Skab en bolig med hygge

En afslappet stund med ild i pejsen, rødvin i glasset og nære venner at dele det med eller bare lidt tiltrængt alenetid med plaiden. I Danmark er hygge en selvfølge. Men nu har det store udland også fået øjnene op for det danske fænomen – ja, det er simpelthen blevet så smart at ’hooga’ sig, at der er skrevet utallige bøger og 'how to'-guides om danskernes hyggekultur.

Det er dog ikke bare pejsen, stearinlysene eller de uldne sokker, der giver os lyst til at hygge os. Kvaliteten af gode hyggestunder kan også hjælpes på vej med indretningen og arkitekturen i boligen.

Se med her, hvor vi guider dig til et hyggeligt hjem via valg af venlige materialer og farver, belysning, kroge, gode opbevaringsløsninger og personlige elementer.

1. Vælg venlige materialer og varme farver

PUT DIG MED TÆPPER OG PUDER. I stuen er der brugt mange forskellige tekstiler til at indrette sofahjørnet. Sofaen er i læder, læsestolen i karrygult stof, to slags tæpper og forskellige puder. De mange tekstiler bløder betonvæggen op og med den indbyggede brændeovnen, kan man ikke andet end at få lyst til at ligge under tæppet og betragte flammerne. KLIK PÅ BILLEDET og se mere til hjemmet.

Lunefulde materialer

En hyggelig bolig begynder med materialer, farver og overflader. Valget og sammensætningen af disse har nemlig stor betydning for stemningen i rummene.

Som udgangspunkt virker materialer med hårde, ensartede og blanke overflader mere afvisende og mindre hyggelige end matte og bløde materialer som fx træ, skind og andre naturmaterialer, der har en stor stoflighed.

Skal du bygge nyt, kan du derfor med fordel bryde de klassiske hvide flader med blotlagt murværk, et loft af trælister eller måske et gulv af kork som i 70’erne. Og på samme måde vil synlige spær, vinduesrammer i en varm træsort eller et køkken med en mat og mørk overflade give et hyggeligere udgangspunkt for dit hjem.

Skab kontraster
Du behøver dog ikke gå fuldstændig uden om hårde materialer som beton, glas eller stål. Et råt betongulv kan være smukt i et køkken med elementer i en varm træsort. Det handler bare om at kombinere de hårde og kolde materialer med nogle varme og bløde. Kontraster kan oven i købet give dit hjem et mere spændende og personligt udtryk.

Vælg materialer med god lyd

God lyd er afgørende for dit velvære og dermed også for stemningen og hyggen i en bolig. Heldigvis er materialer, der hygger, også dem der giver god og behagelig akustik. Mens hårde materialer, højt til loftet og store glaspartier lader lyden springe rundt i rummet, vil bløde materialer som tekstiler, træ, og kork samt polstrede møbler absorbere  lyden og forkorte efterklangstiden.

Læs mere om, hvordan du får god akustik i din bolig her


Sæt kulør på

Også valget af farver og måden du bruger farverne på har indflydelse på stemningen i et rum. Du kan invitere farverne forsigtigt ind i dit hjem ved at vælge farvede møbler, puder, gardiner eller nipsting. Er du mere modig, kan du male væggene i smukke mørke farve eller sætte mønstrede tapeter op. Begge dele kan give dybde og karakter til dit rum. Og ligesom med materialer, kan du med fordel vælge en mat maling, frem for en med meget glans, da lysrefleksionen virker hård.

Vælg den mørke side

I Danmark er vi vilde med hvid og lyse nuancer. Men kridhvide rum uden kontraster bidrager ikke til hyggen. Det gør de mørke farver som fx mørkegrøn, petroleumsblå eller mørk lilla, der skaber intimitet og hulestemning. Tør du gå endnu længere, kan du male vægge, stuk og lister og måske endda også loftet i samme farve, så hulestemningen og følelsen af et stort kram får maksimalt spillerum.

