Luk naturen ind i sommerhuset

En tur i sommerhuset er ofte en oplagt mulighed for at komme tættere på naturen. Men hvordan inddrager du bedst naturen i dit sommerhus?
Vi giver dig en række gode bud her. 

Arkitekttegnet sommerhus med stråtag og skydedøre ud til terrassen
ÅBEN HELT OP Dørene i sommerhuset her af Eva Kristine Brørup kan skydes helt til side, så inde og ude smelter sammen og bliver til et stort lækkert rum. En god ide i sommerhuset, hvor man faktisk helst vil være udenfor hele tiden. SE MERE FRA SOMMERHUSET ved at klikke på billedet.

Skab tæt kontakt til naturen

De bedste sommerhuse har som regel et godt samspil med naturen.

Normalt sidder de fleste af os indenfor foran en skærm på arbejdet eller eller skolen. Når vi tager i sommerhus, vil vi derfor gerne være mere udenfor og i tættere kontakt med udelivet. 

Er du så heldig at skulle bygge dit sommerhus i et naturskønt område med klitter, skov eller marker, så dyrk det fuldt ud, og hiv det ind i huset. Det kan du fx gøre med store skyde- eller foldedøre, så du kan åbne helt op, så inde- og uderum flyder sammen.

Store vinduer, en lækker, overdækket terrasse og spændende kig indefra og ud kan også give dig den helt særlige oplevelse af at føle dig ude og inde på samme tid. En følelse, der især er vigtig i et sommerhus.

Arkitekttegnet sommerhus ud til vandte i nordsjælland
HAVUDSIGT HELE VEJEN IGENNEM Dørene i sommerhuset her af arkitekt Karina Søgaard kan skydes helt til side, så den smukke udsigt til havet går hele vejen igennem huset og ud på terrassen bagved. SE MERE FRA SOMMERHUSET ved at klikke på billedet
Smukke vinduer i arkitekttegnet sommerhus med udsigt til havet
UFORSTYRRET UDSIGT Fra top til gulv består "væggen" af glas, så familien indefra har helt uforstyrret kig til havet og naturen udenfor. Både når de kigger lige ud og til siderne. Taget svæver derfor nærmest. SE MERE FRA SOMMERHUSET ved at klikke på billedet.

En anden god måde at få mere ud af udelivet er ved at rykke indendørsfunktioner ud. Det kan være at bygge et udendørskøkken eller sætte en udendørsbruser op. 

Skal dit sommerhus ligge på en mere ordinær grund, kan du overveje at lade den ellers friserede græsplæne gro vildt, så der af sig selv kommer blomster og insekter. Samtidig slipper du for dårlig samvittighed over at huske at slå græs.

Husk dog at undersøge, om grunden er en del af landzone, og om der gælder særlige servitutter i lokalplanen. Den kan fx sige, at du skal have stenurt på taget eller kun må bygge i én etage.

Har du en helt fersk naturgrund, der ikke er byggemoden, og hverken har rør og elektriske installationer trukket hen, skal du være opmærksom på, at det i hvert fald koster 100.000 kroner at få på plads.

KIG TIL HAVEN FRA ALLE HJØRNER. Selv en ordinær sommerhushave kan bidrage med masser af oplevelser og skønne kig indenfor. I dette sommerhus af arkitekt Søren Sarup er hele gavlen i køkkenet ét stort glasparti og heller ikke i stuerne er der sparet på vinduespartierne. De grønne kig skaber en smuk og naturlig kontrast til sommerhusets enkle og hvide interiør.
SE MERE FRA SOMMERHUSET ved at klikke på billedet.
UDEKØKKEN PÅ KANTEN AF KLITTEN. Når man har græs og marehalm næsten helt op til soklen af huset, skal man gå efter en terrasseløsning, der understreger stedets rå og upolerede karakter. Terrassen her har et enkelt design med store, sandfarvede betonfliser, der matcher dimensionen på selve udekøkkenet, som også er i beton. Den elegante løsning er tegnet af arkitekt Marie Fenger Ehlers, der også har slået stregerne til selve sommerhuset. SE MERE FRA SOMMERHUSET ved at klikke på billedet.

Gør dit sommerhus til en sanselig oplevelse

Få liv i alle dine sanser og gør dit ophold i sommerhuset endnu mere givende med få tiltag.

Plant frugt og grøntsager i haven, som du kan smage på og dufte til. Der er ikke noget så dejligt og smagfuldt som et hjemmedyrket jordbær eller en kartoffel, du selv har gravet op af jorden.

