Kontakt Arkitekten
Iben Schlanbusch Nørkjær

Bliv ringet op gratis af Iben Schlanbusch Nørkjær

Lyst kontor i den mørke garage

Det var hver en krone værd, da Claus og Mette inviterede arkitekten og de gode ideer indenfor, for det betød farvel til den gamle, mørke garage og goddag til et lyst og lækkert kontor. Læs om forvandlingen her.

Af Kirsten Marie Juel Jensen
Foto: Christina Kayser Onsgaard

Det blev dobbelt så dyrt som planlagt, da Claus og Mette ville lave en gammel garage fyldt med skrammel om til et lyst og rummeligt kontor. Men de havde fra begyndelsen besluttet, at de ikke ville gå på kompromis med kvalitet eller kreativitet, og derfor gav de Iben Schlanbusch fra Tegnestuen B19 frie hænder.

- Jeg synes, jeg har set så mange ombygninger, der er mislykkede, selv om de har været brolagt med gode intentioner. Så jeg er superglad for, at vi valgte at bruge en arkitekt og ikke sparede på noget, for jeg nyder stadig hver eneste dag, hvor fedt og funktionelt det er blevet. Det har været hver en krone værd, siger Claus.

En snedker skar den gamle port op i to dele, så den nu kan fungere som skodder for den store termorude.

Fakta om ombygningen

Claus og Mette bor sammen med deres to børn i en ejerlejlighed placeret i en tolænget gård i Københavns Nordvest-kvarter. Lejligheden er 135 m2. Garagen, som nu er blevet til et kontor, er på 16 m2.

Pris: Ombygning af garage til kontor – inklusiv udgifter til arkitekt og håndværkere: Ca. 400.000 kr. 

FØRBILLEDE: Sådan så den gamle garage ud inden ombygningen.

Den ejerlejlighed, Claus og hustruen Mette bor i med deres to børn, ligger i en tolænget gård i Københavns Nordvest-kvarter. Allerede da de flyttede ind for 10 år siden, så de mulighederne i at bruge garagen, som hørte til lejligheden, til et ekstra værelse.

- Både min kone og jeg har brug for en hjemmearbejdsplads, og da børnene blev større og havde brug for hver deres værelse, besluttede vi, at det var tid til at gøre noget ved projektet. Vi kunne lide finessen i, at vi kunne få kontor uden for selve lejligheden, så man skal gå over gårdspladsen for at komme derhen. Når man er på kontoret, kan man gå i arbejdsmodus, koncentrere sig og ikke tænke på, at vasketøjet også lige skal ordnes, siger Claus.

Jeg synes, jeg har set så mange ombygninger, der er mislykkede, selv om de har været brolagt med gode intentioner. Så jeg er superglad for, at vi valgte at bruge en arkitekt og ikke sparede på noget, for jeg nyder stadig hver eneste dag, hvor fedt og funktionelt det er blevet.

- Vi ønskede noget anderledes og ville gerne lege med lys og former. Vi duer bare ikke selv til det og har heller ikke tiden. Så vi lagde det trygt i arkitekternes hænder og bad dem også om at være projektledere, hente tilbud fra entreprenører og overvåge hele ombygningen, så vi slap for at være afhængige af, hele tiden at skulle lukke håndværkere ind og så videre, fortæller Claus.

Både han og hans kone syntes, de fik en endnu flottere løsning, end de havde turdet håbe på.

- Det var en vildt god idé at få lavet et vindue som en karnap ud på den ene side. Der var ikke vinduer før, men dette har givet en masse lys og fået rummet til at virke større. Det var også en stor gevinst, at bordpladen kunne bygges ind i karnappen, så vi sparede en masse gulvplads til skrivebord, fortæller Claus.

Garagen var mørk, smal og fyldt med gammelt ragelse – nu er rummet i stedet blevet lyst, rummeligt og meget funktionelt indrettet. Den udbyggede karnap sikrer vindue og skrivebord i ét. Skrivebordpladen er så lang, at man sagtens kan sidde to og arbejde ved siden af hinanden, hvis det er nødvendigt. Skrivebordsstolene er Arne Jacobsens Oxford-stole.
Den flotte lænestol, der er fundet på et loppemarked, skal give plads til en lille hvilepause fra computeren. Men Claus Ladegaard indrømmer, man sidder ret dårligt i den, og derfor er den mest til pynt.

Vi ønskede noget anderledes og ville gerne lege med lys og former. Vi duer bare ikke selv til det og har heller ikke tiden. Så vi lagde det trygt i arkitekternes hænder og bad dem også om at være projektledere, hente tilbud fra entreprenører og overvåge hele ombygningen, så vi slap for at være afhængige af, hele tiden at skulle lukke håndværkere ind

Den gamle træport ind til garagen blev skåret igennem og lavet til en foldedør, som kan lukkes som skodder for det store gulv-til-loft-vindue, der er blevet sat i port-hullet.

- Det er en virkelig fin løsning, fordi man kan få privatliv eller lys, alt efter hvad man har behov for. Der er også blevet nedsænket lysstofrør hele vejen hen over loftet, så vi får et jævnt og flot lys i hele rummet. Så alt i alt er fornemmelsen for at sikre lys helt klart en merværdi, vi har fået ud af at bruge en arkitekt, siger Claus Ladegaard.

Man kan sidde og arbejde med hyggelig udsigt til gårdspladsen omkring huset til begge sider.
Vindueskarnappen – eller sprækken, som arkitekt Iben Schlanbusch kalder den – tilføjer et moderne element til den gamle bygning, og fortæller dermed historien om garagen, der blev til et kontor.
Når den gamle port er lukket, ser det stadig ud som om, der inde bagved er en garage. Så man kan sidde uforstyrret og arbejde på kontoret.
Når portene åbnes, bliver kontoret til en del af gårdspladsen, så man får masser af lys ind – kan nyde synet af træer og planter udenfor.