Du kan også overveje at vælge mørke vinduesrammer, vindueskarme, spær eller døre frem for lyse eller helt hvide. Det kan fungere som god kontrast mod lysere flader eller indretning og sætte fokus på linjer og konstruktioner i boligens arkitektur. 

 

 

 

Slip bjælkerne fri

Har dit hjem originale detaljer, så lad være med at gemme dem væk – fremhæv dem! I det ombyggede træhus er bjælkerne i den originale del af huset fremhævet. Loftet er hvidt, mens bjælkerne er holdt i en mørkebrun nuance. KLIK PÅ BILLEDET for at se boligen.

Tæt på naturen

Betongulvet i kombination med krydsfiner skaber en helt særlig rolig og hyggelig stemning i den ombyggede landejendom. Materialevalget giver en oplevelse af at være tæt på naturen. KLIK PÅ BILLEDET for at se boligen.

Tegl og træ

Væggen af hårdtbrændt gult tegl er et karaktertræk ved boligen. Tegl og træ er de vigtigste materialer i huset – her sat sammen med en ældre Børge Mogensen-skænk, som er et arvestykke. På skænken udstilles nogle af familiens pyntegenstande og en PH-lampe, der skaber et blødt lys om aftenen. KLIK PÅ BILLEDET for at besøge boligen.

Hyggeligt soveværelse med mørkegrøn væg.
VÆLG DEN MØRKE SIDE. Den mørkegrønne farve på væggen gør soveværelset ekstra hyggeligt, samtidig med at det passer til planterne udenfor i haven. KLIK PÅ BILLEDET for at se mere fra huset af arkitekt Karina Søgaard.

2. Indret med kroge og hjørner

FALD I SØVN I ET TRÆSKRIN. Soveværelse her er tænkt som et lille intimt træskrin. Da både loftet og væggene er beklædt med gylden egetræsfinér, er akustikken blød og søvndyssende. KLIK PÅ BILLEDET og se resten af boligen.

Lav kroge med hulestemning

Der er ikke noget så hyggeligt, som at krølle sig sammen i en krog eller et hjørne i boligen med en bog, en kop te, lyden af din yndlingssang eller en god ven at snakke med.

Overordnet handler det om at skabe rum i rummet. Og gerne med en lavere loftshøjde, så hulestemningen og en følelse af et rart, trygt kram opstår.

Indbyg møbler
Byg fx en alkove, en niche i væggen du kan sidde i eller en hems under tagryggen. De indbyggede opholdssteder giver din bolig flere steder at slå sig ned og føles lidt som en hemmelig hule. Samtidig vil de gennemtænkte og overraskende løsninger tilføre et kreativt og personligt udtryk til dit hjem.

Sæt væggen på skrå
Skrå vægge kan ofte være irriterende og komplicere indretningen. Men sæt i stedet pris på deres hyggeskabende effekt. Intimiteten og hulefornemmelse øges nemlig af lavere loftshøjde. Drømmer du om mange meter til loftet i dit nybyggede hus, kan du med fordel også lave loftet skråt her og beklæde det med træ eller et andet smukt materiale, da det ligeledes vil tilføre hygge samt give en mere spændende rummelig oplevelse.

Slap af under trappen

En niche under trappen er udnyttet til en intim læsekrog. Med læsestolen og sofabordet bliver krogen udnyttet til det fulde, da den kan indeholde mere end én person. Find bogen frem og slå benene op! KLIK PÅ BILLEDET og se mere til huset.


Hyggekrog på terrassen ved arkitekttegnet funkishus

Find fred til privatlivet

Nybyggergrunde er ofte meget bare de første mange år. For at skabe et privat uderum uden indkig fra naboerne er dette nybyggede huset tegnet med et indhak i facaden, hvor familien kan samles i fred og med skygge og læ. KLIK PÅ BILLEDET for at se det nybyggede hjem.

