Skab en bolig med hygge

En afslappet stund med ild i pejsen, rødvin i glasset og nære venner at dele det med eller bare lidt tiltrængt alenetid med plaiden. I Danmark er hygge en selvfølge. Men i de senere år har det store udland også fået øjnene op for det danske fænomen – ja, det er simpelthen blevet så smart at ’hooga’ sig, at der er skrevet utallige bøger og 'how to'-guides om danskernes hyggekultur.

Det er dog ikke bare pejsen, stearinlysene eller de uldne sokker, der giver os lyst til at hygge os. Kvaliteten af gode hyggestunder kan også hjælpes på vej med indretningen og arkitekturen i boligen.

Se med her, hvor vi guider dig til et hyggeligt hjem via valg af venlige materialer og farver, belysning og indretning.

Venlige materialer og varme farver

En hyggelig bolig begynder med materialer, farver og overflader. Valget og sammensætningen af disse har nemlig stor betydning for stemningen i rummene.

Som udgangspunkt virker materialer med hårde, ensartede og blanke overflader mere afvisende og mindre hyggelige end matte og bløde materialer som fx træ, skind og andre naturmaterialer, der har en stor stoflighed.
 

Vælg materialer med god lyd

God lyd er afgørende for dit velvære og dermed også for stemningen og hyggen i en bolig. Heldigvis er materialer, der hygger, også dem der giver god og behagelig akustik. Mens hårde materialer, højt til loftet og store glaspartier lader lyden springe rundt i rummet, vil bløde materialer som tekstiler, træ, og kork samt polstrede møbler absorbere  lyden og forkorte efterklangstiden.

Læs mere om, hvordan du får god akustik i din bolig her


Sæt kulør på

Også valget af farver og måden du bruger farverne på har indflydelse på stemningen i et rum. Du kan invitere farverne forsigtigt ind i dit hjem ved at vælge farvede møbler, puder, gardiner eller nipsting. Er du mere modig, kan du male væggene i smukke mørke farve eller sætte mønstrede tapeter op. Begge dele kan give dybde og karakter til dit rum. Og ligesom med materialer, kan du med fordel vælge en mat maling, frem for en med meget glans, da lysrefleksionen virker hård.

Vælg farver til den mørke side

I Danmark er vi vilde med lyse nuancer. Men kridhvide rum uden kontraster bidrager ikke til hyggen. Det gør de mørke farver som fx mørkegrøn, petroleumsblå eller mørk lilla, der skaber intimitet og hulestemning. Tør du gå endnu længere, kan du male vægge, stuk og lister og måske endda også loftet i samme farve, så hulestemningen og følelsen af et stort kram får maksimalt spillerum.

Du kan også overveje at vælge mørke vinduesrammer, vindueskarme, spær eller døre frem for lyse eller helt hvide. Det kan fungere som god kontrast mod lysere flader eller indretning og sætte fokus på linjer og konstruktioner i boligens arkitektur. 

 

 

Tæt på naturen

Betongulvet i kombination med krydsfiner skaber en helt særlig rolig og hyggelig stemning i den ombyggede landejendom. Materialevalget giver en oplevelse af at være tæt på naturen. KLIK PÅ BILLEDET for at se boligen.

Tegl og træ

Væggen af hårdtbrændt gult tegl er et karaktertræk ved boligen. Tegl og træ er de vigtigste materialer i huset – her sat sammen med en ældre Børge Mogensen-skænk, som er et arvestykke. På skænken udstilles nogle af familiens pyntegenstande og en PH-lampe, der skaber et blødt lys om aftenen. KLIK PÅ BILLEDET for at besøge boligen.

Skab hulestemning med nicher og kroge

Der er ikke noget så hyggeligt, som at krølle sig sammen i en krog eller et hjørne i boligen med en bog, en kop te, lyden af din yndlingssang eller en god ven at snakke med.

Overordnet handler det om at skabe rum i rummet. Og gerne med en lavere loftshøjde, så hulestemningen og en følelse af et rart, trygt kram opstår.

Indbyg møbler
Byg fx en alkove, en niche i væggen du kan sidde i eller en hems under tagryggen. De indbyggede opholdssteder giver din bolig flere steder at slå sig ned og føles lidt som en hemmelig hule. Samtidig vil de gennemtænkte og overraskende løsninger tilføre et kreativt og personligt udtryk til dit hjem.

