Jesper Korf

Bliv ringet op gratis af Jesper Korf

Skriv en besked herunder eller ring

I et med naturen

Placeringen i Hammer Bakkers smukke natur har givet inspiration til familien Nielsens ombygning af et hus fra 60'erne. Med hjælp fra arkitekt Jesper Korf har familien på fem fået et ekstravagant hjem i kobber og andre naturmaterialer.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Pia Enghild

Det kunne næsten ikke klæde hinanden meget bedre. Husets rødbrune kobberfacade og egetræsvinduer i en skov ramt af efterårets farver.

Det er da heller ikke tilfældigt, at Kristian og Lonni Nielsens hus passer så fint ind i den omkringliggende skov i Hammer Bakker. Naturen har nemlig været i fokus, da arkitekt Jesper Korf slog stregerne til ombygningen med den bedre udnyttelse af husets førstesal.

Jesper Korf formåede at sætte sig op i en helikopter og se det hele oppefra. Se hvordan naturens råhed kunne bruges i huset. Selv et barn kan i dag se, at det er lavet af naturmaterialer.

 – Jeg ville lave et hus, der ikke råber op, men ydmygt passer ind i naturen, samtidig med at det er god arkitektur. Materialerne i huset er vigtige og valgt ud fra farvesammensætningen og deres høje kvalitet, fortæller Jesper Korf, der er partner i arkitektfirmaet N+P ARKITEKTUR.

Efter flere år i udlandet lykkedes det endelig familien i 2009 at købe et hus tæt på natur, by og bedsteforældre. De havde fået et tip, smidt en seddel ind ad døren, og nu var huset deres.

Det var dog ikke huset, men grunden og dens placering Kristian og Lonnie Nielsen var vilde med. De er naturmennesker, der holder af at tage på jagt og gå ture i skoven.

Huset var gammelt og utidssvarende. Der var derfor ingen tvivl om, at der var brug for en gennemgribende ombygning. Familien kontaktede to arkitekter, inden de besluttede, hvem af dem de ville give opgaven.

Huset før ombygning. Længehusets simple form og skorstenen er bevaret i det nye hus.

FAKTA OM BOLIGEN

Her bor: Kristian Nielsen (salgschef ved Malik Supply), Lonni Jeppesen Nielsen (lektor ved University College Nordjylland) og deres tre børn på 9, 12 og 15 år.

Familien fik: En totalombygning af et længehus fra midt 60'erne med helt ny førstesal med høj trempel, dvs. uden skunk, for at udnytte arealet bedre. Førstesalen er nogle steder skippet til fordel for loft til kip i stueetagen, så familien fik mere luft. Antallet af kvadratmeter er derfor 250 m² modsat de oprindelige 275 m². Familien har i det nye hus desuden fået mere dagslys og bedre kontakt til haven.

Proces: Familien købte hus i marts 2009 og boede i udlandet under ombygningen. Arkitekt Jesper Korf stod for ide, tegninger og myndighedsprojekt og var under ombygningen designansvarlig for huset. Familien valgte ikke en totalentreprenør, men fandt håndværkere fra opgave til opgave. Lonni Nielsens far rydedde grunden og var opsynsmand på projektet. Familien flyttede ind i maj 2010 og tog selv fat på resterende opgaver som at bygge terrasse, lave vindueskarme og bygge det lille hus i haven.

Materialer udvendigt: Naturskifer på tag og skorsten, pladekobber, oliebehandlede egetræsvinduer, sort puds og stålporte til garagen.

Materialer indvendigt: Naturklinker, skifer, egetræsgulve, olebehandlede egetræsvinduer.

Byggepris: Et lignende projekt vil i dag koste omkring 6 millioner kroner. Arkitekthonoraret lå på 175.000 kroner.

Huset efter ombygningen.

Ombygning i naturmaterialer

Den ene arkitekt talte Kristian Nielsen efter munden i hans drøm om et Morten Korch-hus. Sådan et med kig til bindingsværk og strå på taget.

Den anden - Jesper Korf – fandt på nye ideer og løsninger på familiens ønsker.

- Jesper Korf formåede at sætte sig op i en helikopter og se det hele oppefra. Se hvordan naturens råhed kunne bruges i huset. Selv et barn kan i dag se, at det er lavet af naturmaterialer, siger Kristian Nielsen.

Huset består nemlig af fire materialer: skifer, egetræ, sort puds og kobber.

- Kobberet skinnede meget i starten, men er hurtigt blevet mere mat. Det forandrer udseende med tiden, men ældes med ynde, kan holde i virkelig mange år og passer fint ind i omgivelserne, fortæller Jesper Korf om sit materialevalg. 

Alle har en holdning til vores hus. Folk, der går en tur forbi i skoven, kommer endda ind og fortæller, hvad de synes om det. Også hvis, de synes, det er grimt. Huset provokerer.

Kobberet nøjes dog ikke med blot at matche omgivelserne.

