Rå eller romantisk udestue

En udestue forlænger udesæsonen og er derfor som skabt til den lunefulde danske sommer. Med en udestue kan du få naturen helt ind, men samtidig sidde i læ for kølige og våde juli-aftner. Det kan derfor være en god investering at lade sin bolig knopskyde med en stue i glas.
Læs med her og se, hvordan to arkitekter har løst to forskellige udestuedrømme.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Torben Kjær og Danske BoligArkitekter

1. Hvidmalet romantik

 Arkitekt Jørgen Dahlgaard svarer på 3 spørgsmål om udestuen.

Nybygget udestue med udsigt til havet. Bygget til murermestervilla fra 1930'erne. Udestue er i træ og hvidmalet.
Det er vel egentlig ikke så overraskende med sådan en udsigt. Men efter familien har fået deres udestue, ser de næsten intet fjernsyn.

Hvorfor ville familien have en udestue?

På familiens terrasse i haven var der ofte meget vind, hvorfor de ikke brugte den så meget, som de gerne ville. De ønskede sig derfor en udestue, så de kunne nyde udsigten og haven, men samtidig få lidt læ. Der skulle selvfølgelig være masser af vinduer i, så placeringen ved Svendborgsund kunne komme til sin ret. Desuden ville de gerne have varme i, så den er rar at sidde i hele året.

LÆS OGSÅ: LUK LYSET IND I BOLIGEN

Hvad var din hovedidé med udestuen?
Familien ønskede sig udestuen i samme traditionelle stil som deres hovedhus -  en murermestervilla fra 1930’erne. Jeg har derfor videreført principper herfra, så de passer sammen. Det gælder materialer, farver og vinduer. For eksempel har jeg indsat nogle små vinduer over udestuens store vinduer, på samme måde som der er i hovedhuset. Det er en fin detalje, der bløder lyset op og gør kontrasten mellem de store ruder og loftet mindre. Vinduerne og udestuens facade er desuden malet hvidt, så de passer til murermestervillaens traditionelle, hvide vinduer.

Fakta om udestuen

HVAD
Udestue bygget til murermestervilla fra 1930’erne

HVEM
Familie bestående af mor, far og en datter.

BESKRIVELSE AF UDESTUEN
Udestuen er på ca. 16 m². Måler 4,4 m. gange 4,4 m.
Udestuen har zinktag, hvidmalet træbeklædning af fyrretræ, hvidmalede vinduer og fyrtræsgulv.

ØKONOMI
Udestuen har kostet 600.000 kr., mens arkitekthonorar lå på 60.000 kr. Arkitekten rådgav med skitsering, projektering, myndighedstegninger og opfølgning. 

ARKITEKT
Jørgen Dahlgaard

Udestue i hvidmalet træ på murermestervilla. Arkitekttegnet udestue med udsigt til hav

Hvad var de største udfordringer ved udestuen?
Mange gamle udestuer er gået til i svamp og råd. Det skyldes kondens, der opstår, når varmen fra huset møder kulden i udestuen. Det er derfor vigtigt, at udestuen er varmet op eller har god ventilation, så luften regelmæssigt bliver udskiftet. Familien her valgte en opvarmet udestue, så de kan bruge den hele året rundt. At den er opvarmet betyder dog, at den bliver betragtet som en tilbygning, hvorfor den skal overholde bygningsreglementets krav for varmetab. Det er svært at leve op til, når der er så meget glas. Derfor har vi efterisoleret hovedhusets tagetage for at vinde lidt varme her til det samlede regnskab.
Desuden er det ofte et problem, at udestuer bliver for varme om sommeren. Alle vinduer kan derfor åbnes, så der kan komme gennemtræk. Vinduerne er hængslet foroven i stedet for i siden. På den måde får familien luft ind, men er samtidig sikret læ.

LÆS OGSÅ: Glade boligejere: Det var det bedste arkitekten hjalp os med

Udestue tegnet af arkitekt Jørgen Dahlgaard. Lavet i hvidmalet træ og har havudsigt. Udestue bygget til murermestervilla
Husk at måle møblerne op, før du går i gang med at bygge. Det lærte familien her på den hårde måde. Denne lille øvelse betød her, at udestuen blev større end først tænkt.
Trappe på nybygget udestue i træ
Fra udestuen kan man gå direkte ud i haven. Udestuen er hævet over jorden, så den er i samme plan som huset.

Opvarmet eller uopvarmet?

En opvarmet udestue er mere anvendelig end en uopvarmet. Samtidig slipper du for problemerne med fugt og kondens, der kan give skimmelsvamp - især hvis udestuen ikke er tilstrækkeligt ventileret.

En opvarmet udestue betragtes som en tilbygning og skal derfor opfylde bygningsreglementets krav til beboelse, fx isolering og tæthed. Det kan betyde, at vinduesarealet skal reduceres eller at der skal kompenseres andre steder i huset i form af efterisolering.

Husk at det altid kræver en byggetilladelse at opføre en udestue – uanset om den er opvarmet eller uopvarmet.

Kilde: Danske BoligArkitekter

Udestue bygget af genbrugsmaterialer. Udestue til under 20.000 kr. Selvbygget udestue til typehus fra 60'erne.
’A’, ’E’ og ’I’ er forbogstaver på familiens tre yngste medlemmer. Som en hygge-lig weekendaktivitet har børnene selv støbt dem i beton, og i dag står de som en personlig og enkel dekoration i udestuen.

