Skab et godt indeklima

Et godt indeklima er afgørende for din sundhed og dit velbefindende i din bolig, og her spiller både udluftning, dagslys, støj, materialer og temperatur ind. Danskere tilbringer langt de fleste af døgnets timer indendøre - og heraf de fleste derhjemme. Det er derfor vigtigt, at du får tænkt alle aspekter ind i din bolig - uanset om du skal til at bygge helt nyt eller om på din eksisterende bolig.  Læs med her på siden, hvor vi guider dig gennem de fem vigtigste faktorer for et godt indeklima.

 

1. Få bugt med træk og kulde

Energirenoveret parcelhus er blevet efterisoleret og fået lavenergidøre. Ombygget af arkitekt
Parcelhusets karakteristiske lette facadepartier samt loft er efterisoleret, mens vinduer og døre i hele huset er udskiftet til lavenergi. Ombygning og energirenovering af arkitekt: Morten Dalsgaard. SE MERE FRA HUSET VED AT KLIKKE PÅ BILLEDET

Energirenover, og få et bedre indeklima

Ingen træk og en tilpas varm og stabil temperatur er afgørende for et godt indeklima. Den mest effektive måde at skabe et lunt og stabilt indeklima på er ved at sørge for, at din bolig er tæt og velisoleret. Det kan derfor være en god ide at energirenovere, hvis du oplever problemer med kulde, når du er derhjemme.

Efterisolér din bolig
Et af de tiltag, der kan rykke allermest er efterisolering af tag, ydervægge og gulv. Udskiftning af gamle vinduer med nye lavenergiruder har også stor effekt. Især hvis du bor i et parcelhus fra 60’erne eller 70’erne, hvor en stor del af varmetabet ofte stammer fra vinduerne, der efterhånden er ved at være gamle og udskiftningsklar. Nogle gange kan blot en ny tætningsliste også gøre underværker.

Med en efterisolering vil du ikke bare få en lavere elregning men også øge og stabilisere temperaturen i dit hjem og komme de klamme, kolde vægge til livs og undgå træk gennem revner og sprækker.

Den optimale temperatur i boligen er 20-22 grader. 

Når temperaturen bliver stabil, vil fugtigheden falde. Det vil ikke blot øge dit velbefindende i dit hjem, men også mindske risikoen for skimmelsvamp. Men husk at få rådgivning, inden du går i gang.

Få hjælp fra en arkitekt
Det er bedst at efterisolere udefra, da du på den måde undgår problemer som skimmelsvamp, der tit opstår ved indvendig isolering. En udvendig efterisolering har dog den ulempe, at den ofte ændrer dramatisk på husets arkitektur og proportioner. Det er derfor en god idé, at få hjælp fra en arkitekt, der kan sikre en æstetisk og smuk løsning på din energirenovering.

Se Bolius nye hjemmeside om energiforbedringer: Er komforten i hus? - Se mere her

6 fif til mindre træk

Efterisoler gulvet, hvis isoleringen er mindre end 100 mm. Tjek tykkelsen på tegninger af huset, løft et gulvbræt eller få en energirådgiver til at tjekke det.

Reparer eller udskift utætte døre. Er døren blevet skæv, eller er den rådden, kan det være på tide at skifte den. Eller kan du måske nøjes med en tætningsliste.

Minimer kulde ved vinduer og ydervægge ved at skifte vinduet med et lavenergivindue eller isolere væggen, hvis den er kold, når du kører hånde langs væggen.

Skift slidte tætningslister ved døre og vinduer ud med nye. Tjek om de skal skiftes ved hjælp af et stearinlys. Blafrer flammen, når du holder det foran listen, skal den skiftes. Husk at lukke for andre luftkilder, der kan forstyrre.

Skift dine slidte dørtrin, hvis der kommer luft ind mellem dørtrinnet og døren.

Isoler vinduesbrystningerne, der er stykket fra vindueskarmen og ned til gulvet, hvis der ikke er 100 mm. isolerende mineraluld indenunder.

