Haven og uderum

Trænger haven til en mindre opgradering med ny belægning eller et flot indgangsparti? Drømmer du om et udebad eller en lækker lounge? Eller skal du anlægge en helt ny have til dit nybyggede hus? Uanset hvordan dit haveprojekt ser ud, er der masser af inspiration i dette tema. Læs med her, og få arkitekternes bedste ideer til boligens uderum.

Det begynder med forhaven

Arkitekttegnet hus med flot indgangsparti og forhave
COPY CAT Kopier linjerne fra dit hus, når du skal indrette din forhave. Det har arkitekt Lars Bo Poulsen gjort her, hvor facadens stramme og lige linjer går igen i belægningen - næsten som hvis det spejlede sig. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.

Sig pænt goddag

Ligesom med mennesker er førstehåndsindtrykket af boligen vigtig. Og det begynder ikke med entreen, men allerede det øjeblik du eller dine gæster står på vejen foran boligen og skal bevæge sig frem til hoveddøren. Denne lille rejse, hvor du ankommer til huset, parkerer bilen eller cyklen, oplever facaden og den første del af haven fortjener særlig opmærksomhed.

Udover at du selvfølgelig skal rydde pænt op og ikke have gammelt affald liggende lige ved indgangen, gælder det om at indrette forhaven funktionelt og æstetisk, så det både passer til dine behov og til husets arkitektur.

4 tips til forhaven og indgangspartiet

1. Tænk praktikken ind i arkitekturen Affaldsbeholdere, postkasser, biler og cykler kan nemt rode foran huset. Derfor ender mange med at bygge nogle hurtige hovsaløsninger fra byggemarkedet, og det er ærgerligt, da de billige standardløsninger sjældent passer særlig godt til huset. Det er derfor vigtigt, at du tænker dem ind i en samlet og praktisk løsning, hvor materialer, linjer og stil matcher huset alder og arkitektur. Skal du bygge nyt hus, er det bedst at tegne det ind i projektet fra starten.

2. Lav vejen let og tydelig med belægning Belægningen foran dit hus skal være pæn at kigge på og passe til dit hus’ arkitektur. Men du kan også aktivt bruge belægningen til a styre øjet og benene og dermed lede dine gæster på rette vej hen til hoveddøren. Vælg en belægning, der fungerer året rundt, og som ikke bliver glat, når den er våd eller det er frostvejr.

3. Lys op i mørket Lys er vigtig for sikkerheden, når du skal bevæge dig rundt i mørket. Husk derfor at sætte lys ved trapper og ujævne områder, ligesom lys ved hoveddøren er et krav, så du kan finde nøglehullet. Skab stemning med lys,  der lyser op på facaden eller et stort træ.

4. Plant sejlivede planter Planter foran huset skaber stemning og liv. Vælg dog ikke for sarte planter og gerne nogle, der er pæne året rundt. På den måde undgår du, at der ser tomt og bart ud i de kolde vintermåneder. Bundplanter kan være en fordel frem for græs, da der er mere volumen i dem, ligesom du slipper for besværet med konstant at skulle slå et meget lille stykke græsplæne. 

Carport eller garage?

Hvad er forskellen på en carport og en garage? Mange bruger de to ord i flæng, men i virkeligheden er det to forskellige ting.

Garagen
er en lukket bygning, hvor bilen kan holde i tørvejr. Garagen er tit frostfri, selvom den ikke er varmet op eller isoleret. Garagen bygges ofte af mursten, og i større garager er der plads til at opbevare værktøj og andet praktisk udstyr. Garagen er ofte bygget samtidigt med huset.

Carporten er, modsat garagen, ikke en lukket bygning. Carporten betsår af et tag på to eller fire stolper, og skærmer dermed ikke for vind og vejr i lige så høj grad som garagen. Carporten kan dog have en væg i den ene side, som skærmer en smule. Carporten er af en mere simpel konstruktion end garagen, og kan derfor lettere tilføjes til et allerede eksisterende hus end en garage.

