Julie Trier Brøgger

Bliv ringet op gratis af Julie Trier Brøgger

Skriv en besked herunder eller ring

Kreativitet og genfødte kvadratmeter i herskabslejligheden

Med stor opfindsomhed og en mere nutidig planløsning har arkitekt Julie Trier Brøgger opdateret Helen Hilario Jønssons stemningsfyldte herskabslejlighed. Ombygningen har givet plads til en drøm af et køkken, kastet lys i alle hjørner og sat liv til kvadratmeter, der nærmest var døde, efter børnene var flyttet hjemmefra.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Christina Kayser Onsgaard

Normalt er problemet i lejligheder, at der er for få værelser. Men for Helen Hilario Jønsson var problemet stik modsat, efter hendes børn var flyttet hjemmefra.
 
Med en flot og stor herskabslejlighed på 185 m² et af de mest eftertragtede steder i København, havde hun ikke lyst til at flytte et nyt sted hen. For det ville blive umuligt at finde en lignende lejlighed igen og samtidig lidt ærgerligt at skille sig af med børnenes barndomshjem. Men med syv værelser var der omvendt alt for mange rum til Helen Hilario Jønssons nuværende liv.

- Lejligheden fungerede slet ikke mere, for rummene havde ikke samme funktion som før, da børnene boede hjemme. I nogle værelser opbevarede jeg faktisk bare cykler og tøj, fortæller hun.

På gulvet i køkkenet er der lagt et nyt sildebensparketgulv i eg. Det klassiske zigzag-mønster ses dog kun diskret på grund af den mørke bejdsning i farven ’ash grey’. Helen Hilario Jønsson havde selv forestillet sig et cementgulv eller et i lyst træ, men er glad for Julie Trier Brøggers mørkere forslag, der giver et flot og anderledes modspil til køkkenets lyse farver.

Samtidig fik Helen Hilario Jønsson mulighed for at få sat en stor altan på ud til gården. Men med tilstødende rum som et badeværelse, et smalt køkken og et lille værelse tænkte hun, at det måtte kunne udnyttes bedre, og besluttede sig derfor for at kontakte en arkitekt. Valget faldt på Julie Trier Brøgger fra Zoom Arkitekter og medlem af Danske BoligArkitekter.

- Hun havde masser af gode ideer og sans for stemningen i lejligheden. Og så ville hun føre storheden i stuerne, som hun kaldte det, ud i resten af lejligheden. Det var noget jeg faldt for, siger Helen Hilario Jønsson.

Julie Trier Brøgger rev de tre små rum og fordelingsgangen ned, så der langs hele altanens bredde i dag er et stort køkken, mens badeværelset er bygget op på ny i et større rum, der tidligere var børneværelse.

Plantegningen til venstre er før ombygningen. Plantegningen til højre viser den nye rumfordeling i lejligheden med det store nye køkken og nye bad. KLIK på billedet for at se plantegningerne forstørret.
Placeringen af køkkenelementerne i midten af rummet gør det nemt at samles og tale sammen over madlavningen. Køkkenøen er et snedkerkøkken fra Køkkensnedkeren af typen Boxone pine GK42 og lavet i fyrretræ og stål. De to pendler, der matcher gulvet, er fra Københavns Møbelsnedker

FAKTA OM LEJLIGHEDEN

Her bor: Helen Hilario Jønsson og hendes kæreste.

Parret har fået:
En totalombygning af deres 185 m² store 7-værelses herskabslejlighed. Et værelse, et badeværelse og det før lille køkken samt fordelingsgangen er blevet til et stort køkken med udgang til altan. Badeværelset er rykket og bygget op på ny, et lille bryggers er etableret, mens en passage er spæret ind til soveværelset og en ny etableret. Gulve i hele lejligheden er skiftet ud. I køkken, bad og bryggers er der samtidig indlagt gulvvarme. Over hele lejligheden er der desuden indlagt højtalere, så der ikke skal skrues op for P1, når man går fra soveværelset til badeværelset om morgenen. Herudover er der lavet indbyggede reoler og skabe og originale opbevaringsløsninger, ligesom Julie Trier Brøgger er kommet med forslag til alt fra lamper og emhætte til badeværelsesfliser og dørgreb til lejligheden, så den særlige stemning kunne bevares.

