7 idéer fra arkitekterne til din have og terrasse

Få endnu mere glæde af foråret og sommeren ved at gøre noget ekstra ud af dine uderum. Se med herunder og få masser af inspiration fra vores arkitekter til aktiviteter, detaljer og afslappende elementer.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Christina Kayser Onsgaard m.fl.

Trælameller med mange muligheder

En gynge til børnene, et torv til gymnastikøvelser eller en hængekøje til afslapning og fordybelse. Mulighederne er mange med en række af trærammer eller trælameller på din terrasse til at hænge ting i. Desuden kan de fungere som gode rumskabere og lægivere med et solsejl i mellem sig. Integrer trærammerne som en vigtig del af arkitekturen som i dette sommerhus af arkitekt Lotte Elkiær. Her er trærammerne – ligesom huset - af sorten cedertræ, der er både holdbar og smuk.

Se mere fra det fantastiske sommerhus her


Frodigt orangeri

70’ernes planteglæde er tilbage. Giv dine kaktusser, appelsintræer og pengeplanter et sommer-retreat i et drivhus i haven eller bliv selvforsynende med tomater og vindruer. Sæt en pæn stol derind, så du kan drikke en kop morgenkaffe, mens du ser planterne gro. Tænk over, hvilken type drivhus du vælger, så det passer til din hustype. I denne genskabte 30’er-villa af arkitekt Allan Lorenzen er der valgt et stort, sort  drivhus med ornamenter langs tagryggen og en sokkel muret op af de samme mursten, som huset er bygget af. De detaljer samt den traditionelle stil og sorte vinduer får drivhuset til at spille flot og naturligt op til huset. Og sammen med trædestenene og havens beplantning kan man næsten ikke undgå at lede sine tanker hen på fine, engelske haver.

Se mere fra huset og drivhuset her


Forlæng sommeraftnerne

Den danske sommer er en lunefuld størrelse. Hyggelige sommermiddage må derfor ofte rykke indendørs hen på de sene aftentimer. Forlæng aftnerne med en pejs på terrassen eller i haven. Bag snobrød og grill skumfiduser eller lun blot hænderne og nyd de hyggelige knitrende lyde. Ilden vil også skræmme myg og andre småkryb væk. Gør som i dette hus ombygget af arkitekt Tom Mose og åben skorstenen til pejs både ude og inde. På den måde får du udnyttet din skorsten maksimalt.

Se mere fra huset og pejsen her


Skyggespil

Iagttag solens bevægelse over din grund og leg med dens stråler, så der kommer spændende skyggetegninger på gavle og fliser. På tagterrassen i dette byhus af arkitekt Per Hartwig er der bygget et drivhus på tagterrassen, hvis spinkle konstruktion afgiver smukke mønstrer i aftensolen.

Se mere fra tagterrassen og det flotte byhus her


Svøm i din egen sø

Tænk at kunne tage en svømmetur i en sin egen sø hver morgen. Det kan familien i dette hus ombygget af arkitekt Nanna Bering. De har nemlig fået anlagt en smuk svømmesø midt i haven. En svømmesø giver dybde og liv til haven. Og vandet køler og risler afslappende. Modsat en traditionel turkisblå pool, slipper du for klor på hud og hår, da den naturligt renser sig selv via vandplanter og en opsat pumpe. Brug svømmesøen som et æstetisk element som i denne have, hvor den i samspil med de snorlige trædestenene langs kanten, beplantningen og husets arkitektur, giver japanske associationer.

Se mere fra huset og svømmesøen her


Slik sol i alle niveauer

Der er mulighed for at nyde solen i alle højder i dette hus tegnet af Per Hartwig. Nederst i kælderniveau er der gravet ud, så boligejerne både får mere lys ind i huset og opnår en afskærmet gårdhave i læ for blæst og naboer. Her kan man solbade uden en trævl på og tage et koldt skyl, når det bliver for varmt eller havvandet fra en strandtur skal skyldes af. Ovenover er der terrasser i to niveauer med trægulv, så det er rart og blødt at gå på med bare tæer. Og i haven er der lagt elegante trædesten i beton, der passer til huset og letter overgangen mellem hus og den grønne græsplæne.

Se mere fra huset og de mange terrasser her


Size up

Skift de klassiske betonfliser ud med nogle i kæmpestørrelse støbt specielt til netop dit hus. Flisernes store overflade giver ro – både visuelt og hos dig. Størrelsen betyder nemlig, at der er færre mellemrum, hvor du skal fjerne mos eller andet ukrudt. I denne ombygning, der er tegnet af Allan Lorenzen, skaber de store flader en fin forlængelse af betongulvet inde i huset. Samtidig giver enkeltheden i fladerne ro til, at naturen kan komme til sin ret. De specialstøbte betonfliser koster ikke nødvendigvis mere end almindelige havefliser, men etableringen adskiller sig fra traditionel fliselægning, da de støbes på stedet.   

Se mere fra huset her


Se også disse historier