Arkitekttegnet træhus i skoven
NATUREN SOM HAVE Med en adresse midt ude i naturen, har arkitekt Lars Bo Poulsen ikke anlagt nogen have eller blomsterbede. Istedet går den rå natur helt op til facadekanten. Med en lang, snoet sti af støbt beton fra carporten og hele vejen videre til hovedindgangen har han dog simpelt, men virkningsfuldt gjort ankomsten til huset til en oplevelse, der slår hele husets tone an. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.
Hoveddør og forhave til ombygget typehus fra 60'erne
TRÆDESTEN Arkitekt Allan Lorenzen har lagt trædesten gennem forhavens småsten for at vise vejen til hoveddøren. Den runde trædesten bryder de lige linjer, ligesom fyrtræerne skaber volumen med lidt højde. SE MERE FRA TYPEHUSET FRA 1960'ERNE ved at klikke på billedet.
Nybygget funkishus af arkitekt
NYBYG ALL INCLUSIVE Arkitekt Jan Smidt Andreasen tegnede carport og skur med fra start, da han skulle bygge et nyt hus til sig selv i funkisstil. Egetræet fra vinduerne går igen på carportens facade, så det passer sammen og spiller rent arkitektonisk. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.

Sæt gang i aktiviteter

bål i fad i ahven. hyggelige stunder for familien i haven
BÅLTID Et bål er altid et hyggeligt samlingspunkt i haven for både store og små. Samtidig sætter det gang i sanserne, forlænger sommeraftnerne og inspirerer til gode snakke. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.

Ryk livet udendørs

Gør din have til en aktiv del af dit hjem hele året rundt. Haven er et rum for kvalitetstid med børnene, fordybelse væk fra arbejdsliv og digital stress og et skattekammer af sanselige oplevelser. Mærk græsset og få vind i håret, mens du nyder livet i haven.

5 tips til aktiviteter i haven

1. Etabler et ildsted
Åben ild i haven skaber hygge og atmosfære for alle aldre. Har du plads i haven, så lav en rigtig bålplads med sten eller træstammer omkring til at sidde på, eller byg en udepejs på terrassen. Begge dele vil forlænge sommeraftnerne og give mulighed for hyggelige aktiviteter som snobrødsbagning og bålpandekager samt samtaler langt ud på aftenen. Har du ikke plads til et fast ildsted, kan et bålfad være en glimrende løsning.

2. Tag en skyller i det fri
Et bad under åben himmel er et sandt wake up call til dine sanser. Og det er en helt særlig oplevelse at mærke både luft, sol og bruserens vand på huden. Både et varmt skyl, når det er koldt udenfor og et iskoldt styrtbad, når solen bager. Det eneste, du behøver, er vandtilførelse, et brusehoved og et underlag at stå på, der tåler vand. Husk også afskærmning, hvis du ikke bor afsides.

3. Få plads til leg og boldspil
Reserver et hjørne af haven til børnene, så de kan få plads til leg og boldspil. Marker fodboldbanen med lidt højere græsbevoksning eller nogle solide buske, der kan tåle en bold i fuld fart. Undgå store rosenbuske og anden beplantning med torne, der kan punktere bolden og stikke uforsigtige børnefingre. Plager dine børn om en trampolin, kan du grave den ned i græsplænen, så den fylder mindre og naboerne undgår kig ind. Brug jorden fra hullet til en bakke, børnene kan løbe på.

4. Lav mad og spis under åben himmel
Ryk madlavningen udenfor med et udekøkken og undgå at gå glip af dagens sidste solskinstimer, når du kommer hjem fra arbejde og skal lave mad. Blot med et bord og en vask samt din grill er du godt i gang. Placer udekøkkenet tæt på køkkenet indenfor, så du hurtigt kan hente de ting du har glemt, samt tæt på dine havemøbler, så der ikke er langt til middagsbordet.

