Badeværelset

Få rum i boligen skal kunne så meget på så få kvadratmeter som badeværelset. Det skal både være pænt, praktisk og let at gøre rent, ligesom det skal fungere til det hurtige bad, timer med velvære og travle morgener, hvor hele familien på skift skal til. Det er derfor ekstra vigtigt, at du indretter dit badeværelse med omtanke. Få masser af inspiration og råd fra arkitekterne til dit badeværelse her på siden.

Badet skal passe til boligen

KÆRLIGHED TIL 50'ERNE
KÆRLIGHED TIL 50’ERNE Med et fantastisk møbel i enestående valnøddefinér, terrazzo-gulv, hvide kvadratiske fliser og væghængt porcelænsvask har arkitekt Anders Barslund skabt et badeværelse, der går helt i tråd med resten af hans 50'er-hus. SE MERE fra huset ved at klikke på billedet.

Lad arkitekturen bestemme stilen

Et vellykket badeværelse er først og fremmest et badeværelser, der passer til boligen. Derfor begynder ethvert renoveringsprojekt med et kig på selve huset. Der er nemlig flere gode grunde til at tage byggestilen og husets oprindelige materialekarakter i øjesyn, før du køber fliser og sanitet. Først og fremmest er autentiske huse i højere kurs end stilforvirrede. Når du renoverer med  respekt for den oprindelige arkitektur og bruger gedigne materialer, får du i højere grad din investering retur, end når du genvejsrenoverer med triste standardløsninger. 

Du får samtidig en mere helstøbt og sammenhængende bolig, og som et ekstra plus får du måske fremhævet lidt mere af den sjæl og charme, som du oprindeligt faldt for ved dit hus. Den bedste måde at skabe sammenhæng mellem et nyt bad og et gammelt hus er fx at bruge materialer og løsninger fra samme tidsperiode, som huset er bygget. Er husets gamle bad fx født med terrazzogulve, så fortsæt med denne type guldbelægning. Men giv det gerne et nutidigt modspil ved at mikse med mere moderne materialer. 

Badeværelse i ældre hus med spær og åbent til soveværelse
HELLIGT BAD De gamle spær og den åbne planløsning er ført videre i badeværelset i det gamle menighedshus. KLIK PÅ BILLEDET for at se mere fra huset
GENSKABT 20'ER-STIL I en ældre, smuk villa fra 20'erne har arkitekt Anders Barslund renoveret badeværelset med terrazzo-gulv, hvis fliser på væggene og armaturer i messing. Helt i stil med husets fødeår. SE MERE fra huset ved at klikke på billedet

Indret med omtanke for rummet

BAD PÅ SKRÅ Har dit badeværelse skråvægge, er det oplagt at placere badekarret her. I badekarret ligger du ned, og har derfor ikke brug for mange meter til loftet. Sæt vinduer i den skrå væg, så du stadig kan kigge langt, når du ligger i sæbeskummet. SE MERE fra københavnerlejligheden ved at klikke på billedet.

Tag højde for rummet

Badets indretning har stor betydning for oplevelsen af og funktionaliteten i rummet. Den bedste indretningsløsning afhænger af flere ting bl.a. rummets form og størrelse, lysindfaldet, placeringen af de faste installationer osv.

Store badeværelser - mange muligheder

Har du masser af kvadratmeter til rådighed er det nemmere og også flottere at lege med scenografien i rummet. Placer fx et fritstående, skulpturelt badekar midt i rummet som blikfang. Du kan også gøre dit badeværelse til et rum, hvor det er decideret hyggeligt at opholde sig ved at lave en hyggekrog, lægge et tæppe ud, stille en stor, dekorativ plante og måske installere to brusere, så både du og din partner kan gå i bad på samme tid.

Få men funktionelle kvadratmeter

Det er dog de færreste af os forundt at kunne ødsle med pladsen på badeværelset. Især i ældre boliger og lejligheder er pladsen ofte sparsom. Har du et lille badeværelse, er det ekstra vigtigt, at du får gennemtænkt indretningen grundigt, så rummet kommer til at fungere godt og funktionelt i hverdagen. 

Brug pladsen i højden Når gulvpladsen er begrænset, så brug pladsen i højden. Over toilettet gemmer der sig ofte god plads til en hylde, ligesom pladsen over håndvasken også skal i brug.

Vælg væghængte elementer Rummet virker større, når du kan se hele gulvfladen. Gå derfor efter et toilet og en vask, der kan hænge på væggen. Væghængt sanitet har desuden den fordel, at det gør gulvet nemmere at rengøre.

