Guide

Minimer støj i din bolig

Mange danskere plages af støj i deres hjem. Det kan være larm fra deres egen bolig, naboen eller vejstøj fra en nærtliggende motorvej. For det meste er støj bare irriterende, men i de værste tilfælde kan det give dig høreskader og gøre dig syg.
Forskning viser, at kontant støj – fx fra en vej - kan stresse din krop så meget, at du har en forhøjet risiko for hjertekarsygdomme, bestemt former for kræft og diabetes. En lav konstant lyd kan altså også være meget generende og skadelig.

Støj skader dit helbred

Man måler lyd i decibel forkortet dB. I boligområder anbefales det, at vejstøjen ikke kommer over et gennemsnit på 58dB i løbet af et døgn.

Støj på 85 dB er skadelig for din hørelse. For at sætte tallene i perspektiv vil en motorsav komme op på 100 dB.

Sådan får du bugt med støj udefra

  • Støjskærme
    En støjskærm kan bruges som værn mod en larmende vej. Skærmen kan dæmpe støjen omkring 10dB. Det er vigtigt, at du enten placerer den helt tæt på støjkilden eller tæt på dit hus, for så virker den bedst. En god støjskærm er tung og tæt som en mur. ET solidt plankeværk af træ, akn dog også hjælpe.
  • Støjdæmpende vinduer og døre
    Med støjdæmpende vinduer og døre kan du halvere oplevelsen af støj udefra indenfor. En tung dør vil dæmpe lyden bedre end en af lette materialer. De bedste vinduer til at dæmpe støj er dem med tre lag i forskellige tykkelser og med mellemrum i mellem lagene i forskellige bredder. I et ældre hus, hvor det vil være synd at skifte vinduerne ud af pga. arkitektonisk værdi, kan du sætte et forsatsvindue i.
  • Lukker vinduer og døre tæt?
    Lyd kommer ind af revner og sprækker. Lukker dine døre og vinduer ikke tæt, kan du mindske støjen betydeligt udefra ved at sætte en tætningsliste på eller skifte hele vinduet eller døren.
  • Isoler taget
    Ældre hus er ofte dårligt isoleret, og især under taget. Og lige som med døre og støjskærme har tykkelsen indflydelse på, hvor meget lyd der går igennem og videre ind og generer i huset. Er din tagisolering gammel, kan du med fordel sætte ind her.
  • Gipsbeklædning
    Som lydafskærmning kan du indvendigt montere gipsplader på undersiden af loftet og på de yderste vægge. Sæt en skinne imellem de to gipsplader, så de ikke rør hinanden. Gipspladerne og mellemrummet med luft vil tage lyden.

Kilde: Videncentret Bolius

Undgå en symfoni af brummende elektronik i dit hjem

I takt med at vi får mere og mere elektronik i boligen, skal vi også høre på flere og flere summe- og brummelyde. Både radiatorer, vaskemaskine, køleskab, computere, opladere, lamper og ventilationsanlæg giver lyde fra sig i løbet af dagen. Nogle høje og kortvarige – andre lave og konstante. Men tilsammen kan de danne en hel symfoni af konstant støj, der kan være meget generende og stressende.

Sæt derfor minimal støj på tjeklisten over krav, når du køber ny elektronik. Især hvis det er elektronik, der skal være i rum, hvor du opholder dig meget. Alle modeller larmer nemlig ikke lige meget. Og der er fx markant forskel på en vaskemaskine der støjer 40 dB mod en på 44 dB.
Og det er værd at prioritere. For ender du alligevel med at slukke for dit ventilationsanlæg af ren irritation, fordi det larmer, hjælper anlægget ikke meget.

Har du allerede købt en maskine, der larmer, kan du læse, hvad du skal gøre her

Få styr på akustikken

De fleste har prøvet at sidde til en middag, hvor man dårligt kunne høre, hvad andre end sidemanden sagde. Sådan en oplevelse skyldes typisk dårlig akustik.