- Det påvirker alt andet omkring, fortæller Kristian Nielsen og fortsætter:

- Vores porte til garagen var oprindeligt ensfarvet grå. Nu changerer de i forskellige nuancer. Og på vores fliser er der grønne – nærmest fluorescerende pletter, fordi kobberet på taget har dryppet på dem, når det regner. Nogle synes, det er grimt, men vi kan egentlig meget godt lide, at det er levende og sætter nogle mærker.

Men det er ikke kun huset selv, kobberet sætter sine spor på. I lokalområdet er familiens hjem kendt under navnet ’Kobberhuset’

- Alle har en holdning til vores hus. Folk, der går en tur forbi i skoven, kommer endda ind og fortæller, hvad de synes om det. Også hvis, de synes, det er grimt. Huset provokerer, fortæller Kristian Nielsen.

Carportene blev født antrazitgrå. Men efter lidt tid løb kobberet ned over stålet, så farven nu changerer på en meget unik måde.
Huset set fra vejen, hvor forbigående ofte kommer forbi. Farverne på huset passer perfekt ind i skovlysningen, når efteråret har sat sit præg på bladenes nuancer.
Terrasse i træ med udsigt til skov
Helt tilfældigt valgte familien at hæve terrassen 20 centimeter over græsplænen. Det har senere vist sig at spare dem for en masse tid med en kost i hånden, for niveauforskellen er nok til at holde de fleste blade og grene fra at blæse ind på terrassen.
Store vinduer i stue ud til haven. Ombygget hus af arkitekt Jesper Korf.
De store vinduer trækker naturens farver og lys helt ind i stuen.

Løftede 1.-salen

Trods nye materialer er formen på huset ellers nogenlunde den samme som før.

- Det gamle hus var ikke et vidunder, men det havde en geometrisk interessant form og stod skarpt og simpelt, fortæller Jesper Korf.

Princippet i formen samt den tværgående skorsten er derfor bibeholdt, hvilket også kunne opfylde Kristian Nielsens ønske om en stor skorsten af sten.

Selvom det udefra er et stort hus, har det en god intimitet og man føler aldrig, at man er langt væk fra hinanden, eller at man skal gå en omvej.

- Skorstenen er omdrejningspunkt for huset - husets rygrad. Vi har holdt fast i dens placering og ladet den gå igen indvendigt med skifer på. Det giver genkendelighed og binder ude- og inderum sammen, fortæller Jesper Korf.

Han har dog løftet lidt i taget for at forøge lofthøjden på førstesalen og udnyttet pladsen der bedre. På den måde kunne Kristian og Lonni Nielsens samt deres tre børns behov for mere plads, lys og luft nemlig opfyldes. At øge lofthøjden i forbindelse med en opbygning i stedet for at bygge ud og udvide huset med flere kvadratmeter gjorde også ventetiden på en byggetilladelse markant kortere. Huset ligger nemlig i landzone, og var antallet af kvadratmeter vokset, skulle de igennem diverse fredningsmyndigheder, der kan tage lang tid.

Skorstenen skærer hele vejen igennem huset, og den naturlige skiffer går igen inden for. Det binder ude og inderum sammen og bidrager med tekstur til inderummene.
I skorstenen er der lavet en lille hyggeplads.
I stedet for at bygge ud, valgte Jesper Korf at bygge opad i det gamle hus. Det gav mere spændende rum og volumen i huset.

God planløsning

- Selvom det udefra er et stort hus, har det en god intimitet og man føler aldrig, at man er langt væk fra hinanden, eller at man skal gå en omvej, siger Kristian Nielsen.

Arkitekt Jesper Korf har da også tænkt hele dagligdagens bevægelsesmønstre ind i rummene og deres placering.

Til højre er der fællesrum med køkkenalrum, stue og kontor og på den anden side bryggers og garage. Øverst er der voksenafdeling i den ene side og børneafdeling i den anden.

- Man bevæger sig i løbet af dagen gennem huset i tre trin. Først i fællesrummene med Køkkenalrummet, så i stuen og i det fælles kontor og senere ovenpå til værelserne, fortæller Jesper Korf.

1.-salen er delt op i en forældreafdeling og en børneafdeling. Her ses forældrenes soveværelse.
Husets stueetage med tilhørende garage.
Husets 1.sal med familiens værelser.
På husets 1. sal er der lige som i resten af huset sørget for gode store vinduer.

ARKITEKTENS RÅD: NEDRIVNING VS. OMBYGNING

Tal med en fagperson. Det er nemlig en meget hårfin grænse, om det bedst kan betale sig at rive ned eller bygge om.

Ombygninger har mange ubekendte faktorer. For du ved ikke, hvad der gemmer sig under brædderne. Prisen bliver derfor ofte højere, end hvis du står med en ren sokkel og skal bygge op fra nul.

Hvis du vælger at ombygge, kan du beholde noget af husets historie og sjæl, der er svær at genoprette i et nyt hus.

