Kontakt Arkitekten
Jens Lind

Bliv ringet op gratis af Jens Lind

Operation værelser til alle

Familien Karstad har slået to mindre lejligheder sammen, og vupti – nu er der plads til alle seks i den sammenbragte familie. Kig med her, og se, hvordan de fik skabt orden og sammenhæng på alle 150 m2.

Af Christina B. Kjeldsen
Foto: Christina Kayser Onsgaard

Et kig ind fra den praktiske opbevaringsgang, der rummer alt familiens tøj, sko, tasker osv., og ind til Oscars værelse, hvor han og Konrad hygger sig i den sorte skalstol af Hans J. Wegner.

 

Herskabelig og fornem troner den sig op – ejendommen på Østerbro med udsigt til søerne, hvor familien Karstad bor. Den store, åbne gård, springvandet og nedløbsrørene i irret kobber dækker over, at lejlighederne her er små og ikke beregnet til store familier.

Det er genialt, at vi har fået så mange indbyggede opbevaringsløsninger. Jeg kan godt lide at holde tingene enkle og rene.

SÅDAN GJORDE DE

Familien Karstad fik:
En ny og mere funktionel planløsning i den sammenlagte lejlighed med bl.a. børneværelser til alle fire børn, nyt køkken-alrum og bad. Derudover væg-til-væg-reol i stuen, børnemøbler med opbevaring og masser af indbygget skabsplads til familiens tøj.

Proces:
Familien fik hjælp af arkitekt Jens Lind, der puslede den nye planløsning på plads og hjalp med design og tegninger af det snedkerfremstillede inventar, fx køkkenelementer, børnemøbler og skabe.

Materialevalg indvendigt:
Bejdsede plankegulve, køkkeninventar i lakeret birkefinér, klinker og fliser fra Evers.

Pris inkl. arkitekthonorar:
Ca. 0,7 mio. kr.

Det indbyggede snedkerkøkken har Mikkel Karstad, der er kok, selv tegnet sammen med arkitekten og snedkeren. Det skal nemlig tilgodese hans arbejdsgange som kok, hvor han kræver masser af opbevaring og bordplads – allerhelst i én lang køre. Derfor strækker køkkenet sig i hele rummets længde under vinduerne. Fronterne på køkkenet er udført i lakeret birkefinér med runde huller som greb. Helt enkelt. Lamperne over køkkenbordet er La Lampe Gras.

Før familien Karstad overtog andelslejligheden, var den netop blevet lagt sammen af to mindre lejligheder, og det har givet i alt 150 m2 bolig med ejendommens bedste udsigt.

Lejligheden var dog kun nødtørftigt slået sammen og fremstod mest af alt som det, den var – to små lejligheder med en mur væltet imellem sig. Kvadratmeterne havde ikke form af at være et sammenhængende og harmonisk hjem – og hverken rumfordelingen eller indretningen passede til den voksende familie med tre, snart fire børn.

Derfor kontaktede familien arkitekt Jens Lind. Han fik skabt sammenhæng, etableret rum til alle og udnyttet hver en kvadratmeter til den opbevaringskrævende familie.

Og netop arkitektens indbyggede opbevaringsløsninger viste sig at være svaret på stort set alle de indretnings- og opbevaringsudfordringer, familien tidligere havde stået med – og som mange andre, der også bor i lejlighed, tumler med.

– Jeg kan godt lide, at tingene er enkle og overskuelige, og det er en kunst, når man er så mange, som vi er. Derfor er det genialt, at vi har fået så mange indbyggede opbevaringsløsninger, at vi slet ikke har brug for nogen skabe. Vi har mange ting, men de er samlede, og alle ting har fået sin plads helt fra starten af. Det gør det en del nemmere, når der ikke hele tiden er mindst én, der spørger ”Hvor er min ...?”, fortæller Camilla Karstad.

