8 smukke materialer til taget

Taget har stor betydning for husets udseende og karakter. Det er derfor vigtigt, at du vælger materiale og form, så det ikke bare passer til din smag og ønske til vedligeholdelsen, men også klæder husets alder og arkitektur. Bliv klogere på 8 velegnede tagmaterialer her. 

Af: Pernille Hjorth
Foto: Pia Enghild, Christina Kayser Onsgaard og Andreas Mikkel Hansen

1. Skifer

Naturskifer findes i mange forskellige farvevarianter alt afhængig af, hvor i verden skiferen er brudt. De mest almindelige varianter er sort og blågrå. Overfladen kan være mere eller mindre rustik, og materialet er meget modstandsdygtigt overfor vind og vejr. Den ekstremt lange levetid og den minimale vedligeholdelse gør skifer til et bæredygtigt tagmateriale. 

På huset her ombygget af arkitekt Jesper Korf er det kombineret med en facade i kobber og sort puds. 

Levetid: Over 100 år

Materialepris: Dyr 1.000-1.100 kr. pr. m2 inkl. lægning

Kompleksitet: Høj

Vedligehold: Næsten ingen

Vægtklasse: Tung

Se mere fra huset her 


ombygget typehus med eternit på taget. materialeguide om eternit og andre materialer til taget

2. Eternit

Eternit fremstilles i dag af fibercement uden brug af asbest. Belægningen får i flere farver, og både som bølgeplader og flade skifre, der er et prisbilligt alternativ til ægte naturskifer. Nemme at lægge selv. Mos og snavs fjernes nemt med en stiv kost.   

Huset her fra 1964 er ombygget af arkitekt Morten Dalsgaard med nyt eternittag og en mere moderne facadebeklædning. Samtidig er de små rum, der er klassisk for hustypen, slået sammen til større værelser og en mere åben og moderne planløsning.

Levetid: 20-30 år

Materialepris: Fra kr. 120 pr. m2

Monteringspris: 500-700 kr. pr. m2

Kompleksitet: Lav

Vedligehold: Lav

Vægtklasse: Let

Se mere om huset her


3. Teglsten

Tegl er et klassisk dansk tagmateriale som klæder de fleste ældre huse. Stenene fremstilles i ler, som brændes ved høje temperaturer. Fås i flere former og farver, og med forskellige overfladebehandling fx blank glasering. I modsætning til fx betontegl er ægte tegl mindre modtagelige for mos og begroninger. Taget ældes med stor skønhed.     

Huset her er et parcelhus fra 70'erne, der er energioptimeret og har fået nyt tag og ovenlysvinduer af arkitekt Thomas Hjort.

Levetid: 60-75 år

Materialepris: 300-600 kr. pr. m2

Monteringspris: 700-1200 kr. pr. m2

Kompleksitet: Høj

Vedligehold: Næsten ingen

Vægtklasse: Tung

Se mere fra huset her


4. Træspån

Tagspån, tækkespån eller shingles, som de også kaldes, er små, flade stykker træ, som bliver lagt på taget. Materialet benyttes relativt sjældent herhjemme, men har faktisk været kendt i Danmark siden vikingetiden. Skæres træspån korrekt, dvs. som spejlskårne shing­les, vil vandet løbe af taget i stedet for at opfugte træ­et. Dette kaldes selvimprægnerede spån. Spånerne skal dog overfladebehandles med trætjære eller træolieprodukt.

Huset her er et nybygget sommerhus af arkitekt Riko Sprohar Lundquist og ligger lige ud til Vesterhavet. Med tiden vil træspånene på taget patinere til en smuk sølvgrå farve.

Levetid: 50-100 år

Materialepris: 1.800-2.000 kr. pr. m” inkl. lægning

Kompleksitet: Høj

Vedligehold: Kræver en del vedligeholdelse

Vægtklasse: Let 

Se mere fra boligen her


4 ting du skal tænke over, når du skifter tag

Vægt
Tagets konstruktion er bygget, så det kan holde til taget. Skifter du tag, kan du derfor ikke nødvendigvis regne med, at du kan skifte fra et let tag til et tungere tag uden en ny konstruktion. Det kunne være fra lette bølgeplader i eternit til tagsten af beton. Undersøg derfor dette.