Man kan kigge igennem de svævende trappetrin, når man kommer ind i huset. Det giver en smuk oplevelse, at man med det samme kan se, hvad der er på den anden side af bygningen.
Fra den lille gangbro, som er forbundet med trappen har man en fin udsigt til de grønne omgivelser. I entreen er der ekstra højt til loftet.
Selv på badeværelset får man fuld nydelse af de smukke naturomgivelser. Lige som i resten af huset er vinduerne både inde og ude holdt i egetræ. Fliserne er naturklinker.
Som moderne familie med tre børn er det praktisk med to håndvaske, når det skal gå hurtigt om morgenen.

BOLIGEJERENS BEDSTE OMBYGNINGSTIPS:

Byg ikke et hus på afstand – fx mens du selv er i udlandet. Det gør det svært at holde øje med processen.

Hyr en byggeleder. Der er meget koordineringsarbejde, og det er hårdt, når man har et job ved siden af. Man skal desuden huske at passe på sit parforhold og sin familie undervejs.

Vælg en totalentreprenør. Det er ofte dyrere, men de penge er godt givet ud.

Byggeriet er meget sårbart, hvis murere, elektrikere og tømrere ikke taler sammen. Hvem har fx så ansvaret for en lille ting som at dække af for regnen?

Få referencer på din entreprenør, for at se, hvem de ellers har arbejdet med. Tal med dem og hør hvordan entreprenørerne har klaret tidligere opgaver. Det kan give dig et mere kvalificeret bud på, hvilken entreprenør, du skal vælge.

Husk opbevaringsmuligheder. Tænk over, hvilke behov du har for opbevaring og tænk dem ind i huset. Vi mangler fx steder til at opbevare en klapvogn børnene er vokset fra. Det er irriterende.

Husejer Kristian Nielsen havde fra start af ønsket sig en skorsten af sten. Resultatet blev en gennemgående skorsten af skifer, der skaber sammenhæng mellem ude og inderum.
Fra køkkenet kan man let gå ud på terrassen og nyde sin morgenkaffe og den smukke natur.
Husejer Kristian Nielsen holder af at gå på jagt. Dyrene skyder han i nærområdet.
Der hvor det gamle hønsehus var placeret, har familien selv bygget et lille ude-hus. Det er lavet af overskudsmaterialer fra huset og indeholder sengepladser og te-køkken. Børnene overnatter der tit med venner og fejrer altid deres fødselsdag der.

MATERIALEGUIDE: KOBBER

Bæredygtighed: Kobber er et materiale, der ikke er uendelig meget af på jorden. Det er samtidig et vigtigt materiale i ledninger og anden elektronik. Derfor er det ressourcemæssigt set ikke bæredygtigt at bruge som byggemateriale. Omvendt holder kobber i mange år og er et materiale, der ældes med ynde. Kobber er derfor bæredygtigt, hvis man kigger på dets æstetik og holdbarhed.

Vedligeholdelse: Kobber skal ikke vedligeholdes.

Pris: Kobber er et dyrt materiale.

Livscyklus: Kobber ændrer udseende. I starten er det blankt og skinner, men hurtigt bliver det mat og mørkebrunt. Efter lang tid, 15-30 år, vil det begynde at irre og blive grønt som de kendte bytage i København.

Sundhed: Når det regner på fx et kobbertag, som her på en kobberfacade eller ned i et nedløbsrør af kobber vil en række kobberioner nedvaskes, og det kan være skadeligt for vandmiljøet. For store mængder af kobber har nemlig en giftig virkning på dyr, planter og mikroorganismer. Du kan derfor ikke genbruge regnvandet herfra. Den giftige virkning gør kobber velegnet til at imprægnere træ og til at sprøjte på stråtage.

Arkitektur: Kobber er et godt materiale til lette konstruktioner. Når bygningsdelen skal konstrueres i let materiale som f.eks. træ, som i tilfældet med ”kobberhuset”. Eller hvis den skal ”svæve” som f.eks. i et stort udhæng eller ved store spænd.

Kilde: Bolius.dk og Jesper Korf

SÅDAN BYGGER DU I ÉT MED NATUREN:

Hold naturen på afstand. Tænk over vejr og vind og livet i naturen, når du skal vælge materiale, højde og størrelse i dit byggeri. Hæv fx din terrasse, så der ikke blæser blad ind hele tiden, som du skal fjerne.

Skab læ. Man kan let glemme behov for læ, men det er meget vigtigt. Fjern derfor ikke alle træerne på din grund med den tanke, at du bare kan plante nogle nye. Det tager mange år, før de er store. Vær nænsom og fjern et træ ad gangen.

Respekter naturen, når du flytter ind i naturen. Du er der på naturens præmisser. Vokser der blomster på hele græsplænen om foråret, så lad dem være, og behold karakteristika ved grunden som fx gamle træer.

Se også disse historier