Boligreportage

Liebhaveri i vandkanten

På en helt særlig grund med direkte adgang til Øresund ligger liebhavervillaen Casa Macaw i overgangen mellem en privat grøn park med store træer og et skrånende terræn ned til en privat strand. Kom med indenfor i den enestående villa der emmer af luksus.

Villaen af arkitekt Niels Christoffersen fra Christoffersen & Weiling Architects indskriver sig i den klassiske tradition for at bygge herskabelige villaer på fantastiske grunde langs Strandvejen nord for København. Men i Casa Macaw nyfortolkes den traditionelle herskabsbolig med dets traditionelle tårne, spir og pudsede mure. Her er udsigten i centrum. Her er livet i fokus og her skal boligen samtidig danne ramme om forretningsmæssige forhold.

Store glaspartier

De pudsede vægge er afløst af store glaspartier, der går fra gulv til loft og som sikrer, indrammer og understreger sammenhængen til den storslåede udsigt. Her i huset er den blå horisont altid nærværende. Fra man træder ind i den imponerende hall med det dobbelte trappeløb, i hele stueplanet og videre op på første salen, hvor alle rum henvender sig mod udsigten.

Fakta om projektet


Projekttype: Nybyggeri

Arkitekt: Niels Christoffersen

Arkitektens pris: Over 150.000

Beliggenhed: Strandvejen nord for København

Opført: 2019

Arkitekten om liebhaveri:

"Liebhaveri handler om originalitet og går på tværs af trends. Det er først og fremmest stedet og kunden der skaber liebhaver-magien. Det er det personlige hus, der er forankret i stedet og skræddersyet til grunden. 

Når penge ikke er noget problem, er risikoen at man bare skruer op på alt. Så bliver det designforurening. Det er lidt det samme som med dagslys. Man skal ikke sætte vinduer og ovenlys i for enhver pris. Det skal doseres, så det virker. Skru ned. Den slags er ikke godt for arkitekturen og det er heller ikke godt for budgettet.

Selvfølgelig arbejder vi med dyre vandhaner og eksklusive materialer, men det er ikke sådan, at blot fordi man kommer op over et vist beløb, så er det automatisk liebhaveri. Vi kan sagtens tegne dyre huse, men hvis det ligner nabohuset, er det ikke liebhaveri i mine øjne."

Niels Christoffersen

En villa med flow

Hallen udgør husets hjerte. Det er herfra husets dynamik tager fart og skaber en både naturlig og imponerende ankomst til huset. Her mærker man huset og dets beboere, og herfra kan man let bevæge sig mod den professionelle forretningsfløj, videre mod 1. salens private beboelse – via den ene trappe til børnenes del eller via den anden trappe til voksenafdelingen – eller ned i kælderplanet, hvor bl.a. den private hjemmebiograf er placeret. Det dobbelte trappeløb orkestrerer husets flow og er samtidig med til at iscenesætte og giver villaen sin helt særlige karakter.

Udeliv

Husets markante glasfacade fungerer som en transparent og imødekommende åbning mod landskabet og livet udendørs. Således kan store dele af vinduespartierne skydes til siden og dermed give direkte adgang til livet udenfor. Både i stueplan og på 1. sal med adgang til de træbeklædte og trælamel-forede terrasser.

Gårdrum med flere funktioner

Casa Macaws nyfortolkning af herskabsvillaen er også tydelig i det levende gårdrum, som udgør dels en elegant afskærmning mod Vedbæk Strandvej, dels danner en fin overgang fra livet på vejen til livet ved vandet. Her i gårdrummet kan man let trække ud på varme sommerdage. Her kan beboerne arrangere hyggelige grillaftener i udekøkkenet, der forlænger spisearealet idendøre ud i det skærmede gårdrum.

Rammen om livet og virksomheden

I Casa Macaw forenes en arkitektonisk og gennemdesignet bolig med en funktionel ramme for både den moderne familie og for boligens repræsentative kvaliteter. Her er udsigten altid nærværende, og her er der masser af plads til at leve og drive virksomhed.

Niels Christoffersen

Niels Christoffersen