Forvandling af typehuse fra 60'erne og 70'erne

Er du den heldige ejer af et typehus? De er blevet beskyldt for at være grimme, kedelige og i dårlig kvalitet.

Men typehusene fra 1960'erne og 70'erne har vist sig at være langt bedre end deres rygte. De er smækfyldt med muligheder og godt på vej mod en renæssance.

Se de bedste forvandlinger og få tips til, hvordan du med hjælp fra en arkitekt forvandler dit typehus til en moderne og tidssvarende bolig med plads til alle dine drømme.

Se nogle af de seneste forvandlede typehuse her

Bliv klogere på typehuset

I perioden 1960-1979 skød et utal af typehuse op i parcelhuskvarterne. I dag er det den mest almindelige enfamiliehus i Danmark – og mange af husene trænger til en energioptimering.

Typehuset var som regel bygget i én etage uden kælder, men der kom også modeller til, som var i 1½ plan med høj tagrejsning eller i både et og to plan med fladt tag.

De forskellige former for typehuse fra 1960’erne og 1970’erne deler disse fællestræk:

  • Præfabrikerede og fabriksfremstillede byggematerialer.
  • Porebetonblokke som bærende vægge.
  • Skalmur i røde eller gule mursten.
  • Lette facadepartier med træbeklædning.
  • Sort eternittag.
  • Tagkonstruktion af præfabrikerede gitterspær.
  • Termovinduer.
  • Store vinduespartier med skydedøre ud til haven.

Særligt de typehuse, som er bygget før energikrisen i starten af 1970’erne, mangler isolering. Det kan derfor være en god idé at energioptimere husets klimaskærm.

Hvis du ønsker at gå endnu mere i dybden med, hvordan du bedst energirenoverer dit typehus, så kan vi anbefale denne rapport:

Energirenovering af typehuse fra DTU Byg.

Se en række kendte udfordringer med typehusene her

Tag
Har dit typehus ikke fået nyt tag, vil det med stor sandsynlighed være udskiftningsmodent nu, og det giver en oplagt anledning til at øge isoleringen. Overvej i samme ombæring at sætte ovenlysvinduer i taget og lave synlige fremfor skjulte tagrender.

Sørg for at sikre en ordentlig ventilation af tagrummet, når der efterisoleres, og efterse eller udskift dampspærren på loftet.

Vinduer og døre
Typehuse har ofte store vinduespartier, og ofte er både vinduer og døre af dårlig kvalitet. Derfor er det også et godt sted at sætte ind i forbindelse med en energirenovering. Husets termovinduer bør erstattes af en model med lavenergiruder.

Facader
Der er ofte ikke mere end 10 cm hulrum mellem for- og bagmur. Derfor er det ikke tilstrækkeligt kun at hulmursisolere, når facaden tætnes. Du bør supplere med enten indvendig eller udvendig efterisolering af ydervæggene.

Nedbrudt eller skadet træbeklædning
Træbeklædninger på facader og tagkanter er ofte ikke beskyttet mod nedbør. Det fører til råd og nedbrud og kan resultere i fugtskader på husets bagvedliggende konstruktioner. Tjek derfor jævnligt, om de træbeklædte dele af facaden trænger til vedligeholdelse.

Se alle boligreportager med typehusene her

Se også hvad vi ellers har at tilbyde