Arkitektens råd til taglejligheden

Drømmer du om at få en lejlighed med udsigt over byens tage?
Så er det oplagt at undersøge muligheden for at benytte et uudnyttet tørreloft til at få indfriet dine drømme.

Vi har bedt arkitekt Werner Thomas Mathies om at guide dig til en god start på dit projekt.

Sådan kommer du i gang med at bygge taglejlighed

Arkitekt Werner Thomas Mathies har lavet mange lejligheder. Her fortæller han om taglejligheder.

- Undersøg, om din forening snart skal have skiftet tag. Det er nemlig en god anledning til at inddrage loftet til nye lejligheder eller en ekstra etage til de eksisterende øverste lejligheder, da taget her alligevel skal åbnes op og isoleres på ny. Hvis det ikke lige passer, kan du slå dig sammen med en eller flere naboer om at udvide. På den måde kan I deles om omkostningerne til rådgivning, stillads og håndværkere.

- Undersøg loftets form og konstruktion. Se på om, der er rummeligt nok, til at man kan bo der. Der skal fx være 2,5 m. til loftet på en stor del af arealet samt mulighed for flugtveje. Husk, at der skal være plads til isolering og beklædning, der kan tage en del af højden.

- Tjek bygningsreglementet og lokalplanen for at finde krav til brandsikkerhed, begrænsninger for bebyggelsesprocenten på grunden, krav til loftshøjde, dagslys og andet, der skal være i orden.

- Tjek BBR på ios.dk, for at finde oplysninger om netop din bolig. Kig desuden på tinglysning.dk for at finde ud af, om der har været en tinglysning før, der kan stoppe dit byggeprojekt.

4 gode råd når du bygger taglejlighed

#1

– Det er oplagt at arbejde med ovenlyset i en taglejlighed. Man skal dog ikke bare sætte en masse vinduer ind og så tro, at det er godt. Det gælder om at balancere lyset i forhold til rummets størrelse og ikke skære for meget af taget i stykker. Leg med lys og skygge ved at styre lysindfaldet fra vinduerne, så det kan ramme væg- og gulvflader på udvalgte steder. Derved opstår "lysrum" og fra de "ramte" flader, kan lyset  desuden reflekteres videre ud i rummet. Det gør lyset og rummet mere spændende. Sæt en glasplade i gulvet, så du fra underetagen kan fornemme rummet og lyset oppefra. Det er en fin detalje, der giver dig endnu mere glæde af lyset.

LÆS OGSÅ: Byg med dagslys - Masser af inspiration til at lukke mere lys ind

#2

– Undgå terrassen oven på taget. Der opstår turbulens over tagryggen og det blæser ofte meget. Min erfaring er derfor, at tagterrasserne oftere blive brugt af duerne end af boligejerne selv. Lav i stedet en terrasse som et indhak ind i din nye tagetage. Her giver den dejligt lys til rummet indenfor og er især god at have, hvis du placerer den ud for dit køkkenalrum eller din stue, idet du så vil bruge den oftere. En tagterrasse er dog ikke helt billig, da spærene i tagets konstruktion skal skæres over. Du kan derfor godt regne med en pris på omkring 500.000 kr.

#3

– Brug ikke tagetagen på badeværelse og soveværelse, hvis du har fået mulighed for at udvide din lejlighed med tørreloftet. Mange kommer med den forestilling, men det er synd. Den nye flotte etage med lys og højt til loftet skal bruges på opholdsrum som stue og køkkenalrum, hvor man opholder sig meget. Desuden er det meget dyrt at lave badeværelse på tagetagen, da det kan være vanskeligt at finde føringsveje til wc-faldstammen. Hvis man alligevel går og overvejer at lave et nyt køkken, er det ikke meget dyrere at lave det ovenpå end nedenunder.

#4

– En taglejlighed med tagterrasse koster cirka 30.000 - 37.000/m² at lave. Det er mange penge. Så har du ikke råd til at udvide din lejlighed med en hel ekstra etage, eller er højden for lav på tørreloftet til en ny etage, kan du nøjes med at udvide, så du får ekstra højde i din lejlighed nedenunder. Her kan du indsætte ovenlys og lave en hems - evt. med udgang til en tagterrasse. Den ekstra loftshøjde kan give rigtig meget til din lejlighed og gøre rummene mere spændende.