Proces:
Helen Hilario Jønsson kontaktede Julie Trier Brøgger i september 2016, herefter holdt de tre-fire møder, hvor de talte om, hvordan de kunne gribe det an. I januar 2017 fik lejligheden altan på. Byggeriet startede i maj 2017, og lejligheden stod færdig lidt mindre end et år senere i foråret 2018. Arkitekt Julie Trier Brøgger stod for alt fra ide til færdig lejlighed. Undervejs sendte hun en mail cirka en gang om ugen til Helen Hilario Jønsson med info om, hvordan byggeriet forløb.

Materialer:
Dinesen-planker i fyr, bejdset sildebensparketgulv i eg, køkken fra Køkkensnedkeren af typen Boxone pine GK42 , desuden er de øvrige indbyggede møbler snedkerlavede.

Pris: 2,5 millioner kr. for totalentreprise inkl. rådgiver og moms

Arkitektpris:
250.000 - 300.000 kr.

Med den nedbrudte fordelingsgang og to glasdøre og et vindue ud til altanen er der ikke længere nogen mørke hjørner i lejligheden. For at lyset også når ud i entreen, men så man stadig kan lukke lidt af, er der valgt en dør med glas i. Glasset er i kittede ruder, så det passer til skabet.
For at bevare det frie udsyn i rummet, har Helen Hilario Jønsson i samarbejde med arkitekt Julie Trier Brøgger valgt en emhætte, der kører op af bordpladen. På den måde kommer den kun til syne, når der er brug for den under madlavning. Emhætten er fra Gaggenau.

- Lys er enormt vigtigt i den her lejlighed. Før var lejligheden delt i to. En lys del med store stuer en suite ud mod gaden og en mørk halvdel ud mod gården med små smalle rum og en lang fordelingsgang. Men det er en gammeldags planløsning fra dengang, man havde tjenestefolk i køkkenet, og det var stuerne herskabet opholdt sig i og viste frem. Sådan fungerer det jo ikke i dag, hvor køkkenet netop er samlingspunkt, siger Julie Trier Brøgger og fortsætter:

- Og i og med at rummene nu er blevet større, taler de bedre sammen med de store stuer, og det har gjort lejligheden mere hel.

Med nicher og indbyggede skabe er der masser af opbevaringsplads i køkkenet. Det helt hvide skab for enden er i et helt simpelt design uden detaljer eller greb for at give fornemmelsen af en væg og en neutral baggrund til køkkenet. For at skabe balance er skabet på den anden væg bygget med kittede ruder, som var det 100 år gammelt.
De simpleste ideer er tit de bedste. Ved at lave lågen ind til opvaskemaskinen en smule bredere, er der opstået en fast plads til ting som vasketabletter, salt og afspændingsvæske, der ellers ofte bare står under vasken eller roder i en skuffe.

Køkken med plads til selskab
I dag kan man derfor allerede i entreen kigge ud i køkkenet: To glasdøre og et vindue ud til altanen inviterer selv på en grå efterårsdag masser af dagslys ind i det store rum, der i midten har en smuk, snedkerlavet køkkenø i naturligt fyrretræ med tydelige årringe og en velvalgt spinkel bordplade i stål. Lyse materialer, der står flot mod det nylagte sildebensgulv i en varm grå bejdsning.

-    Det her rum var virkelig vigtigt for mig at få til at fungere i forhold til at gøre det moderne og funktionelt samtidig med, at det skulle passe ind i en ældre lejlighed. Men også så jeg kunne have gæster, siger Helen Hilario Jønsson og fortsætter.

-    I mit gamle køkken var jeg altid stresset, når jeg havde besøg, fordi gæsterne blev nødt til at vente inde i stuen, mens jeg lavede maden færdig. Men nu er her masser af plads til, at de kan hygge sig og være herude imens. Det betyder rigtig meget, siger Helen Hilario Jønsson, der i dag sågar bruger det som en hel feature i sig selv at servere forret eller velkomstdrinks i køkkenet.

