Udnyt de arkitektoniske muligheder med træ

Træ har fantastiske arkitektoniske muligheder, som alt for sjældent bliver udnyttet til fulde. Vi giver dig her et par tips til, hvordan du kan bruge træ og få et spændende udtryk i din bolig.

Af: Amalie Vind 
Redigeret: 02.06.2021
Foto: Andreas Mikkel Hansen, Peter Kragballe m.fl.

Smalt, langt eller bøjet. Fine lister eller grove planker. Med træ er mulighederne uanede, og du kan bruge det til alle dele af huset fra konstruktionen og facaden til loft, gulv, vinduesrammer, møbler og inventar. 

Det kræver dog et vist kendskab til træ, at få det optimale ud af materialet. De enkelte træsorter ser nemlig ikke bare forskellige ud, de har også hver deres egenskaber, fordele og begrænsninger. Skal du bygge i træ, er det derfor en rigtig god idé at søge rådgivning hos en arkitekt, så du får udnyttet potentialet i dette smukke naturmateriale optimalt.  

Se med herunder, hvor vi har samlet et udvalg af projekter fra arkitekterne, der bringer træets kvaliteter helt frem i rampelyset.

Pakket ind i træ

Det lille sommerhus på kun 65 kvadratmeter er komplet beklædt i cedertrælister. Tagrenderne er gemt væk under taget, så overgangen mellem facade og tag er helt strømlinet og enkel. Med træbeklædningen har arkitekt Jesper Korf fået huset til at passe elegant ind i landskabet, og det gør ikke noget væsen af sig mellem de storslåede klitter.


På alle ledder og kanter

I sommerhuset her er både tag, terrasse og facader beklædt med træ, vel og mærket træ i forskellige snit. Facaden varierer mellem træspån, der er douglas shingles, og lange træbrædder. Resultatet er en dynamisk facadebeklædning, hvor man virkelig fornemmer husets knæk. Arkitekt Søren Sarup har tegnet sommerhuset, der får det optimale ud af ét materiale - nemlig træet. 


Flyvende vindue

Denne tilbygning af arkitekt Kim Pretzmann er et eksempel på, hvordan træ kan transformere et ældre hus. Huset har fået et helt nyt og moderne udtryk med en skarp geometri, mens vinduerne kaster maser af lys ind i det eksisterende hus. Trælisternes linjer og kanter har gjort det muligt at bygge en kanarp med et stort vindue, der giver et fantastisk kig til haven.


Vandret og lodret effekt

Det fine træhus ved skoven er beklædt med høvlet dansk cedertræ i lister, der både er vandret og lodret orienteret. De lange, horisontale vægge er beklædt med vandrette lister, mens den øverste del af huset er beklædt med lodrette. Variationen i listernes orientering er en spændende effekt, der fremhæver husets linjer og samtidig harmonerer med vinduespartierne. Huset er tegnet af arkitekt Jesper Korf


8 veje til en flot træfacade

Leg med bredden og længden
Med smalle lister bliver huset stramt og moderne, mens brede brædder giver huset et mere traditionelt og robust udseende. Er du vild med smalle lister, kan du spare penge ved at skære riller i et traditionelt bræt. Det giver optisk et "listelook" men er billigere og nemmere at montere. Du kan også gå en helt anden vej og vælge træspån også kaldet shingles, der er små, flade stykker træ, der monteres forskudt - næsten som en slags skifre. 

Bestem kuløren
Mal din facade i en fin farve eller behandl den med olie, så træets naturlige nuancer kommer frem. Nogle træsorter har et naturligt indhold olier og harpiks, som betyder, at de kan stå uden overfladebehandling.

Dyrk det naturlige
Hvert stykke træ er helt unik og har sine egne årer, knaster og fejl. Dyrk skævhederne og brug dem som et dekorativt element i stedet for at gemme dem væk eller vælge sorteret træ uden liv og spil.

