Tips og råd

Arkitekternes råd til ombygning af typehuset

Typehuset fra 60'erne og 70'erne er en ultra fleksibel størrelse.
Du kan derfor både ombygge det til noget helt andet eller blot modernisere det i harmoni med tidstypiske detaljer.
Her giver to arkitekter dig deres bedste råd til de to forskellige veje at gå.

Arkitekternes 10 råd til ombygning af typehuset

  1. Forhold dig frit til rummene
  2. Giv den gas
  3. Åben op ud til haven
  4. Lav en overdækket terrasse
  5. Behold murværket
  6. Bevar stillen
  7. Originale detaljer
  8. Pil de lave lofter ned
  9. Typehuse kan ligge helt forkert på grunden
  10. For småt til en moderne familie

Se uddybning af rådene herunder.

1. Forhold dig frit til rummene

Forhold dig frit til rummene og lav om på planløsningen, som du har lyst. Mange vil i dag gerne have et stort køkkenalrum. Til gengæld behøver stuen ikke være så stor. De fleste typehuse er bygget omvendt med lille køkken og stor stue, men det kan du sagtens lave om på.

2. Giv den gas

Giv den gas og lav noget spændende arkitektur. Tænk ikke over, om andre synes, det er grimt eller passende. Bare du gør det så godt, du kan, er det okay. Huse skal have lov til at tilpasse sig efter de generationer, der bor i dem. Der findes så mange typehuse fra 60’erne og 70’erne, så de er hverken sjældne eller specielt bevaringsværdige. Der er derfor ikke nogle særlige detaljer eller dele i huset, du skal beholde, hvis du ikke har lyst. Har du brug for at sætte en førstesal på og lave det til et funkishus, skal du gøre det. Tænk dog over, at genbruge det du kan af konstruktionerne, hvis de stadig er sunde.

3. Åben op ud til haven

Åben op ud til haven. Før i tiden byggede man med små vinduer. Det var billigt og sparrede udgifter til varmeregningen. Du kan derfor med fordel indsætte nogle større vinduer, så der kommer mere lys ind og en bedre forbindelse til det grønne i haven. Ofte er stuen placeret her. Men overvej at flytte værelserne derhen. For det burde jo være dem, der bruger rummene om dagen, der har de store ruder og sollyset udefra. Og børn er ofte hjemme om dagen og sidder på deres værelser, mens stuen typisk først bliver brugt om aftenen, når det alligevel er mørkt.

4. Lav en overdækket terrasse

Det danske klima er ustabilt, men det er altid godt vejr med en overdækket terrasse. For selv i regnvejr kan du sidde der. Og hynder behøver du ikke huske at bære ind. Vend terrassen mod vest, så får du sol om aftenen og skygge i løbet af dagen, hvor det ellers kan blive meget varmt.

5. Behold murværket

Behold murværket, hvis det stadig er flot. De gule mursten er karakteristiske for typehuse med fladt tag. Jeg har selv sådan et gulmuret hus. Jeg har tegnet forskellige løsninger, men vandskuring er her den optimale løsning. Med vinduerne rykket lidt frem og zink på sternen får man et let og moderne udtryk, men kan ved at beholde en detalje som den synlige rem se, at det er et hus fra tresserne.

6. Bevar stillen

Det er synd, hvis man ændrer typehuset til en helt anden stil, som det ikke kan bære, f.eks. at lægge sortglaseret tegl på taget, lave gesimser og pudse det hvidt, som om det var en palævilla. Det ser mærkeligt ud, da husets skala og proportioner er helt anderledes. Det virker bare bedst, når man vælger at bygge videre i samme eller en mere modernistisk stil.

7. Originale detaljer

Originale detaljer tilfører et hus ærlighed, da de gør det muligt at se, hvornår huset er fra. Samtidig giver de huset karakter. 
Værn om de gule tegl og det sortmalede træ. Det er tidstypiske detaljer, som man sagtens kan videreføre i et moderne hus. Teglen er en god og robust facade, man skal derfor virkelig overveje det nøje, hvis man vælger at pudse facaden op. En del af typehusene har også teglen indvendigt i form af hele vægge, belægninger, trapper eller murede pejse. Det er ofte udført i god kvalitet og giver huset en særlig identitet, som man bør værne om.

8. Pil de lave lofter ned

Pil de lave lofter ned. Mange af typehusene er opført med ret lavt til loftet som gipskassette-lofter eller trælofter, der er blevet gullige. Det kan du med fordel pille ned, så du får mere lys og luft ind i boligen, f.eks. ved at lave loft til kip eller sætte ovenlys i taget.

9. Typehuse kan ligge helt forkert på grunden

Typehuse kan ligge helt forkert på grunden. Det skyldes selve typehus-konceptet, hvor den samme type hus skal ligge mange forskellige steder på en grund. Den forkerte placering betyder, at husets funktioner slet ikke passer til, hvor solen kommer fra, eller hvor udsigten er. Det må du godt rette op på.

10. For småt til en moderne familie

Det klassiske typehus er ofte for småt til en moderne familie, så mange ønsker at bygge til. Her kan du lege med tagformerne og højderne, så du får nogle nye rumlige oplevelser ind i huset. I mange typehuse ligger køkkenet mod nord eller øst som sit eget lukkede rum. Det kan du i dag at åbne mod spisestuen eller flytte mod haven og få mere lys og luft ind i et nyt køkkenalrum. En sådan ombygning er helt i stil med, hvad et typehus handler om. Da de kom frem i 60’erne, var det nemlig netop for at få folk ud af byernes baggårde, så de kunne få lys, frisk luft og kontakt til naturen.

Få vores BYGGEGUIDE gratis

Modtag konkret hjælp til dit byggeprojekt med vores BYGGEGUIDE, som vi sender med, når du tilmelder dig nyhedsbrevet.

Venligst udfyld en valid e-mail

Tak. Du er tilmeldt nyhedsbrevet.