Guide

Hvad koster en tilbygning på 30 m2?

Hvad koster det at bygge til? Arkitekt Tom Mose Petersen fortæller her, hvad der styrer kvadratmeterprisen på en tilbygning, og hvorfor det faktisk er lidt surt at bygge småt.

Barn nummer tre er på vej til verden, og det kunne derfor være rart med et værelse mere og lidt ekstra plads. Men naboerne er søde og den ældste er allerede startet i skole, så det vil være ærgerligt at flytte.

Det er typisk lige her ønsket om en tilbygning opstår, fortæller arkitekt Tom Mose Petersen fra tegnestuen STOCK 35, der har tegnet adskillige tilbygninger i sine mange år som arkitekt

Men ret hurtigt efter, vil spørgsmålet om pris også begynde at indfinde sig.

For hvad koster det egentlig at få lavet en lille tilbygning på 30 m2 med fx et ekstra værelse og en udvidelse af stuen?

Timelønnen vejer tungt

Lige nu er Tom Mose Petersen faktisk ved at hjælpe en familie med en husudvidelse i takt med familieforøgelsen.

Og når han her, ligesom i sine andre opgaver, skal sætte en pris, er der især én faktor, der har betydning.

- Vi lever i et land, hvor timelønnen er det dyre, mens byggematerialerne er det billige. I 1920’erne og 1930’erne samt i lande som Tyrkiet er det omvendt lige meget, om der er 10 mand eller 20 mand på byggepladsen. Her er det materialerne, der er det eksklusive, fortæller Tom Mose Petersen og fortsætter:

- Når man skal bestemme en kvadratmeterpris, går man derfor først og fremmest ind og kigger på, hvad håndværkernes timeløn er, hvor mange der skal bruges, og hvor lang tid de vil være om det.

Byggematerialer er blevet dyrere

Her skal materialerne og husets form også tages in mente. De har nemlig indflydelse på, hvor lang tid håndværkerne vil have brug for.

Og da der går en del materialer til en bygning, er materialeprisen heller ikke helt uvæsenlig. Især i øjeblikket, hvor der er opgangstider.

- Byggemarkederne Stark og Bygma har for nylig meldt prisstigninger på 10 – 15% ud. Det er ret voldsomt, så det skal man lige huske. Selv et almindeligt materiale som træ er blevet en del dyrere, siger Tom Mose Petersen.

Han tør dog godt komme med en kvadratmeterpris på en helt simpel tilbygning bestående af værelser eller anden almindelig beboelse.

- Bygger man helt simpelt, koster det sjældent under 20.000 kr./m2 inkl. moms. Ganger man sammen, vil en tilbygning på 30 m2 dermed koste 600.000 kr. og det er bestemt ikke helt galt sat, siger Tom Mose Petersen.

Tilbygning med køkken og bad hæver kraftigt prisen

Hvis du derimod hellere vil bruge det nye areal på et badeværelse eller et lækkert nyt køkken, er prisen en helt anden.

- Det er nogle særlige rum, på grund af de mange installationer. Jeg plejer at sige 60.000 kr./m2 oven i den normale kvadratmeterpris, fortæller Tom Mose Petersen, men tilføjer, at prisen selvfølgelig også kommer an på, om du vælger et køkken til 60.000 kr. eller et til 450.000 kr.

Pris på stor tilbygning

Er en førstesal billigere end en tilbygning?

Er en tilbygning på 30 m2 for småt til dine boligdrømme, og havde du tænkt dig bygge din bolig ud med 40 m2 eller måske 60 m2, kan du dog ikke bare gange videre op, så prisen havner på henholdsvis 800.000 eller 1,2 mio. kroner.

- En tilbygning på 30 m2 er en forholdsvis lille tilbygning. Det betyder, at der er få kvadratmeter til at deles om alle de ekstra udgifter og startomkostninger, der altid er, når der skal bygges, fortæller Tom Mose Petersen og nævner blandt andet udgifter til landmåler, arkitekt, byggesagkyndig og ingeniør.

Herudover skal håndværkerne også have et sted, hvor de kan holde en pause og komme på toilettet under byggeriet, og det betyder udgifter til en skurvogn i haven over flere måneder.

- Alle de ting er stort set konstante. Ligegyldigt om der er tale en lille tilbygning eller et helt hus, er der stort set ingen forskel. Og det går især ud over de små byggerier. Her er det de stakkels 30 m2, der skal indeholde alle ekstra omkostninger, mens en større tilbygning eller et helt hus kan fordele prisen ud over flere kvadratmeter. Her vil der derfor typisk være en langt billigere kvadratmeterpris, siger han.

Hvad koster arkitekthjælp til en lille tilbygning?

Heller ikke på arkitektens honorar kan du spare betydelige penge ved at skære ned på kvadratmeterne.

- Problemet er, at der er næsten lige så meget arbejde for mig i at lave en tilbygning som et helt nyt hus. Kompleksiteten og tidsforbruget er nemlig lige stort. Der er selvfølgelig ikke så meget tegnearbejde, men den skal også i udbud og have tilsyn og alt det andet, fortæller Tom Mose Petersen.

Er en førstesal billigere end en tilbygning?

Har du et saddeltag med et tomt hulrum under spærene, har du garanteret overvejet at få bygget en overetage her til dit hus. Men heller ikke ved at rykke de ekstra 30 kvadratmeter oven på dit hus, er der penge at spare.

- Mange tror, at der nemt kan indrettes et rum under taget. For der sparer man jo endda også et fundament. Men det koster desværre det samme. I stedet for et fundament har man nemlig en kompliceret sammenbygning med huset nedenunder, fortæller Tom Mose Petersen.

Byg til og spar ressourcer

Men når arkitekten koster det samme, alle startomkostningerne alligevel skal finansieres og kvadratmeterprisen ovenikøbet falder, jo større man bygger, hvorfor så overhovedet bygge ud på sit gamle hus, og ikke bare bygge et helt nyt hus, kunne man med rette spørge sig selv?

- Det er det evige dilemma, siger Tom Mose Petersen straks, for han forstår godt den undren.

- Mange lader sig også friste til at rive det gamle hus ned og bygge et nyt typehus, hvorfor de firmaer har kronede dage. Men hvis man har et godt og fint hus, synes jeg, at man skal bevare det og se, hvor langt man kan komme med en tilbygning, siger Tom Mose Petersen og fortsætter:

- Det er også et spørgsmål om ressourcer. Bare at rive ned og smide det væk, er også forbrug. Endda et helt vildt forbrug, siger Tom Mose Petersen, der faktisk godt kan lide, at man kan se, at et hus har knopskudt over generationer.

Storbyen er dyrere end de små byer

På et punkt kan du dog godt slippe færre penge for din tilbygning. Hvis du bor udenfor hovedstadsområdet og de større byer, kan du nemlig ofte få håndværkerne for en lidt mindre timeløn. Men din geografiske placering er desværre ikke kun god for din pengepung.

- Mens du i hovedstadsområdet kan sælge dine tilbyggede kvadratmeter for det dobbelte, de har kostet at opføre, er det lige omvendt andre steder i landet. Her kan du måske kun sælge dem for det halve. I København kan man derfor sige, at har man ikke råd, så kan man ligefrem tjene på at bygge til.

- Det er to meget forskellige situationer, og det presser selvfølgelig håndværkernes priser, når de skal give bud på en opgave, hvorfor priserne i Jylland typisk er lidt lavere, fortæller Tom Mose Petersen, der dog ikke oplever, at man kan spare penge ved at invitere jyske håndværkere til hovedstaden.