  • Akustik måles i efterklangtid. Jo hårdere et materiale er, jo længere bliver efterklangstiden – hvilket betyder at lyden bliver hængende og er længe om at forsvinde. De hårde materialer absorberer nemlig ikke lyden, men bliver ved med at reflektere den videre ud i rummet.
  • Når lyden bliver hængende i rummet og reflekteres rundt, vil den blande sig med de nye lyde, hvilket gør lydene enormt anstrengende at adskille fra hinanden. Tager man ikke højde for akustikken i rummet, kan det derfor være meget generende og føre til stress, ondt i hovedet og koncentrationsbesvær.
  • Akustikken i et rum afgøres først og fremmest af materialerne på vægge, gulve, vinduer, lofte og døre. Det er derfor smart at tænke boligens lyd ind, når du bygger nyt. Samtidig er det både lettere og billigere at gøre det rigtig fra starten.
  • Er du flyttet ind i et ældre hus med dårlig akustik, kan du dog sagtens nå at sætte et akustikloft op eller akustikplader på væggene. Er der brug for mindre og mere fleksible, løsninger kan et akustikbillede, en bogreol eller nogle flere tekstiler forbedre lyden. Bløde materialer absorberer nemlig lyden, så den ikke bliver hængende.
  • Det mest effektive, du kan gøre for akustikken i din bolig, er at investere i et akustikloft og sætte akustikplader på den øverste del af væggen. Vi hører nemlig i højere grad lyden oppefra end nedefra.

5 gode akustiklofter

  • Mineraluldsplader
    Et loft af mineraluldsplader er normalt beklædt med væv. Pladerne vejer meget lidt og er nemme at skifte. 
  • Træbeton
    Træbeton er en af de mest almindelige former for akustiklofter. Pladerne ligner halm, der er presset sammen. Den åbne struktur er meget effektiv til at absorbere lyd, og bliver derfor ofte brugt i offentlige institutioner såvel som i almindelige boliger. 
  • Perforerede gipsplader
    Perforerede gipsplader er et diskret valg, idet det kun er hullerne i pladerne, der afslører deres akustikeffekt. Bag gipspladen ligger der et lag af fx stenuld. På den måde bliver lyden absorberet gennem hullerne.
  • Akustikpuds
    Vil du slet ikke kunne se antydningen af dine lydforbedringer i din bolig, skal du vælge akustikpuds. Et loft med akustikpuds er nemlig helt glat og pænt uden samlinger, huller eller strukturer. Du slipper dog ikke for at sætte plader i loftet. Under pudsen skal du nemlig opsætte mineraluld eller et andet lydabsorberende materiale. Pudsen har en åben porestruktur, så lyden kan passere gennem pudsen og ind til det absorberende mineraluld.
  • Trælameller
    Få et dekorativt loft, samtidig med at du passer på lyden. Trælameller er blevet populære de seneste år, og kan også sagtens bruges på vægge. Trælamellerne er lette at montere, kan fås i mange træsorter og kan både vende lodret og vandret. Lamellerne er dog ikke kun i sig selv lydabsorberende. Bag dem skal monteres en akustikdug eller/og en akustikplade med sort stof på forsiden. 

Dårlig akustik er køkkenalrummets akilleshæl

Loft til kip, store vinduer og minimalistisk indretning. Sådan lyder boligmoden i disse år. Men selvom det bestemt er flot, klinger det bogstaveligt talt dårligt i forhold til en god akustik.

Især køkkenalrummet, som vi ellers kalder ’samtalekøkken’, er ofte hårdt ramt og er derfor faktisk en dårlig ramme for en behagelig samtale.

Har du en trappe, er det også et ømt sted, hvor du skal tænke ekstra meget over akustik. 

Køkkenalrummets 4 akustiksyndere

Hårdt gulv
Klinker, rå beton eller natursten er populært og praktisk på køkkengulvet. Men de hårde materialer reflekterer lyden, hvilket giver en dårlig akustik og får næsten rummet til at runge.

Højt til loftet
Intet nyt hus, uden højt til loftet. Og især i det populære køkkenalrum vil vi danskere have mange meter over hovedet. Desværre er højt til loftet ikke lig med en god akustik, men får tværtimod behovet for antal akustikplader til at vokse.

Gulv til loft-vinduer
Masser af lys og sammenhæng med haven og naturen forbedrer dit køkkenalrum, men ikke køkkenalrummets akustik. De hårde, glatte vinduer har nemlig meget dårlig lydabsorption.

Minimalistisk indretning
Nordisk indretning er let og minimalistisk uden tunge, polstrede møbler eller væld af tekstiler. Og især i køkkenalrummet vælger vi hellere en hård skalstol end en blød stol med velour. De hårde, bare flader og den minimale møblering er dog ikke god for lyden.