Sådan får du mere plads i lejligheden

Bor du i lejlighed, drømmer du garanteret om lidt mere plads. For her er rammerne faste og ikke lige til at bygge ud, hvis dine behov ændres og familien måske vokser. Men faktisk er der flere ting, du kan gøre, hvis pladsen føles trang. Se 9 eksempler fra arkitekterne her.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Andreas Mikkel Hansen, Christina Kayser Onsgaard og Danske BoligArkitekter

1. Inddrag tørreloftet

Bor du i en af de lejligheder med kortest til himlen i din karré, så overvej, om det er muligt at inddrage bygningens tørrelofter som en ekstra sal i din og dine naboers lejlighed. Især hvis et tagskifte er oppe over, bør du undersøge muligheden. Det gjorde familien i lejligheden her og har med hjælp fra arkitekt Torben Baltsen fået en drøm af en 1. sal med smukke ovenlys og udgang til tagterrasse.

Se mere fra lejligheden her


2. Gennemtænk opbevaringspladsen

Ting fylder. Og det kan nemt give rod og bunker rundt i boligen, hvis de ikke har en stor nok og let tilgængelig plads. Derfor er gennemtænkte opbevaringsløsninger guld værd. Det ved arkitekt Stig Ørum Christensen, der i sin egen lejlighed derfor har specialdesignet en lang række møbler med indbygget opbevaring. Blandt andet hans seng og skabsvæg, hvor lågerne er efter mål må hans og hustruens tøj så ingen plads går til spilde. Samtidig ser det ryddeligt og lækker ud.

Se mere fra boligen her.


3. Læg lejligheden sammen med naboens

Hold øje med til salg-skiltene hos naboerne og hav evt en aftale om, at I oplyser den anden, hvis en af jer en dag har tænkt sig at sælge. Ved at købe nabolejligheden har du nemlig mulighed for at lægge to lejligheder sammen og få et markant større hjem. Det kræver dog, at din forening giver lov. Tjek derfor reglerne, inden du sætter banken på overarbejde. Og efterfølgende opstår en stor opgave med at reducere to køkkener og to badeværelser til en af hver og skabe et naturligt flow gennem boligen. Det fik familien i lejligheden her hjælp til af arkitekt Stig Ørum Christensen. I dag har de derfor værelser til børnene, en dejlig stue og et fantastisk køkkenalrum.

Se mere fra lejligheden her


4. Læg lejligheden sammen med overboens eller underboens

Hold på samme måde øje med lejlighederne over og under din bolig. Med en vertikal sammenlægning kan du skabe et charmerende byhus med en smuk trappe imellem. Det gjorde arkitekt Morten Dalsgaard, da lejligheden under ham blev ledig. Da trappen var nøglen mellem lejlighederne tegnede han en smuk spindeltrappe særligt dertil.

Se mere fra lejligheden her


5. Byg en hems

Bor ud i en lejlighed med højt til loftet, så husk at udnytte kubikmeterne og ikke blot kvadratmeterne med en hems under loftet. Her kan du eller dine børn sove. Og har du rigtig mange meter op, kan du sågar indrette en hel stue som her i lejligheden ombygget af arkitekt Werner Mathies.

Se mere fra lejligheden her


6. Hiv lyset ind

Mørke kroge i en bolig er ofte ubrugte kroge. Derfor gælder det om at undersøge, om dagslyset når helt ind i boligen, hvis man mangler plads. I den ombyggede lejlighed her af arkitekt Thomas Hjort manglede de værelser. Et blev derfor bygget op inde midt i stuen. Men for at dagslyset nåede helt ind, har arkitekt Thomas Hjort indsat vinduer i væggen.

Se mere fra boligen her


7. Lav en anden planløsning

Den rigtige planløsning er afgørende for en bolig. Og mangler du plads, kan en arkitekt hjælpe dig med at finde nye kvadratmeter, du ikke selv kan se. Det gjorde arkitekt Thomas Hjort her i lejligheden, hvor køkkenet blev rykket ind midt i huset i et nyt smalt rum, mens værelserne overtog kvadratmeterne fra det gamle køkken.

Se mere fra lejligheden her


8. Få lavet en tagterrasse

Det er ikke kun indendørs kvadratmeter, der kan give dig mere luft  i hverdagen. Det kan de de udendørs også, hvorfor mange lejlighedsbeboere drømmer lange drømme og haver og store terrasser. Undersøg derfor, om du har mulighed for en altan eller tagterrasse som her i lejligheden, hvor arkitekt Julie Trier Brøgger har ombygget et tørreloft til en række lejligheder med tagterrasse.

Se mere fra boligen her


9. Væk med fordelingsgangen

Lange, smalle fordelingsgang uden den mindste smule dagslys slanger sig ofte i midten af ælde strobylejlighder og giver adgang til lejlighedesn mange rum. Men gangplads er ofte lig med spildplads - og også i dette tilfælde.
Er væggene der ikke bærende, bør du derfor overveje at rive fordelingsgangen ned og slå dens kvadratmeter sammen med andre rum. Det har arkitekt Julie Trier Brøgger gjort med stor succes i lejligheden her, hvor boligejerne i dag kan nyde et stort og lyst køkkenalrum.

Se mere fra lejligheden her


Se også disse historier