Hvad kan du bygge for 3,5 millioner kroner?

Du har 3,5 millioner kroner at bygge et nyt hus for, men hvad kan du egentlig få for det? Vi har fundet et murstenshus i Jylland og et træhus i hovedstadsområdet til 3 - 3,5 millioner kroner og spurgt arkitekterne bag, hvordan pengene er brugt her.

Af Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Danske BoligArkitekter

Arkitekttegnet træhus med bæredygtige løsninger

1. Træhus med bæredygtige løsninger

Arkitekt Tom Mose Petersen fra STOCK 35 fortæller herunder, hvad boligejerne har prioriteret og nedprioriteret, da de skulle bygge et nyt hus for 3 - 3,5 millioner kroner.

Det trak prisen ned

Træhus frem for murstenshus
Træhuse er billigere end murstenshus. Ikke på grund af materialeprisen men på grund af håndværkertimer. Det er langt hurtigere at sætte brædder fast på facaden end at lægge mursten. Og færre timer betyder færre timer at honorere håndværkerne for. Man sparer cirka 20% på facaden ved at vælge træ frem for mursten. Her har familien derfor sparet omkring 100.000 kr. Facaden består af norsk Superwood.

Bekendt hold af håndværkere
Jeg har bygget med holdet af håndværkere gennem 10 år. Vi kender derfor hinanden, og kan sige: "det er ligesom den løsning, vi lavede i det der hus". De har altså prøvet at udføre løsninger før. Det gør byggeriet for alle parter hurtigere, trygt og mere rutinepræget. Det har givet en besparelse på ca. 15-20% af den samlede pris.

Hus med lav detaljegrad
Huset er meget enkelt med en lav detaljegrad og flere standardløsninger og ikke noget, håndværkerne ikke har prøvet at lave før. I stedet er der leget med måden at sætte løsningerne sammen, så det bliver et andet hus. Få detaljer og ingen avancerede løsninger gør prisen billigere, når man skal bygge nyt hus.

Fakta om projektet

Hvad: Nybygget helårshus

Kvadratmeter: 195 m2

I huset bor: Et par med tre teenagebørn

Arkitekt: Tom Mose Petersen fra STOCK 35

By: Ballerup i hovedstadsområdet

Pris: 3.042.000 kr. + 400.000 kr. for rådgivning, køkken, sanitet og terrasse.

Køkken fra Ikea
Familien har ikke prioriteret et fint snedkerkøkken til 500.000 kr. I stedet har de valgt et køkken fra Ikea med andre fronter. Det kan man hurtigt spare mange penge ved. Køkkenet har kostet 125.000 inkl. installationer og hvidevarer.

Lavede terrasse selv
Boligejerne fik et tilbud på en træterrasse på 50 m2 til 60.000 kr. Det, synes de, var for mange penge, hvorfor de valgte at bygge den selv. "Håndværkertimerne" var derfor gratis, mens materialerne løb op i omkring 20.000 kr.

Fravalgte brændeovn med skorsten
I tegningerne til huset var indtegnet en brændeovn med skorsten. Men den blev fravalgt på grund af politiske grunde og til fordel for andre ting. Det sparede familien cirka 50.000 kr. på.

Arkitekttegnet hus med løsninger i træ fx en alkove
Nogle af husets vægge er dækket med finer for at give huset karakter og varme. Finer er ikke et dyrt materiale, men det har kostet omkring 25.000 ekstra i forhold til, hvis vi bare havde lavet hvide gipsvægge over det hele.

Det trak prisen op

Vandet byggegrund
Vi var meget udfordret på grunden. Huset ligger tæt på en sø, og jorden var derfor helt gennemfugtet. Det krævede derfor et ekstra godt fundament og dæk med piller banket syv meter ned i jorden. I alt har den del kostet 400.000 kr. Cirka 100.000 kr. mere, end hvis grunden havde haft almindelige jordbundsforhold.

