Er børnene flyttet? Det kan du bruge de ekstra kvadratmeter til

Når børnene flytter hjemmefra, har du pludselig masser af plads. Men ofte den forkerte plads og et hjem, hvor planløsningen ikke rigtig giver mening mere. To arkitekter kommer her med deres bedste råd til, hvad du kan gøre med de ekstra kvadratmeter.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Christine Kayser Onsgaard og Andreas Mikkel Hansen

Den sidste teenager er flyttet hjemmefra, og nu står du med to - måske tre eller flere - rungende tomme værelser. Ligesom bryggers, køleskab og sofaen pludselig også føles lidt store og tomme.

-  Det er kun en time siden, at jeg havde en kunde i røret, der havde præcis det her problem. Så det er en meget almindelig udfordring, siger arkitekt Nanna Bering fra tegnestuen NB Ark og fortsætter:

-  Men det er typisk også netop her, når børnene er flyttet, at mange for første gang, siden de købte boligen, da børnene var små, begynder at overveje deres boligsituation og stille spørgsmålet, om de bare skal flytte, eller om de skal blive boende og gentænke boligen på ny?

Flere værelser i lejlighed
Arkitekt Thomas Hjort hjalp en familie her i lejligheden med at lave ekstra værelser ved at rykke køkkenet ind i en lille lomme. Smart, når man er familie og mangler værelser. Men en løsning, der er oplagt at ændre tilbage igen, når børnene engang er flyttet hjemmefra. SE MERE ved at klikke på billedet.

Umiddelbart kunne man tænke, at det må da bare være positivt med et par ekstra rum. Men er pladsen ikke den rigtige, er de ekstra kvadratmeter ikke en fordel for livet i boligen.

-  Det er fedt med ekstra plads, hvis det giver luft, men det er ikke rart, hvis det betyder en masse tomme rum. For det er ikke hyggeligt at bo i et hjem med døde kvadratmeter, der ikke bliver brugt.

-  Og så er det jo spild af plads, siger arkitekt Julie Trier Brøgger fra Zoom Arkitekter.

Slå værelser sammen

Vælger du at blive boende i din bolig, bør du ifølge de to arkitekter udnytte muligheden til at kaste alle bolde op og tænke boligen forfra. For når livet ændrer sig, ændrer behovet til boligen sig også. Og det behøver langt fra kun være dårligt, at de små poder nu er blevet store og flyttet hjemmefra.

-  Når man ikke har børn derhjemme mere, er det nemmere at indrette sig, så ens hverdag bliver lettere med vasketøj og lign. fordi man har pladsen til det, siger Julie Trier Brøgger.

Sammenlagte rum blevet til nyt stort køkkenalrum i lejlighed
Flere små rum, et lille køkken og en lang smal fordelingsgang blev lagt sammen til et stort lækkert køkken i lejligheden her, da arkitekt Julie Trier Brøgger hjalp boligejeren med at få lejligheden til at fungere igen, efter børnene var flyttet hjemmefra. SE MERE ved at klikke på billedet.

 

Hun opfordrer derfor til, at man tager et grundigt kig på planløsningen og alle de mange finurlige løsninger, man gennem årene har lavet for at få plads til familielivet og lidt privatliv til hver især.

- Bor man fx i byen i en lejlighed, vil der typisk være fyldt med masser af små kroge og indbyggede møbler og løsninger, for at man kunne være der med sine børn. En hel labyrint, siger Julie Trier Brøgger og fortsætter:

-  Så når børnene er flyttet, kan man få rigtig meget ud af at rive det ned, fjerne alle de små rum og åbne de før upraktiske en suite-døre på ny. Det vil give masser af lys og luft samt få lejligheden tilbage til dets oprindelige udtryk.

Rum lagt sammen i 60'er-hus
Flere små rum er lagt sammen til ét stort rum med flere funktioner i 60'er-huset. Og det fungerer rent faktisk i praksis, siger boligejerne, og er derfor glade for arkitekt Morten Dalsgaards hjælp til ombygning. SE MERE ved at klikke på billedet.

Julie Trier Brøgger nævner blandt andet den ofte smalle og mørke fordelingsgang som et rum, man med fordel kunne inddrage i fx i køkkenet, så det bliver et køkkenalrum.

Og det er arkitekt Nanna Bering meget enig i.

-  Det kan generelt være en god ide at slå værelser sammen til færre rum. Det kan man også gøre ved at slå et værelse sammen med køkkenalrummet, så der er plads til, at både børn og børnebørn kan komme på besøg, siger Nanna Bering.

Da mange boligkøbere er børnefamilier, kan det dog af hensyn til salgsværdien være en god idé at tænke over, at man forholdsvis nemt kan genetablere værelser, fx ved at undgå at placere installationer til køkkenet uhensigtsmæssigt.