Da nogle rør ikke kunne fjernes, blev planen om endnu en dør ud til altanen aflyst. Men det var held i uheld. For i stedet opstod ideen om en bænk, der både skjuler rørene og bruges som siddeplads under morgenkaffen eller til sludrende gæster.
Som en ekstra bonus ved bænken er der plads til havehynderne, når vejrudsigten ikke lover altanvejr. Bænken er bygget i det samme træ som køkkenelementerne.

Arkitektens tips til at udnytte pladsen i lejligheder

- Gangplads er ofte spildplads. Inddrag derfor gangpladsen i et andet rum, der samtidig kan fungere som gennemgangsrum. På den måde får du mere ud af kvadratmeterne.

- Åben og luk de rigtige døre.
Den rigtige rumfordeling og gennemtænkte ganglinjer kan give følelsen af mere plads. Tænk derfor meget over, hvor du åbner og lukker døre.

- Lys er vigtigt.
Døde lommer uden lys, ender ofte med at blive spildplads. Sørg derfor for rigeligt med dagslys i alle rum og forsøg, så vidt det er muligt, at lave dem gennemlyste med lys fra fleres sider. Det vil øge følelsen af rummelighed.

 

Med rummets runding og vinduer til flere sider er det et imponerende lys, der strømmer ind i den yderste stue. Stuen er indrettet med klassisk dansk design af arkitekt Poul Kjærholm og Mogens Koch. Sofaen er en Constanze Daybed af Johannes Spalt og købt hos Klassisk i Bredgade. I et hurtigt greb kan daybed’en foldes ud og give plads til to liggende personer.

Jagten på den rette stemning
Balancen mellem nyt og gammelt har arkitekt Julie Trier Brøgger haft fokus på i hele lejligheden. Paneler er derfor ført med henover top og bund på de nye, indbyggede reoler og skabe, ældre døre er genbrugt nye steder i lejligheden, ligesom en radiatorskjuler er bygget fra ny i ældre stil, så den ligner boligens originale, og enhver fejlagtigt vil tro, at det kittede vitrineskab i køkkenet har stået der for evigt.

Mindre ting som lamper, knager og armaturer har Julie Trier Brøgger også været inde over. Hver gang der skulle tages en beslutning til indretningen, sendte hun en mail med tre forslag til Helen Hilario Jønsson, som hun med fordel kunne overveje.

- Jeg ville aldrig selv have fundet på at vælge fx lamperne eller gulvet. Jeg troede i starten, at jeg skulle have et blødt cementgulv eller et i lyst træ, men jeg er virkelig glad for, at det blev det her. Som arkitekt kender hun mulighederne og ved hvad der findes, og lejligheden var aldrig blevet det samme uden. Hvis jeg havde en ide, har hun og hendes kolleger kvalificeret den gange hundrede, siger Helen Hilario Jønsson.

Det er et imponerende kig man får, når man stå i den ene ende af perlerækken af stuer og kigger ned til den bagerste.

Arkitektens tips til at bevare sjælen i en bolig trods ombygning

- Hvad er det særlige ved netop din bolig? Tag udgangspunkt i din bolig og spørg dig selv, hvad er sjovt og karakteristisk her. Det, du svarer, er vigtigt at bevare.

- Genbrug de karakteristiske elementer nye steder.
Fjerner du fx et smukt gulv eller et gammelt skab i et rum, så flyt det over i et andet rum eller observer linjerne og skab dem på ny.

- Tag detaljer og før dem videre på de nye elementer. I lejligheden her førte vi panelet hen over de nybyggede skabe og reoler. Det fik dem til at passe ind i det samlede billede.

Bortset fra nyt gulv og indbyggede højtalere i loftet, står dagligstuen som før. De gamle paneler og stukke rundt om døren vidner om lejlighedens herskabsstatus. Sofaen er fra Flexform og købt i Casa Shop.
Fra køkkenet kan man gå ind i spisestuen, der er indrettet med klassiske Arne Jacobsen Syver-stole i hvid og Piet Heins populære Elipse-bord. Som kontrast i både farve og linjer står der op ad væggen en gammel kinesisk skænk i lakeret træ. Skænken er købt hos Green Square.
I en tidligere døråbning har arkitekt Julie Trier Brøgger indbygget et skab. Overskydende gulvplanker er lavet til hylder og det smalle format passer perfekt til et velassorteret barskab.