Sedum-tag
Vi kunne i princippet have forladt huset med tagpaptag, men har valgt at lægge et lag af sedum henover. Sedum suger nemlig regnvand, der på grund af den fugtige jord ellers ikke ville kunne suges op – heller ikke med en faskine. Sedum er tungt og vejer lige så meget som et tegltag, det skulle ingeniøren derfor beregne ind i huset. Og det koster også.

Solceller
Huset har meget facade, for at kunne opretholde et godt energimærke, er der derfor placeret 18 m2 solcelle- og solvarmepaneler på taget. De har kostet 100.000 kr. inkl. opsætning.

Store værelser
Husets fire værelser er forholdsvis store. Den ene fløj består af tre teenageværelser på 16m2 hver, mens forældresoveværelset i den anden fløj er større. Her kunne man godt have valgt at lave nogle mindre værelser og derved spare cirka 20 m2 til et par hundrede tusinde kroner.

Mange facadeknæk
På grund af de mange knæk i facaden har huset en forholdsvis stor facade i forhold til antallet af kvadratmeter. Havde vi formet huset helt firkantet og så effektivt, vi kunne, havde vi sparet 50% af facaden. Til gengæld ville det betyde mindre dagslys midt inde i huset, mindre spændende og intime uderum og et hus uden dets særpræg.

Foldedør til terrassen:
Ud mod terrassen er valgt en stor foldedør, der kan trækkes helt til sidde, så terrasse og stue flyder sammen. Havde vi i stedet valgt at sætte fire almindelige døre i, havde familien sparet omkring. 25.000 kr.

Det betyder geografien: "Kvadratmeterne er det dobbelte værd"

Havde familien ikke bygget i Ballerup, havde de muligvis valgt at bygge færre kvadratmeter. Det byggede areal er 29% af grunden, hvor man må bygge på 30%. Husets kvadratmeterpris er ca. 15.000 kr. På grund af den geografiske placering tæt på København kan familien sælge dem for det dobbelte. Det er derfor en udgift nu, men en investering på sigt.

Kilde: Tom Mose Petersen


Store poster i huset

Fundament og dæk: 400.000 kr.

Facader og vægge:470.000 kr.

Tag: 400.000 kr.

Vvs og teknik: 100.000 kr.

Maler: 100.000 kr.

Døre og vinduer: 150.000 kr.

Ovenlys: 50.000 kr. 

Kilde: Tom Mose Petersen

2. Moderne stuehus på landet

Arkitekt Jesper Korf fra N+P Arkitektur fortæller, hvordan huset her kunne bygges for 3 - 3,5 millioner kroner.

Det trak prisen ned

Optimeret planløsning
Med 170 m2 er huset mindre end mange andre nybyggede huse. Huset indeholder alligevel tre store børneværelser. Det er lykkes at optimere planløsningen ved at reducere gangarealer til et absolut minimum

Billigt tagmateriale
Til taget er valgt stålplader. Det leder tanken hen på staldbygninger og passer godt til huset og omgivelserne. Samtidig er det et billigt tag i forhold til fx zink eller kobber, der typisk ville være alternativerne. Stål kommer i store plader, der hurtigt kan lægges op af en tømre, mens zink kræver væsentlig mere forarbejdning og dermed mere håndværksarbejde. Et tag af stålplader er derfor cirka halv pris af zinktag. Da taget er forholdsvist stort, har valget af et billigt tagmateriale haft stor betydning for den samlede økonomi.

Enkel form uden knæk
Huset er meget enkelt og rationelt formet med en rektanglet form og et saddeltag samt opført med traditionelle bygningsteknikker. Der er derfor ikke store håndværksmæssige udfordringer. Hver gang huset har et knæk eller en vinkel, har det stor betydning for prisen. Dette skyldes bl.a. at facaden på den måde bliver større, og det koster. 