Vælg møbler med to funktioner Et skab, der også er et spejl, vil få det maksimale ud af pladsen over vasken, ligesom en vask bygget ind i et skab vil bruge pladsen under vasken godt.

Kom helt ud i hjørnerne Vend dit toilet på skrå i et hjørne, vælg en trekantet vask, der passer ind eller sæt hylder op i rummets yderste kroge. Ved at vende elementerne, kan der pludselig opstå ny plads og andre ganglinjer. Samtidig bliver hver en centimeter brugt.

Vælg belysning med omhu Velbelyste rum virker større. Tænk samtidig over et godt arbejdslys ved spejlet, gerne lamper, der giver sidelys, så du undgår mørke skygger under øjnene. Har du et vindue i rummet, så husk at give dagslyset de bedste betingelser for at komme ind i rummet. Lad ikke en massiv væg til brusenichen skygge for lysindfaldet. Vælg i stedet en klar glasvæg til afskærmning brusenichen.

Udnyt spejles optiske bedrag Spejle er verdens ældste trick til at få et rum til at virke større og lysere. Og det virker hver gang. Brug gerne spejlene som et dekorativt element i din indretning. 

Derfor skal du samle installationerne på én væg

Ved at samle alle installationer på én væg skal rørene ikke spredes ud i alle hjørner, og det gør arbejdet langt nemmere for håndværkerne og derfor også badeværelset langt billigere.
Samlingen kræver dog, at du har en så lang væg, at alle funktioner kan ligge langs den. En tommelfingerregel lyder, at 2,7 meter er nok. Men det kommer selvfølgelig an på dine ønsker og behov.

Godt indrettet lille badeværelse i københavnerlejlighed. plads til to brusere. Tegnet af arkitekt
SMÅT OG FUNKTIONELT På trods af meget få kvadratmeter til rådighed har arkitekt Anders Lind ombygget dette badeværelse, så der er plads til hele to brusere samt håndvask, hyldeplads og toilet. SE MERE fra lejligheden ved at klikke på billedet.
Stort badeværelse med betonvæg og god kontakt med naturen i nybygget hus af arkitekt Jakob Brandt
PLADS TIL WELLNESS Med et fritstående badekar, en fantastisk betonvæg og god kontakt til naturen har arkitekt Jakob Brandt-Nielsen udnyttet det store rum til et fantastisk og stemningsfyldt badeværelse. Tæppet på gulvet, de skulpturelle potteplanter, lysestager og træmøblet, håndvasken er placeret på, giver et hyggeligt modspil til de rå betonflader. SE MERE fra huset ved at klikke på billedet.

Bind inde og ude sammen

Fritstående badekar med udsigt over klitterne ved vesterhavet i sommerhus
BADEKAR MED UDSIGT Ude og inde smelter sammen i arkitekt Søren Sarups sommerhus, hvor hele facaden ud mod klitterne er af glas - også her på badeværelset, hvor det må være fantastisk at ligeg i varmt vand og kigge ud på naturen og det rige dyreliv. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.

Skab kontakt med naturen

Et badeværelse i kontakt med naturen og haven rundt om din bolig vil højne dit velvære og vække dine sanser.

Selvom det lyder banalt, er der nemlig noget helt særligt ved at stå som moder jord har skabt en med naturen helt tæt på. 

Kontakten med planter, lys og luft vil løfte dit humør. Og det vil give dig en god start på dagen når du allerede under bruseren om morgenen kan fornemme vejret, betragte himlen og følge årstiden.  

Du kan få naturen ind på badeværelset på flere måder.

Gør vinduerne større Med vindue fra gulv til loft smelter ude og inde sammen, og det vil føles som at gå i bad udenfor. De store vinduer kræver dog, at du ikke har indkig fra naboer. Har du det, er du nødt til at tænke i afskærmning. Med et stakit eller et skyggende skur, kan du dække for nysgerrige blikke. Gerne suppleret med nogle dekorative grønne planter, der kan vokse lidt i højden.

Få himmelkig med ovenlys Med ovenlys har du direkte kig til himlen og stjernerne fra badekarret eller brusenichen. Et lille men meget virksomt indgreb, der ikke giver gener fra indkig. Løsningen kræver dog, at der ikke er en etage ovenover, samt et tag, der kan skæres hul i. Ovenlyset kan samtidig spare dig for elektrisk lys i de naturligt lyse timer.

Åben en dør ud Med en dør fra badeværelset ud i haven kan du gå direkte fra badet ud og soltørre i solen og mærke græsset mellem træerne. En fantastisk følelse!