Stil
Valget af tag har stor betydning for din boligs udseende. Det er derfor vigtigt, at dit tag passer til arkitekturen. Det typiske og sikre valg er derfor at købe en ny version af det eksisterende tag. Vil du gerne have en ny type, kan du med fordel kontakte en arkitekt for rådgivning.

Lokalplan
Din lokalplan kan have servitutter – det vil sige regler – der siger, at du SKAL have en bestemt slags tag med en særlig hældning. Det kan også være, at den ikke har. Det er derfor en god ide, at læse lokalplanen, inden du vælger tag.

Levetid vs. pris
Der er stor forskel på priser og levetid blandt tagtyperne. Regn altid gerne prisen ud pr. leveår inkl. vedligeholdelse og kig ikke kun på førstegangsbetalingen. For den billigste løsning her og nu kan godt ende med at blive den dyreste. Desuden skal du være opmærksom på, at mange tage også har et undertag, du kan risikere har en kortere levetid end tagbelægningen. Og skal det skiftes, skal hele dit langtidsholdbare og dyre tag af for at skifte undertaget. Kig derfor også efter et undertag med en lang levetid.

Kilde: Bolius

5. Strå

Strå er et smidigt og let tagmateriale, som kan arbejde sammen med alle andre byggematerialer. Det kan være billigere at lægge strå end tegl, men det er typisk dyrere at forsikre et stråtag. Et stråtag skal holdes fri for mos, da disse begroninger kan gøre taget mere fugtigt og dermed være med til at nedbryde taget. Rygningen vedligeholdes med havrehalm ca. hvert 5-10 år. 

Huset her er nybygget af arkitekt Peter Wedell-Wedellsborg og har også et tilhørende anneks og vognhus.

Levetid: 40-50 år på nordvendte tagflader og 20-40 år på sydvendte

Materialepris: Rimelig

Monteringspris: Rimelig

Kompleksitet: Høj

Vedligehold: Kræver løbende vedligehold

Vægtklasse: Let

Se mere fra huset her


6. Tagpap

Lægger man et tagpaptag korrekt, kan det næsten matche andre tagbelægningers holdbarhed. Det er desuden et billigt materiale med mange spændende arkitektoniske muligheder bl.a. listetækning. Taget er næsten vedligeholdelsesfrit, hvis det monteres med hældning. Reparation er nemt og billigt.

Huset her var før et ældre hus med en masse tilbygninger sat på i årenes løb. En ny familie købte huset og fik arkitekt Rune Ager Brund til at ombygge det det, så det i dag er et smukt, minimalistisk træhus.

Levetid: 30-40 år

Materialepris: Fra 250 kr. pr. m2

Monteringspris: Rimelig

Kompleksitet: Lav

Vedligehold: Næsten ingen

Vægtklasse: Let

Se mere fra huset her


7. Zink

Zink er et af de mest formbare tagmaterialer og derfor velegnet til skæve og geometriske former. Materialet er yderst vejrbestandigt og patinere smukt med en blågrå patina, der beskytter taget yderligere mod nedbrydning. Zink er et af de mindst vedligeholdelseskrævende tagmaterialer. 

Huset her med zink-tag er en tilbygning af arkitekt Tom Mose Petersen. Med tilbygningen fik familien mere plads og et hyggeligt gårdrum.

Levetid: 60-80 år

Materialepris: Dyr

Monteringspris: Dyr

Kompleksitet: Middel

Vedligehold: Næsten ingen

Vægtklasse: Let

Se mere fra huset her


8. Grønt sedum-tag

Sedum er det latinske navn for stenurt, der er en stor plantefamilie med vækster i mange forskellige farver. Et sedum-tag skifter udseende hen over året og kan blomstre med flere farver midt på sommeren. Planterne kan optage og tilbageholde op mod 50 % af det vand, der lander på taget. Belægningen er CO2-neutralt, da det produce­res næsten uden brug af energi. Skal hverken klippes, vandes eller gødes.  

Huset her er et nybygget sommerhus af arkitekt Lars Bo Poulsen. Taget af sedum passer perfekt til klitternes gul-grønne nuancer.

Levetid: Mere end 30 år

Materialepris: 400-750 kr. pr. m2

Monteringspris: Billigt

Kompleksitet: Lav

Vedligehold: Ingen

Vægtklasse: Medium

Se mere fra huset her


Se også disse historier