Efterisoleret murermestervilla
Ældre hustyper som fx murermestervillaen er sværere at efterisolere udefra uden at ændre radikalt på husets udseende. Det gælder i særlig grad ved efterisolering af taget, der meget hurtigt kommer til at ligne en klodset hat oven på huset. I denne murermestervilla er det lykkedes arkitekten at efterisolere taget udefra, så det næ-sten ikke kan ses. Langs gavlen er der muret en dekorativ kant op af tre rækker mur-sten, som giver plads til den ekstra isolering. KLIK PÅ BILLEDET FOR AT SE MERE FRA HUSET
ombygget murermestervilla af arkitekt Beatrix Wuttke
Murermestervillaen her har i forbindelse med en stor ombygning fået energirenoveret sit tag. Desuden har familien fået indlagt gulvvarme i stueetagen, hvilket har øget komforten overalt i huset. SE MERE FRA HUSET VED AT KLIKKE PÅ BILLEDET

Sådan holder du boligen kølig om sommeren

Luk vinduerne og rul persiennerne ned – på den måde holder du den kølige luft indendørs, mens den varme luft og solen bliver ude

Brug solsejl eller markise til at skygge for solen. Det kan især være en god ide, hvis du har store vinduer mod syd

Lav gennemtræk om aftenen, når det er blevet køligere udenfor. Og hold dem gerne på klem om natten. Husk dog, at forsikringen ikke dækker mod indbrud, hvis vinduet ikke har været lukket.

Byg et tagudhæng på huset, hvis du skal bygge nyt eller om. Tagudhænget vil skærme for solen, når den står højt om sommeren. En overdækket terrasse i forlængelse af huset, kan også være en god idé.

Opsæt et espalier, der med sine planter skærmer for sol om sommeren og lader lys komme ind om vinteren, fordi planterne her er uden blade

Vælg solafskærmende vinduer, der med sine speciallavede ruder reflekterer solens varme stråler, men stadig lader lys komme ind. Der er dog den ulempe, at du går glip af varmen om vinteren

Brug rulleskodder, der kan rulles for om sommeren og fra om vinteren.

Plant et træ et sted, hvor du har brug for skygge. Det er smukt at kigge på og kan skærme for solen om sommeren, mens de nøgne grene lader sol komme ind om vinteren.

Kilde: Bolius

Hold på varmen

Brug gardiner og persienner til at spærre for varmetab ved vinduerne om aftenen og om natten, og træk dem fra om dagen, så solens varme kan komme ind og varme boligen op.

Hav ensartet temperatur i din bolig. En åben dør ind til et koldt rum kan føles som træk. Desuden kan mødet mellem kold og varm luft skabe kondens, der kan resultere i skimmelsvamp.

Spær ikke for radiatoren med sofaen eller andre møbler. På den måde, vil radiatoren nemlig have sværere ved at lede varmen ud i din bolig. Der bør mindst være en afstand på 15-20 cm mellem møbel og radiator.

Hold fødderne varme med et tæppe på gulvet, sutsko eller lune sokker. Fryser du om fødderne kan rummet tit føles koldere.

Luft ud i flere, men kortere intervaller, når det er rigtig koldt udenfor, så temperaturen inde ikke bliver for lav. Luft ud fem gange om dagen i 2-3 minutter.

Hasp dit vindue både oppe og nede. Mange glemmer at bruge begge kroge, når de lukker vinduet. Men det betyder også, at vinduet ikke slutter helt tæt.

Kilde: Bolius

energioptimerering af parcelhus
Arkitekt Thomas Hjort har energioptimeret dette parcelhus fra 70'erme. Taget er efterisoleret og ovenlysvinduerne kører på solenergi og sørger for automatisk ventilation og udluftning. SE MERE FRA HUSET VED AT KLIKKE PÅ BILLEDET.

2. Skaf frisk luft

Passivhuset her af arkitekt Karina Søgaard er udstyret med ventilation med varmegenvinding, der hele tiden sørger for, at indeklimaet er behageligt. SE MERE FRA HUSET VED AT KLIKKE PÅ BILLEDET

Få styr på din udluftning

Frisk luft er essentielt for et godt indeklima. Luften i dit hjem bliver nemlig påvirket af en masse faktorer hver eneste dag: afgasning fra nye genstande, rygning, stearinlys, mados, damp fra badeværelset og din egen og andres aktivitet. Får du ikke tilført tilstrækkeligt med frisk luft til din bolig, kan det gå ud over dit velbefindende og gøre dig træt, give dig ondt i hovedet og koncentrationsbesvær og i sidste ende gøre dig syg.

Det anbefales, at du lufter ud 2-3 gange om ugen i 5-10 minutter af gangen. Om vinteren, når det er koldt, kan du forkorte intervallerne, men øge antallet af dem. Luft desuden gerne ud efter et bad og efter madlavning.

