Udnyt de arkitektoniske muligheder med træ

Træ har fantastiske arkitektoniske muligheder, som alt for sjældent bliver udnyttet til fulde. Vi giver dig her et par tips til, hvordan du kan bruge træ og få et spændende udtryk i din bolig.

arkitekttegnet Sommerhus bygget i træ med smuk terrasse og udsigt
SYV PÅ STRIBE Sommerhuset her af arkitekt Lotte Elkiær er tænkt som en række trææsker, der ligger forskudt og fortsætter ned mod vandet via rammerne af træ, der bliver brugt til solsejl og hængekøjer. En genial ide, der ikke bare ser flot, imponerende og anderledes ud i landskabet, men også fungerer i familiens hverdag i sommerhuset.

Form dit træ, som du vil

Smalt, langt eller bøjet. Fine lister eller grove planker. Med træ er mulighederne uanede, og du kan bruge det til alle dele af huset fra konstruktionen og facaden til loft, gulv, vinduesrammer, møbler og inventar. 

Det kræver dog et vist kendskab til træ, at få det optimale ud af materialet. De enkelte træsorter ser nemlig ikke bare forskellige ud, de har også hver deres egenskaber, fordele og begrænsninger. Skal du bygge i træ, er det derfor en rigtig god idé at søge rådgivning hos en arkitekt, så du får udnyttet potentialet i dette smukke naturmateriale optimalt. 

Arkitekttegnet sommerhus i træ med runding og vægge beklædt med træ
TUNNELSYN De lange træbrædder fleksibilitet er brugt til at skabe en smuk runding, der sammen med den store glasfacade skaber det smukkeste kig ud. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.
Listelofte fortsætter som udhæng i arkitekttegnet hus
HELE VEJEN Loftet i sommerhuset tegnet af arkitekt Niels Christoffersen går indefra og hele vejen ud under tagudhænget. En enormt smuk detalje, der leder øjet ubesværet ud mod vandet og den smukke natur omkring og viser, endnu en ting, træ med succes kan bruges til. SE MERE fra huset ved at klikke på billedet.
Arkitekttegnet hus i træ med brede lister på facaden
NATURLIGE STRIBER De brede trælister på huset tegnet af arkitekt Niels Christoffersen skaber et flot, naturligt stribet mønster, der er anderledes, men stadig meget enkelt. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet

7 veje til en flot træfacade

Leg med bredden og længden
Med smalle lister bliver huset stramt og moderne, mens brede brædder giver huset et mere traditionelt og robust udseende. Er du vild med smalle lister, kan du spare penge ved at skære riller i et traditionelt bræt. Det giver optisk et "listelook" men er billigere og nemmere at montere. Du kan også gå en helt anden vej og vælge træspån også kaldet shingles, der er små, flade stykker træ, der monteres forskudt - næsten som en slags skifre. 

Bestem kuløren
Mal din facade i en fin farve eller behandl den med olie, så træets naturlige nuancer kommer frem. Nogle træsorter har et naturligt indhold olier og harpiks, som betyder, at de kan stå uden overfladebehandling.

Dyrk det naturlige
Hvert stykke træ er helt unik og har sine egne årer, knaster og fejl. Dyrk skævhederne og brug dem som et dekorativt element i stedet for at gemme dem væk eller vælge sorteret træ uden liv og spil.

Kombiner med andre materialer
Træ er glimrende sammen med andre materialer og har en enestående evne til at give varme og blødhed. Kombiner evt. med mursten, eternit, skifer eller beton.

Bøj træet
Træ kan formes i bløde og organiske former ved hjælp af damp. Med et hus i træ, er du derfor ikke bundet til et retvinklet design, men kan eksperimentere med vægge der buer.

Gå op i træsorten
Der er stor forskel på træsorter. Både i forhold til deres udseende og deres evner. Undersøg derfor de forskellige træsorter, inden du vælger.

Skru med omtanke
Skruer og søm holder træet fast, men du kan også bruge dem dekorativt i facaden og skabe linjer og symmetri. Overvej derfor, hvor du skruer.

Arkitekttegnet træhus behandlet med
MEDFØDT PATINA Træ kan behandles og formes på rigtig mange måder. I huset her har arkitekt Lars bo Poulsen valgt at behnalde træet med jernvitrol, så facaden har fået en smuk grålig farve, der passer fint ind i omgivelserne og giver en forsmag på træets kommende patina. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.