3 nybyggede huse til 3 forskellige priser

Det kan være svært at gennemskue, hvorfor et hus koster, som det gør. Og hvorfor nogle huse er dyere end andre. Vi har derfor bedt tre arkitekter, der har tegenet tre forskellige huse til tre forskellige priser forklare, hvorfor husene har kostet henholdsvis 2,5 millioner, 3,5 millioner og 5,5 millioner kroner.

Af Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Danske BoligArkitekter

PRIS: 2 - 2,5 millioner kroner

Nybyg til 2 millioner og 2,5 millioner af arkitekt Lars Christensen
PÅ TVÆRS Boligen set forfra med den modulbyggede førstesal beklædt i zink sat på tværs af stuetagen, der er i hvidt puds.

FAKTA OM PROJEKTET

Hvad: Nybygget helårshus

Kvadratmeter:152 m2

Arkitekt: Lars Christensen fra Prisme Arkitekter

By: Mårslet tæt på Aarhus

Arkitekt Lars Christensen fra Prisme Arkitekter fortæller herunder, hvorfor huset her kunne bygges for 2 - 2,5 millioner kroner.

Det trak prisen ned

Antal kvadratmeter
Huset er på 152 m². Hvilket er en fin størrelse til en familie på fire personer, men i forhold til hvad mange bygger i dag, er det ikke stort. For hver kvadratmeter du skærer af dit hus, kan du spare 11.000 – 13.000 kroner ekskl. moms. Dog mere hvis dit byggeri - modsat dette - er kompliceret. Havde huset her været på 200 m², som mange nye huse er, ville prisen være ca. 500.000 kroner højere.

Husets form
Huset er bygget i en meget enkel form uden forskydninger, knæk eller udhæng. Det er faktisk bare en boks med en boks ovenpå. Den simple form gør huset billigere, da det er nemmere og hurtigere at arbejde med for håndværkerne.

Præfabrikation af 1. sal
Husets førstesal er udført som et præfabrikeret modul – det vil sige, at den er lavet på en fabrik, transporteret til byggepladsen og så hejst ovenpå. Det er billigere at producere, når det bliver lavet på en fabrik på grund af bedre logistik samt et mindre spild af materialer.  Desuden er vejret ikke et parameter. Materialerne risikerer derfor ikke at få fugtskader, ligesom arbejdet ikke skal holde pause på grund af sne, regn eller blæst. Og sådanne uforudsete pauser kan være meget dyre.

Valg af mur
Normalt bygger man en bagmur i beton eller mursten, derefter isolering og så en formur i mursten eller et andet materiale. Men det her hus er bygget med kun én række termoblokke, da isoleringen er bygget ind i blokken. I sig selv er de billigere end materialerne til en almindelig hulmur, men den er også billigere i håndværkertimer, da det går langt hurtigere.

Rå vægge
Boligejerne har fravalgt væv og filt på væggene og har i stedet påført grovpuds malet og med silikat maling direkte på muren. Det er en del billigere, men omvendt betyder det, at de færdige indvendige vægge har små ujævnheder. Det har de dog valgt at omfavne som en rå kontrast i boligen.

Har du ekstra penge, så brug dem her

Kontakt til uderum
Lys er luksus her nordpå, hvor vi lever i mørke halvdelen af året. Med store glaspartier får man stor glæde af selv de få timer med sol på en vinterdag. Hvis jeg havde nogle ekstra penge til et byggeri, ville jer derfor især gøre noget ud af kontakten til naturen eller terrassearealer med store mobile glaspartier.

Kilde:  Lars Christensen

arkitekttegnet hus med betongulv
KRYDSFINER Der er hyggelig hulestemning i husets førstesal, der er beklædt med krydsfiner fra top til tå. En anderledes og sjov ide, der gør boligen hyggelig og mere personlig.

Det trak prisen op

Tre-lags-vinduer
Husets vinduer er tre-lags-ruder. Det gør dem både lydisolerende og energibesparende, men også en del dyrere end de almindelige vinduer med to lag.

Inventar
Boligejerne har valgt et køkken og armaturer i ekstra god kvalitet, ligesom der er brugt krydsfiner på førstesalens vægge og loft frem for gipsplader. Krydsfiner er ikke ligefrem dyrt, men det er en del dyrere end gipsplader.

Solceller
Huset har 8 m² solceller på taget, der har kostet omkring 35.000 kr. De giver energi til huset, så familien kan vaske tøj og andre hverdagsting på solcelleenergi. Solcellerne har været en høj engangsbetaling, men tjener sig løbende hjem, ligesom huset har fået en bedre energimærkning, der gør huset mere værd ved at salg.


