Boligreportage

Operation værelser til alle

Familien Karstad har slået to mindre lejligheder sammen, og vupti – nu er der plads til alle seks i den sammenbragte familie. Kig med her, og se, hvordan de fik skabt orden og sammenhæng på alle 150 m2.

 

Herskabelig og fornem troner den sig op – ejendommen på Østerbro med udsigt til søerne, hvor familien Karstad bor. Den store, åbne gård, springvandet og nedløbsrørene i irret kobber dækker over, at lejlighederne her er små og ikke beregnet til store familier.

Det er genialt, at vi har fået så mange indbyggede opbevaringsløsninger. Jeg kan godt lide at holde tingene enkle og rene.

FAKTA OM OMBYGNINGEN

Familien fik: En ny og mere funktionel planløsning i den sammenlagte lejlighed med bl.a. børneværelser til alle fire børn, nyt køkken-alrum og bad. Derudover væg-til-væg-reol i stuen, børnemøbler med opbevaring og masser af indbygget skabsplads til familiens tøj.

Proces: Familien fik hjælp af arkitekt Jens Lind, der puslede den nye planløsning på plads og hjalp med design og tegninger af det snedkerfremstillede inventar, fx køkkenelementer, børnemøbler og skabe.

Materialevalg indvendigt: Bejdsede plankegulve, køkkeninventar i lakeret birkefinér, klinker og fliser fra Evers.

Byggepris: ca. 0,7 mio. kr. inkl. arkitekthonorar.

Før familien Karstad overtog andelslejligheden, var den netop blevet lagt sammen af to mindre lejligheder, og det har givet i alt 150 m2 bolig med ejendommens bedste udsigt.

Lejligheden var dog kun nødtørftigt slået sammen og fremstod mest af alt som det, den var – to små lejligheder med en mur væltet imellem sig. Kvadratmeterne havde ikke form af at være et sammenhængende og harmonisk hjem – og hverken rumfordelingen eller indretningen passede til den voksende familie med tre, snart fire børn.

Derfor kontaktede familien arkitekt Jens Lind. Han fik skabt sammenhæng, etableret rum til alle og udnyttet hver en kvadratmeter til den opbevaringskrævende familie.

Og netop arkitektens indbyggede opbevaringsløsninger viste sig at være svaret på stort set alle de indretnings- og opbevaringsudfordringer, familien tidligere havde stået med – og som mange andre, der også bor i lejlighed, tumler med.

– Jeg kan godt lide, at tingene er enkle og overskuelige, og det er en kunst, når man er så mange, som vi er. Derfor er det genialt, at vi har fået så mange indbyggede opbevaringsløsninger, at vi slet ikke har brug for nogen skabe. Vi har mange ting, men de er samlede, og alle ting har fået sin plads helt fra starten af. Det gør det en del nemmere, når der ikke hele tiden er mindst én, der spørger ”Hvor er min ...?”, fortæller Camilla Karstad.

I opholdsrummene øjnede arkitekten muligheden for at skabe ét stort, gennemlyst rum – det vil sige med lysindfald fra vinduer i begge sider – noget, der ellers sjældent kan lade sig gøre i etageejendomme. Ved at slå stue og køkkenrum sammen på tværs af fordelingsgangen fik han med snilde og respekt for de bærende vægge skabt et stort, lyst rum med udsigt til gårdens grønne træer til den ene side og solopgang over byens søer til den anden.

Samtidig har familien fået det smukkeste lysindfald på alle tidspunkter af døgnet i netop det rum, de befinder sig mest i – og de sammenlagte lejligheder er endelig blevet til ét hjem i perfekt balance.

ARKITEKTENS RÅD OM LEJLIGHEDER:

  • Undersøg og respektér de bærende vægge, trapperum, vand- og afløbsinstallationerne, inden du går i gang med at disponere indretningen af den sammenlagte lejlighed. Det giver fx altid mening at indrette bad der, hvor der har været køkken, da du har alle installationer på plads.
  • Gennemgå det samlede opbevaringsbehov i familien, og tænk skabe og løsninger ind, hvor det giver færrest gener for lejlighedens funktionalitet. Og gør det tidligt i processen.
  • Få integreret skydedøre i de nye vægge, der bliver sat op i den ændrede rumfordeling. De giver et enkelt og moderne udtryk og stjæler ikke af pladsen.
  • Tegn dine møbler ind allerede på de første idéskitser, så du ved, at de fungerer i den nye planløsning.


Kilde: Jens Lind, arkitekt MAA www.jens-lind.dk