Etabler en udebruser Laver du en dør ud, skal du også etablere en udebruser. Der findes nemlig ikke noget bedre end at tage en kold skyller i det fri en varm sommerdag. Men også et varmt bad en iskold dag i december eller januar kan være en fantastisk og sanselig oplevelse. Især i sommerhuset vil en udebruser give en stor glæde og herlighedsværdi.

Hiv potteplanterne ind Bor du i lejlighed, kan det være svært - for ikke at sige umuligt - at sætte nye store vinduer i, endsige etablere en dør til det fri. I stedet kan du rykke stueplanterne ud på badeværelsesgulvet og op på hylden ved siden af tandbørsten. Grønne planter er godt for dit humør og velbefindende og kan med sine skulpturelle og organiske former give stemning og bløde ethvert badeværelse op.

Badekar med dør og udsigt til haven
FØLELSEN AF FRIHED Det store glasparti med en dør giver en fantastisk kontakt til haven og markerne omkring huset. Udsigten og den lette adgang til naturen giver en følelse af frihed, mener Allan Lorenzen, der har lavet badeværelset under en ombygning af et ældre hus. SE MERE fra huset ved at klikke på billedet
Badeværelse med stor plante
BAD I DET GRØNNE Men en stor skulpturel plante i brusenichen, er det næsten som at bade i det fri. SE MERE fra huset ombygget af arkitekt Anders Barslund ved at klikke på billedet.

Inspiration: 10 smukke badekar med udsigt

Et badekar er perfekt til en afslappende stund og til refleksion. Men især med en smuk udsigt direkte fra kanten af badekarret kan du rigtig lade tankerne flyve. Bliv inspireret af 10 badeværelser med både badekar og udsigt her.

KLIK PÅ BILLEDET for at se arkitekternes bedste ideer

Badekar med udsigt i arkitekttegnede huse

Inspiration: Tag bad under åben himmel med 6 udebrusere

Et bad i det fri sætter gang i dine sanser. Især i sommerhuset, hvor du bruger mange timer udenfor og har masser af tid, er en udebruser ren luksus.

KLIK PÅ BILLEDET for at se arkitekternes gode løsninger

udebruser i arkitekttegnet sommerhus ud til havet

Arkitektens råd til badeværelset

Arkitekt Allan Lorenzen giver gode råd til badeværelset
Arkitekt Allan Lorenzen

Arkitekt Allan Lorenzen fra Tegnestuen Lorenzen har lavet masser af smukke badeværelser i sin tid som arkitekt. Her får du hans bedste råd.

Forstå stedet
Undlad at begynde med at vælge fliser eller en pæn vandhane. Hvis du virkelig vil lave noget lækkert og gennemført, er det vigtigt, at du eller en arkitekt forstår stedet og bruger de iboende kvaliteter. Kopier derfor ikke 1:1 fra boligmagasiner og Pinterest. Selv om vi som regel ønsker masser af dagslys, har jeg engang lavet et helt mørkt badeværelse, der blev lækkert, fordi det passede til stedet og huset, der var bygget ind i en skrænt. I stedet for at ærgrer mig over det manglende lys inde i skrænten, hvor badeværelset skulle placeres, omfavnede jeg mørket og brugte dets kvaliteter.

Luk lys ind
Hvis stedet tillader det, og det passer til dig som menneske, så overvej at lukke badeværelset op med store vinduer og en udgang. Det er lækkert at kunne se ud på naturen og vågne med dagens vejr. Bor du på en villavej med naboer tæt på, kan du spærre for kigget ind med et skur og plante nogle træer og planter i mellemrummet. Et ovenlysvindue kan også gøre underværker. Du kan placere det i et hjørne op ad en væg med flotte naturfliser. Alt efter lyset og årstiden vil farven skifte nuance. Det kan være en fin detalje.

Opdel funktionerne
Funktioner fungerer bedre, når de er opdelt. Gør dig derfor den luksus og adskil toilet, vask og bad fra hinanden, når det lader sig gøre. Det kræver plads, men det er dejligt, når der skabes rum i rummet, og at man fra sit badekar kan se på noget pænt og ikke på toilettet overfor. Placerer badekarret, så det vender helt rigtigt i forhold til udsigten, eller skab selv noget skønt at kigge på.

Brug let aflæselige materialer
Skab stoflighed og atmosfære med en kontrastflader mod en hvid. Det gælder om at bruge ærlige og let aflæselige materialer som træ og sten, da det gør os veltilpasse som mennesker. Laminat, malede overflader og finer er svære at gennemskue, hvad består af.

