Billedserie

Udnyt de arkitektoniske muligheder med træ

Skarp geometri eller bløde former. Fine lister eller grove planker. Med træ er de arkitektoniske muligheder uanede, og du kan bruge materialet til alle dele af huset fra konstruktionen og facaden til loft, gulv og vinduesrammer. Se med her, hvor vi har samlet et udvalg af projekter fra arkitekterne, der bringer træets kvaliteter helt frem i rampelyset.

Du kan skabe fantastisk arkitektur i træ, men det kræver et vist kendskab, at få det optimale ud af materialet. De enkelte træsorter ser nemlig ikke bare forskellige ud, de har også hver deres egenskaber, fordele og begrænsninger.

Skal du bygge i træ, er det derfor en rigtig god idé at søge rådgivning hos en arkitekt, så du får udnyttet potentialet i det smukke naturmateriale optimalt.  

Se med herunder og bliv inspireret af arkitekternes projekter, hvor arkitektur og træ går hånd i hånd.

Pakket ind i træ

Det lille sommerhus på kun 65 kvadratmeter er komplet beklædt i cedertrælister. Tagrenderne er gemt væk under taget, så overgangen mellem facade og tag er helt strømlinet og enkel. Med træbeklædningen har arkitekt Jesper Korf fået huset til at passe elegant ind i landskabet, og det gør ikke noget væsen af sig mellem de storslåede klitter.

På alle ledder og kanter

I sommerhuset her er både tag, terrasse og facader beklædt med træ, vel og mærket træ i forskellige snit. Facaden varierer mellem træspån, der er douglas shingles, og lange træbrædder. Resultatet er en dynamisk facadebeklædning, hvor man virkelig fornemmer husets knæk. Arkitekt Søren Sarup har tegnet sommerhuset, der får det optimale ud af ét materiale - nemlig træet. 

Flyvende vindue

Denne tilbygning af arkitekt Kim Pretzmann er et eksempel på, hvordan træ kan transformere et ældre hus. Huset har fået et helt nyt og moderne udtryk med en skarp geometri, mens vinduerne kaster maser af lys ind i det eksisterende hus. Trælisternes linjer og kanter har gjort det muligt at bygge en kanarp med et stort vindue, der giver et fantastisk kig til haven.

Vandret og lodret effekt

Det fine træhus ved skoven er beklædt med høvlet dansk cedertræ i lister, der både er vandret og lodret orienteret. De lange, horisontale vægge er beklædt med vandrette lister, mens den øverste del af huset er beklædt med lodrette. Variationen i listernes orientering er en spændende effekt, der fremhæver husets linjer og samtidig harmonerer med vinduespartierne. Huset er tegnet af arkitekt Jesper Korf. 

Gæsteanneks med vinkler

Selv et lille anneks i baghaven kan tilføres arkitektonisk kvalitet. Annekset på 22 kvadratmeter af arkitekt Martin Kallesø er formet som en irregulær sortmalet træboks, så der er kig til den nærliggende strand og kontakt til haven og familiens sommerhus. Den frie form følger grunden og får det optimale ud af omgivelserne. Alle indvendige flader er beklædt med matlakerede birkefinérplader, der står i kontrast til eksteriørets sorte facader af malede lodrette lærketræslister.

Spids geometri

På grunden lå der før et ældre hus fra 70’erne i den tidstypiske A-form, som arkitekt Søren Sarup måtte rive ned og bygge op igen. Det nye A-formet sommerhus er beklædt med rå og ubehandlede lister i douglasgran, mens terrassen er belagt med planker af træsorten robinie. De råsavede trælister har en stoflighed og naturlig grovhed, der tilfører varme og bryder den skarpe geometri ned, så huset ikke fremstår industrielt.

I ét med klitterne

Mellem tre klittoppe ligger et flot sommerhus af arkitekt Lars Bo Poulsen. Vinkelhusets levende tag og kebony træfacader sikrer at sommerhuset ligger umærket i landskabet. Træfacaden patinerer og kommer til at passe flot ind i naturens farveskala. 

Moderne kontrast

Hvordan laver man en tilbygning til et enderækkehus? Man kan for eksempel gøre som arkitekt Erik Nord og skabe en kontrast til det oprindelige. Tilbygningen er stram og minimalistisk i sit udtryk og skiller sig ud med facader og tag i cedertræ, mens linjerne og skalaen passer til de øvrige rækkehuse i området. 

Glas og træ

Det er ofte en god ide, at lege med at kombinere kolde og varme materialer. Det har arkitekt Lars Bo Poulsen gjort i sommerhuset her, det primært består af store vinduespartier og træ. Huset er beklædt med ThermoAsk og tagfladen er begrønnet med sedum. De store vinduespartier giver en transparens og lethed, mens træbeklædningen og det grønne tag blender sammen med naturen.

Tunnelsyn

Al interiør i sommerhuset af arkitekt Eva Kristine Brørup er lavet af fyrretræ, hvilket skaber en elegant sammenhæng i udtrykket. Samtidig er duften, lyden og følelsen som at være i en traditionel hytte, hvor intet er hvidt. De lange træbrædders fleksibilitet er brugt til at skabe en runding, der leder blikket mod den store glasfacade og ud på naturen. 

Pergola i stor skala

Sommerhuset her af arkitekt Lotte Elkiær består af en række forskudte trææsker. Overgangen mellem ude og inde blødes op af de syv buer i træ, der fungerer som en stor pergola, hvor familien kan hænge solsejl og hængekøjer op. En genial ide, der ikke bare ser flot, imponerende og anderledes ud i landskabet, men som også fungerer i familiens hverdag i sommerhuset.