Byg dig til en bedre alderdom

Boligen til seniorårene skal være let at holde, komme rundt i og gøre ren, men det er også et hjem, der skal bygges af lyst. For nu er der ikke længere hjemmeboende børn, men kun dine egne og din partners drømme at tage hensyn til.  Se her, hvordan tre ældre par har grebet opgaven an og bygget i pagt med bølgeskvulp, haveliv og fjordudsigt.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Pia Enghild, Anderas Mikkel Hansen og Christina Kayser Onsgaard

Arkitekttegnet seniorbolig i træ til pensionistpar. Træhus med smuk have og natur

Egoisthus med ro og naturoplevelser

Anni og Kirsten Øhrberg fik mange kommenetarer med på vejen, da de som pensionister ville bygge nyt hus. I dag nyder de livet i deres nybyggede træhus, der passer præcis til deres liv og behov lige nu.

Her står ingen værelser tomme, der er nemt at gøre rent og haven og naturen er lige ude foran.

- Uanset hvor gamle vi bliver, kan vi bo i vores nye hus. Det er et egoisthus med kun et værelse ud over stuen og så et gæsteværelse til, når børn og børnebørn kommer forbi. Det er et overskueligt hus og langt nemmere at gøre rent og vedligeholde end det før, selvom det faktisk er større, siger Anni.

Se huset af arkitekt Iben Dombernowsky her


Arkitekttegnet seniorbolig med udsigt til havet og i to etager

Maritim livsnyderbolig ved lillebælt

Parret Kirsten og Steen, er helt enige om, at de har fået en sand egoistbolig uden fornuftsløsninger.  For eksempel har de ikke fravalgt trapper, selv om dåbsattesten melder om en alder i 60’erne. Men det er helt bevidst.

– Vi lever godt nu og her og vil have en arkitektur, der understøtter det. Hvordan hverdagen og vores bentøj så ser ud og har det om 15 år, må vi tage til den tid, siger Kirsten

 Se huset af arkitekt Jesper Korf her


Arkitekttegnet seniorbolig i funkis-stil til pensinonistpar. Huset har udsigt til fjorden og er prisbelønnet.

Pensionistparrets lyse funkis

Med sine 250 kvadratmeter er Bodil og Mogens Berings hus ikke nogen udpræget pensionistbolig, men det er fordi, at de har tænkt langsigtet. For når det engang skal sælges, vil det også være en attraktiv bolig for børnefamilier. Indtil da kan de bo i husets underetage, hvor der er alt, de to har brug for, og nøjes med at lukke op for overetagen, når børn og børnebørn kommer på besøg.

Og overalt har de kig til den smukke fjord.

- Det mest fantastiske ved vores nye pensionisthjem er lyset, der strømmer ind gennem store vinduer og ovenlysvinduerne året rundt. Vi føler virkelig, at vi er i kontakt med naturen, fortæller Bodil Bering.

Se huset af arkitekt Nanna Bering her