Vild med funkis? Lad dig inspirere af den populære hustype

Trods snart 100 år på bagen er funkishuse stadig eftertragtede og topmoderne. Er du også vild med funktionalismens kubistiske huse, så kig med her og se, hvordan du kan lade dig inspirere til dit nye funkisinspirerede hus eller ombygge dit gamle funkishus fra 1920’erne eller 1930’erne med succes.

Funkishus
NYE MATERIALER - NYE FORMER Med helt nye byggeteknikker og -materialer som beton, stål og jern var var det pludseligt muligt at lave sammenhængende vinduesbånd, hjørnevinduer, flade tage og buede former i beton. De nye muligheder var med til at sætte sit præg på funkishusenes arkitektur.

Funkishuse - en overraskende sjælden race

Et firkantet hus med fladt tag og hvidpudset facade. Det må være et funkishus! Men trods det enkle design, er det slet ikke så enkelt endda.

Faktisk findes der kun ganske få funkishuse i Danmark. Da modernismen og herunder funktionalismen kom til Danmark i 1920’erne og videre ind i 1930'ern, var hustypen nemlig så kontroversiel og aparte i de flestes øjne, at kun de mest fremsynede fik bygget et.

Funkishuset var en modbølge til tidligere tiders ornamentfyldte bygninger, hvor udseendet var det vigtigste. Med funktionalismen ville man vende tankegangen på hoved og designe husene indefra og ud, så formen fulgte funktionen, ligesom holdningen nu var, at alle skulle have ret til en god bolig med luft og lys og plads, og ikke kun de velhavende.

I dag bliver betegnelsen funkis brugt i flænge og hustypens flittigt kopieret. Flere arkitekter og typehusfirmaer lader sig inspirere af funktionalismens revolutionende hustype, da den enkle, stramme stil i dag virker meget moderne og tiltalende for mange. Men selvom lighederne fra de 100 år gamle huse godt kan spottes i de nybyggede boliger, er det ikke funkishuse – blot funkisinspirerede. Og det er en vigtigt forskel.

Fup eller funkis? Det kendetegner et funkishus

 • Glat facade uden pynt som friser, gesimser og ornamentik. Pudset eller mursten. Tænkes ofte som hvid, men kan sagtens være i farver. Især pastelfarver og mørkere farver som mosgrøn, okseblodsrød og okker.
 • Ofte fladt tag, men kan også hælde. 
 • Runde vinduer og hjørnevinduer
 • Funktionel planløsning og opbygning. Form følger funktion
 • God kontakt til haven og masser af lys ind i boligen med sydvendte stuer og terrasser, hvor man kan nyde solen
 • Klar geometrisk form med lige stramme linjer og meget bløde former
 • Indvendigt glatte døre, modsat tidens fyldningsdøre
 • Bygget i 1920'erne eller 1930'erne
Ombygget funkisvilla fra 1930'erne ombygget med hjælp fr arkitekt
FUNKISVILLA STRÅLER PÅ NY En gammel funkisvilla fra 1935 er ført tilbage til sit oprindelige udtryk efter at have fået sat havestue og et klodset tag på i 60'erne og 70'erne. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.

Fordele og ulemper ved funkishuse fra 1920'erne og 1930'erne

Fordele ved et funkishus

 • Veltænkt planløsning og store, gode rum
 • Gode lysindfald, da vinduerne er placeret efter lys og udsigt og ikke symmetri på facaden
 • God kontakt til haven med store vinduer, terrasser, altaner og sydvendte stuer
 • En minimalistisk og ren stil, der stadig er meget moderne og eftertragtet og passer godt til den skandinaviske stil og mentalitet.

Ulemper ved at funkishus

 • Behov for en del vedligeholdelse. En pudset facade kan jævnligt få revner og se beskidt ud, hvis ikke den jævnligt bliver pudset, ligesom jerndrager over vinduet kan rustne.
 • Rækværk, vinduer og andre detaljer kan være svære og dyre at vedligeholde og skifte ud, når de er slidt ned, da ens produkter er stort set umulige at finde.
 • Det flade tag har let ved at blive utæt
 • Hjørnevinduer og altan kan være uden tilstrækkelig bæreevne.