2. Arkitektens orangeri i genbrugsmaterialer

Arkitekt Torben Kjær svarer på 3 spørgsmål om sin selvbyggede udestue.

Hvad var formålet med udestuen?

Som en familie på fem er det lidt trængt at bo på 107 m². Udestuen skulle derfor give os et ekstra rum og være kombineret opholdsstue og drivhus. Samtidig er det en billig måde at forlænge udesæsonen på.
Vi har en relativt stor have og derfor masser af plads her. For at undgå at spærre for lyset i vores bolig, har vi valgt at placere udestuen som en fritlagt pavillon i haven. Vi har senere også bygget et legehus, et hegn mod naboen og en terrasse. Sammen med hovedhuset er de alle med til at give følelsen af et gårdrum. Det skaber rum og giver intimitet i en stor have.

Udestue til typehus fra 70'erne. Genbrugsmaterialer og bygget selv. Udestue til under 20.000 kr.
De vandrette brædder øverst på udestuen er sat på for at gøre rummet højere. Torben Kjær har valgt nogle, der er magen til dem, der er brugt på familiens hus. På den måde passer udestue og hus sammen.

Hvad er din hovedidé med udestuen?
For at holde prisen nede, ville vi lave udestuen af genbrugsmaterialer. Der gik undervejs sport i, hvor meget vi kunne finde brugt, hvilket endte med cirka 80%. Størstedelen er fra en kollegas gamle udestue. Det gælder ruder, meget af træet, hele taget og ventilationspartier. Nye materialer havde selvfølgelig været i bedre kvalitet, men der var hverken råd eller svamp i, og ved at male det lidt trætte træ sort og montere nye aluminiuminddækninger, virker udestuen i dag moderne og nutidig.
Der var dog ikke nok ruder til en udestue i den størrelse, vi ønskede. Desuden syntes vi, at det var smart med en fast væg som rygstøtte i et materiale, der kan optage varme fra solen i løbet af dagen. Vi fandt derfor nogle gratis mursten fra en gammel lade, der var styrtet sammen i en storm. På gulvet har vi lagt belægningstegl, vi har købt som 2. sortering på et teglværk. Under dem er der lagt sand, så det overskydende vand fra planterne let kan sive ned i jorden, når vi vander dem.

Fakta om udestuen

Hvad
Udestue til et klassisk typehus i gule mursten fra 60’erne.

Hvem
Arkitekt Torben Kjær, hans kone og tre børn.

Beskrivelse af ombygningen
Torben Kjær har selv bygget udestuen i sin egen have.
Udestuen er på 15 m² og hovedsageligt bygget i genbrugsmaterialer. Ruder, ventilationslameller, tagplader, spær og meget træ er fra en kollegas gamle udestue, mens mursten er fra en 130 år gammel lade, der væltede i en storm. Herudover er der belægningstegl på gulvet købt billigt som 2. sortering på et teglværk. Fundament + brædderne øverst på udestuen er nye materialer.

Økonomi
Den selvbyggede udestue har kostet 15.000 kr. Uden genbrug og selvbyg, mener Torben Kjær, at det ville have kostet ca. 100.000 kr.

Gammel udestue fra 80'erne. Nu skal den genbruges til en ny udestue.
Sådan så udestuen ud, da den stod hos Torben Kjærs kollega. Det er en klassisk udestue fra 80’erne med udhæng og brunmalet træ.

Hvad var de største udfordringer i arbejdet med udestuen?
Det var svært at overholde vores mål om en billig udestue i genbrugsmaterialer. Som arkitekt har jeg selvfølgelig kontakter og ved, hvor man skal kigge. Men generelt gælder det om at være opmærksom. Både blandt naboer på vejen, hos kollegaerne på arbejdet, i fodboldklubben eller hvor man ellers kommer. Mange mennesker vil gerne give materialer væk gratis, hvis de kan slippe for at pille det ned eller køre det væk.
Flere virksomheder som Genbyg lever desuden af at skille gamle hus ad og sælge materialerne på ny, og Den Blå Avis er også god. 

Hjemmebygget udestue i genbrugsmaterialer. Udestue til typehus fra 70'erne
Det er ikke bare selve udestuen, der er lavet af genbrugsmaterialer. Også interiøret har været i andres hænder før. Plantekasserne er lavet af rester fra have-hegnet, sofabordet er en skive fra et træ, der blev fældet, engang familien var på ferie på Lolland, mens den orange daybed er købt brugt.

5 råd før du bygger en udestue

1.    Gennemtænk placeringen nøje, så udestuen kommer til at ligge perfekt i forhold til solen, udsigten og haven. Overvej også fra hvilket rum, der skal være adgang til udestuen.

2.    Tag hensyn til husets stil og arkitektoniske udtryk, fx ved at genbruge stilelementer fra det oprindelige hus i udestuen. På den måde skaber du harmoni og sammenhæng imellem nyt og gammelt.

3.    Gør lidt ekstra ud af vinduerne. De er et dominerende element i en udestue og i høj grad med til at definere stilen.

4.    En udestue tæller med i etagearealet, og det er derfor vigtigt, at du sikrer, at byggeriet ikke kommer i konflikt med grundens bebyggelsesprocent, som normalt ligger på 30% i parcelhusområder.

5.    Spar ikke på rådgivningen. Sørg for et par professionelle øjne på projektet fx en arkitekt. Så får du en mere harmonisk udestue, som er lovlig og byggeteknisk sund. 

Kilde: Danske BoligArkitekter


Se også disse historier