læs her, hvad du egentlig får, når du lader en arkitekt tegne dit nye hjem.

Vælg hus efter dit temperament

En af de første, men også vigtigste beslutninger, når du skal bygge et nyt hus, er, om det skal være et typehus eller et arkitekttegnet hus. Men der er en væsentlig forskel på det at vælge sit hus ud fra et katalog og det at samarbejde med en arkitekt om udformningen og designet af et personligt hus. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind fordele og ulemper, og vælger den løsning, som passer bedst til dit temperament og dine forventninger til byggeprocessen.

Er du typen, der gerne vil have maksimal indflydelse på løsninger og detaljer, og samtidig er parat til at lægge det ekstra engagement, det kræver at være med i designprocessen, vil det arkitekttegnede hus formentlig være det rette valg for dig.

Er du derimod tilfreds med at sammensætte dit hus ud fra en begrænset pallette af valgmuligheder, og lægger du stor vægt på at have en fast pris, bør du overveje et typehus, der netop tilbyder tryghed og hurtig byggeproces. 

Det får du i et arkitekttegnet hus

Fordele

  • Et helt unikt hus, der er skræddersyet efter dine personlige ønsker og behov.
    Stor indflydelse på det færdige resultat, da du er med i alle de vigtige beslutninger.  
  • Arkitekten sørger for at stilen er gennemført - fra de store linjer og helt ud i detaljen.
  • Arkitekten har et æstetisk og funktionelt overblik samt en byggeteknisk og lovgivningsmæssig viden, som kommer dig til gode. Han er uvildig, og kan rådgive dig uden økonomiske særinteresser.
  • En spændende og kreativ proces med nogle løsninger og ideer, som du måske ikke selv var kommet på.

Vær opmærksom på

  • Der er større uvished i de indledende faser, da ikke alle detaljer er afklaret fra starten.
  • Økonomien ligger først fast senere i forløbet
  • Der er ingen, der før har boet med den indretning af et hus. Du er derfor prøveballon, og det stiller krav til din forestillingsevne i den indledende fase, hvor huset skitseres.

Det får du i et typehus

Fordele

  • Nem og overskuelig beslutningsproces. Du skal kun have kontrakt med ét firma, og mange beslutninger ligger allerede fast.
    En kortere proces fra du beslutter dig for at bygge et nyt hus, til det står klar til indflytning.
  • Et billigere hus, da firmaet, der bygger huset, drager fordel af at genbruge standardløsninger.
  • Bedre overblik over økonomien fra start.
  • Mulighed for at besøge et prøvehus, før du beslutter dig.

Vær opmærksom på

  • Det kan være svært at få individuelle ønsker opfyldt. Ofte vil der dog være nogle valgmuligheder i forhold til materialer og planløsninger.
    Måske passer huset ikke arkitektonisk til din grund og omgivelserne. Måske er det umuligt at placere typehuset ideelt i forhold til verdenshjørnerne.
  • Du får ingen uvildig rådgivning, da rådgiver og sælger hos typehusfirmaerne er én og samme person.

Hvad koster det at bruge en arkitekt?

Det er forskelligt, hvad hjælp fra en arkitekt koster. Det kommer an på, hvem du vælger, hvad du skal have bygget, og hvor mange opgaver i byggeprocessen, arkitekten skal stå for.

Desuden beregner arkitekter pris på forskellige måder. Nogle tager en fast timepris. Den ligger ofte på mellem 1.000 kr. og 1.200 kr. inkl. moms

Andre vælger at tage en procentdel af den samlede byggepris. Dette gælder dog kun, hvis arkitekten er med hele vejen gennem byggeprocessen fra idé til færdig bygning. Procentdelen ligger ofte på 10 - 15 %. Ender dit byggeprojekt med at koste 2.000.000 kroner skal arkitekten altså have mellem 200.000 kr. og 300.000 kr. i honorar inkl. moms.

Få råd til arkitekten

  • Byg lidt men godt
    Sæt fokus på kvaliteten og ikke kvantiteten af dine kvadratmeter. Et stort hus er ikke nødvendigvis bedre og mere velfungerende end et mindre – men det er dyrere at bygge.
  • Research
    Dette gælder især materialer som fliser, gulvplanker, køkken og hvidevarer, hvor du kan spare mange penge, hvis du gør forarbejdet grundigt, indhenter tilbud og ikke er bange for at krejle lidt. Det tager tid, men betaler sig .
  • Prioriter!
    Eksklusive byggematerialer og komplicerede bygge­tekniske løsninger gør dit husprojekt dyrere. Vælg i stedet billige materialer, fx tagpap på taget, og en simpel konstruktion. Så får du også råd til smukke, funktionelle rum, lækkert dagslys og personlige detaljer.