 

Fang funkisstilen - 3 vigtige detaljer, du bør kopiere i dit nye funkishus

Ombygget bungalow i funkis-stil ombygget af arkitekt

1. Spinkelt altanværk

Har du altan på dit funkisinspirerede hus, så gå efter et rækværk i stål som her. Det spinkle design passer perfekt ind i den strømlignede og udekorerede husform og er karakteristisk for hustypen. Rækværk i træ, bør undgås, da det hurtigt virker klodset.  Den funkisinspirerede moderne villa her er en totalombygget bungalow, der nu har fået mange flere kvadratmeter og et moderne indre.

Se mere fra villaen her

Rundt vindue i hoveddør i funkisvilla

2. Runde vinduer

Geometriske former som cirkler og firkanter er karakteristisk for funkishuse. Fx er det meget klassisk at sætte et rundt vindue i hoveddøren som her. En fin detalje, der vil undstrege dit hus funkisstil. Huset her er en ombygget bungalow, der nu er i to etager.

Se mere fra huset her

Ny moderne og nybygget funkisvilla tegnet af arkitekt

3. Sammenhængende og spinkle vinduesbånd

Nye teknikker til at bære muren gjorde det i 20’erne og 30’erne muligt at lave sammenhængende vinduesbånd. Det karaktertræk har arkitekt Thomas Mau med succes forsøgt at videreføre i sit nye funkisinspirerede hus her. Ligesom i funktionalismen er vinduesrammerne forholdsvis spinkle og sortmalede. Det gør vinduet større og ser meget elegant ud i forhold til normale, brede vinduesrammer.

Se mere fra huset her

Ombygget bungalow til funkishus af arkitekt Rasmus Bak
FRA BUNGALOW TIL FUNKIS Boligen her var en slidt bungalow. Familien kontaktede derfor arkitekt Rasmus Bak for hjælp. Han så potentiale i det funktionalistiske hus og forvandlede det til en ny, høj og moderne funkisvilla. SE MERE fra huset ved at klikke på billedet.

Funkishuse er svære at ombygge

Flytter du ind eller bor du i en funkisvilla fra1920’erne eller 1930’erne, kan du som i andre ældre huse ikke undgå at skulle skifte slidte elementer ud, ombygge eller måske bygge til på et tidspunkt. For huse bliver brugt og slidt og ting går i stykker. Ligesom nye generationer får nye behov.

Hver gang du laver om på et funkishus, er der dog fare for, at du piller for meget ved husets arkitektoniske form og karakteristika. Da de funktionalistiske huse er total renset for unødvendige detaljer, kommer der enormt fokus på de få detaljer, der er. Funkishuset som hustype er derfor særlig sårbar over for ændringer og er trods deres gennemtænkte arkitektur - derfor ikke særlig fleksible.

Da funkishuse samtidig er enormt sjældne, er det ekstra vigtigt, at du søger rådgivning hos en erfaren arkitekt, inden du laver ændringer.

ny carport til funkishus tegnet af arkitekt
VELLYKKET NY CARPORT Det er svært at bygge vellykket til et funkishus. Men her er det lykkes arkitekt Rasmus Skaarup at tilføje en carport. Opskriften på succes lyder på at videreføre husets enkleform og linjer uden at overdøve det eksisterende. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet

Tænk helt enkelt og funktionelt, når du skifter ud

Som i andre huse vil det typisk være køkkenet og badeværelset, der først trænger til at blive skiftet ud. Men skulle de mod mange odds stadig være i huset og ikke være helt slidt ned, bør du ikke skifte det ud, men friske det op med omtanke. Måske kan køkkenet fungere igen, hvis du blot hæver bordpladen, maler lidt og skifter fliserne på væggen ud med nogle nye.

Er der ingen vej uden om et nyt køkken eller badeværelse, skal du gå efter løsninger i god kvalitet og et helt enkelt design, så du undgår stilforvirring. Det vil sige ingen larmende mønstrer, romantiske detaljer eller kompromis med funktionen.

Samme rettesnor skal du bruge i alle valg fra carport til havelågen og trappen ved indgangen eller nyt tag. Er du i tvivl, kan du se på gamle billeder af funkisvillaer og finde lignende løsninger.

Funkishusenes karakteristiske spinkle jernvinduer, er det dog svært at finde på ny, med mindre du er klar til at bruge en stor formue. Men samtidig vil de højst sandsynlig holde meget dårligt på varmen sammenlignet med vinduer i dag. I stedet for at gå på kompromis og vælge et nyt og moderne vindue, der bryder stilen og virker klodset i funkishuset, kan du få sat et forsatsvindue i og på den måde bevare de originale vinduer.