Installer en bruser i haven eller på terrassen. En kold skyller, når det er varmt - og for den sags skyld også et varmt bad, når det er koldt - er en meget sanselig oplevelse, der kan få gang i hver en celle i din krop. Er det ikke muligt, kan du måske åbne dit badeværelse med en dør ud til haven.

SKAB LÆ BAG GLASPLADEN. En god udsigt over marker eller vand er ofte ensbetydende med masser af blæst på terrassen. I dette sommerhus har arkitekt Einar Serup sikret, at den skønne udsigt også kan nydes på de mere blæsende dage. Mellem halvmuren og taget er der monteret et stykke hærdet glas, som sikre læ, når familien spiser udenfor. SE MERE FRA SOMMERHUSET ved at klikke på billedet.
TAGUDHÆNG MED FORDELE. Et af de bedste steder at nyde den omkringliggende natur er fra en overdækket terrasse. I sommerhuset her, som er tegnet af arkitekt Lars Bo Poulsen, har det store tagudhæng flere funktioner. Dels forhindrer det overophedning af sommerhuset i de varme sommermåneder og dels giver det skygge på terrassen, så man har mulighed for at nyde terrasselivet uden at blive stegt midt på dagen. Tagudhænget giver desuden læ og beskytter mod aftendug og regn. Det gør terrassens brugbarhed endnu større. SE MERE FRA SOMMERHUSET ved at klikke på billedet

Overdæk terrassen, så kan hele familien sove trygt udenfor og mærke vinden i kinderne og nattedukken falde. Med en overdækket terrasse, føles det stadig lidt trygt og tæt på huset, og I kan sove uden at være bange for regn og alt for meget blæst og kulde.

Åben ild i haven kan tryllebinde børn som voksne. Lav et bålsted eller invester i et bålfad, så I kan sidde udenfor i de mørke timer og bage snobrød eller grille skumfiduser.

Hiv naturen ind i dit sommerhus med store vinduer og foldedøre, der kan skyder fra. På den måde flyder ude og inde mere sammen, og skulle den lunefulde danske sommer love regn, har stadig en masse pænt grønt at kigge på, selvom du sidder ved spisebordet og spiller Ludo.

Kilde: Arkitekt Søren Sarup og Danske BoligArkitekter

UDEBAD MED KIG TIL TRÆTOPPENE. I den lille ankomstgård foran sommerhuset kan man nyde naturen helt uforstyrret, mens man tager en skyller under åben himmel eller drikker morgenkaffe på bænken. Sommerhuset er tegnet af arkitekt Christian Rønne. SE MERE FRA SOMMERHUSET ved at klikke på billedet

Byg efter din grund

Skov
Fæld ikke løs af træerne, så snart du har købt grunden, men bo på grunden i et stykke tid, inden du finder motorsaven frem. Tænk over skyggeforholdene på grunden. Hvor er der læ, og hvor kommer solen fra? Hvor er de gode spots?  Det er nemt og hurtigt at fælde et træ, men det tager mange år for et træ at gro og vokse sig stort.

Strand
Havet giver masser af vind og havgus. Det er hårdt for materialerne og udtørrer hurtigt facaden. Tænk derfor over beklædningen og lysforhold, så det ikke ender med nogle grønne, sprukne brædder.

Ordinær grund
Tænk i indre gårdrum, så du kan ligge i bikini og sole dig, uden naboen kigger ind. Læg evt. dit hus i den anden ende af grunden end de andre sommerhuse.
Tænk over haven og lav en god haveplan. På den måde kan du få noget pænt og grønt at kigge på, selvom din grund egentlig bare er født som en græsplæne

Kilde: Arkitekt Karina Søgaard

BAD MED KIG TIL BIRKESTAMMER. En af de enkleste måder at få mere glæde af naturen omkring sommerhuset, er at etablere terrassedøre. I dette skønne træsommerhus af arkitekt Jørgen Dahlgaard, er der masser af glaspartier og selvfølgelig også et bad med kig til det grønne. SE MERE FRA SOMMERHUSET ved at klikke på billedet.
INDRAM UDSIGTEN. Store sprosseløse vinduer med dybe vindueskarme er fantastiske til at indramme udsigten til haven. I dette sommerhus, som er tegnet af Hanne Lind-Bonderup, fungerer vinduesnichen også som siddeplads. SE MERE FRA SOMMERHUSET ved at klikke på billedet
Arkitekttegnet sommerhus går i et med klitterne
I ÉT MED KLITTERNE Med sedum på taget har arkitekt Lars Bo Poulsen skabt et sommerhus, der putter sig perfekt ind i de gulgrønne klitter Vesterhavet. SE MERE FRA SOMMERHUSET ved at klikke på billedet.