Sådan får du et bæredygtigt køkken

Bæredygtighed optager mange i dag - ikke mindst når de bygger. Og det er ikke uden grund, for byggeriet er en af de største udledere af CO².
Her giver vi dig tips til, hvordan du tænker bæredygtighed ind i dit køkken. 

Vælg materialer, der holder længe, og som kræver et minimum af rengøring og vedligeholdelse. Tænk også over materialernes genanvendelsespotentiale. Her står stål, træ og natursten højt på listen.

Brug genbrugsmaterialer. Det kan fx være gamle greb eller køkkenlåger. Du kan også genbruge gamle sprossede vinduer til køkkenlåger. Det kan give dit køkken lidt personlig kant.
Kig fx på genbyg.dk, der har et stort udvalg af brugte byggematerialer.

Vælg naturlige materialer som træ og gå uden om kunstprodukter som laminat, der indeholder lim, der kan være allergifremkaldende.

Spar på strømmen. Vælg energimærkede hårde hvidevarer, og begræns generelt antallet af el-apparater. De er strømslugende og har for det meste en kort levetid.

Tænk over, hvilken træsort du bruger. Gå uden om eksotiske træsorter som teaktræ og cedertræ, der vokser langsomt og skal transporteres langvejs fra. Vælg i stedet et nordisk træ som fyrtræ eller en hurtigt voksende plante som bambus. Hold øje med, at træet er mærket FSC eller PEFC -det betyder, at træet er fældet i et bæredygtigt skovbrug.

Tjek, at din lak og maling er vandbaserede. Så er de nemlig mindre sundhedsskadelige.

Sænk forbruget ved at vælge et køkken i en god kvalitet.
Tænk desuden over dit køkkens æstetiske bæredygtighed og vælg farver og design med omhu. Vælger du et turkis køkken med stribe, er der fx større risiko for, at de næste ejere ikke bryder sig om det og skifter det ud. Vælg i stedet et mere tidløst design i en mere vellidt køkkenfarve eller i et materiale, der med få ændringer kan redesignes. På den måde vil køkkenet muligvis overleve, selvom du flytter.

Køb dansk På den måde støtter du danske virksomheder, så pengene bliver i landet. Samtidig skal køkkenet ikke transporteres langvejsfra.