5. Væk dine sanser med en køkkenhave
Det er fantastisk at kunne plukke sine egne tomater, grave nye kartofler op fra jorden og klippe en dusk persille af i bedet med krydderurter. Og din spiselige have giver dig ikke bare sunde og lækre råvarer, den vækker også dine sanser med dufte og smage. Samtidig lærer du dine børn om mad og planter.

moderne legehus i træ med mulighed for butik og sdkasse. Arkitekttegnet
ARKITEKTEGNET LEGEHUS Med plads til egne haveredskaber, sandkasse, salgsbod og en hyggelig siddeniche er legehuset her af arkitekt Line Firier en drøm for et hvert barn (og voksen) og kan danne ramme om mange gode lege. Og så er det oven i købet i god kvalitet og pænt at se på. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.
Arkitekttegnet sommerhus med udepejs
SENE AFTNER I SOMMERHUS Især i sommerhuset kan det være hyggeligt med udepejs at samles om, når solen går ned og aftenluften bliver køligere. I sommerhuset her af arkitekt Riko Sprohar Lunqvist er der etableret en kant rundt om terrassen, man kan sidde på som en bænk. Samtidig kan der ligge brænde til tørre under, så det er klar til udepejsen. SE MERE FRA SOMMERHUSET ved at klikke på billedet.

Arkitektens bedste råd til dine uderum

Arkitekt Stig Ørum Christensen fra tegnestuen Novaform Arkitekterne. Udover at være murer og arkitekt har Stig også læst nogle år til landskabsarkitekt.

Arkitekt Stig Ørum Christensen fra Novaform Arkitekterne har anlagt mange haver og uderum gennem årene i forbindelse med om- eller nybyggeri. Her fortæller han dig sine bedste tips til dit uderum.

Du skal have lyst til at gå på opdagelse i din have, ligesom i en gammel by med små krogede gader. En have, du kan få et overblik over ved første kig, bliver nemt kedelig. Det gælder derfor om at skabe rum og oplevelser. Plant fx nogle klatreplanter op ad et espalier, og dan en allé, du skal gå igennem på vej hen til din køkkenhave. Du kan også lægge trædesten, der leder dig hen til et stort rosenbed, hvor du kan drikke din eftermiddagskaffe eller bygge et orangeri, hvor du kan slappe af i grønne omgivelser.

Tænk over din haves rum, på samme måde som du gør med dit hus. Du er garanteret helt klar på, hvilke rum din bolig skal bestå af i forhold til dine behov og ønsker. Men de fleste tænker bare, at de skal have en dejlige grøn have og overvejer ikke rum og funktioner her. Lav en plantegning over din have på samme måde som over dit hus med de rum, du kunne tænke dig. Måske er det en køkkenhave, en spisekrog, en boldbane og en bålplads, hvor hele familien kan samles. Eller en aflukket gård til din hund, som jeg engang havde nogle kunder, der ønskede.

Skal du bygge nyt hus, skal du som minimum sætte 200.000 – 300.000 kr. i dit budget af til uderummene. En terrasse kan nemt koste 100.000 kr. og rullegræs 50.000 kr.  Herudover skal du også have planter. Det kan gøres billigere, hvis du selv laver det hele, men det er hårdt arbejde.

Et vellykket uderum rundt om et nybygget hus starter med at løsne op i jorden og tilføje noget nyt muldjord, efter store maskiner over længere tid har komprimeret jorden. Herudover skal du tænke i niveauer og ikke købe 100 bøgehække i samme højde, men blande dem med nogle højere og mere udvoksede buske. Det vil skabe liv og nogle langt mere spændende rum. Tænk generelt i tre niveauer, så du husker bunddække nederst, herefter stauder og til sidst buske og træer.

Er du flyttet ind i et hus med en allerede anlagt have, så lær din have at kende, og lav ikke noget om, minimum et år efter du er flyttet ind. På den måde har du set alle planterne blomstre og ved, hvad der gemmer sig. Ligesom du vil kende solens gang over haven, dine egne gangbaner samt de gode spots. Først her har du viden nok til, hvad du kan fjerne. Det er hurtigt at fjerne en plante, men det tager mange år for en plante at vokse op.

Haven er ikke kun din, men også insekternes og alle de små dyrs. Riv derfor ikke alt op og læg rullegræs og betonfliser, men behold lidt krat og bunker af sten samt bær og blomster. I en have bør der være steder, hvor alt gror vildt, og dyrene kan opholde sig.