Arkitekter: Det bliver mange overrasket over koster

Kvadratmeter
En kvadratmeter i et helt simpelt hus koster omkring 11.000 -13.000 kr. ekskl. moms, og det kommer bag på de fleste. Hvis du bare bygger 10-20 m² mindre, kan du derfor nemt skære en stor del af prisen. De fleste nybyggere bygger alt for stort, og størrelsen på huse er vokset de seneste år. Det er der ingen grund til. Formindsk eller undgå gangareal, det er nemlig spildplads, lad soveværelset være 12 m² og børneværelserne være 9 m². Kombiner desuden flere funktioner i et rum. Byg generelt kun det, du har brug for.

Håndværkerudgifter
Løn til håndværkere er den største post i et byggeri. Og er byggeriet kompliceret, skal håndværkerne arbejde betydeligt flere timer. Den store udgift til håndværkere bliver mange overrasket over.

Unikke løsninger
Selv små løsninger, der afviger fra standarden, koster en del ekstra, og det er der ikke mange, der tænker over. Hvis man fx gerne vil have en særlig samling mellem to materialer eller et vindue, en dør eller gulvbrædder, der ikke er i standardmål, så koster det meget mere.

Kælder
Det koster ligeså meget at bygge en kælder som at bygge oven på jorden, og det bliver de fleste overrasket over. For mange tænker, "hvorfor ikke også lige få en kælder med, nu vi er i gang med at bygge?" Men så nemt er det ikke. Man ved ikke, hvad man støder på, når man graver. Der er mange risici og ubekendte. Selvom man sparer penge puden udgifter til gode facadematerialer og store vinduespartier, er der derfor blot andre udgifter

Kilde:  Lars Christensen, Niels Christoffersen og Jesper Korf

Pris 2,5 - 3 millioner (3,5 - 4 millioner, hvis ikke selvbyg)

Arkitekttegnet hus med facade af fibercement
VINTERFRAKKE Huset set fra haven en vinterdag. Facaden er i sort fibercement med et for i egetræ, som en smuk vinterfrakke i god kvalitet.

FAKTA OM PROJEKTET

Hvad: Nybygget helårshus

Arkitekt: Niels Christoffersen fra Christoffersen og Weiling Architects

Størrelse: Cirka 180 m²

By: Risskov ved Aarhus

Arkitekt Niels Christoffersen fra Christoffersen og Weiling Architects fortæller, hvorfor huset her kunne bygges for 2,5 - 3 millioner kroner.

Det trak prisen ned

Fravalg af førstesal
Familien ville gerne have en førstesal, så de kunne få et lille havkig. Men som arkitekter og rådgivere frarådede vi dem det, da vi ikke synes, at det ville være de mange penge værd, da resten af huset ville lide under det store indhug i budgettet og blive helt skrabet.

Facademateriale
Boligejerne ønskede sig et hus i tegl, hvor sternkanten og udhænget også skulle være i tegl. Da teglsten er tunge, ville det kræve særlige konstruktioner, hvilket nemt kunne koste 500.000 kr. Det synes vi igen, ville være dårligt givet ud i forhold til den reelle værdi, selvom det ser supersmukt. Hvis ikke man har råd, skal man hellere gå en helt anden vej. Vi endte derfor med sorte fibercementplader og egetræslister, der passer rigtig flot sammen. Blot i råmaterialer havde en facade i mursten kostet omkring 25% mere end den valgte. Men Murstensfacaden havde krævet ekstra detaljer og løsninger og var måske derfor endt med at koste 40% mere

Selvbyg
Boligejeren er ingeniør og ud af en håndværkerfamilie. Han har derfor valgt at bygge huset selv for at spare penge. Hvis han ikke havde bygget selv, havde hele huset kostet omkring 1/3 mere og derfor koste 3,5 -4 millioner kroner.

Brugt køkken
Boligejerne fandt et udstillingskøkken, der passede ind. Ved at købe et brugt køkken har de også sparet en del penge her.

Hold dig til standardmål og spar penge

Mange byggematerialer er tilpasset bestemte standardmål, blandt andet så de passer til en rumhøjde på 2,5 meter. Hvis man vil have en rumhøjde på 2,7 meter, bliver det derfor betydeligt dyrere, da vinduer skal være større og døre højere. Her skal man tænke: Har de ekstra centimeter eller meter så meget merværdi, at de er de penge værd? Hvis ikke – for der er ofte ikke nogen grund til, at boligejere vil have netop 2,7 meter, kan man ligeså godt holde sig til standarden. 2,5 meter er en fin rumhøjde.

