Kontakt Arkitekten
Lotte Elkiær

Bliv ringet op gratis af Lotte Elkiær

Lys og lyng helt ind i stuen

Forestil dig et hus, der glider i ét med naturen. Som åbner op for lyset, lyngen og havudsigten – og motiverer til et ferieliv, hvor familien og omgivelserne er det vigtige. Præcist sådan et hus har arkitekt Lotte Elkiær tegnet til en familie i Rørvig. Ny nordisk arkitektur, når det er allerbedst. Oplev det her.

Af: Christina B. Kjeldsen
Foto: Andreas Mikkel Hansen


Det hele begynder med træ. Og slutter med træ. Fra det sølvfarvede cedertræ på facaden til den varme træbeklædning indenfor. Fra de vindblæste fyrretræer på grunden i Rørvig til sommerhuset selv, der nærmest vokser og forgrener sig som et træ, der søger mod havet.

Det giver dynamik til det store rum, når der som her er leget med loftshøjderne, så spisepladsen og køkkenet har lavere loft og føles mere intime end den mere højloftede opholdszone. Træbeklædningen på væggen er dog med til at binde hele det store rum sammen. Brændeovn og varme i gulvet gør huset dejligt at opholde sig i – også om vinteren.

Når du ankommer, kigger du lige igennem huset og ud på vandet

Spisepladsen er indrettet i samme enkle æstetik som resten af rummet med et langbord i træ og navychairs af Eames. Den indbyggede reol holder på de ting, der er mest i brug – glas, tekander samt kopper og keramik.

Karen, der sammen med sin mand Thomas ejer huset, er ud af en større familie, der har holdt til her de sidste mange år i et ældre sommerhus på en anden bid af grunden. Men pladsmangel og en voksende børneflok betød, at Karen, hendes mand og deres tre børn overtog en del af den store grund for at realisere et sommerhus til sig selv. Og her var det en klar fordel, at de var så rodfæstede i området, inden de satte arkitekt Lotte Elkiær, fra Elkiær+Ebbeskov på opgaven. De kendte solens gang på himlen, fyrretræernes skygger, farven på lyngen og det enestående lys, der er her året rundt.

FAKTA OM HUSET

Størrelse: 133 m² inkl. anneks

Type: Et plan

Proces: Arkitekten har tegnet projektet og har haft fagtilsyn med entreprisen sammen med Partner Byg, der vandt udbudsrunden. Arkitekten har styret processen helt frem til afleveringen.

Materialer udvendigt: Cedertræsbeklædning fra Moelven, aluminiumsvinduer fra Ideal Combi, foldeterrassedøre fra Solarlux. Terrassen er lagt med varmebehandlet asketræ fra Moelven.

Materialer indvendigt: Vægge og lofter er beklædt med oliebehandlet fyrretræ fra Moelven. Køkkenet er fra Kvik med en tyk bordplade i ask.

Energi: har integreret varmesystem og gulvvarme, der kan tænde via smartphone. Desuden lavenergivinduer i trelags-glas og brændeovn.

Arkitekthonorar: ca. 150.000 kr.

Byggepris: ca. 2 mio. kr.

Sommerhuset i Rørvig afslører allerede ved ankomsten sin fantastiske beliggenhed mod vandet og naturgrunden. Man fornemmer tydeligt arkitektens vision om at skabe et transparent hus med ”kanaler” af lys igennem, der tager højde for grundens udfordring med solen, som de fleste af døgnets timer kommer bagfra.

Arkitekten kom med fem forslag

– Det er en naturgrund, som vi altid har sat pris på, og vi ville gerne bevare den så meget som muligt. Vi ønsker ikke et hus med en have, men vil lade naturen passe sig selv omkring huset. Og så ville vi selvfølgelig gerne have en masse udsigt og kunne se vandet, fortæller Karen. Solen er for det meste bag huset, og det stillede krav til arkitekturen, hvis fornemste opgave blev at føre dagslyset igennem sommerhuset og lade udsigten til havet og naturen folde sig ud. Arkitekt Lotte Elkiær havde fem forslag i spil, der tog højde for alle familiens ønsker om bl.a. et stort fællesrum og et gæsteanneks. Og et af dem sprang i øjnene.

Soverummene er tænkt som mindre og mere intime æsker, der giver en mærkbart anden stemning end de store træbeklædte fællesrum. Her kan man trække sig tilbage og finde ro – stadig med naturen for fødderne. Sengen er fra Ilva, sengetæppe fra Ikea, kelimpuder fra Ilva. Reolkasser i fyrretræ fra Trævarefabrikernes Udsalg, litografier af kunstner Kaj Nyborg.

