Guide

Guide til 8 smukke tagmaterialer

Taget har stor betydning for husets udseende og karakter. Det er derfor vigtigt, at du vælger materiale og form, så det ikke bare passer til din smag og ønske til vedligeholdelsen men også klæder husets alder og arkitektur. Bliv klogere på 8 velegnede tagmaterialer her.

1. Skifer

Om materialet
Naturskifer findes i mange forskellige farvevarianter alt afhængig af, hvor i verden skiferen er brudt. De mest almindelige varianter er sort og blågrå. Overfladen kan være mere eller mindre rustik, og materialet er meget modstandsdygtigt overfor vind og vejr.

Man forventer en levetid på over 100 år, og det kombineret med den minimale vedligeholdelse gør skifer til et bæredygtigt tagmateriale. 

Materialepris: Dyr 1.000-1.100 kr. pr. m2 inkl. lægning

Kompleksitet: Høj

Vedligehold: Næsten ingen

Vægtklasse: Tung

2. Eternit

Om materialet
Eternit fremstilles i dag af fibercement uden brug af asbest. Belægningen får i flere farver, og både som bølgeplader og flade skifre, der er et prisbilligt alternativ til ægte naturskifer. Nemme at lægge selv. Mos og snavs fjernes nemt med en stiv kost.   

Der er en forventet levetid på et eternittag på 20-30 år.

Materialepris: Fra kr. 120 pr. m2 og monteringspris på 500-700 kr. pr. m2

Kompleksitet: Lav

Vedligehold: Lav

Vægtklasse: Let

3. Teglsten

Om materialet
Tegl er et klassisk dansk tagmateriale som klæder de fleste ældre huse. Stenene fremstilles i ler, som brændes ved høje temperaturer. Fås i flere former og farver, og med forskellige overfladebehandling fx blank glasering. I modsætning til fx betontegl er ægte tegl mindre modtagelige for mos og begroninger. Taget ældes med stor skønhed.  

Teglstentage har en forventet levetid på 60-75 år.

Materialepris: 300-600 kr. pr. m2 og en monteringspris på 700-1200 kr. pr. m2

Kompleksitet: Høj

Vedligehold: Næsten ingen

Vægtklasse: Tung

4. Træspån

Om materialet
Tagspån, tækkespån eller shingles, som de også kaldes, er små, flade stykker træ, som bliver lagt på taget. Materialet benyttes relativt sjældent herhjemme, men har faktisk været kendt i Danmark siden vikingetiden. Skæres træspån korrekt, dvs. som spejlskårne shing­les, vil vandet løbe af taget i stedet for at opfugte træ­et. Dette kaldes selvimprægnerede spån. Spånerne skal dog overfladebehandles med trætjære eller træolieprodukt.

Træspån har en forventet levetid på 50-100 år.

Materialepris: 1.800-2.000 kr. pr. m2 inkl. lægning

Kompleksitet: Høj

Vedligehold: Kræver en del vedligeholdelse

Vægtklasse: Let 

4 ting du skal tænke over, når du skifter tag

  • Vægt
    Tagets konstruktion er bygget, så det kan holde til taget. Skifter du tag, kan du derfor ikke nødvendigvis regne med, at du kan skifte fra et let tag til et tungere tag uden en ny konstruktion. Det kunne være fra lette bølgeplader i eternit til tagsten af beton. Undersøg derfor dette.
  • Stil
    Valget af tag har stor betydning for din boligs udseende. Det er derfor vigtigt, at dit tag passer til arkitekturen. Det typiske og sikre valg er derfor at købe en ny version af det eksisterende tag. Vil du gerne have en ny type, kan du med fordel kontakte en arkitekt for rådgivning.
  • Lokalplan
    Din lokalplan kan have servitutter – det vil sige regler – der siger, at du SKAL have en bestemt slags tag med en særlig hældning. Det kan også være, at den ikke har. Det er derfor en god ide, at læse lokalplanen, inden du vælger tag.
  • Levetid vs. pris
    Der er stor forskel på priser og levetid blandt tagtyperne. Regn altid gerne prisen ud pr. leveår inkl. vedligeholdelse og kig ikke kun på førstegangsbetalingen. For den billigste løsning her og nu kan godt ende med at blive den dyreste. Desuden skal du være opmærksom på, at mange tage også har et undertag, du kan risikere har en kortere levetid end tagbelægningen. Og skal det skiftes, skal hele dit langtidsholdbare og dyre tag af for at skifte undertaget. Kig derfor også efter et undertag med en lang levetid.

    Kilde: Videncentret Bolius

5. Stråtag

Om materialet
Strå er et smidigt og let tagmateriale, som kan arbejde sammen med alle andre byggematerialer. Det kan være billigere at lægge strå end tegl, men det er typisk dyrere at forsikre et stråtag. Et stråtag skal holdes fri for mos, da disse begroninger kan gøre taget mere fugtigt og dermed være med til at nedbryde taget. Rygningen vedligeholdes med havrehalm ca. hvert 5-10 år. 

Den forventede levetid på et stråtag er ca. 40-50 år på nordvendte tagflader og 20-40 år på sydvendte.

Materialepris: Rimelig og det samme gælder for monteringsprisen

Kompleksitet: Høj

Vedligehold: Kræver løbende vedligehold

Vægtklasse: Let

6. Tagpap

Om materialet
Lægger man et tagpaptag korrekt, kan det næsten matche andre tagbelægningers holdbarhed. Det er desuden et billigt materiale med mange spændende arkitektoniske muligheder bl.a. listetækning. Taget er næsten vedligeholdelsesfrit, hvis det monteres med hældning. Reparation er nemt og billigt.

Den forventede levetid er 30-40 år.

Materialepris: Fra 250 kr. pr. m2 og en rimelig monteringspris.

Kompleksitet: Lav

Vedligehold: Næsten ingen

Vægtklasse: Let

7. Zink

Om materialet
Zink er et af de mest formbare tagmaterialer og derfor velegnet til skæve og geometriske former. Materialet er yderst vejrbestandigt og patinere smukt med en blågrå patina, der beskytter taget yderligere mod nedbrydning. Zink er et af de mindst vedligeholdelseskrævende tagmaterialer. 

Den forventede levetid er 60-80 år.

Materialepris: Dyr - det samme gælder montering

Kompleksitet: Middel

Vedligehold: Næsten ingen

Vægtklasse: Let

8. Grønt sedum-tag

Om materialet
Sedum er det latinske navn for stenurt, der er en stor plantefamilie med vækster i mange forskellige farver. Et sedum-tag skifter udseende hen over året og kan blomstre med flere farver midt på sommeren. Planterne kan optage og tilbageholde op mod 50 % af det vand, der lander på taget. Belægningen er CO2-neutralt, da det produce­res næsten uden brug af energi. Skal hverken klippes, vandes eller gødes.  

Den forventede levetid er mere end 30 år.

Materialepris: 400-750 kr. pr. m2 og billig montage.

Kompleksitet: Lav

Vedligehold: Ingen

Vægtklasse: Medium