Sådan prioriterer du, når du bygger nyt

At bygge et hus er et stort projekt, og det kan være svært altid at holde fokus og prioritere hvad der er vigtigst. Vi giver dig her en opskrift på hvordan du kan prioritere byggeprocessen og dine valg.

Arkitekttegnet hus i funkisstil med fjordusigt i to etager
SALGSVENLIGT Det ældre par, der fik bygget denne moderne funkisvilla bor faktisk kun i husets underetage. Men de ville alligevel have bygget to etager, da det så ville blive mere salgsvenligt, når de engang ville sælge huset. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.

Hvad er vigtigt for dig?

Når du har besluttet, hvem der skal bygge dit hus, fundet en grund og fået styr på din økonomi, kan du begynde på alt det sjove og svære. Nemlig hvordan dit hus skal udforme sig.

Hvor stort skal det være, hvilke funktioner, skal det indeholde, hvor højt skal der være til loftet, vil du have et gulv af egetræplanker eller beton og skal vinduerne fylde hele facaden eller være små og sprossede? 

Du har garanteret allerede tænkt på alt dette lang tid før, du besluttede dig for at bygge nyt. Men hvad du vil opleve nu, hvor virkeligheden rammer, er, at du ikke kan få det hele. Løsninger, der ikke er standard koster nemlig, og det samme gør massive plankegulve, ekstra kvadratmeter og højt til loftet. Så hvad vil du helst have? 

Desuden vil der være mange flere beslutninger og ting, du skal tage stilling til end, du overhovedet har forestillet dig. 

Antallet af stikkontakter, er det nemlig også dig, der skal beslutte. 

Drømmer du om at bygge nyt?

Arkitekt: Sådan prioriterer du i din byggeproces

Jakob Brandt-Nielsen fra tnt-arkitekter giver dig her sin bedste råd.

Skær ind til benet
Mange vil have det hele på én gang. Køkken på førstesal, men ikke besværet med at bære dagens indkøb derop. Du må vælge og skære ind til din førsteprioritet. Det bliver det ofte også bedre af, og det kan vi som arkitekter hjælpe med.

Forhast ikke de indledende faser
Brug de penge, det koster at have ordentlig tid og hjælp i de indledende faser i byggeriet, hvor de grundlæggende principper og prioriteringer i huset skal fastlægges i skitsetegningerne. Det er svært for mange at forholde sig til, at de gode ideer og den grundige forberedelse tager tid. Men det gør det. Og er grundideen god, kører resten af byggeprocessen lettere, og resultatet bliver bedre.

Find billeder af det, du drømmer om
Mange boligejere kører fast i, at de ikke kan forestille sig boligen. De har svært ved rummeligt at se deres beslutninger for sig, og kan derfor ikke vælge. Jeg opfordrer altid boligejerne til at samle billeder af det, de gerne vil have og skrive en A4-side med, hvad de synes er fedt, så vi kan koge dem ind.

Besøg andres huse
At fornemme et gulv, en særlig samling eller en smart bryggersløsning på egen krop kan ofte lette den rummelige forståelse og dermed også beslutningsprocessen. Det kan derfor være en god ide at besøge nogle af din arkitekts tidligere projekter.

Lys, lys, lys
Dagslys er det vigtigste, og det må du derfor ikke spare på. Prioriter derfor at lægge huset rigtig på grunden i forhold til verdenshjørner, udsigtsmuligheder og lysindfald og skær huller til vinduer de rigtige steder, så dine primære rum som stue og køkkenalrum får den bedste placering og det bedste lys. Lav god kontakt til haven og prioriter at gøre den til et godt sted. Er uderummet og overgangen dertil vellykket, flytter mange jo nærmest derud hele sommerhalvåret.

Her kan du nedprioritere
Facader kan være dyre, især de tunge af dem som fx mursten. Men du kan sagtens få flotte facader til billigere penge, fx ved at vælge træ. Ellers kan du også med fordel spare på køkkenet eller badeværelset. Her findes mange gode og billige alternativer.

Sådan vælger du...

... det rigtige tag

Taget har stor betydning for husets udseende og karakter. Det er derfor vigtigt, at du vælger materiale og form, så det ikke bare passer til din smag og ønske til vedligeholdelsen, men også klæder husets arkitektur.

Find guide til tagmaterialer ved at klikke på billedet

... den rigtige facade

Facader kan bygges i mange forskellige materialer og kombineres på kryds og tværs. Hvilket materiale du vælger, er afgørende for, hvor ofte du skal tænke på vedligeholdelse, reparation og udskiftning.

Se guide til facadematerialer ved at klikke på billedet

... løsninger med god akustik

Boligens akustik hænger sammen med flere ting bl.a. størrelsen på dine rum, dit valg af materialer og indretningen i hjemmet. Det er derfor vigtigt, at du tænker over sammensætningen, når du bygger og senere indretter dig. 

Se guide til god akustik i boligen ved at klikke på billedet.

Lær af andres erfaringer

Det kan ofte være en hjælp at tale med andre, der har prøvet det før og været præcis der, hvor du er nu: I drømmene, i samtalerne med arkitekten og i byggekaoset. De kan fortælle, at det nok skal gå, være forstående over for dine frustrationer og mange spørgsmål og så vil de have masser af gode råd og erfaringer.

Vi har samlet byggeråd fra flere af de boligejere, der har bygget med arkitekter fra Danske BoligAritekter.

Få fem boligejeres bedste byggeråd her

Gode byggeråd fra boligejere, der selv har bygget nyt hus med en arkitekt.