Pust ud i det grønne

Er din terrasse omgivet af grønne planter, så træk dem tættere på ved at bygge et solidt espalier, der kan støtte deres vækst. Det grønne rum, der opstår under rankerne vil hurtigt blive din yndlingsoase – et fredfyldt sted at puste ud. KLIK PÅ BILLEDET og besøg terrassen og resten af hjemmet.


MERE INSPIRATION: Se 10 hyggelige hemse

En hems er en smart og nem måde at skabe ekstra sovepladser til familiebesøg eller flere kvadratmeter at udfolde sig på. Og så er de superhyggelige - både for voksne og for børn.

KLIK PÅ BILLEDET, og få masser af gode ideer til din kommende hems.

MERE INSPIRATION: Udnyt pladsen med nicher og alkover

Brug hjørner og kroge i boligen til nicher og alkover. De indbyggede møbler giver hygge og personlighed dit hjem, samtidig med at du får mere ud af dine kvadratmeter. 

KLIK PÅ BILLEDET, og se masser af hyggelige nicher og alkover fra arkitekterne.

3. Sæt dit hjem i det rette lys

FYR OG FLAMME. Sommerhusets uderum oser af en afslappet stemning takket være ild og levende lys. Det varme skær skaber tryghed og hygge, og der er masser at tage sig til i haven – du kan bage et snobrød over det varme bål, eller lave dig en pizza i pizzaovnen. KLIK PÅ BILLEDET og se mere til sommerhuset.

Lys og mørke skal spille sammen

Den rigtige lyssætning er essentiel for et hyggeligt hjem. Lys har nemlig enorm betydning for vores velbefindende og måden hvorpå vi oplever et rum. Det gælder både naturligt dagslys, elektrisk lys og levende lys.

Hygge bliver ofte forbundet med ild i pejsen, stearinlys på bordet eller en lille lampe, man kan læse romaner under i de sene aftentimer. Men ligeså vigtigt lyset er i disse situationer, ligeså vigtigt er mørket.

Skru ned for det brede arbejdslys
Det kan være praktisk med et helt oplyst rum, når du skal hakke grøntsager i køkkenet og har brug for et godt arbejdslys uden generende skygger.  

Men i det hyggelige hjem skal kunne skrue op og ned for den skarpe belysning, og derfor er det en god idé at investere i lysdæmpere, så fx de kraftige indbygningsspots kan reguleres. Derudover skal der være mulighed for at supplere med punktbelysning, dvs. enkeltstående lyskilder fx bordlamper og pendler.

Giv plads til mørket

Lys har den bedste effekt, når det har modspil af mørke. I fællesskab kan de to - ligesom din indretning og boligens planløsning - nemlig skabe rum i rummet, der oser af hygge og tryghed. 

Brug mørket og skab stemningsfulde skygger ved at lyse ind på en væg, op mod loftet eller med en lavthængende lampe over gulvet. Lysrefleksionerne vil give et blødere lys og skabe dekorative lysspil i rummet, ligsom lyset kan fremhæve smukke flader, materialer og linjer i boligens arkitektur.

Det samme gælder dor udendørsbelysningen, hvor spots langs husmuren kan skabe en på én gang spændende facade og hyggelig velkomst til dit hjem. Spots i haven, der lyser op på et træ eller en stor busk kan også være dekorative at kigge ud på inde fra stuen, ligesom levende ild som fakler eller et tændt bålfad skaber stemning både indefra og udenfor.

Vælg pærer med omtanke
En lyspære er ikke bare en lyspære.  Alt efter hvilken type du vælger, er der nemlig forskel på blandt andet styrke, farvegengivelse og farvetemperatur. Lys fra lyspærer strækker sig derfor fra det kolde blålige lys til det mere varme og gule lys, hvoraf det sidstnævnte selvfølge er at foretrække i et hjem, hvor der skal skrues op for hyggen.