– Det var noget med mængden af glas og udsigten til alle sider. Vi kunne fornemme kanalerne gennem huset, som solen skinner langs, siger Karen.
Den beslutning var arkitekten glad for – det var nemlig også den løsning, hun selv mente passede bedst til både grunden og ejeren, der skulle bor der.

Man føler sig enormt tæt på naturen

– Jeg var helt klart også selv mest til den her løsning. Den er mere radikal og interessant. Huset er tænkt som en serie af åbne æsker, nærmest uderum med tag over, uden et bestemt hierarki. Åbent og transparent, sådan at når du ankommer, kigger du lige igennem huset og ud på vandet, forklarer arkitekt Lotte Elkiær og fortsætter:

– Jeg så et liv for mig, der hele tiden kunne foregå inde og ude, så du nærmest føler, du er midt i naturen, selv når du er indenfor, siger hun.

Husets store foldedøre kan skydes helt til side og åbner op mod uderummene, sådan der er fuldstændig kontakt mellem inde og ude. Terrassen er lagt til den side, hvor aftensolen går ned og er den eneste plejede del af grunden, mens lyngen vokser helt op til vinduerne på husets øvrige sider. Køkkenet er fra Kvik, hvor køkkenøen er blevet beklædt med samme fyrretræ som de øvrige vægge i rummet.
Familien prioriterer et enkelt liv med familien og naturen i fokus, når de er i sommerhuset, og har indrettet sig derefter. Her er ingen overflødige møbler, ligesom sofa og reoler var tænkt ind i arkitekturen til en start. Beklædningen i ludbehandlet fyrretræ understreger den nordiske og naturlige stemning og giver intimitet og hygge i det store fællesrum. De forskellige loftshøjder leger med rummeligheden og er desuden med til at opdele rummet i opholds- og spiseafdeling. Selv dørene ind til soveværelserne er beklædt med fyrretræ.

Inde og ude smelter sammen

Naturgrunden kravler helt op til huset og bliver lukket indenfor af store glaspartier i det store fællesrum, som familien har indrettet ud fra en enkel no nonsense-logik, der stemmer overens med arkitekturen og det liv, de gerne vil leve heroppe.

– Her må gerne være lidt enkelt, uden så mange ting, så vi kan slappe af. Huset er smukt i sig selv med træet, glasset og naturen. Det giver en speciel stemning at være i et rum af træ – det skaber sammenhæng og giver den her hyggelige stemning af natur. Vi synes, det er helt fantastisk at være indenfor, og det er samtidigt en fornøjelse at kigge på huset, når man står nede ved vandet, forklarer Karen.

FAMILIENS BEDSTE BYGGERÅD

  • Få professionel hjælp til at bruge grunden rigtigt, så du får det bedste ud af lys, udsigt og hvad naturen ellers tilbyder.
  • Kombinationen af dyre og billigere løsninger fungerer godt – for så træder de gode og velvalgte ideer frem. I vores tilfælde prioriterede vi smukt træ til beklædningen af huset – og valgte derimod et billigt køkken og bad.
  • Undgå at sommerhuset ender som en mindre version af dit helårshus. Gør det til noget andet. Vi har fx valgt, at vi ikke skal have så mange ting heroppe. Dem har vi rigeligt af derhjemme.

Fra køkkenet træder man ud på terrassen, hvor aftensolen går ned, og familien gerne mødes med resten af familieklanen fra de omkringliggende sommerhuse til gode frokoster og middage. Her er indrettet et enkelt lille udekøkken, og sommerhusets uderum skyder sig videre ned mod vandet via de arkitektoniske trærammer med integrerede siddepladser, og som også bruges til solsejl og hængekøjer. Her fornemmer man igen husets gennemsigtige konstruktion, der ophæver grænserne mellem ude og inde, når de store glasfoldedøre bliver skudt helt til side. Der er desuden en smuk enkelhed i det gennemførte materialevalg med cedertræ på facade og terrasse.

Sidste sommer havde familien deres første “rigtige” sommerferie i det færdige hus – og hvilken sommer!

– Det var fantastisk at være i huset og at opleve, at alle ideerne fungerede i praksis. Hvordan vi kunne skyde væggene helt væk – og hvordan vi kunne bevæge os melle ude og inde. Især rammerne i træ udenfor fungerer utroligt godt – de er specielle, og mange har undret sig over, hvad vi skulle med dem? Men det fungerer, når man tager dem i brug – man føler sig enormt tæt på naturen, fortæller Karen.

Trærammerne kravler stille ned mod vandet og afsluttes med hængekøjerne, der er tænkt som en rolig plads til fordybelse med kig til havet, og en lille indbygget solbænk i niveau med det høje græs. I trækonstruktionen er der desuden indbygget en plint til krydderurter. I hængekøjerne leger Asta og Caroline.