Sæt væggen på skrå
Skrå vægge kan ofte være irriterende og komplicere indretningen. Men sæt i stedet pris på deres hyggeskabende effekt. Intimiteten og hulefornemmelse øges nemlig af lavere loftshøjde. Drømmer du om mange meter til loftet i dit nybyggede hus, kan du med fordel også lave loftet skråt her og beklæde det med træ eller et andet smukt materiale, da det ligeledes vil tilføre hygge samt give en mere spændende rummelig oplevelse.

Slap af under trappen

En niche under trappen er udnyttet til en intim læsekrog. Med læsestolen og sofabordet bliver krogen udnyttet til det fulde, da den kan indeholde mere end én person. Find bogen frem og slå benene op! KLIK PÅ BILLEDET og se mere til huset.


MERE INSPIRATION: Udnyt pladsen med nicher og alkover

Brug hjørner og kroge i boligen til nicher og alkover. De indbyggede møbler giver hygge og personlighed dit hjem, samtidig med at du får mere ud af dine kvadratmeter. 

KLIK PÅ BILLEDET, og se masser af hyggelige nicher og alkover fra arkitekterne.

Sæt hjemmet i det rette lys

Den rigtige lyssætning er essentiel for et hyggeligt hjem. Lys har nemlig enorm betydning for vores velbefindende og måden hvorpå vi oplever et rum. Det gælder både naturligt dagslys, elektrisk lys og levende lys.

Hygge bliver ofte forbundet med ild i pejsen, stearinlys på bordet eller en lille lampe, man kan læse romaner under i de sene aftentimer. Men ligeså vigtigt lyset er i disse situationer, ligeså vigtigt er mørket.

Skru ned for det brede arbejdslys
Det kan være praktisk med et helt oplyst rum, når du skal hakke grøntsager i køkkenet og har brug for et godt arbejdslys uden generende skygger.  

Men i det hyggelige hjem skal kunne skrue op og ned for den skarpe belysning, og derfor er det en god idé at investere i lysdæmpere, så fx de kraftige indbygningsspots kan reguleres. Derudover skal der være mulighed for at supplere med punktbelysning, dvs. enkeltstående lyskilder fx bordlamper og pendler.

Giv plads til mørket

Lys har den bedste effekt, når det har modspil af mørke. I fællesskab kan de to - ligesom din indretning og boligens planløsning - nemlig skabe rum i rummet, der oser af hygge og tryghed. 

Brug mørket og skab stemningsfulde skygger ved at lyse ind på en væg, op mod loftet eller med en lavthængende lampe over gulvet. Lysrefleksionerne vil give et blødere lys og skabe dekorative lysspil i rummet, ligsom lyset kan fremhæve smukke flader, materialer og linjer i boligens arkitektur.

Det samme gælder for udendørsbelysningen, hvor spots langs husmuren kan skabe en på én gang spændende facade og hyggelig velkomst til dit hjem. Spots i haven, der lyser op på et træ eller en stor busk kan også være dekorative at kigge ud på inde fra stuen, ligesom levende ild som fakler eller et tændt bålfad skaber stemning både indefra og udenfor.

 

MERE INSPIRATION: Udendørsbelysning

Nyd synet af en oplyst have, tilbring de sene aftentimer på terrassen eller find vej fra carporten til hoveddøren. Udendørsbelysning er både hyggeligt, praktisk og sikkerhedsskabende. KLIK PÅ BILLEDET og bliv inspireret af arkitekternes løsninger.


Oplyst grund

Rundt om huset er der placeret spots i jorden og i trappetrinnene, der leder til husets hoveddør. Lysene gør det let at finde vej. Samtidigt fremhæver lysene niveauforskellen på grunden, hvor huset er placeret på en høj med udsigt ud over Furesø.
KLIK PÅ BILLEDET for at se mere.

Hygge om spisebordet

Ved spisebordet er der placeret to centrale lamper, der giver den helt rigtige hyggelige belysning. Selvom der er højt til loftet, og de store vinduer, der vender ud mod naturen lukker en masse lys ind, er der forsat brug for varmt lys, der kan skabe intimitet og varme hen over aftensmaden. KLIK PÅ BILLEDET og se boligen.

Skøn stoflighed

Ved hjemmets hoveddør er der brugt flere forskellige former for belysning. På fliserne er der stillet levende lys frem, og væglampe lyser både opad og nedad betonvæggen. Langs husets mur er der placeret spots i jorden, som kaster lys opad facaden og på tagudhænget, som begge er beklædt med egetræslister. Lyset drager fokus på facadens materialer, hvilket skaber et intimt uderum med masser af stoflighed.
KLIK PÅ BILLEDET og se mere.

SE OGSÅ