Guide

Sådan får du et bæredygtigt køkken

Vi danskerne er glade for at skifte vores køkkener, og ifølge en ny undersøgelse fra Videncentret Bolius skifter vi i gennemsnit køkkenet hvert 11. år. Det er to til tre gange kortere end køkkenets reelle levetid, og dermed er vores hang til nye køkkener en belastning for klimaet. Her giver vi dig inspiration og gode råd til, hvordan du kan gøre dit køkkenprojekt mere bæredygtigt.

Gør køkkenet æstetisk holdbart

Hvad er det der gør, at nogle køkkener bliver revet ned længe før de er slidt op, mens andre får lov til at stå generation efter generation? I de fleste tilfælde handler det om æstetik: Køkkenet er blevet umoderne, passer ikke til huset eller er lavet i nogle materialer, som bare ikke ældes med ynde. 
Hvis du vil sikre dit nye køkken et langt og bæredygtigt liv, er du først og fremmest nødt til at overveje køkkenets æstetiske levetid. De fleste moderne køkkener er i dag så holdbare, at de risikere at blive umoderne inden de er slidt helt op. Den tekniske levetid overgår ganske enkelt den æstetiske, og det betyder, at alt for mange gode køkkener ender som affald.

Vores hang til personlige statements i boligen kan ligeledes forkorte den æstetiske levetid på et køkken. Vælger du et leopardprikket køkken, eller et modekøkken, der i udpræget grad signalerer 2021, er der stor risiko for, at de næste ejere ikke bryder sig om det og derfor skifter det ud. Det samme gælder, hvis du køber et køkken, der stikker fuldkommen af i forhold til husets arkitektur eller er udført i "nye" og uprøvede materialer, der viser sig ikke at være egnet til køkkenbrug, og som derfor ser herrens ud efter få år. Vælg i stedet et mere tidløst design, der passer stilmæssigt til huset og hold dig til et konservativt farve- og materialevalg. På den måde vil køkkenet have bedre muligheder for at overleve, selvom du flytter. 

Et bæredygtigt køkken...

… har et lavt ressourceforbrug, når det fremstilles og transporteres.

… er bygget i naturlige materialer, der ikke indeholder eller afgiver sundhedsskadelige stoffer til omgivelserne.

… har lang holdbarhed, er nemt at vedligeholde, og kan rengøres uden brug af krads kemi.

… er bygget til ombyggelighed og i materialer, der nemt kan skilles ad og genanvendes.

 ... har energibesparende hvidevarer, der bruges med sund fornuft og omtanke for miljøet. 

Kilde: Videncentret Bolius

Byg med genbrugsmaterialer

Mange gode køkkener ender deres dage alt for tidligt. Ifølge en ny undersøgelse fra Videncentret Bolius er den gennemsnitlige levealder for et dansk køkken 11 år, og det er cirka to til tre gange kortere end den reelle levetid. Faktisk kan de bedste kvalitetskøkkener holde i mere end 50 år. Så før du piller dit "gamle" køkken ned og erstatter det med et nyt, er det en god idé at tjekke standen og overveje om det er værd at genbruge - helt eller delvist.

Står køkkenet til udskiftning, bør du kigge i Den Blå Avis før du besøger en køkkenbutik. En del kvalitetskøkkener ender nemlig i Den Blå Avis, hvor man kan gøre et virkelig godt køb og fx få et snedkerkøkken til under en tiendedel af prisen for et nyt – og ofte i en langt bedre kvalitet, end de fleste nye standardkøkkener. Udover selve køkkenet, kan du genbruge gamle sprossevinduer til fx vitrinelåger eller rumdelere. Massive plankegulve og bordplader af træ er nærmest uopslidelige, og kan med en afslibning og en grundig oliebehandling, blive som nye igen.    

 

5 bæredygtige byggeråd

1. Invester i god kvalitet og fremtidssikre løsninger, også selvom det måske ikke umiddelbart er den billigste løsning.  

2. Vælg naturlige materialer med et lavt CO2-aftryk som fx træ, linoleum, og kork. Kig efter dokumentation fx Svanemærket eller EU-Blomsten, der er hhv. et nordisk og EU reguleret miljømærke, der vurderer produktets livscyklus og miljøvenlighed.

3. Tænk over, hvilken træsort du bruger. Undgå de eksotiske træsorter, som vokser langsomt og skal transporteres langvejs fra. Vælg i stedet en nordisk træsort eller en hurtigtvoksende plante som bambus. Hold øje med, at træet er mærket FSC eller PEFC, hvilket er din sikkerhed for, at træet er fældet i et bæredygtigt skovbrug.

4. Vælg overfladebehandlinger, der forlænger levetiden på materialer og gør den nemmere at vedligeholde. Eksempelvis er det nemmere at vedligeholde oliebehandlet træ pletvist fremfor lakeret, som kræver en total slibning, når lakken er slidt igennem. Sørg for, at overfladebehandlingen ikke gør det vanskeligt senere at benytte andre typer overflader eller genbruge materialet.

5. Køb dansk og handl lokalt! På den måde støtter du danske virksomheder, så pengene bliver i landet. Samtidig skal køkkenet ikke transporteres langvejsfra.

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.