Kom ud på terrassen!

Foråret er ankommet og snart tager vi hul på endnu en pragtfuld sæson i haven og på terrassen. Her får du inspiration og nyttige tips til både den lille makeover og den store ombygning.

Af: Pernille Hjorth
Foto: Andreas Mikkel Hansen m.fl.

Den integrerede terrasse i dette passivhuset er prioriteret lige så højt som de indendørs rum. Overdækningen skaber læ og forhindre dugnedfald på kølige aftener, hvilket betyder at terrassen kan bruges stort set hele året. Terrassegulvet er udført i slidstærkt, hårdttræ, mens væggen er beklædt med smukke skifer-fliser.   


Trærammer med flere funktioner

Sommerhusets uderum skyder sig ud i haven via de arkitektoniske trærammer i cedertræ, som indeholder integrerede plantekummer og siddepladser. Rammerne bruges desuden til solsejl over spisepladsen og ophæng af hængekøjer.  


Hævet terrasse med indbygget skyggetræ

Bungalowens gamle jordterrasse var faldet sammen og blev i forbindelse med en større renovering erstattet af en moderne træterrasse i ipé-træ med plantekumme til skyggetræet. Små træer med moderat vækst som fx Japansk Ahorn og Hjortetaktræ er blandt de træsorter, der egner sig bedst som skyggetræer omkring terrassen. Terrassen her er tegnet af arkitekt Thomas Hjort fra M4 Arkitekter.


Terrasse-makeover

En effektfuld skifervæg, en sortmalet bræddebeklædning og lækre loungemøbler har forvandlet et trist hjørne i 1960’er parcelhuset til et hyggeligt uderum, der inviterer til ophold året rundt. Forvandlingen er udført af stylist Camilla Da Costa Carlsen, der bruger nogle af de samme indretningstricks, som hun også bruger indendørs bl.a. grønne planter og et stort tæppe, der samler møbleringen. 


Bevar de smukke piksten

Pikstensbelægninger er charmerende og autentiske men ganske upraktiske, når det kommer til placering af havemøbler. Arkitekt Uffe Topsøe-Jensen fra tegnestuen Monomal har dog fundet en simpel løsning på problemet, der betyder at den smukke belægning kan bevares. På gårdspladsen ved hans eget hus har han etableret et afgrænset terrasseområde med betonfliser, hvor havemøblerne kan stå stabilt.


Skab variationer i terrasseforløbet

En overdimensioneret træterrasse kan ødelægge det fine samspil mellem hus og have. Hvis du har flere udgange til haven og derfor ønsker en terrasse, der løber langs hele facaden, kan du gøre som familien i dette hus: Variér bredden på din terrasse. Dermed undgår du at terrassen bliver for dominerende og du skaber samtidig et spændende og varieret terrasseforløb. 

Er du så heldig at have et træ på din kommende terrasse, så lad det stå og byg terrassen udenom. Træer er naturlige skyggegivere og lyset filtreres smukkere igennem et flimrende bladløv end en bomuldsparasol. Med en indbygget spot i terrassegulvet kan du belyse træet nedefra og dermed skabe stemningsfuld aftenbelysning på terrassen. 


Terrassen samlede huset

Et kedeligt typehus trængte til en grundig opdatering. Arkitekt Allan Lorenzen blev tilkaldt og forslog en løsning, der gjorde terrassen til omdrejningspunkt for en ny tilbygning og en større ombygning af det oprindelige hus. I dag har familien fået en glasoverdækket terrasse med åben pejs og udekøkken.


Unikt hus med unik terrasse

Villa V er tegnet af Lars Bo Poulsen og formgivet efter den specielle V-formede byggegrund. Haveanlægget omkring huset er mindst lige så enestående, som huset selv, og har bl.a. en kileformet terrasse i træ og granit. I et hjørne af terrassen bliver granitkanten til et skulpturelt siddemøbel. Møblet suger varme i løbet af dagen, og kan holde sig lunt til langt ud på aftenen. Terrassen er tegnet af Tor Haddeland fra Haddeland Design.


Se også disse historier