Tænk i årstider, når du vælger planter, så der er noget pænt at kigge på året rundt. Mange boligejere vil gerne have rododendron, men den blomstrer to uger, og så er den kedelig resten af året, hvorimod en dansk plante som hyld starter med smukke skærmblomster, der senere bliver til flotte bær, som fuglene, insekter og du selv kan spise. Vælg generelt danske planter. De passer bedst ind i en dansk have og til det danske klima.

Skab intime uderum

Ombygget hus med facade af træ og hyggelig terrasse
NYD SOLEN I FLERE NIVEAUER Terrassen her i huset ombygget af arkitekt Rune Ager Brund er inddelt i flere niveauer og zoner. Så der både er mulighed for skygge, sol og privatliv. I skærmvæggende er der intergreret planter for et mere naturligt og smukt udtryk. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet

Terrassen er i højsædet

Når man tænker på uderum og haven, så tænker mange nok først og fremmest på terrassen. Og terrassen er også et helt særligt sted. Her spiser vi frokost i solen, nyder et glas vin en varm sommeraften eller ser børnene lege på græsset i haven.

Samtidigt er indretningen af selve haven også vigtig, hvis man vil skabe et sammenhængende uderum. Tænk over, hvilke typehus du har, og vælg løsninger, der passer til det.

3 tips til den perfekte terrasse

1. Gennemtænk placeringen
Du får størst glæde af terrassen, hvis den placeres et sted med læ, og hvor der som minimum er sol et par timer omkring spisetid. En placering tæt på huset giver den bedste sammenhæng mellem inde og ude. Er huset nyt, så vent med at anlægge terrassen til du har boet i huset i mindst en sommer og kender solens gang i haven.

2. Tag hensyn til husets arkitektur

Den enkleste måde at skabe harmoni mellem hus og terrasse er at lade detaljer, farver og materialer fra huset gå igen i terrassens design. Store terrasser kan virke meget dominerende – særligt hvis huset har en lille facade eller et spinkelt udtryk.   

3. Overvej en solafskærmning
Spisning i bagende sol kan ødelægge appetitten for de fleste. Derfor bør du overveje, hvordan du skaber skygge på terrassen. Den simpleste løsning er en parasol eller en markise monteret på huset. Men der findes andre og mere spændende skyggegivere fx en åben trækonstruktion med eller uden klatreplanter til at filtrere sollyset.

Vælg have efter hustypen

De bedste og mest vellykkede haver er dem, hvor der er skabt en god sammenhæng med huset, og havedesignet er tilpasset til husets alder og arkitektur.

Landhuset 1860-1950

Den romantiske og knap så sirlige stil passer godt til et gammelt landhus. Husene er født med frodige frugt- og køkkenhaver, som man bør bevare eller genetablere. Hold også fast i den smukke stenbelægning på gårdspladsen, hvis den altså stadig eksisterer. Ellers bør du overveje at genetablere den. En prydhave med masser af stauder og blomster til afskæring hører også landhuset til.

Patriciervillaen 1860-1930

Patriciervillaen og ældre villaer fra samme periode er født med parklignende haver, der meget ofte var arkitekttegnede ligesom husene selv. Hold fast i den romantiske havestil med formklippede buske, vidunderlige staudebede, rosenhaver og svungne stier. Dyrk symmetrien, men giv også plads til de bløde linjer.

Murermestervillaen 1910-1935

Inspirationen til murermestervillaens have kommer fra de engelske havebyer med hvide stakitter ud mod vejen og et uhøjtideligt haveanlæg, der var afstemt den enkelte husejers behov. Et miks af køkkenhave, frugttræer og prydhave klæder de små haver.

Bungalowen 1920-1940

I bungalowen blev der ikke tænkt over samspillet mellem hus og have. Den høje kælder betyder, at der i de fleste haver er et niveauspring fra terrassen og ned til selve haven. Det er derfor oplagt at arbejde med dette i haveplanen fx ved at etablere trin eller terrasser i forskudte niveauer. KLIK på billedet nedenunder for at se et eksempel på en vellykket have til en bungalow.

