Sådan energirenoverer du typehuset
Typehusene fra 60'erne og 70'erne er efterhånden så utidssvarende at de kræver en energirenovering for at kunne efterleve nutidens krav. Særligt de typehuse, som er bygget før energikrisen i starten af 1970’erne, mangler isolering. Det kan derfor være en god idé at energioptimere husets klimaskærm.
Bliv klogere på hvilke tiltag, du kan tage her.
Energi – her halter typehuset
Tag
Har dit typehus ikke fået nyt tag, vil det med stor sandsynlighed være udskiftningsmodent nu, og det giver en oplagt anledning til at øge isoleringen. Overvej i samme ombæring at sætte ovenlysvinduer i taget og lave synlige fremfor skjulte tagrender.
Sørg for at sikre en ordentlig ventilation af tagrummet, når der efterisoleres, og efterse eller udskift dampspærren på loftet.
Vinduer og døre
Typehuse har ofte store vinduespartier, og ofte er både vinduer og døre af dårlig kvalitet. Derfor er det også et godt sted at sætte ind i forbindelse med en energirenovering. Husets termovinduer bør erstattes af en model med lavenergiruder.
Facader
Der er ofte ikke mere end 10 cm hulrum mellem for- og bagmur. Derfor er det ikke tilstrækkeligt kun at hulmursisolere, når facaden tætnes. Du bør supplere med enten indvendig eller udvendig efterisolering af ydervæggene.
Nedbrudt eller skadet træbeklædning
Træbeklædninger på facader og tagkanter er ofte ikke beskyttet mod nedbør. Det fører til råd og nedbrud og kan resultere i fugtskader på husets bagvedliggende konstruktioner. Tjek derfor jævnligt, om de træbeklædte dele af facaden trænger til vedligeholdelse.
Hvilken energirenoveringsløsning passer til typehuset?
Har du et typehus fra 1960’erne og 1970’erne, så tag udgangspunkt i denne løsning, når du planlægger din energirenovering. Her er der fokus på loft, ydervægge og vinduer.
Læs mere om typehusets svagheder hos Nykredits husdoktor eller i denne rapport om energirenovering af typehuse fra DTU Byg.
Arkitekt Jan Christoffersens råd til energirenovering af typehuset