Kombiner med andre materialer
Træ er glimrende sammen med andre materialer og har en enestående evne til at give varme og blødhed. Kombiner evt. med mursten, eternit, skifer eller beton.

Bøj træet
Træ kan formes i bløde og organiske former ved hjælp af damp. Med et hus i træ, er du derfor ikke bundet til et retvinklet design, men kan eksperimentere med vægge der buer.

Gå op i træsorten
Der er stor forskel på træsorter. Både i forhold til deres udseende og deres evner. Undersøg derfor de forskellige træsorter, inden du vælger.

Skru med omtanke
Skruer og søm holder træet fast, men du kan også bruge dem dekorativt i facaden og skabe linjer og symmetri. Overvej derfor, hvor du skruer.

Vælg bæredygtigt træ
Din træfacade bliver kun flottere, hvis du har god samvittighed. Når du vælger FSC mærket træ, er du sikker på, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.

Gæsteanneks med vinkler

Selv et lille anneks i baghaven kan tilføres arkitektonisk kvalitet. Annekset på 22 kvadratmeter af arkitekt Martin Kallesø er formet som en irregulær sortmalet træboks, så der er kig til den nærliggende strand og kontakt til haven og familiens sommerhus. Den frie form følger grunden og får det optimale ud af omgivelserne. Alle indvendige flader er beklædt med matlakerede birkefinérplader, der står i kontrast til eksteriørets sorte facader af malede lodrette lærketræslister.


Spids geometri

På grunden lå der før et ældre hus fra 70’erne i den tidstypiske A-form, som arkitekt Søren Sarup måtte rive ned og bygge op igen. Det nye A-formet sommerhus er beklædt med rå og ubehandlede lister i douglasgran, mens terrassen er belagt med planker af træsorten robinie. De råsavede trælister har en stoflighed og naturlig grovhed, der tilfører varme og bryder den skarpe geometri ned, så huset ikke fremstår industrielt.


I ét med klitterne

Mellem tre klittoppe ligger et flot sommerhus af arkitekt Lars Bo Poulsen. Vinkelhusets levende tag og kebony træfacader sikrer at sommerhuset ligger umærket i landskabet. Træfacaden patinerer og kommer til at passe flot ind i naturens farveskala. 


Moderne kontrast

Hvordan laver man en tilbygning til et enderækkehus? Man kan for eksempel gøre som arkitekt Erik Nord og skabe en kontrast til det oprindelige. Tilbygningen er stram og minimalistisk i sit udtryk og skiller sig ud med facader og tag i cedertræ, mens linjerne og skalaen passer til de øvrige rækkehuse i området. 


Glas og træ

Det er ofte en god ide, at lege med at kombinere kolde og varme materialer. Det har arkitekt Lars Bo Poulsen gjort i sommerhuset her, det primært består af store vinduespartier og træ. Huset er beklædt med ThermoAsk og tagfladen er begrønnet med sedum. De store vinduespartier giver en transparens og lethed, mens træbeklædningen og det grønne tag blender sammen med naturen.


Tunnelsyn

Al interiør i sommerhuset af arkitekt Eva Kristine Brørup er lavet af fyrretræ, hvilket skaber en elegant sammenhæng i udtrykket. Samtidig er duften, lyden og følelsen som at være i en traditionel hytte, hvor intet er hvidt. De lange træbrædders fleksibilitet er brugt til at skabe en runding, der leder blikket mod den store glasfacade og ud på naturen. 


Pergola i stor skala

Sommerhuset her af arkitekt Lotte Elkiær består af en række forskudte trææsker. Overgangen mellem ude og inde blødes op af de syv buer i træ, der fungerer som en stor pergola, hvor familien kan hænge solsejl og hængekøjer op. En genial ide, der ikke bare ser flot, imponerende og anderledes ud i landskabet, men som også fungerer i familiens hverdag i sommerhuset.