Arkitekter: Sådan bygger du på en skæv grund

Vender din byggegrund på skrå eller har den en helt umulig form? Byggegrunde kan have mange skævheder, men det behøver ikke at gøre dem dårligere, bare du får den rette hjælp til at gribe det rigtigt an. Det kan en arkitekt hjælpe dig med. Se tre forskellige huse her, der er bygget til en skæv grund og få arkitekternes bedste råd.

Af: Marie Kiersgaard Espersen
Foto: Christina Kayser Onsgaard og Andreas Mikkel Hansen

Hus på skrå grund

"Som en serpentin folder huset sig ud ned ad skråningen"

Arkitekt Lars Christensen fra Prisme Arkitekter fortæller her om tilpasningen af huset til grunden.

Udfordring 

Stejl skråning Grunden har et fald på hele 16 meter og er derfor ikke bare en bakke eller en grund med et lille fald, men en skråning. Der var derfor ikke mange, der havde troet, at det var en grund, der kunne bygges på. Men det lykkedes.

Løsning

Vendt udfordring til fordel Vi har ladet grundens fald forme huset, så det som en serpentin folder sig ud ned ad skråningen, og på den måde bliver huset inddelt i tre niveauer. 

Lagt fundament ind i skråning Af skræk for at huset vil skride ned af skråningen, har vi udover et almindeligt fundament også lavet et fundament ind i skråningen, så det er forankret her med nogle lange vandrette betonpæle. Da de går langt ind i skråningen skulle vi også undersøge, om der lå kloakker eller andet i vejen, vi skulle tage hensyn til. 
Alene tilblivelsen af fundamentet har kostet cirka 300.000 kr. mere end et fundament på en flad grund. Man skal derfor have økonomien med i sine overvejelser, når man køber en skrå grund.

God planlægning Herudover krævede den skrå grund, at arbejdet blev planlagt mere nøje end normalt, da det er dyrt at lege kraner til at hejse byggematerialer og have stillads stående. Ligesom rørføring også har været dyrere end normalt.

Fordele ved grunden

Bredt og nyt udsyn Når grunden er så skrå som her, er det en helt ny oplevelse at stå i rummene og kigge ud. For her ville du normalt aldrig kunne befinde dig, medmindre du blev løftet op af en lift. Man har et helt andet perspektiv og kan se ned, op og til siderne.

Billigere grund Selvom en skrå grund er dyr at bygge på, kan du ofte få grunden billigere, medmindre den som her ligger ud til fjord eller en anden attraktiv udsigt.

Arkitekten bedste råd til at bygge på en skrå grund

Brug en arkitekt Byggegrundens form og placering er altid afgørende for, hvad der kan ligge der. Men især en skrå grund kræver et skræddersyet hus, her er det derfor en ekstra god ide at få hjælp fra en arkitekt.

Lad grunden forme huset På en skrå grund må du ikke sætte en bjælke under dit hus for at udligne faldet. I stedet skal du være glad for niveau-faldet og bruge det i arkitekturen med halve etagespring. Det giver nogle mere spændende rum og kan være smart i forhold til at lave en forældreafdeling, en børneafdeling og et fællesområde.

Vælg de rigtige materialer Det er både sært og svært at bygge med mursten på en skrå grund. Udnyt i stedet betonen, som alligevel er brugt i fundamentet og kan formes, som du ønsker det.

Betonvæg på kontor i arkitekttegnet hus

Hus på skæv grund

"For at få mest ud af grunden formede vi det som et V"

Arkitekt Lars Bo Poulsen fra N+P ARKITEKTUR fortæller her om tilpasningen af huset til grunden  

Udfordring

Trekantet grund Grunden er trekantet med skov på den ene side og samtidig er der mulighed for kig til vandet til den modsatte side. Det var derfor ikke ligegyldigt, hvor på grunden vi lage huset og orienterede det mod.

Løsning

Den rigtige placering Vi lagde huset på grundens spids, hvor skoven også er placeret for at komme tæt på her.

