Materialeguide: 8 smukke gulve

Valget af gulvmateriale har ikke kun betydning for æstetikken og helhedsindtrykket i din bolig. Det er samtidig den flade, der slides mest intensivt. Derfor betaler det sig at gøre noget ekstra ud af gulvene, når du bygger om eller nyt. Her får du gode råd og inspiration til dit gulvvalg.

Af: Pernille Hjorth
Foto: Christina Kayser Onsgaard m.fl.

Beton – råt, flot og slidstærkt

Beton er et robust og alsidigt gulvmateriale, der er let at vedligeholde. Gulvet kan indfarves i lige præcis den nuance, du ønsker. Overfladen skal beskyttes med enten voks eller betonforsegler. Er du vild med det matte, rå look, skal du vælge et slebet betongulv.  Du kan også vælge at få gulvet poleret, så det fremstår blankt.

Uopslidelige betongulve i entreen

Betongulve kan bruges i alle type rum, og deres hårdhed betyder, at de egner de sig særligt godt på steder med megen trafik fx i entreer og gangarealer. Beton tåler vand og fugt, men før du bruger det i et vådrum, skal du sikre dig, at du overholder lovkravene om vandtætning. Betongulve kan lægges oven på gulvvarme.  


Beton med metalstøv

Betongulvene i dette hus er behandlet med epoxymaling, der er blandet op med bittesmå, glimtende metalstykker. Metallerne blander sig tilfældigt i malingen og danner smukke, changerende mønstre i gulvet. Gulvet hedder Metallufloor og kommer fra UthBronée Gulv & Design.


Tidløs terrazzo

Terrazzo er et ældgammelt håndværk med rødder helt tilbage til oldtidens Grækenland. Er du så heldig at ”arve” et originalt terrazzogulv, bør du gøre som familien i dette smukt restaurerede menighedshus: give terrazzoen et nyt liv med en slibning og polering. Overfladen kan blive næsten som ny, og du bevarer samtidig husets originalitet.


Terrazzo til 1950’er villaen

Selvom villaen ikke er født med den hvide terrazzo, var arkitekt Anders Barslund ikke i tvivl om at det nye bad skulle forskønnes med et støbt terrazzogulv. Den hvide terrazzo passer perfekt til tidsånden i huset og spiller fint sammen med de olivengrønne vægge og det snedkerfremstillede inventar. Terrazzo er særdeles slidstærkt og kan kombineres med gulvvarme. Tåler dog ikke syre og stærke afkalkningsmidler.


5 råd før du vælger gulv

  1. Vælg neutrale farver, der kan holde til, at du skifter møbler og vægfarve.

  2. Undgå patchwork! Skab sammenhæng og visuel harmoni i boligen ved at lade det samme gulvmateriale gå igen i flere rum.

  3. Vælg et materiale, der passer til husets alder og arkitektur.

  4. Vælg mønstre og formater efter rummets proportioner. Undgå store fliser og brede planker i små rum.

  5. Tænk på akustikken. I store rum bør du vælge bløde gulvmaterialer, der absorberer lyden. Alternativt kan du arbejde med loftet som lyddæmper ved at bruge akustikplader som beklædning.

Bæredygtig bambus

Gulvene i dette hus er lavet af bambus, som udover at være en smuk og naturlig gulvbelægning, også et af verdens mest bæredygtige byggematerialer. Bambus vokser lynhurtigt, kan dyrkes uden kunstvanding og uden brug af gødning og insektgifte. Planten har fine jordforbedrende egenskaber og optager fire gange så meget CO2 som almindelige træer. Et bambusgulv har en styrke, der er højere end de hårdeste træsorter fx eg, og er samtidig modstandsdygtigt overfor fugt.    


Træ i lange baner

Du kan roligt lade dig forføre af æstetikken og skønheden i et trægulv. Alle trægulve er nemlig robuste og slidstærke, blot de grundbehandles og vedligeholdes rigtigt. Her er det oliebehandlede egetræsgulve i gangarealet i et sommerhus. Oliebehandling beskytter mod snavs og fugt, mens et lakeret gulv er nemmest at holde. Men skader i lakken kræver afslibning og genlakering.


Træ gør underværker for akustikken

Trægulve er lydabsorberende og derfor velegnede i rum, hvor der særligt behov for god lyd fx i store køkken-alrum og rum med ekstra højt til loftet. I denne bolig har de smukke plankegulve fået selskab af et akustikloft i trælameller, der sikrer en perfekt lyd i det store opholdsrum på førstesal.


70’er typehuset fik klassisk parket

Parketgulve kan lægges i flere mønstre, og særligt sildebensparket være en smuk og velvalgt løsning. Massiv Parket har en lang holdbarhed, fordi det kan slibes mange gange, og fordi de anvendte træsorter ofte er meget hårde. Her er det oliebehandlet egetræ.


Nyt liv til gamle plankegulve

Fyrretræsgulvene i den gamle københavnerlejlighed har fået en solid omgang bejdse. Fordelen ved bejdse er, at træets naturlige struktur og åretegning stadig er synlig. Dog skal overfladen dog altid efterbehandles med enten lak eller voks; da farven i modsat fald vil smitte af. Vær opmærksom på, at pigmenterne i bejdsen trænger dybt ned i træet og derfor ikke kan fjernes med en afslibning. Der skal mindst en afhøvling til.


Bo med sten

Et gulv i natursten har en smuk og levende overflade, der egner sig godt i både nye og ældre boliger. Granit og marmor hører til de mest robuste stentyper, mens de porøse og finkornede som fx sandsten og travertin kræver løbende vedligeholdelses med voks og stenolie. De store naturstensfliser i denne bolig er fra den italienske producent Casalgrande.


Tag naturen med i bad

En af de smukkeste natursten er marmor, der findes i et utal af nuancer. I dette badeværelse er der brugt hvid marmor på både gulve og vægge, og det kræver lidt ekstra i hverdagen. Marmor består nemlig af kalk, og derfor skal du undgå at bruge syreholdige afkalkningsmidler direkte på stenen. Vær i stedet omhyggelig med aftørringen efter hvert bad.


Nemme klinker

Er du typen, der ikke orker at pleje og nusse dine gulve, er klinker det rigtige valg. Klinker er bomstærke, kræver ingen særlig vedligeholdelse og tåler de fleste rengøringsmidler. Udvalget af former, mønstre og farver er enormt og priserne er konkurrencedygtige med naturstensfliser. Gulvfliserne i dette badeværelse har betongulvets skønhed men klinkegulvets robusthed.


Mal de gamle gulve

Slidte fyrretræsgulve kan få nyt liv med en omgang maling. Farvemulighederne er mange og du kan skabe et personligt udtryk med mønstre og borter. Holdbarheden afhænger bl.a. forbehandlingen og hvor meget gangtrafik, der er i rummet.

Det bedste resultat får du, hvis du fjerne den gamle lak først og maler direkte på det rå, ubehandlede træ.


Sæt kulør på gulvet

Linoleum er en billig og praktisk gulvbelægning, som er nem at lægge oven på et eksisterende gulv. Det findes i mange mønstre og farver, og fås både som fliser og i metermål.

Linoleum skal vaskes i sæbespåner og tåler ikke skrappe salmiakbaserede rengøringsmidler.  


Se også disse historier