Arkitekten fik møblerne til at gå i spagat
Men det er ikke bare her, arkitekt Julie Trier Brøggers kreative sind og enorme sans for detaljer og stemning har gjort lejligheden til noget særligt. Overalt kan man nemlig åbne, løfte og hive sig til løsninger ud over det sædvanlige.

Når Helen Hilario Jønssons voksne børn eller familie fra Færøerne kommer på besøg, skal de efter ombygningen nemlig hverken ned på en flad madras i stuen eller ind på et børneværelse med ensomme bamser i sengekanten og støvede popstjerner på væggen. På kontoret kan Helen Hilario Jønsson i stedet hive i en læderstrop på den store snedkerbyggede reol, så en dobbeltseng i ren Georg Gearløs-stil foldes ud af væggen. Og tilbage igen, når gæsterne er taget hjem. På den måder, behøver hun nemlig ikke have en seng stående og fylde.

Boligejerens bedste byggeråd

- Brug tid i idefasen, så du kommer helt ind til kernen af, hvad din drøm er.

- Hav tillid til din arkitekt. Julie Trier Brøgger og hendes kollegaer styrede byggemøderne og havde kontakten med håndværkerne, og så blev jeg inddraget, når det var relevant. Det har fungeret godt.

- Find den rigtig arkitekt. Jeg synes, at arkitekternes ideer var virkelig gode, og de kunne også godt lide min smag og forslag. Vi har været på samme niveau, hvilket har være rart.

- Hav ekstra penge i budgettet
, så du har råderum til at sige ja til en god ide, der opstår undervejs. For det er ærgerligt ikke at kunne gribe en ny god mulighed, fordi man sidder for stramt.

Alle kvadratmeter skulle igen bruges aktivt. Derfor ville Helen Hilario Jønsson ikke bruge et helt rum på gæsteværelse. Løsningen blev en stor snedkerbygget reol i kontoret, hvor en seng i ren Georg Gearløs-stil kan foldes ud. Som en lækker detalje kan sengens ben i træ bruges som bogstøtter i reolen, når den ikke er i brug. Det simple og solide design gør reolen tidløs, så den passer ind herskabslejligheden, men stadig er moderne.

Løfter man i sædet på bænken i køkkenet, gemmer der sig både grimme rør, der ikke kunne flyttes, og havehynder, når de ikke bliver brugt på altanen. Åbner man den midterste låge i køkkenøen, ses en klassisk opvaskemaskine, men også hylder rundt om til vasketabletter og afspændingsvæske. Ligesom der i den hvide skabsvæg gemmer sig en kaffestation med elkedel, kaffekværn og bønner, der aldrig behøver at tages ud og rode på køkkenbordet.

- Det er virkelig blevet nemt at holde orden og gøre rent. Der er færre rum, og tingene er, hvor de skal være. Lejligheden fungerer, siger Helen Hilario Jønsson og kigger ud i det store køkken, hvor man faktisk tror på, at det ryddelige syn er hverdag.

Moderne, men stadig klassisk. Med enkle linjer, lækre materialer og et finurligt gulv i mønstret mosaik har arkitekt Julie Trier Brøgger sammensat et smukt badeværelse, der passer ind i den herskabelige stemning, men stadig er personligt og nutidigt. Fliserne fra Hayon Bisazza på gulvet er af cement og er derfor både bløde og behagelige at gå på, trods deres hårdhed.
Armaturerne i messing er fra Vola og passer dermed til rummets knager og lamperne fra Københavns Møbelsnedkeri.
Det handler om at lave de rigtige ganglinjer. Derfor har arkitekt Julie Trier Brøgger valgt at lukke soveværelset af i stedet for at beholde det som en femte stue en suite. I dag åbner soveværelset sig derfor mere naturligt og praktisk mod badeværelset end mod stuerne. Den ændrede ganglinje betyder også en bevidst øget privathed, da gæster ikke naturligt går derind. På soveværelsets ene væg er der bygget et stort klædeskab. Panelet fra væggen er rykket frem og ført hen over skabet, så det fremstår som en del af væggen. En lille detalje, der betyder meget.

Se også disse historier