Arkitektens tips til ombygning af funkishuset

Respekter kendetegnene 
Behold eller skab på ny kendetegnenen for en funkisvilla. Det gælder fx de regulære vinduespartier, hjørnevinduet og det runde vindue i døren. Hold det rent  og tilfør ikke pynt eller elemeneter fra andre stilarter – fx sortglasseret tegl eller en stenløve i indkørslen, som man mere forbinder emd en patriciervilla

Blød de minimalistiske linjer op
Et funkishus er meget rent og enkelt. For at det ikke bliver for goldt og hårdt, er det vigtigt at bløde huset op. Invendigt kan du tilføre materialer med stoflighed og varme. Vælg et snedkerkøkken i egetræ og kombiner det gerne med beton og natursten. Vælg materialr, der patinerer pænt og kan bruges. Og lad materialer og detaljer gå igen i hsuet for at skabe sammenhæng.

Prioriter haven
En spændende have giver masser af stemning og sjæl til et hjem. Hvis man har et funkishus, er det vigtigt, at man ikke blot har en tom græsplæne. Planter og træers vilde, bløde former og farver er en god kontrast til husets rene linjer og hvide facade. Plant nogle stedsegrønne planter, så der stadig er grønne planter at se på, når kalenderen rammer oktober. En træterrasse kan også tilføre varme og stoflighed til huset, ligesom god udendørsbelysning varmer og giver liv

Kilde: Arkitekt Rasmus Bak fra Baks Arkitekter

Et funkishus, det er da hvidt? - Næh!

Funkishuse er i de flestes hoveder hvide - og den funktionalistiske periode bliver da også tit kaldt 'den hvide stil'. Men det er ikke helt sandt, at arkitekterne dengang udelukkende dyppede penslen i den hvide malerspand. Mange funkishuse var nemlig fulde af farver - både inden i på vægge, lofter og vindueskarme og udenpå på facaden, vinduesrammerne og sågar tagrender. Især pastelfarver som lyserød, lyseblå, lysegul og lysegrøn var populære. Ligesom mørkere farver som okker, okseblodrød og mosgrøn også flittigt  blev brugt.

Herudover var mange af funktionalismens huse i mursten med facader i blankt murværk - og altså ikke hvide.

Er du heldig at bo i et funkishus fra 1920'erne eller 1930'erne bør du undersøge, om dit hus har de originale farver. En farvearkeolog kan grave igennem pudset og finde husets originale farve. Fx viste det sig, at arkitekten Edward Heibergs funkishus ikke var hvidt men okkerfarvet og grønt. I dag er huset ført tilbage til sine originale farver - og der er en verden til forskel på udtrykket.  

Gentænk ønsket om en tilbygning

Tilbygninger er generelt en svær disciplin at få til at fungere. Men vil du lade dit funkishus knopskyde, skal du virkelig holde tungen lige i munden. Funkishusenes færdige form og nøje proportionerede form og balance er nemlig svær ikke at sætte ud af kurs.

Mangler du plads, bør du derfor i første omgang undersøge, om du i stedet kan slå et par rum sammen eller lave en ny planløsning.

Rum er ofte ikke større end nødvendigt i funkishuse, og kan derfor virke små for moderne familier i dag. Men man skal alligevel ikke bare rive vægge ned uden at tænke sig om, da ruminddelingen også er en del af det karakteristiske ved den funktionalistiske arkitektur, hvorfor en sammenlægning kan være skyld i tab af arkitektoniske og komfortmæssige kvaliteter.

Er der ingen vej uden om en tilbygning, bør du genbruge husets linjer, geometri og farver og ikke gøre tilbygningen så stor, at den tager fokus og magten fra hovedhuset. Igen er det dog en linedanserværdig balancetur, da funkishusene er så enkle, at det er svært. Du bør derfor søge rådgivning hos en arkitekt..

Tilbygnig af arkitekt til funkishus i mursten
DEN SVÆRE TILBYGNING Familien i denne gamle funkisvilla ville have tre nye værelser og et fællesrum - og altså dermed en stor tilbygning. Med viden om den store udfordring, da det er svært at bygge til et funkishus, gik arkitekt Stig Christensen til opgaven med respekt. Han fandt samme mursten, forsøgte at videreføre stilen og linjerne. Så enkelt og minimalistisk han kunne, så de to bygninger i dag ikke adskiller sig meget fra hinanden. SE MERE FRA TILBYGNINGEN ved at klikke på billedet.

Se også disse historier