Skab sammenhæng mellem bad og bolig

Et vellykket badeværelse er først og fremmest et badeværelse, der passer til boligen. Uanset om du bygger nyt eller skal i gang med et renoveringsprojekt, så bør du begynde med et kig på den samlede bolig, når du skal planlægge udformningen af dit badeværelse. 

Der er nemlig flere gode grunde til at tage byggestilen eller husets oprindelige materialekarakter i øjesyn, inden du går i gang med 'projekt badeværelse'.

Det klassiske badeværelse

Dette rækkehus, som er renoveret med hjælp fra Arkitekt Anders Barslund, har valgt at videreføre husets klassiske stil ved at benytte hvide klinker og armaturer i messing. KLIK på billedet, og se mere fra huset.

Stilforvirring ødelægger indtrykket

Det kan være fristende at hoppe med på bølgen, når en ny trend vinder indpas. Man skal dog tænke sig grundigt om, inden man flår det gamle badeværelse ud, fordi man bare MÅ have det lyserøde badeværelse, som altid popper op på Pinterest eller det kæmpe spabadekar, man forelskede sig i på hotellet i Thailand.

Autentiske huse med en gennemført stil er generelt i højere kurs end de, der er mere stilforvirrede. Det skyldes først og fremmest, at en helstøbt og sammenhængende bolig er rar at opholde sig i, fordi den er nem at afkode. Mode-diller har det med at gå over! Det der tidligere virkede som en fantastisk idé kan senere få købere til at løbe skrigende bort. 

Når du sikrer sammenhæng i husets stil, når du bygger nyt - eller du renoverer med respekt for husets oprindelige arkitektur - får du derfor i højere grad din investering retur. 

Funkis-badeværelset

I dette nybyggede hus har arkitekt Jan Schmidt Andreasen leget med de geometriske former i badeværelset, som kendetegner funkisstilen. Særligt formen cirklen er typisk for stilen, og den går igen i hele huset. KLIK på billedet, og se mere fra huset.

Træk på arkitekturen

Hvordan ser huset ud udefra? Hvordan er er vinduerne udformet og i hvilke materialer? Hvad med husets trapper eller gulve? Er stilen pæn og poleret, rå og rustisk, klassisk og elegant, minimalistisk eller måske landlig?

Måske ved du allerede, at der er tale om en patriciervilla, en bungalow eller en anden arkitektonisk stilart?

Du kan bruge de store arkitektoniske elementer eller boligens arkitektoniske retning til at træffe beslutninger om udformningen af dit badeværelse. Det er nemlig nemmere at passe et badeværelse ind i de store linjer, end det er at få de store linjer til at matche badeværelset.

50'er badeværelset

I denne 50'er villa, som ejes af arkitekt Anders Barslund, er der brugt tidstypiske materialer såsom terrazzo og valnød til at understrege stilen, og den stemning som resten af villaen sætter. KLIK på billedet, og se mere fra huset.

Vælg de rette materialer

En nem måde til at skabe sammenhæng mellem et nyt bad og et gammelt hus er at bruge materialer og løsninger fra samme tidsperiode, som huset er bygget.

Er husets gamle bad født med et terrazzogulve, så fortsæt med denne type gulvbelægning. Bliver en bestemt type træ brug i boligen, så kan du indarbejde den samme træsort i inventaret i dit nye badeværelse. Du kan også trække linjer fra andre rum i boligen, fx fra dit køkken eller bryggers, og vælge de samme materialer til dit badeværelse for på den måde skabe en rød tråd. 

Hvis du skal i gang med at renovere dit badeværelse, så er der måske nogle af de gamle materialer, der kan genbruges, hvis de er fra husets oprindelse. Du kan give de klassiske materialer et nutidigt modspil og undgå, at det kommer til at ligne et konserveringsprojekt, ved at mikse dem med mere moderne materialer eller tilbehør såsom fx spejle, belysning - eller noget så simpelt som din sæbedispenser og dit tandbørstekrus. 

Sørg for at vælge gode gedigne materialer til dit badeværelse, så det kan holde i mange år frem. 

Det minimalistiske badeværelse

De stramme minimalistiske linjer går igen i hele dette hjem, som tidligere var et værksted, men som nu er omdannet til wellness-bolig med hjælp fra arkitekt Allan Lorenzen. KLIK på billedet, og se mere fra huset.

Et stilsikkert hjem, er et bæredygtigt hjem

Byggeri er en stor klimasynder og netop derfor, er det også vigtigt at fokusere på at skabe de mest holdbare løsninger, uanset om du renoverer eller bygger nyt. Holdbarheden kommer naturligvis ved at vælge gode materialer, men æstestisk holdbarhed bør også være en indtænkt faktor. 

Fordelen ved at vælge at holde badeværelset i samme stil som resten af boligen er, at det næppe kommer til at virke umoderne eller utidssvarende i den nærmeste fremtid. Dermed kan miljøet skånes for CO2-udledning, som sker i forbindelse med renovering. 

Kan du alligevel ikke modstå fristelsen til at lave noget, der er trendy, så sørg for, at det bliver lavet i god kvalitet. Der findes stadig masser af velfungerende badeværelser fra 70'erne, og selvom de i mange år tog prisen for det mest afskyede look, så er de pr. 2020 atter på mode.

Den moderne klassiker

I dette projekt har arkitekt Uffe Topsøe-Jensen moderniseret en klassisk murermestervilla og givet den et moderne og tidssvarende udtryk. Han har valgt at søge inspiration i de oprindelige detaljer fra boligen såsom egetræ og kombineret det med en smuk jura-marmor. Begge materialer går nu igen flere steder i boligen og er med til at skabe en rød tråd. KLIK på billedet for at se mere fra projektet.

Se også