Loungområde på terrassen ved huset tgenet af arkitekterne uffe topsøe-Jensen og Kira Snowman
LOUNGE-STEMNING Indret et hyggeligt sofahjørne på terrassen som her ved huset tegnet af arkitektparret Uffe Topsøe-Jensen og Kira Snowman. Brug samme indretningstricks som i stuen og indret med planter, puder, lys og gerne et samlende tæppe under for at skabe et intim stemning. SE MERE FRA TERRASSEN ved at klikke på billedet.
Arkitekttegnet seniorbolig som træhus og med fantastisk have tegnet af havearkitekt
SKAB RUM MED BLOMSTERBEDE Med hjælp fra en havearkitekt har et ældre par fået skabt en fantastisk have med med bevægelse og dejlige rum med blomsterbede, drivhus, terrasser og trædesten. SE MERE FRA HAVEN OG HUSET ved at klikke på billedet.
Arkitekttegnet hus i kobber med stor terrasse i flere niveauer inspireret af japan
TRAPPEHAVE Indret din have i niveauer som her i huset tegnet af arkitekt Lars Bo Poulsen. Det skaber bevægelse og rum og holder styr på beplantningen i store højbede. Trappen er især smart på en skrå grund. SE MERE FRA HAVEN OG HUSET ved at klikke på billedet.
BONDEIDYL Bor du på en landejendom med udearealer, er det oplagt at skabe en prydhave, bygge et drivhus eller plante skønne bed. KLIK på billedet og se den fornyede landejendom med et dejligt haverum med plads til høns og mere.

Vælg den rigtig belægning

Terrasse og gårrum med overdimensionerede oversize fliser støbt i beton
OVERSIZE De overdimensionerede fliser støbt i beton giver terrassen og gårdrummet mellem længerne i huset tegnet af arkitekt Niels Christoffersen et minimalistisk og stramt udtryk. De lige linjer passer godt til linjerne i facaden ligesom de grå betonflader går fint i spænd med det simple tag i zink uden udhæng. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.

Vælg det rigtige underlag

Smalle, brede, mørke og lyse - belægninger fås i uendelige varianter, og der er derfor mange overvejelser, som du skal gøre dig, hvis du skal have ny belægning i din indkørsel, foran hoveddøren, på terrassen eller i haven.

De mange muligheder kan gøre det svært at vælge det rigtige. Belægningen skal nemlig helst passe til dit hus arkitektur samt dine behov og ønsker i forhold til funktion. Vi guider dig her.

10 tips til din næste belægning

1. Store fliser giver ro
Store ensartede flader med få fuger virker rolige.  Og med færre fuger, er der mindre ukrudt at tage op. Til gengæld kommer store fliser lettere til at knække og vippe, ligesom regnvand ikke så let kan trænge ned i jorden. Få evt. specialstøbt nogle store betonfliser, du kan bruge i indkørslen og på terrassen. Det ser superflot ud og er en unik og minimalistisk løsning.

2. Små fliser giver bevægelse og intimitet
Små fliser deler arealet op i mindre dele. Samtidig har du mulighed for at lave nogle vilde mønstre, der med linjer og cirkler kan skabe dynamik og bevægelse. Modsat store fliser, vil regnvand have masser af fuger, det kan trænge ned igennem.

3. Natursten holder længere end betonfliser
Natursten har et smukt og unikt spil i overfladen og kan holde til både regn, frost og blæst. Modsat betonsten, patinerer de nemlig med skønhed. Til gengæld er de markant dyrere end fliser af beton, ligesom de er sværere at rydde sne på. 

4. Miks sten i størrelser og materialer
Du behøver hverken holder dig til én størrelse sten eller ét materiale. Miks på kryds og tværs, som du har lyst til og skab et unikt udtryk i haven og foran huset.

5. Mørke sten er eksklusive, men varme
En belægning af mørke sten ser eksklusiv ud og holder sig visuelt rene i længere tid end lyse, hvor man hurtigt kan se skidt og snavs. Til gengæld er de varme at gå på om sommeren, når du bevæger dig ud på dem med bare tæer.