Glødepærer er efterhånden blevet udfaset i handlen til fordel for mere miljørigtige varianter,

Det bedste alternativ til den gammeldags glødepære er halogenglødepæren, der har en farvegengivelse og farvetemperatur næsten magen til. 

Læs mere om lyspærer hos Bolius her

Hyggeligt udendørsbelysning på arkitekttegnet hus
MERE INSPIRATION. Nyd synet af en oplyst have, tilbring de sene aftentimer på terrassen eller find vej fra carporten til hoveddøren. Udendørsbelysning er både hyggeligt, praktisk og sikkerhedsskabende. KLIK PÅ BILLEDET og bliv inspireret af arkitekternes løsninger.

Oplyst grund

Rundt om huset er der placeret spots i jorden og i trappetrinnene, der leder til husets hoveddør. Lysene gør det let at finde vej. Samtidigt fremhæver lysene niveauforskellen på grunden, hvor huset er placeret på en høj med udsigt ud over Furesø.
KLIK PÅ BILLEDET for at se mere.

Hygge om spisebordet

Ved spisebordet er der placeret to centrale lamper, der giver den helt rigtige hyggelige belysning. Selvom der er højt til loftet, og de store vinduer, der vender ud mod naturen lukker en masse lys ind, er der forsat brug for varmt lys, der kan skabe intimitet og varme hen over aftensmaden. KLIK PÅ BILLEDET og se boligen.

Skøn stoflighed

Ved hjemmets hoveddør er der brugt flere forskellige former for belysning. På fliserne er der stillet levende lys frem, og væglampe lyser både opad og nedad betonvæggen. Langs husets mur er der placeret spots i jorden, som kaster lys opad facaden og på tagudhænget, som begge er beklædt med egetræslister. Lyset drager fokus på facadens materialer, hvilket skaber et intimt uderum med masser af stoflighed.
KLIK PÅ BILLEDET og se mere.

4. Vis personlighed

GLEM IKKE FARVERNE. Giv din bolig et personligt præg ved at male en stærk farve på væggene eller blot på én væg som i stuen her. Den røde farve giver spræl og liv til boligen, mens møblerne i stuen er holdt i et meget moderne og minimalistisk udtryk. KLIK PÅ BILLEDET og se resten af det farverige hjem.

Drop standardløsninger og fremhæv det unikke og skæve

Personlige boliger med unikke løsninger og skæve indfald er sjovere og mere hyggelige.  Lad derfor være med at smide alt dit arvegods ud, gem bunken af feriesouvenirs, og niecens ubehjælpsomme tegninger fra børnehaven. Brug det i stedet i din indretning som historiegivende indslag mellem alle dine mere almindelige møbler og ting. På den måde giver du dit hjem kant og skaber en mere afslappet stemning, der er lettere for både dig og dine gæster at hygge sig i. 

Glem ikke boligens egen personlighed
Men det er ikke bare din personlighed, der med fordel kan stikke frem. Unikke detaljer og overraskende elementer i arkitekturen kan nemlig også bidrage til ekstra hygge derhjemme.

Tænk dig derfor godt om, inden du river gamle løsninger ud af din bolig. For måske er det netop her, boligens sjæl og personlighed ligger gemt.

Skab kontraster
Et hjem bliver hurtigt kedeligt og trist at se på, hvis det hele ligner hinanden. Kontraster i materialer, størrelser, former, farver og linjer vil derimod give dit hjem et både mere spændende og personligt udtryk. Ligesom det er vigtigt, at alt ikke ser helt nyt og historieløst ud. 


MERE INSPIRATION: Bevar detaljerne

Originale detaljer giver harmoni og historie til dit hjem. Tøv derfor gerne en kende, inden du skifter gammelt ud med nyt. 

KLIK PÅ BILLEDET, og få inspiration til, hvad der er værd at passe på.

Dit eget tableau

Forfin et hjørne af hjemmet ved at skabe et tableau. Vælg favoritlampen, fine puder og tæpper i matchende nuancer og læg bøger og magasiner frem, som man kan bladre i. På denne måde kan du skabe en fin og æstetisk krog som i lejligheden her. KLIK PÅ BILLEDET for at se mere til lejligheden.

