Skab en bolig med masser af hygge

En afslappet stund med ild i pejsen, rødvin i glasset og nære venner at dele det med eller bare lidt tiltrængt alenetid med plaiden. Vi danskere elsker at hygge os derhjemme, men måske du lige mangler dét ekstra i dit hjem, som giver din bolig det sidste strejf af en rar og hyggelig atmosfære? Det er ikke kun uldsokker og stearinlys, der hjælper stemningen på vej, men også indretningen og arkitekturen i boligen. 

Se med her, hvor vi guider dig til et hyggeligt hjem via valg af materialer, farver, belysning og indretning.

Af Marie Kiersgaard Espersen
Opdateret d. 10.11.21

Naturlige materialer

En hyggelig bolig begynder med materialer, farver og overflader. Valget og sammensætningen af disse har nemlig stor betydning for stemningen i rummene.

Som udgangspunkt virker materialer med hårde, ensartede og blanke overflader mere afvisende og mindre hyggelige end matte og bløde materialer som fx træ, skind og andre naturmaterialer, der har en stor stoflighed.

Særligt træ er en hurtig vej til at skabe et hyggeligt hjem, da det tilfører en varm atmosfære til rummet. Du kan gå all in og beklæde vægge og lofter i træ, eller du kan blot tilføre møbler eller mindre elementer for at få det varme udtryk ind i hjem. 
 


Sæt kulør på

Også valget af farver og måden du bruger dem på, har indflydelse på stemningen i et rum. Du kan invitere farverne ind i dit hjem ved at vælge farvede møbler, puder, gardiner eller nipsting. Er du mere modig, kan du male væggene i smukke mørke farve eller sætte mønstrede tapeter op. Begge dele kan give dybde og karakter til dit rum. Du kan med fordel vælge en mat maling, frem for en med meget glans, da lysrefleksionen virker hård.

I Danmark er vi vilde med lyse nuancer. Men kridhvide rum uden kontraster bidrager ikke til hyggen. Det gør de mørke farver som for eksempel mørkegrøn, petroleumsblå eller mørk lilla, der skaber intimitet og hulestemning. Tør du gå endnu længere, kan du male vægge, stuk og lister og måske endda også loftet i samme farve, så hulestemningen og følelsen af et stort kram får maksimalt spillerum.
 


Omfavn de skrå vægge

Skrå vægge kan ofte være irriterende og komplicere indretningen. Men sæt i stedet pris på deres hyggeskabende effekt. Intimiteten og hulefornemmelse øges nemlig af lavere loftshøjde. 


Skab hulestemning med alkover og nicher

Der er ikke noget så hyggeligt, som at krølle sig sammen i en krog eller et hjørne i boligen med en bog, en kop te, lyden af din yndlingssang eller en god ven at snakke med. Overordnet handler det om at skabe et rum i rummet, og gerne med en lavere loftshøjde, så hulestemningen og en følelse af et rart, trygt kram opstår. Samtidig vil de gennemtænkte og overraskende løsninger tilføre et kreativt og personligt udtryk til dit hjem, hvis du for eksempel bygger en alkove, en lille niche i væggen eller et læsehjørne under trappen. De indbyggede opholdssteder giver din bolig flere steder at slå sig ned og føles lidt som en hemmelig hule.
 


Karakterfulde fliser

Hvide fliser på badeværelset kan hurtigt komme til at give et lidt klinisk og koldt udtryk på badeværelset. Har du svært ved at skabe en varm og hyggelig atmosfære i rummet, så tænk over fliserne, næste gang du renoverer. Farvede eller mørke fliser skruer nemlig helt op for wellness-barometeret på badeværelset.


Ild i (bio)pejsen

De gulorange flammer er altid garant for hygge på de mørke og kolde dage. Har du en brændeovn eller pejs, er det bare med at få fyldt brænde på og tændt op, og ellers kan du skabe samme stemning med en biopejs, der nemt kan integreres.


Husk dit uderum

Hyggen hører ikke kun til indendørs. Mange glemmer, at udendørsarealerne også er med til at skabe en rar atmosfære, og det er synd, for med god udendørs belysning kan du byde dine gæster varmt velkommen, eller nyde aftenenerne udenfor. Husk derfor også at prioritere dit uderum for at sætte prikken over i’et og skabe sammenhæng med resten af din bolig. 

Spots langs husmuren giver både en spændende facade og en hyggelig velkomst til dit hjem, mens spots i haven, der lyser op på et træ eller en stor busk kan også være dekorative at kigge ud på inde fra stuen. På samme måde skaber levende ild som fakler eller et tændt bålfad stemning både indefra og udenfor.
 


SE OGSÅ