Én sofa, én stol og en stor indbygget reol er alt, hvad familiens stue rummer. Og mere skal der heller ikke til, når alt fungerer efter hensigten. Tingene har deres plads, og rummene er indrettet til deres formål. Herinde bliver der hygget foran tv'et, mens man stadig kan følge med i livet i køkken-alrummet overfor. Reolen er bygget af en snedker og rummer alle Mikkel Karstads kogebøger, nips og praktiske ting som skamler, tæpper, lys og alt muligt andet, der i sin helhed er blevet til et fint tableau i stuen. Sofaen er fra Hay, lamperne er af Arne Jacobsen og stolen er Børge Mogensens spanske stol fra Fredericia Furniture.
Familiens yngste drenge, Konrad og Viggo, har fået et stort indbygget møbel på deres værelse, der rummer to sovepladser foroven med lege- og opbevaringsrum nedenunder. Det er bygget af en snedker efter arkitekt Jens Linds tegninger.

I opholdsrummene øjnede arkitekten muligheden for at skabe ét stort, gennemlyst rum – det vil sige med lysindfald fra vinduer i begge sider – noget, der ellers sjældent kan lade sig gøre i etageejendomme. Ved at slå stue og køkkenrum sammen på tværs af fordelingsgangen fik han med snilde og respekt for de bærende vægge skabt et stort, lyst rum med udsigt til gårdens grønne træer til den ene side og solopgang over byens søer til den anden.

Samtidig har familien fået det smukkeste lysindfald på alle tidspunkter af døgnet i netop det rum, de befinder sig mest i – og de sammenlagte lejligheder er endelig blevet til ét hjem i perfekt balance.

Hyggeligt hjørne på Almas værelse med sengetæppe fra Hay, Liberty-puder og billede fra Mimis Circus.
Den lange gang er indrettet med masser af opbevaringsplads til alle familiens ting - en opgave, der blev prioriteret højt fra arkitektens side fra allerførste streg. Knagerne på væggen er fra Muuto.
Camilla Karstad i krogen ved den hyggelige spiseplads. Gulvene er bejdset i en mørk, brun nuance, der giver en fin kontrast til de lyse, højloftede rum. Spisebordet er fra Hay med Syver-stole omkring og pendler af Tom Dixon.
Familier med mange børn stiller særlige krav til boligens indretning, der skal være funktionel og praktisk.

ARKITEKTENS RÅD OM LEJLIGHEDER:

  • Undersøg og respektér de bærende vægge, trapperum, vand- og afløbsinstallationerne, inden du går i gang med at disponere indretningen af den sammenlagte lejlighed. Det giver fx altid mening at indrette bad der, hvor der har været køkken, da du har alle installationer på plads.
  • Gennemgå det samlede opbevaringsbehov i familien, og tænk skabe og løsninger ind, hvor det giver færrest gener for lejlighedens funktionalitet. Og gør det tidligt i processen.
  • Få integreret skydedøre i de nye vægge, der bliver sat op i den ændrede rumfordeling. De giver et enkelt og moderne udtryk og stjæler ikke af pladsen.
  • Tegn dine møbler ind allerede på de første idéskitser, så du ved, at de fungerer i den nye planløsning.


Kilde: Jens Lind, arkitekt MAA www.jens-lind.dk

Det store badeværelse er placeret i det, der tidligere var køkkenet i den ene af de to små lejligheder. Det giver mening i forhold til faldstammer og rørføringer, ligesom bagtrapperummet, hvor det tidligere wc var, nu er blevet inddraget til en rummelig bruseniche. Alle fliserne er fra Evers, og døren er den originale køkkendør, som er blevet malet med sort højglansmaling.
Den fine gamle ejendom med ansigtet mod søerne har været tilknyttet Frimurerlogen engang, men er det ikke længere. Og selv om både opgange og facade ser fornemme ud, så har andelsforeningen indtil for nyligt mest bestået af små lejligheder med toilet på bagtrappen og bad i kælderen.