6. Anvend linjer fra husets arkitektur
En god måde at få belægningen til at passe til dit hus er ved at kopiere dets linjer. Bor du i et minimalistisk, moderne hus med lige linjer, bør du derfor også lægge en belægning i lige linjer med sten i et enkelt design. 

7. Brug aktivt belægningen
Din belægning er ikke bare nogle sten, du kan gå på. De kan også skabe rum, bestemme, hvor du kigger hen og føre dine ben mod hoveddøren eller forbi blomsterbedet og en særlig krog i haven. Tænk derfor nøje over designet på din belægning og brug det aktivt.

8. Lad dig inspirere af indendørstendenser
Fliser og klinker lagt i dekorative mønstre på gulvet har længe været moderne indenfor. Lad dig inspirere af mønstrene her som sildeben, harlequin og hexagon og brug dem udenfor for et anderledes udtryk.

9. Bind inde og ude sammen 
Læg den samme belægning indenfor som udenfor og binde på den måde inde og ude sammen. Lad højden på gulve og belægning være den samme og indsæt store skydedøre mellem rummene, så inde og ude kan flyde fuldstændig sammen til ét stort rum.

10. Spørg en fagmand om hjælp
Er du gør det selv-typen er belægning muligvis en opgave, du tænker selv at kaste dig over. Men skal du have belagt et stort areal, bør du kontakte en fagmand, da puslespillet der her skal gå op, er omfattende. 

Klimaklar: Sådan undgår du oversvømmelse med den rigtige belægning

Lav en bred fuge. Med en bred fuge mellem stenene i belægningen, kan regnvand trænge ned i jorden, i stedet for at blive ledt videre hen i kloakken. Brug grus i stedet for sand i mellemrummene, da grus har større mellemrum imellem sig. Du kan også plante græs, sedum eller krydderurten timian mellem fliserne.

Vælg de rigtige sten. Perlegrus, granitskærver og stenmel er alle gennemtrængelige for vand, og kan derfor være gode vandledere. Herudover kan græsarmering være en god løsning. Græsarmering er belægningssten med hulrum, hvor der kan vokse græs, så vandet kan trænge ned i jorden.

Begræns din belægning. Undgå at lave hele din have til en stor terrasse, og begræns din belægning til mindre felter i haven, mens resten af haven er belagt med græs og bede. På den måde kan vandet løbe ned i jorden her og aflaste kloakken.

Led vandet væk fra kloakken. Led regnvand fra belægningen andre steder hen end kloakken. Det kan fx klares ved at lave fald i belægningen hen mod de rette steder som græsplænen eller et bed.

Kilde: Bolius

30'er-hus renoveret af arkitekt. med orangeri og smuk teglbelægning
ORIGINAL 30'ER-STIL Teglbelægningen matcher husets genigne materialer og med velvalgte detaljer som trædesten og tegl lagt på forskellige står den nye belægning godt til det gamle hus fra 30'erne renoveret af arkitekt Allan Lorenzen. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet
Sildebensbelægning af røde tegl foran arkitekttegnet hus
RØDE SILDEBEN Foran arkitekt Per Hartwigs eget hus har han belagt indgangen med røde tegl i sildebensmønster. En anderledes men flot løsning, der giver liv og stoflighed. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.
STORE OG SMÅ De store, kvadratiske betonfliser er her i indkørslen foran huset tegnet af arkitekt Allan Lorenzen kombineret med et felt og en sti af mindre sten. En enkel detalje i samme lige linjer som husets arkitektur, der liver pladsen op. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.
KLASSISK TRÆTERRASSE I familiesommerhuset, tegnet af arkitekt Hanne Lind-Bonderup, er træterrassen bindeled mellem alle husets rum. Over alt er der udgang til terrassen, og samtidigt skaber terrassen en tydelig sammenhæng mellem anneks og hovedhus. En skøn løsning, der udvider størrelsen på sommerhuset. KLIK på billedet og se resten af huset.

Se også disse temasider