Charles Bessard

Bliv ringet op gratis af Charles Bessard

Skriv en besked herunder eller ring

Sommerhus i vifteform

Hvordan bygger man et lyst og spændende sommerhus på en ujævn og lidt ordinær grund, der er omgivet af høje træer? Arkitekt Charles Bessard tog udfordringen op og tegnede en løsning, der er lige så flot og nyskabende, som den er praktisk og anvendelig.

Af: Gitte Nielsen
Foto: Andreas Mikkel Hansen

Huset ligger tilbagetrukket fra vejen øverst på en skrånende grund og omgivet af nabohuse til alle sider. Det kan ikke prale med panoramaudsigt til Kattegat, men det kan noget andet. Det opdager man, når man går en runde i huset, der set fra oven har form som en vifte med fem “fingre”.

Vinduerne fungerer som en billedramme, hvor naturen udenfor er motivet

FAKTA OM HUSET

Arkitekt: Charles Bessard, Powerhouse Company

Størrelse: 120 m² samt anneks med sauna, vaskerum og redskabsskur

Type: Et plan i vifteform med sadeltag og hems

Proces: Arkitekten har stået for skitse- og myndighedsprojekt, projektering og byggeaftale samt tilsyn med byggeriet. Carsten har selv lavet en del arbejde på huset for at holde omkostningerne nede.

Materialer udvendigt: Facader i sortmalede profilbrædder, tagbelægning af sort tagpap, vinduer og døre fra Velux og Velfac.

Materialer indvendigt: Vindueslysninger og gulve i eg fra WOODlife, Køkken fra Nettoline A/S med bordplade i eg, gulvklinker fra Evers.

Energioptimering: Kombi-anlæg med jordvarme, solceller og solfangere fra Nordic Energy Group.

Byggepris: ca. 2. mio. kr. inkl. arkitekthonorar på 150.000 kr.

De mange skrå flader har givet plads til otte tagvinduer fordelt rundt om i næsten alle rum, og ikke ét af dem er placeret tilfældigt, men nøjagtigt efter, hvordan sollyset falder ind på forskellige tidspunkter af døgnet.

Gennem de mange både store og små vinduer er der en mangfoldighed af udsigter: En lysegrøn trækrone dukker op her, en brændestabel dér, et andet sted opdager man endnu en terrassekrog, og fra et tredje får man et vue over hus og grund fra en skrå vinkel – overalt er der små oplevelser og overraskelser.

Det er et hus, hvor børn kan lege skjul og kravle op og ned, og det er et hus, hvor familiemedlemmer i alle aldre kan være sammen og hver for sig i det store opholdsrum, fordi der er flere rum i rummet. Husets ejer, Carsten Christiansen, er uddannet bygningskonstruktør og egentlig kunne han vel med lidt god vilje selv have tegnet et brugbart hus.

– Men jeg er praktiker og vant til at tænke i kasser, så jeg kender mine begrænsninger. Og her gik vi efter noget andet, fortæller han.

“Noget andet” blev den fransk-danske arkitekt Charles Bessard. Carsten og hans kone Rikke havde i et magasin læst om et hus i Miami, der havde nogle elementer, som de godt ville overføre til deres kommende sommerhus. Bessard havde ikke noget direkte at gøre med dette hus, men under artiklen stod, at hvis man gik efter noget lignende, kunne man kontakte Powerhouse Company, navnet på Bessards tegnestue.

Overalt er der små oplevelser og overraskelser

I juli 2008 mødtes arkitekt og bygherrer første gang, og kemien mellem praktikeren Carsten og æstetikeren Charles skulle vise sig at være god, også selv om der undervejs i processen har været visse uenigheder.

– Egentlig er der mange upraktiske ting ved huset, fx er der en masse overflader, som skal vedligeholdes. Men vi er simpelt hen så glade for det, og jeg er specielt glad for, at Charles holdt mig fast på løsninger, som jeg ville fravælge på grund af økonomien, og fordi de i mine øjne ikke var så betydningsfulde, fortæller Carsten Christiansen.

Et eksempel er vindueslysningerne. De er ligesom gulvet udført i egetræ og blev lavet specielt til huset, uden synlige skruer og med planforsænkede sorte gardinskinner. En dyr løsning, som krævede en ekstraordinær indsats.

– Da jeg i telefonen fortalte Charles, at jeg ville spare dem væk, blev der helt stille
i den anden ende, fortæller Carsten.

Et par dage senere vendte arkitekten dog stærkt tilbage og med så overbevisende argumenter, at han fik talt bygherren fra den besparelse. Og i dag kan de fleste se, at løsningen er en vigtig detalje. Vinduerne fungerer som en billedramme, hvor naturen udenfor er motivet.

– Jeg er meget glad for, at Carsten og Rikke fulgte min idé, for træet er smukt og bryder de hvide vægge og vi undgår, at det hele bliver for parcelhusagtigt. Netop de mange kig til naturen rundt omkring i huset var vigtigt at få frem her, hvor grunden i sig selv ikke har nogen spektakulær udsigt, fortæller Charles Bessard.

TIP!

Brug sommerhuset hele året

Selvom Rikke og Carstens hus har status som sommerhus, er her lige så rart at være, når det er koldest om vinteren. Isoleringen lever op til standarden for nybyggede helårshuse, og med solcelleanlæg og solfangere diskret placeret samt nedlagt jordvarme på grunden er huset næsten selvforsynende med energi. Varmeanlægget er fjernstyret, så familien kan tænde for varmepumpen hjemme fra lejligheden i København og ankomme til et opvarmet sommerhus nogle timer efter.


Se også disse historier