Arkitekternes bedste råd til din tilbygning

Det kan være en stor udfordring at bygge ekstra kvadratmeter til en eksisterende bolig med succes. Vi har derfor bedt 9 arkitekter om at give os deres bedste råd til en vellykket tilbygning.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Christina Kayser Onsgaard, Andreas Mikkel Hansen m.fl.

arkitekttegnet tilbygning skaber gårdrum og flere kvadratmeter
Selv om hus og tilbygning er tegnet i to forskellige tidsepoker er der alligevel en klar sammenhæng mellem nyt og gammel. Den sorte puds matcher brændmærkerne på de hårdtbrændte gule mursten og taghældningen på tilbygningen følger solidarisk hældningen på det originale tag,

1. Vær ærlig! Lad tilbygningen repræsentere sin egen tid

Tom Mose Petersen:

"Man skal ikke være bange for at lave en moderne tilbygning på et ældre hus - en tilbygning, der repræsenterer sin egen tid. Jeg kan godt lide, at man kan se historien og tiden i, at huset er blevet til af flere omgange, over flere år – en ærlig fortælling. Sammenhængen mellem nyt og gammelt kan man fx skabe ved at bruge elementer fra hovedhuset i tilbygningen."

Se mere fra Tom Moses tilbygning her


aritektekttegnet tilbygning til murstenshus
I dette projekt har arkitekt Anders Lind lagt vægt på at oplevelsen af det fine og velproportionerede hovedhus, ikke blev forringet af en ny tilbygning. Ved at adskille de to bygninger med en lille glasmellemgang fremstår huset nu som en harmonisk helhed uden at det dog har fjernet opmærksomheden fra det oprindelige hus.

2. Se hus og tilbygning som en helhed

Anders Lind:

"Den største synd man kan begå når en tilbygning føjes til et eksisterende hus, er at tænke isoleret på tilbygningens udtryk og funktion, og glemme helheden. Det skal helst være sådan, at huset med tilbygning har den samme eller større arkitektonisk kvalitet end før tilbygningen kom på.

Se mere fra Anders Linds tilbygning her


Arkitekttegnet tilbygning til 50'er-villa
Tilbygning og renovering af 1950'er villa. I dette projekt har tilbygningen skabt en skøn aftenterrasse

3. Husk dagslyset, når du bygger til

Per Hartwig:

"Mange glemmer, at daglyset i husets bliver anderledes, når der kommer en tilbygning på. Også selvom det er en udestue med glasfacader. Husk derfor at bygge, så vigtige funktioner som fx stue og køkken-alrum ikke ender med at ligge for dybt inde i huset. Alternativt kan man indbygge nye ovenlys over de mørkeste områder inde i boligen"

Se mere fra Per Hartwigs tilbygning her


usynlig tilbygning til Murermesterville
Den eksisterende murermestervilla fra 1955 er blevet forlænget med en nærmest usynlig tilbygning, som er en symmetrisk spejling af den oprindelige bygning.

4. Tilbygningen skal passe til tagformen

Anette Mørch:

"Mange boligejere tænker indefra, når de skal have tegnet en tilbygning. Husk, at en tilbygning ikke kun er de nye indre kvaliteter, men at det ydre også har stor betydning. Tagformen er ofte en meget karaktergivende del af husets arkitektur. Dette skal man tage hensyn til, når man bygger til,"

Se mere fra Anette Mørchs tilbygning her


I stedet for at skjule overgangen mellem det oprindelige hus og den nye tilbygning har arkitekt Kim Pretzmann Olesen valgt at understrege forskelligheden. Den gule murstensvæg er statslånshuset oprindelige facade, som nu danner indgang til stuen.

5. Dyrk overgangen mellem nyt og gammelt

Kim Pretzmann Olesen:

"I stedet for at skjule overgangen mellem nyt og gammelt bør du dyrke den. Det kan være i form af flotte lysindfald, et stort indbygget møbel, et dobbelthøjt rum eller noget andet iøjnefaldende, der understreger, at her sker der noget nyt. Og husk også at indtænke gode overgange til uderum"

Se mere fra Kim Pretzmann Olesens tilbygning her


Arkitekttegnet tilbygning til gammelt sommerhus
Det stråtækte sommerhus ved stranden har fået en utraditionel tilbygning, der er formet som en skuffe, der trækkes ud af det oprindelige hus.

6. Få styr på ganglinjerne

Anna Laura Mazanti:

"Ganglinjerne er ikke kun vigtige i forhold til funktionaliteten i huset. De er også afgørende for din oplevelse af huset, fordi de bestemmer hvad du ser, når du bevæger dig igennem rummene. Undgå snørklede gangliner, der får hus og tilbygning til at virke labyrintisk. Et kig til haven eller igennem et tilstødende rum giver derimod en fornemmelse af plads – selv i små huse - og vækker samtidig en nysgerrighed: Er der mon noget mere end det jeg lige kan se"

Se mere fra Anna Laura Mazantis tilbygning her


Den elegante og harmoniske tilbygning i sort træ passer perfekt til 60'er husets gule sten. For at skabe sammenhæng er træværket på hovedhuset malet sort.

7. Materialerne skaber helheden

Allan Lorenzen: 

"I den indledende idefase forholder man sig typisk mest til den fysiske form og planløsningen – men husk også at arbejde med facadernes overflader og detaljer. Materialer, farver og teksturer er gode til skabe harmoni imellem det nye og det gamle. Overvej muligheden for at bruge naturmaterialer, som blot bliver kønnere med tiden. Gode materialer åbner sanser og forbinder os til stedet, mens blanke, kunstige overflader kan virke fremmedgørende."

Se mere fra Allan Lorenzens tilbygning her


Tilbygning til murermestervilla
Tilbygningen til denne murermestervilla har givet masser af lys og plads uden at der er gået på kompromis med husets stil og arkitektoniske særkende.

8. Genbrug detaljer og stilelementer

Karsten Frost:

"Som udgangspunkt er den bedste tilbygning, den tilbygning man ikke bemærker fordi den i stil og proportioner lægger sig op af det oprindelige hus. Det gælder særligt i gamle huse, hvor man ofte er nødt til at genbruge hovedhusets arkitektoniske detaljer i den nye tilbygning fx i form af en karakteristisk frontgavl eller en lille sidefløj. I andre tilfælde, som ved 70'er-parcelhusene, kan det være mere oplagt at lave en egentlig transformation af hele huset, for at opnå en sammenhæng.

se mere fra tilbygningen tegnet af arkitekt Karsten Frost her


Huset fra 1936 har fået en skulpturel tilbygning, der samtidig fungerer som ny facade og indgangsparti med garage.

9. Skab sammenhæng mellem inde og ude

Jan Christoffersen:

"Skab en god sammenhæng til udearealerne ved at tænke tilbygningen sammen med terrassen. En overdækning giver mulighed for at bruge terrassen flere dage om året - også på kølige dage og når det småregner. En placering mod syd eller vest er det mest optimale, da terrassen så kan bruges til aftenophold".

Se mere fra Jan Christoffersens tilbygning her


Se også disse historier