Sådan fremtidssikrer du dit byggeri

En af de nemmeste måder at gøre dit byggeri bæredygtigt er at sørge for at det er fremtidssikret til både dig og kommende beboere. Vi giver dig her et par tips til, hvordan du fremtidssikrer din bolig.

Gør boligen økonomisk bæredygtig

Investér i god arkitektur
Det handler ikke kun om stil og udseende men om helheden i din bolig. Gedigne og funktionelle huse med skønne detaljer og smukke rum, får typisk lov til at stå længere end middelmådige huse i dårlige materialer. Når du investerer i langtidsholdbare løsninger, gør det ikke kun boligen nem at bruge og vedligeholde. Det gør også huset mere værd ved at salg.     

Byg til fremtiden
Mange byggeprojekter tager kun højde for prisen på selve byggeriet, og glemmer at medtage de følgende års udgifter til drift, vedligeholdelse og reparationer. Dermed kommer man nemt til at vælge den løsning, der er billigst lige nu, og som måske viser sig at være den dyreste på lang sigt. Derfor bør du få hjælp til at beregne boligens samlede økonomi over de næste 50 år, så du forstår de fulde konsekvenser af de løsninger og materialevalg du træffer.

Ved totaløkonomiske beregninger tages der hensyn til:

  • Anlægsudgift
  • Vedligeholdelse
  • Varmetab
  • Driftsomkostninger
  • Skrotning

Byg ikke kun til dig selv
Anderledes løsninger kan gøre et hus mere spændende og attraktivt. Men hold lidt igen med alt for mærkværdige ideer, når du bygger nyt, så det også kan passe til andre menneskers liv, uden de skal rive alt ned og bygge forfra. Det vil gøre boligen lettere at sælge og mindske ressourceforbruget, så dit hus forbliver et elsket hjem for mange efter dig.

Mindre forbrug = flere penge at bygge for

Med teknologi og gennemtænkte løsninger kan boligens samlede forbrug af el, varme og varmt vand reduceres betragteligt. I et såkaldt passivhus kan de faste forbrugsudgifter komme helt ned på 5000 kr. om året mod cirka 25.000, som en familie i et almindeligt hus typisk bruger. Det betyder, at man kan låne 1 million mere til at bygge for. Når man genbruger vand og varme og har isoleret optimalt, så kommer man med andre ord til at bo for sine penge frem for at hælde dem i kloakken eller ud ad vinduet.