Multifunktionelt møbel. Sengen kan klappe og og ned
Kontor, gæsteværelse, kontor, gæsteværelse. Rummet her kan skifte funktion i løbet af få sekunder ved at klappe sengen enten ned eller op. En genial idé af arkitekt Julie Trier Brøgger, der betyder, at boligejeren kan have besøg af sine børn, men ikke bruge et helt rum på det. SE MERE ved at klikke på billedet.

Gæsteværelse og hobbyrum i ét

Er børnene eller anden nær familie flyttet til en anden landsdel eller helt til udlandet, kan det være rart at have plads til overnattende gæster på andet end en tynd foldemadras på stuegulvet.

Men så burde du måske alligevel bare beholde de gamle børneværelser?

-  Nej, så skal rummene have en anden funktion i det daglige, siger Nanna Bering hurtigt og uddyber så:

-  Det kan være multifunktionelle løsninger, der både kan gøre plads til hobbyrum, hvis man fx har en fritidsinteresse, og en soveplads.

Netop sådan et møbel har arkitekt Julie Trier Brøgger lavet en genial version af.

Da hun for nogle år tilbage skulle ombygge en lejlighed på Østerbro, ville ejerne nemlig gerne have plads til, at børnene stadig kunne overnatte, men ikke bruge et helt rum på det.  

-  Her endte jeg med at lave en dobbeltseng, man kunne klappe op og ned i bogreolen. Når børnene ikke er der, er rummet kontor, og når børnene er der, er det gæsteværelse, fortæller Julie Trier Brøgger og tilføjer:

-  En løsning man jo også sagtens kan lave i stuen, fordi den netop kan klappes op og ned.

Hobbyrum og værksted i lejlighed
Efterhånden som børnene flytter hjemmefra, får arkitekt Stig Ørum Christensen mere plads til sine hobbyer. Ét rum er blevet til træværksted med en gammel høvlebænk. I træværksted kan Stig være kreativ i sin fritid og skabe små indbyggede træløsninger til lejligheden. SE MERE ved at klikke på billedet

Arbejd hjemmefra eller få en hobby

Men den ekstra plads kan også give dig mulighed for at få nogle af dine mange drømme opfyldt.

-  Mange vil gerne have et værksted eller kaste sig over at sy eller male. Og med overskydende kvadratmeter, kan man pludselig med god samvittighed tillade sig at brug plads på det i sin bolig, siger Nanna Bering og fortsætter:

Har du mulighed for at trappe ned til færre arbejdstimer, eller altid drømt om at starte egen virksomhed, kan et godt kontor også være en god måde at give pladsen ny værdi.

Lej din bolig ud og lad andre flytte ind

-  Der er også rigtig mange, der lejer et værelse eller en afdeling af boligen ud, siger Nanna Bering.

Hun nævner blandt andet, at det kan være en god løsning fx at leje hele førstesalen ud, hvis man er glad for sin bolig, men er lidt nervøs for, at den er i to etager, når man bliver ældre.

-  Men lejer man ud, er det en fordel, hvis man har lavet separat indgang og badeværelse, som lejeren kan bruge, siger Nanna Bering.

Anneks til teenager for mere plads i boligen
Familiens store børn var ved at vokse sig store og ud af det eksisterende hus. Arkitekt Nanna Bering foreslog derfor et anneks, hvor familiens teenager kan bo. Når hun er flyttet hjemmefra kan den næste i rækken flytte derud, og senere kan det blive til kontor eller gæstehus. SE MERE ved at klikke på billedet.

Tænk fremtiden ind, mens børnene bor hjemme

Men faktisk burde du have tænkt alle de her scenarier ind for flere år siden. Er man god til at se ind i glaskuglen, når man laver ændringer, mens børnene er små, vil det nemlig vær lettere at tilpasse boligen, når de engang flytter hjemmefra.

-  Man skal hele tiden tænke, hvad ligger ved siden af de rum, jeg laver nu? Bygger man en ny teenageafdeling på i den anden ende af boligen, kan man så inddrage det senere hen og slå det sammen med et andet rum eller køkkenalrummet?, siger Julie Trier Brøgger.

Mangler man plads, når børnene bliver større og vil have hvert sit værelse, råder arkitekt Nanna Bering også til, at man ikke blindt bygger til, men tænker fremtiden med ind. For i sådan en situation kan et anneks i haven faktisk være smartere.

-  Det vil gøre den mere anvendelig til senere udlejning eller egen virksomhed, hvis man har overvejet det, Og den ældste teenager vil elske at bo der, siger hun.


Se også disse historier