Husk opbevaringsmuligheder

Opbevaring på badeværelset i arkitekttegnet hus
FÅ PLADS TIL DET HELE Gode opbevaringsløsninger er - ligesom i resten af boligen - også vigtigt på badeværelset. For har alt sin plads, glider hverdagen lettere. Pladsen under vasken er oplagt at bruge. Her i huset ar arkitekt Jesper Korf er valgt et smukt møbel i træ med en fin porscelænsvask i. SE MERE fra huset ved at klikke på billedet.

Let hverdagen med de rette pladser

Indretningen på badeværelset er sjældent det, vi skænker flest tanker. Men ligesom køkkenet er badeværelset et meget funktionelt rum, du bruger flere gange om dagen.  Samtidig rummer badeværelset rigtig mange ting. Alt fra håndklæder og cremer til hårtørre, badekåbe, vatpinde, bleer, sæbe og ekstra ruller med toiletpapir.

Det er derfor vigtigt, at du har gode og let tilgængelige opbevaringsmuligheder, så dine morgenrutiner kan lettes og ikke bliver mere stressede end højst nødvendigt.

Sæt dine hverdagsrutiner under lup
Inden du farer ud og køber kurve, skabe og hylder til alle dine ting, bør du tænke over dine hverdagsrutiner:

Hvilke ting bruger du tit? Hvilke ret sjældent?  Og hvor på badeværelset har du brug for dem? Tager du overhovedet din creme og evt. makeup på ude på badeværelset, eller havner de oftere foran spejlet i soveværelset? Så burde de måske hellere stå der.

Og hvad med dit vasketøj? Skal det stå ude på badeværelset? Hvis ja, kan du måske indrette en dyb skuffe til vasketøjet eller finde plads til det i et skab, så du undgår at falde over en kurv med top på hver dag. Samtidig vil et aflukket sted redde dit tøj fra at suge for meget fugt fra badeværelset.

Overvej desuden, hvor problemerne normalt opstår på badeværelset, og hvilke ting der typisk roder? Ligesom det kan være en god ide at tænke over opbevaringsløsninger i forhold til, hvor mange personer I er, der skal bruge badeværelset?

MATCHENDE OPBEVARING Med et funktionelt møbel under vasken, kroge og en stor pose til vasketøj, er der styr på opbevaringen i arkitekt Jan Smidt Andreasens funkishus, samtidig med at det ser gennemført og lækkert ud. Overalt går grafiske former nemlig igen, uden at det bliver for meget. SE MERE fra huset ved at klikke på billedet.

3 ideer til opbevaring på badeværelset

1. Vaskeægte hverdagsluksus

En fast plads til shampooen er vaskeægte hverdagsluksus. Med en niche i brusekabinen undgår du nemlig, at de halvtomme plastikflasker roder rundt nede på gulvet og bliver våde og ulækre. Her på badeværelset er nichen markeret med en fin, mønstret flise.

SE MERE fra badeværelset ved at klikke på billedet.

2. Genial stige

En stige kan ikke blot bruges til at komme op i højden, den kan også fungere som en dekorativ håndklædeholder på badeværelset. Det har familien gjort her i sommerhuset af Jørgen Dahlgaard, hvor den passer godt ind i det simple sommerhus-møblement.

SE MERE fra badeværelset ved at klikke på billedet

SMart opbevaring på badeværelset. Tips til indretning på badeværelset

3. Kom helt ud i revnerne

Udnyt alle sprækker og nicher til hylder som her i sommerhuset af arkitekt Søren Sarup. Brusenichen danner et stort mellemrum, men med plader i træ skudt ind, bliver det pludselig til en nyttig reol til håndklæder. Læg også mærke til den diskrete niche i muren under spejlet. Her kan tandbørste, cremer og en fin buket fra haven stå. Ligesom pladsen under håndvasken også er udnyttet med en hylde.

SE MERE fra huset ved at klikke på billedet.

Slip fantasien løs!

Indbygget badekar under skråvæg.
BAD MED SVUNGNE LINJER Sæt gang i din fantasi og leg med former og linjer. Det har arkitekt Per Birch Nielsen gjort, da han tegnede dette smukke og meget anderledes badeværelse, hvor badekarret er indbygget og formet i svungne linjer. SE MERE fra badeværelset ved at klikke på billedet.

Lav et badeværelse, der gør dig glad om morgenen

Badeværelser skal være funktionelle, men de behøver ikke være kedelige. Der er nemlig masser af muligheder for at lave et personligt badeværelse, der gør dig glad hver morgen.