Gevir og billedkunst

Pynt dit hjem med personlige genstande såsom kunst fra den lokale billedkunstner, majestætiske udstoppede dyr eller souvenirs fra en rejse. Husk at også ”grimme” og ”kiksede” ting gerne må finde vej til boligen – det er ofte de ting, som ikke passer helt ind, der skaber de største smil. KLIK PÅ BILLEDET for at besøge det personlige hjem.

5. Organiser dig til en afslappende base

ORDEN I BOGREOLEN. En bogreol behøver ikke udelukkende at have et praktisk formål. Den kan også have et æstetisk. Lad nogle rum i bogreolen stå tomme, og stil små skulpturer og figurer frem for at få et flot resultat. KLIK PÅ BILLEDET og besøg boligen.

Orden = flere og bedre hyggestunder

Stabler af papir og bøger, tøj på gulvet og diverse dimser efterladt over hele huset, fordi de aldrig rigtig har fået en fast plads.
Visuelt rod forstyrrer og sætter ofte en stopper for, at man mentalt kan slappe helt af og hygge sig. De evige bunker fortæller dig nemlig, at du ikke er færdig, men har masser af arbejde foran dig. Og det stresser og stjæler opmærksomhed fra øjeblikket.

Gode opbevaringsmuligheder, der gør boligen nem at holde pæn og ordentlig, er derfor alfa og omega for mængden og kvaliteten af fremtidige hyggestunder.

Alt skal have en plads
Rod opstår oftest, fordi der er mangel på organisering. Vil du have et pænt og ryddeligt hjem, skal du sørge for, at hver ting har sin plads. Tænk desuden over, at brugsfrekvensen skal være i overensstemmelse med tilgængeligheden, ligesom at alle i hjemmet skal kende til systemet.

Gem det væk bag låger
Når dine ting er ordnet i bokse og kurve kan du med fordel placere dem bag låger, så tingene visuelt bliver gemt væk. På den måder opstår der et mere roligt udtryk i dit hjem. 

Skræddersy møbler

Bor du uden det helt store opbevaringsmuligheder, kan du få en møbelsnedker til at bygge møbler med indbygget opbevaringsplads i fx en bænk med et stort hulrum i eller et klædeskab skræddersyet på mål efter dit tøj, så hver en centimeter bliver brugt.


MERE INSPIRATION: Sådan får du plads til det hele

De fleste kender problemet: Alt for mange ting og alt for lidt plads. Men løsningen er nær. For det er faktisk muligt at at komme af med sit rod og få plads til det hele på en både funktionel og æstetisk måde. 

KLIK PÅ BILLEDET og se arkitekternes geniale opbevaringsløsninger.

Klapsammenlig seng i reol. to i en møbel snedkerlavet møbel i lejlighed

Gæsteseng og opbevaring i et

Med to møbler i et er der både opbevaringsplads og gæsteværelse i lejlighedens kontor. Boligejeren ville ikke lægge et helt rum dødt i hverdagen for at have et gæsteværelse, og med dette møbel udtænkt af arkitekt Julie Trier Brøgger undgår gæsterne omvendt at skulle sove på et par gamle drømmesenge. Når gæsterne er gået hjem, bliver sengen let klappe op igen, og sengebenene brugt som bogstøtter på reolen. På den måde har alt sin plads og skal ikke bæres op og ned i kælderen hele tiden. KLIK PÅ BILLEDET, og se mere fra lejligheden.

Den lille alkove

Alkoven fungerer som perfekt overgang mellem køkken og stue. I alkoven kan du nyde en bog eller holde øje med en gryderet, der bobler på komfuret. Reolen har plads til kogebøger og nips, så den slags ikke skal rode køkkenet til. KLIK PÅ BILLEDET og se mere.


Se også disse historier