Kilde: Arkitekt Niels Christoffersen

ARBEJDSLYS Ovenlys over køkkenbordet koster ekstra i budgettet, men er alle pengene værd. Det naturlige lys er det bedste arbejdslys du kan få.
Arkitektegnet hus i fibercement og egetræ
FACADEDETALJER Det sorte fibercement står flot til det varme og bløde egetræ, der bugter sig i lange lister under udhænget.

Det trak prisen op

Trægulve
I stort set hele huset ligger der massive gulvplanker i douglasgran. Det var en prioritering hos boligejerne. Et sådan gulv koster omkring 750 kr – 1000-kr. for hver kvadratmeter.

Skydedøre
Mellem fællesrummene har vi indsat skydedøre. Skydedøre koster omkring to-tre gange så meget som almindelige døre. Men de kan spare plads i en stramt planløsning og er på den måde givet godt ud.

Trækonstruktion
Huset er bygget på en konstruktion af træ, for at vi kunne lav en smuk slank sternkant ved udhænget. Her er træ godt i forhold til beton og stål, da det er mere tilpasningsdygtigt. Heldigvis kunne boligejeren selv bygge det. Var håndværkerne sat til det havde det kostet rigtig mange penge.

Ovenlysvinduer
Både i køkkenet over køkkenbordet og på badeværelser er der ovenlysvinduer. Et ovenlysvindue 20.000 – 25.000 inkl. montering. Det er en del penge, men ikke i forhold til, hvilken værdi lyset giver. Ovenlys giver det bedste arbejdslys. Vi har sat små led-lamper i vinduet. Når solen er gået ned, og det er mørkt udenfor kan man tænde lyset og undgå at kigge op på to mørke huller.


Pris: cirka 5,5 mio. kr.

INDGANGSPARTI Her ses indgangen til huset. De lange lameller til højre i billedet er afskærmningen til den tilhørende garage.

FAKTA OM PROJEKTET

Hvad: Nybygget helårshus

Kvadratmeter: 230 m2 +45 m2 carport

Arkitekt: Jesper Korf fra N+P Arkitektur

By: Aarhus

 Arkitekt Jesper Korf fra N+P Arkitektur fortæller, hvorfor huset her kunne bygges for cirka 5,5 millioner kroner.

Det trak prisen op

Murstenshus med en dyr mursten
Boligejerne ville have et murstenshus. Det lyder umiddelbart ikke som noget dyrt eller unormalt krav, men lige nu er der stor efterspørgsel på murere, fordi der bliver bygget så meget. Det gør derfor huset betragteligt dyrere, end hvis de havde valgt andre materialer. Desuden valgte de en forholdsvis dyr mursten fra Petersen Tegl.

Vinduer i andre mål
Til huset er valgt vinduer, der kan lidt mere end andre vinduer og er i andre mål end standard. Det har gjort huset en del dyrere, fordi de så ikke bliver produceret i et lige så stort oplag, ligesom vi skal lave ekstra beregninger. Desuden er vinduerne i mahogni. Generelt er der brugt en del dyre materialer også indenfor med marmor og køkken og lofter i egetræ.

Avancerede konstruktioner
De meget store åbninger i boligen med glaspartier samt dobbelthøje rum med mange meter til loftet en åben etage har krævet en masse stålbjælker til at stabilisere boligen. Og det er ikke helt billigt.  Det har hurtigt kostet en 500.000 kr. ekstra. Til gengæld har de fået et rum med spændende rummelige oplevelser.

Geografi
Hvor i landet du bygger har stor betydning for, hvad prisen bliver. I København er det dyrest. Men også i Aarhus, hvor dette hus er bygget, er arbejdskraften dyrere end i de fleste andre byer.

Har du ekstra penge, så brug dem her

Det kan godt betale sig at bruge lidt ekstra penge på en bedre facade eller på selve bygningen og dens form. For alt det grundlæggende i boligen kan du ikke sådan lige skifte. Det vil du eller de næste beboere til gengæld helt sikkert gøre med alt det indenfor, ligegyldigt hvor mange penge du har brugt på dit køkken. Det gælder derfor om at lave det ydre og hele formen god fra start.

Kilde:  Jesper Korf

Akustik listeloft
HØJDE Mange meter til loftet og åbenkontakt til underetagen er smukt! Men det giver ekstra udfordringer og dermed udgifter med at holde stabliteten.
MATERIALEMIKS Der er masser af smukke materialer i spil i køkkenalrummet - og smukt er det.

Det trak prisen ned

Garage flyttet
Først havde vi tænk at lave garage i kælderen under huset, men det ville simpelthen blive for dyrt, fordi der er så mange ubekendte, når man graver i jorden. Vi byggede den derfor ovenpå i det fri i stedet, for at spare de penge.


Se også disse historier