Kopier formen For at få mest mulig ud af grunden formede vi huset i et ’V’ med en matchende spids. I spidsen er dagligstuen placeret med et stort vindue ud mod skoven, mens der mellem ’V’ets’ ”ben” er lavet en intim og halvt aflukket gårdhave. Den bruger boligejerne, når de vil sidde lidt privat eller sole sig, da nabohusene ligger relativt tæt på. I direkte forbindelse med gårdrummet er hoveddøren også placeret. Som gennem en tragt bliver man derfor nærmest suget ind i huset. Det er ikke til at tage fejl af indgangen, og det er altid vigtigt.

Fordele ved skæv grund

Modspil Som arkitekt kan jeg langt bedre lide skæve grunde end helt flade, firkantede udstykninger. Det giver modspil og noget at arbejde med, og derigennem kan der opstå mange gode ideer.

Unik arkitektur Med huset her tænker man: Det kunne ikke være lavet anderledes. Det er skræddersyet til stedet, og ville derfor ikke kunne passe så godt ind andre steder. 

Arkitektens bedste råd til at bygge på en "skæv" grund

Undersøg regler inden køb Husk altid at tjekke tinglysning og regler hos kommunen, inden du køber dit hus eller din grund, så du er sikker på, at du kan bygge det, du drømmer om. Der kan nemlig være regler om afstand til skel, en tinglyst kloak, eller særlige regler, så du kun må bygge i et plan. Du kan evt. få en arkitekt eller anden rådgiver til at gøre det for dig.


Arkitekttegnet hus bygget på en skrå hældende grund

Hus på skrånende grund

"For at lade huset følge grunden er det inddelt i to forskudte niveauer"

Arkitekt Nanna Bering fra tegnestuen NB Ark fortæller her om tilpasningen af huset til grunden.

Udfordring

Hældende grund Hele grunden varierer tre meter i højden fra top til bund og omkring 1,5 meter, på det areal huset er bygget på.

Smal grund Grunden er også forholdsvis smal, hvilket gav en ekstra udfordring, da huset så blev nødt til at blive placeret på tværs af terrænfaldet. 

Løsning

Hus i H-form For at lade huset følge grunden og passe den ind på den skrå grund er det inddelt i to forskudte niveauer bundet sammen af en midterzone som et ’H’ med to forskudte ben. Det ene ben ligger således højere oppe på grunden end det andet, hvormed der er niveauforskel inde i huset. H-formen giver en masse fine kroge og uderum.

Udsigt og lys Spise- og opholdsområdet er placeret i husets midterzone, For både at fange udsigten til skoven mod nord og lyset mod syd, er der indsat et stort glasparti både mod haven og i indgangen. Så selv om huset åbner sig mest mod den sydvendte have, hvor der er masser af sol, har man også glæde af udsigten mod skoven. 

Fordele ved skrånende grund

Dynamiske rum Med en skrånende grund opstår der naturlige muligheder for niveauspring både inde i huset og udenfor huset. Det giver samtidig nogle mere dynamiske og spændende rum, hvor man kan variere lofthøjden i de forskellige rum.

Arkitekten bedste råd til at bygge på en skrå grund

Udlign ikke på terræn Lad være med at udligne alle højdeforskelle på din byggegrund. Det er dyrt og kan let koste flere 100.000 kr. Samtidig er det arkitektonisk mest rigtigt at forholde sig til områdets naturlige karakter, når man bygger, da man derved bevarer dets ånd og karakteristika. Desuden kan du ikke være sikker på, at du kan flytte på jorden, da forskellige kommuner har forskellige regler for terrænregulering.

Overvej adgangsforhold Tænk over, om du vil træde ind i din bolig på den øverste etage eller den nederste? Hvordan vil du udnytte din eventuelle udsigt? Og får du brugt den øverste etage nok og til det rigtige, hvis du ankommer til den nederste etage?

Udnyt din udsigt Byg øverst på din grund og få på den måde så meget udsigt som mulig.

Byg ikke nederst Skal du bygge på en skrå grund, skal du så vidt muligt forsøge at undgå at bygge nederst på grunde.n For ved regnvejr vil alt vand samle sig her.

Arkitekttegnet hus på skrå byggegrund