Især dit valg af fliser og sammensætningen af dem kan give spræl og stemning til dit badeværelse. De kan nemlig fås i mange (!) udgaver.

GROV GRANIT Boligejerne i boligen her elsker at tage på spaophold. Deres nye badeværelse her er derfor et forsøg på at efterligne wellness-følelsen. Det de rå skiver granit på væggen og skiferen på gulvet, giver følelsen af at bade på en bjergside med udsigt og lækker aftensol. SE MERE fra huset ved at klikke på billedet

Leg med fliser

Former Runde, firkantede, sekskantede eller ottekantede. Fliser og klinker fås i mange former, du kan sætte sammen på forskellige måder på badeværelset. Men pas på! Komplicerede mønstre kan skabe visuel uro og få rummet til at virke rodet. Koncentrer derfor evt. mønstret på en enkelt væg. Desuden vil lange fliser på højkant give rummet højde, mens de på langs visuelt vil øge bredden.

Fuger Mange glemmer, at fugen er mere end bare et tilfældigt mellemrum. Fugen kan varieres i både bredder og farver, og dit valg her kan have kæmpe indflydelse på det samlede udtryk. Vælger du en fugefarve i samme nuance som flisen, vil det skabe ro, mens en kontrastfarve vil fremhæve flisemønstret og give et mere livligt udseende.

Materialer Brug forskellige materialers stoflighed og farver til at gøre dit badeværelse til noget særligt. Især marmor, rå granit og beton har et særligt liv.

Størrelse Fra de helt store plader til små mosaikker - fliser findes i mange størrelser. Du kan vælge samme størrelse overalt eller kombinere store med små for at skabe kontrast og liv i rummet. Vær dog opmærksom på at lade fugen flugte fra de små til de store fliser og være i samme bredde og farve. Det er en lille detalje, men gør udtrykket langt mere harmonisk

Farver En oplagt måde at tilføre farve til et badeværelse er ved farvede fliser og klinker. De fås i alle farver og materialer. Vær dog opmærksom på at gå langt uden om modefarver, da man tit bliver hurtigt træt af dem. Du kan evt fokusere farven i brusekabinen eller på en enkel væg. På den måde er farven ikke så voldsom, og du er glad for farven længere, ligesom de næste beboere sandsynligvis også bedre kan holde af det.

Dekoration Tilfør personlighed og liv med dekorerede fliser. De findes med alt fra grafisk til romantisk mønster, ligesom marokkanske fliser var meget populære en overgang. Tænk dig dog om inden, du vælger. Dekoration kan man hurtigt blive træt af, og fliser er svære og dyre at skifte ud.


Inspiration: Flirt med fliser

Leg med farver, kontraster og former, når du vælger fliser til dit badeværelse. Bliv inspireret her af 10 flotte løsninger med alt fra betonfliser og hjemmelavede mosaikker til fliser med kunst på og fliser lavet af lava.

KLIK PÅ BILLDET for at se arkitekternes kreative ideer

Inspiration til fliser og klinker på badeværelset med mønster og farver og former

3 nemme tips til mere farve på badeværelset

1. Farverige håndklæder

En nem og meget fleksibel måde at få farve på badeværelset er med håndklæder i fine farver. Vælg håndklæder i din yndlingsfarve, og kombiner dem evt. med andre farveindslag som flotte tandkrus, en bademåtte eller emballagen på lækre cremer som her i på badeværelset.

SE MERE fra huset ved at klikke på billedet

2. Toiletrullen som blikfang

På badeværelset her er det hvide og klassiske udtryk piftet op med toiletrulleholder og armaturer i stærk orange. En fin måde, at give lidt kant til et ældre badeværelse og gøre det mere ungt og nutidigt, uden at skifte hele badeværelset. Holderen her er fra Vola.

SE MERE fra badeværelset og huset ved at klikke på billedet.

3. Sæt kulør på væggen

Valg af farve på væggen kan ændre hele stemningen i et rum. Vil du give dit badeværelse nyt liv, er malerrullen derfor en god ting at gribe fat i. Du kan fx kaste din farveglæde på døren, vægge, frithængende rør eller fliser. Husk dog, at du befinder dig i et rum, der udsættes for masser af fugt. Du bør derfor vælge vådrumsmaling, der modvirker skimmelsvamp og mug. På badeværelset her er valgt en sart rosa farve, der næsten giver de fine lavafliser et lille skær.

SE MERE ved at klikke på badeværelset

Se også disse historier