Det betyder geografien: "25% højere pris i hovedstaden"

Huset er bygget nær Nibe i Nordjylland. Her er det billigere at bygge end i København eller nær Aarhus. Det samme gælder andre yderområder. Som tommelfingerregel kan man sige, at forskellen i byggepriserne afspejler boligpriserne. Der er lavere leveomkostninger og lavere lønninger end i de store byer. Og vil man bruge jyske håndværkere i København, skal man også betale for transport og ophold. Huset her havde cirka kostet 25% mere, hvis det skulle opføres i hovedstadsområdet.

Kilde: Arkitekt Jesper Korf

Fakta om projektet

Hvad: Nybygget helårshus

Kvadratmeter: Cirka 170 m²

Arkitekt: Jesper Korf fra N + P Arkitektur

By: Nær Nibe i Nordjylland

Pris: 3.000.000 - 3.500.000 kr.

nybygget landejendom

Det trak prisen op

Stor terrasse med overdækning
Terrassen er 80 m2, og store dele af den er overdækket af det store udhæng. Der er ekstra omkostninger ved at lave så stort et udhæng. Udhænget koster omkring 7.000 kr/m2. Hertil kommer de murede søjler der holder taget. Uden eller med mindre udhæng og terrasse havde familien derfor kunnet spare en del. 

Loft til kip
Indenfor i huset er der loft til kip med synlige hanebånd. Et sådant loft kræver langt mere materiale at dække, end et vandret loft. Samtidig er det en mere krævende arbejdsproces for håndværkerne da arbejdet skulle foregå i op til fem meters højde. 

Stålpladerne på taget er langt billigere end de alternative løsninger: Zink eller kobber. Men de er ikke kun valgt for prisen. Det enkle udtryk og farvenuance passer godt til den omkringliggende gård. SE MERE fra huset ved at klikke på billedet.

Muret hus
Huset er fuldmuret og har også murede skillevægge indvendigt. Indenfor er valgt en billigere mursten, fordi de er vandskurede og derfor ikke kan ses. Murede indvendige skillevægge er dyrere end for eksempel en let skillevæg i gips, både i arbejdstid og materiale. Samtidig er mursten tunge og kræver derfor et ekstra stærkt betondæk, der kan bære. 

Indmuret skorsten
Tværs gennem huset står en stor, muret skorsten, der indenfor opdeler køkken og stue. Havde familien valgt en brændeovn med en stålskorsten skorsten, havde det kostet omkring 20.000 -30.000 kr. En muret skorsten koster omkring 100.000 kr. mere, afhængig af, hvilke tegl man vælger.

Store vinduer
For at få rigtig glæde af udsigten er valgt store vinduespartier. Vinduerne er uden vandrette sprosser, hvilket kræver ekstra højde på vinduerne. Det er ikke alle vinduesproducenter, der kan levere vinduer i den højde. Derfor koster vinduerne her omkring 20% mere, end hvis der var valgt en standardløsning.


Arkitekternes 3 bedste sparetips, når du bygger nyt

1. Skru ned for de ting, der kan skiftes ud. Det vil fx sige køkkenet. Hvor husets faste dele som facade, tag og gulv potentielt kan holde hele husets levetid, vil et køkken helt sikkert blive skiftes ud op til flere gange, som følge af ændrede modetendenser eller slid. Man kan derfor også spare penge på den lange bane, ved ikke at vælge det, der er efterspurgt nu, men i stedet gå efter god kvalitet og gedigne løsninger, der klæder husets arkitektur.

2. Byg færre kvadratmeter. Få lavet en god planløsning og spørg dig selv, hvor meget plads du egentlig har brug for. Placér kvadratmeterne i de rum, hvor du bruger flest timer. Det vil sige i fællesrummene. Soveværelser og værelser kan du omvendt skrue ned for.

3. Flyt uden for hovedstadsområdet. Der er mange andre steder i Danmark, man kan bo end København og omegn. Og her kan du få en billigere byggegrund og en noget billigere arbejdskraft.

Kilder: Tom Mose Petersen og Jesper Korf


Se også disse historier