Sådan påvirker coronakrisen dit byggeprojekt

Er du i tvivl om, hvordan dit byggeprojekt er påvirket af coronakrisen? Du har måske hørt om stigende priser og besværlige processer, men der er ingen grund til panik – du kan sagtens komme i mål med dine boligdrømme. Vi har talt med arkitekt Morten Dalsgaard, der fortæller om sine erfaringer, så du er bedre klædt på til at bygge under krisen og forstå de nye byggeregler.

Af: Amalie Vind
Publiceret: 03.06.2021

Vores hverdag er på mange måder vendt på hovedet efter coronaen brød ud, og den smitsomme virus har også haft indflydelse på dine byggeprojekter. Vi har talt med arkitekt Morten Dalsgaard fra tegnestuen m4 Arkitekter om, hvordan coronakrisen har påvirket dit byggeprojekt.

- De første 14 dage lige efter nedlukningen var der ikke en telefon der ringede. Men så gik det bare amok derefter, siger arkitekt Morten Dalsgaard, der ikke oplevet at boligejerne har været nervøse for at kaste sig ud i et byggeprojekt under corona. 

- Generelt har vi oplevet en stigning i opgaver i det private, måske fordi man har siddet meget derhjemme. Når man bruger meget tid derhjemme finder man ud af, at det er tid til at få gjort noget ved det der, som man har kigget på i årevis, siger Morten Dalsgaard.

En anden årsag til det øgede fokus på boligen kan findes i økonomien, hvor mange har sparet op efter finanskrisen.

Det tager længere tid at få byggetilladelse

Det er hele den indledende og administrative del af byggeprojektet, der er blevet længere. I takt med at der er kommet flere byggesager har kommunen fået meget travlt, samtidig med at corona har påvirket deres arbejdsgang.

Kommunerne har et servicemål om at behandle en byggesag indenfor 40 arbejdsdage, men med den ændrede arbejdssituation og travlhed, er der flere kommuner, der skriver på deres hjemmeside, at man skal forvente fem måneder frem for de tre. 

- Hvis du fx skal lave en tilbygning, skal du igennem kommunen, og de byggesager der lander der, ligger der meget længe. Du skal nok regne med, at den proces tager længere tid end normalt, derfor er det en god ide at sætte gang i processen hurtigst muligt, hvis du påtænker at bygge, siger Morten Dalsgaard. 

Det er blevet svære at finde rådgivere

Byg og Miljø har strammet reglerne for at godkende byggeprojekter. Efter d. 1. januar 2020 skal der tilknyttes en certificeret rådgiver til byggerier med enten brand- eller konstruktionsklasse 2-4. Dine projekter inddeles i de forskellige klasser alt efter, hvor kompleks konstruktionen er, hvor almindelig den er, eller hvilke konsekvenser svigt i konstruktionen ville medføre. 

Se mere på Byg og Miljøs hjemmeside her

- Det er i dag et krav, at en certificeret statiker skal tjekke ingeniørens beregninger. Det betyder, at du skal bruge to rådgivere – og betale for to rådgivere. Desværre er uddannelsen af certificerede statiker gået i stå under coronakrisen, så der er ikke så mange til at betjene hele landet. Uden rådgivning fra en certificeret statiker kan du ikke få byggetilladelse hos kommunen. Der er desværre nogle projekter, der går i stå i den proces, siger Morten Dalsgaard.

Priserne på materialer er steget

- Hvad der præcis er steget, er svært at svare på. Vi hørte fra en håndværker, at når der er tilbud på træ ved trælasten, varer tilbuddet kun en uge, da prisen evt. stiger ugen efter, siger Morten Dalsgaard. 

Prisstigningen skyldes at handlen på tværs af landegrænser har været påvirket under krisen, og så er det et spørgsmål om udbud og efterspørgsel. Når der er gang i byggeriet, er der også mere rift om materialerne. 

- Det ser ikke ud til at priserne stabiliserer sig. Der er fortsat virkelig travlt og meget stor efterspørgsel, uddyber Morten Dalsgaard.

Til gengæld er dine boligkvadratmeter også steget i værdi i løbet af krisen.

Det er blevet svære at finde håndværkere

- Håndværkerne har rygende travlt! Siger Morten Dalsgaard. Derfor kan de vælge og vrage mellem opgaverne, og de vil helst påtage de større opgaver, der er velplanlagte. 

- Hvis du ikke har planlagt dit projekt nøje og ikke har nogle tegninger, kan du risikere, at håndværkerne ikke vil påtage opgaven. Hvis de kan vælge (og det kan de for tiden), vil de helst have et velplanlagt projekt, hvor alt det, der skal laves, er ordentligt beskrevet, og hvor der er nogen, der har snakket økonomi med boligejeren. 

Tip til at bygge under krisen: Start i god tid og få hjælp af en arkitekt

Det er en god ide at væbne sig med lidt ekstra tålmodighed og starte i god tid, når du skal bygge under coronakrisen. Den administrative del af processen er blevet længere, og det betyder, at din tidsplan kan skride.

Når byggetilladelsen endelig er på plads, kan du sagtens holde tidsplanen, men det kræver, at du har et velplanlagt projekt, en aftale med håndværkerne og de materialer, du skal bruge.

Her kommer arkitekten ind i billedet. De fleste arkitekter har også travlt som følge af corona, men det er en god ide at være vedholdende og hyre en arkitekt, der kan planlægge dit projekt ned til mindste detalje og styre processen.

En arkitekt har også kontakt til håndværkere og materialeleverandører, som de har arbejdet med tidligere, og har derfor ikke samme udfordringer.