Inviter farverne ind i køkkenet

Uanset om du er til kradse retro-farver eller blide pasteller, er farver en simpel måde at give indretningen kant og personlighed. Læs med her, og få inspiration til hvordan, du bruger farver i køkkenet.

Af: Pernille Hjorth                      
Foto: Andreas Mikkel Hansen m.fl.

En farvehilsen fra halvfjerdserne

Det kræver sit køkken at spille op til arkitekturen i dette hus, der er tegnet af Rasmus Skaarup fra 2r arkitekter. Et hvidt køkken ville forsvinde i det spektakulære rum, og da familien har en særlig forkærlighed for 1970-stilen, stod det klart, at der skulle en retro-farve i spil. Valget faldt på orange - en levende og varm farve, der signalerer energi og begejstring. Farven fungerer ekstra godt i store rum, hvor der er behov for et markant farvestatement. Miks gerne med varme og gyldne naturmaterialer som her, hvor farven får modspil af smukke listelofter og bordplader i egetræ. Køkkenelementerne er inspireret af det kendte snedkerkøkkenbrand Garde Hvalsø. Da ejeren, Steen Lauth er tømrer, har han selv bygget elementerne – dog med kyndig assistance fra en møbelsnedker. Opvaskemaskinen og lamperne har fået en omgang af den samme sprøjtemaling, som køkkenelementerne. 

Giv det hvide køkken modspil

Danskerne er vilde med hvide køkkener, og med god grund. De hvide køkkener er tidløse og passer perfekt ind i vores lyse, skandinaviske boliger. Er man usikker på sine egne evner ud i farvesætning, går man aldrig galt i byen med hvidt. Samtidig giver et hvidt køkken en neutral og afdæmpet baggrund for alle de remedier og køkkenredskaber, som allerede har farver og som fylder visuelt i rummet.

Hvis du vil give dit hvide køkken lidt mere kant og personlighed, kan du gøre som arkitekt og farveekspert Anders Barslund, der i sin egen bolig kombinerer hvide køkkenelementer med sandfarvede vægge. Farven er blødere og mere mættet end traditionel hvid, og fremhæver derfor det hvide inventar. En dybblå væg i et tilstødende rum inviterer til kig på tværs af boligen. Der er anvendt en helmat og ekstra pigmentholdig maling, hvilket giver et nærmest velouragtigt udseende til væggen.

Køkkenblå i ny fortolkning

I gamle dage var blå en hyppigt anvendt farve i køkkenet – både på inventar og vægge, men også på det emaljerede køkkengrej som fx kaffekanden ”Madam Blå”. Man mente nemlig, at fluer blev skræmt væk af de blå overflader. I dette 1930’er rækkehus har arkitekt Anders Barslund arbejdet bevidst med en nyfortolkning af herskabskøkkenet med blå, flue-uvenlig vægmaling over køkkenbordet. Farven giver køkkenet et personligt tvist, og fremhæver desuden det mørke træ i køkkenelementerne. Højskabsvæggen er malet i en neutral gråtone, der indeholder en anelse blåt og derfor harmonerer fint med den blå væg. Der er brugt en mat vægmaling, som fremhæver farvepigmenterne mere end en blank. Men da matte overflader er mindre vaskbare, er området bag kogepladen beskyttet med en stænkplade af hærdet glas.        

Sort er det nye sort

De hvide køkkener har fået en værdig modstander i sort, der pt. er den næstmest populære farve, når danskerne vælger køkken. Sort signalerer stil og elegance, men skal dog bruges med omtanke i små rum og rum med sparsomt dagslys. Er du på jagt efter et markant og grafisk udtryk kan du kombinere de sorte elementer med hvid og bruge enkelte kontrastfarver til fx armaturer, lamper og øvrigt tilbehør. Ønsker du derimod et blødere og mere stemningsfuldt udtryk, kan de sorte elementer blødes op med varme naturmaterialer som fx træ, sten, læder og flet. I dette hus, som er tegnet og indrettet af arkitekt Rasmus Bak, er der skabt den perfekte balance mellem matsorte elementer, rå betongulve, bordplader i marmor, og gyldne teaktræsvinduer. Vær opmærksom på, at glatte, matsorte låger kan være meget modtagelige for fedtefingre.

Kreativ farvelade

Køkkenet her vidner om beboernes store glæde ved farver og pudsige loppefund. Bagvæggen er malet med en traditionel grøn tavlelak, og gulvet er grøn linoleum. Køkkenet er tegnet efter mål og opbevaringsbehov.

Skuffeelementerne er bygget i birkekrydsfinér fra Krydsfiner-Handelen, og beklædt det med lyseblå linoleum fra Forbo. Linoleum er et fantastisk materiale til køkkenet. Det fås i mange smukke farver og kan bruges på gulve og låger samt som belægning på køkkenbordet. En enkelt væg i køkkenet er pudset med den fineste lysegule marmorpuds, der matcher familiens kulørte keramik.

Gode råd om farver

  • Lyse farver reflektere lyset hvorimod mørke absorbere det. Vælger du farver fra den mørke farvepalette, skal du huske at tænke ekstra belysning ind i køkkenet.

  • Hent inspiration til dit farvevalg ved at studere farverne uden for køkkenvinduet fx facadefarver på den anden side af gaden. På den måde skaber du sammenhæng i mellem ude og inde.

  • Giv det hvide køkken karakter med velplacerede farveklatter i rummet fx en enkelt farvet væg eller lamper, armaturer og tilbehør i pangfarver. Husk at mange kogebøger har farvestrålende forsider, der kan give liv til et hvidt og farveløst køkkenunivers.

  • Vælg farver med udgangspunkt i de materialer og overflader, der ellers er i rummet fx gulve, lofter og vinduesrammer. Lyse træsorter som fx birk, fyr og ask er fine i selskab med pasteller og pangfarver. Mørke og gyldne træsorter som fx røget eg og teak bliver ekstra stemningsfulde i kombination med dybe farver som koksgrå, aubergine, midnatsblå og sort.

  • Søg rådgivning hos en professionel farveekspert, hvis du har større farveprojekter eller ønsker en mere sammenhængende farvesætning af din bolig.

Kilde: Danske BoligArkitekter


Se også disse historier