Udnyt de arkitektoniske muligheder med træ

Træ har fantastiske arkitektoniske muligheder, som alt for sjældent bliver udnyttet til fulde. Vi giver dig her et par tips til, hvordan du kan bruge træ og få et spændende udtryk i din bolig.

Form dit træ, som du vil

Smalt, langt eller bøjet. Fine lister eller grove planker. Med træ er mulighederne uanede, og du kan bruge det til alle dele af huset fra konstruktionen og facaden til loft, gulv, vinduesrammer, møbler og inventar. 

Det kræver dog et vist kendskab til træ, at få det optimale ud af materialet. De enkelte træsorter ser nemlig ikke bare forskellige ud, de har også hver deres egenskaber, fordele og begrænsninger. Skal du bygge i træ, er det derfor en rigtig god idé at søge rådgivning hos en arkitekt, så du får udnyttet potentialet i dette smukke naturmateriale optimalt. 

7 veje til en flot træfacade

Leg med bredden og længden
Med smalle lister bliver huset stramt og moderne, mens brede brædder giver huset et mere traditionelt og robust udseende. Er du vild med smalle lister, kan du spare penge ved at skære riller i et traditionelt bræt. Det giver optisk et "listelook" men er billigere og nemmere at montere. Du kan også gå en helt anden vej og vælge træspån også kaldet shingles, der er små, flade stykker træ, der monteres forskudt - næsten som en slags skifre. 

Bestem kuløren
Mal din facade i en fin farve eller behandl den med olie, så træets naturlige nuancer kommer frem. Nogle træsorter har et naturligt indhold olier og harpiks, som betyder, at de kan stå uden overfladebehandling.

Dyrk det naturlige
Hvert stykke træ er helt unik og har sine egne årer, knaster og fejl. Dyrk skævhederne og brug dem som et dekorativt element i stedet for at gemme dem væk eller vælge sorteret træ uden liv og spil.

Kombiner med andre materialer
Træ er glimrende sammen med andre materialer og har en enestående evne til at give varme og blødhed. Kombiner evt. med mursten, eternit, skifer eller beton.

Bøj træet
Træ kan formes i bløde og organiske former ved hjælp af damp. Med et hus i træ, er du derfor ikke bundet til et retvinklet design, men kan eksperimentere med vægge der buer.

Gå op i træsorten
Der er stor forskel på træsorter. Både i forhold til deres udseende og deres evner. Undersøg derfor de forskellige træsorter, inden du vælger.

Skru med omtanke
Skruer og søm holder træet fast, men du kan også bruge dem dekorativt i facaden og skabe linjer og symmetri. Overvej derfor, hvor du skruer.