Få kontrol med mekanisk ventilation
Som supplement til eller i stedet for selv at åbne vinduerne i ny og næ, kan det være en god ide at indsætte et mekanisk ventilationssystem. Mekanisk ventilation er den mest stabile ventilationstype, og sikrer automatisk konstant udskiftning af luften med frisk luft udefra. Det kan især være smart i et nyt hus, der ofte er ret tæt bygget på grund af moderne krav, og derfor ikke får luft ind gennem sprækker og dårligt isolerede vægge. Et tæt hus er dog langt fra dårligt, tværtimod. Med et ventilationsanlæg i et tæt hus har du nemlig fuld kontrol over mængden af frisk luft. Samtidig med at den sikrer frisk luft, kan ventilationssystemet hjælpe til med at opretholde en konstant temperatur og fugtighed og dermed øge din velvære i boligen.

Et ventilationsanlæg er dog ikke bare et ventilationsanlæg. Der findes mange forskellige typer.

Klik her for at læse mere om, hvilken type ventilationsanlæg, der passer til dig og din bolig.

Arkitekttegnet funkisvillas luftkvalitet og indeklima reguleres af et mekanisk ventilationsanlæg med varmegenvinding.
Luftkvalitet og indeklima i dette moderne funkishus af arkitekt Thomas Mau reguleres af et mekanisk ventilationsanlæg med varmegenvinding. SE MERE FRA HUSET VED AT KLIKKE PÅ BILLEDET

8 råd til bedre luftkvalitet i din bolig

1. Gør rent. Snavs og støv udefra eller fra sengetøj og husdyr kan gøre luften tung.

2. Ryd op. Snavs og støv kan sætte sig flere steder i dit hjem, hvis det ofte roder, og du har mange ting. Det bliver lettere og mere overskueligt at gøre rent, hvis du jævnligt rydder op og har indrettet dig med lette og udpolstrede møbler.

3. Åben vinduerne og luft ud, så der kommer frisk luft ind. Det anbefales at du lufter ud to til tre gange om dagen i 5 til 10 minutter.

4. Indsæt et mekanisk ventilationssytem, der af sig selv sørger for at skifte luften ud lidt af gangen hele tiden.

5. Undgå rygning, da tobaksrøg forringer luften meget.

6. Minimer afgasning fra nye materialer, maling og nye ting ved at gå efter indeklimamærket, når du handler ind. Kraftig udluftning kan også hjælpe. Undgå desuden så vidt som muligt at opholde dig i et rum, der lige er blevet malet, eller hvor der er en masse nye ting, og vent til efter nogle dage eller uger med at bruge det.

7. Hav stueplanter og husk at vande dem. Planter optager CO2 og afgiver ilt og fornyer på den måde luften i dit hjem. Studier viser desuden, at de også kan optage flere andre stoffer i hjemmet, og på den måde lave en gavnlig rensning af luften.

8. Undgå levende lys. Stearinlys er hyggelige og smukke – især når det er mørkt og koldt udenfor. Men levende lys danner partikler, der så fine, at fimrehårene i luftvejen ikke kan filtrere dem fra, hvorfor de når helt ned i lungerne og nedsætter organets funktion.

3. Luk dagslyset ind

Arkitekttegnet typehus med smukke ovenlysvinduer og lyskasser
Lyskasser på stribe tilfører masser lys til typehuset tegnet af arkitekt Werner Thomas Mathies, Samtidig er de en overraskende detalje, der gør rummet smukt og anderledes. SE MERE FRA HUSET VED AT KLIKKE PÅ BILLEDET.

Dagslys er godt for humøret og elregningen

Naturligt dagslys giver varme og gør et rum lyst og rart at befinde sig i. Samtidig er dagslys godt for din sundhed. Solens lys påvirker nemlig både dit humør, energiniveau, immunforsvar og døgnrytme, og kan derfor også forebygge vinterdepression.

Når du bygger nyt eller om og samtidig vil sikre dig et godt indeklima, skal du derfor tænke over mængden af dagslys og indrette dit hjem så lyskilderne bliver udnyttet optimalt.

Lyset skal fx falde rigtig ind i boligen for ikke at reflektere irriterende. Og mens du helst skal have så meget lys og sol ind i boligen som muligt om vinteren, skal du passe på overophedning om sommeren. Tænk derfor over farver, vinkler, materialer og arkitektur, og få gerne hjælp fra en rådgiver. Lys har nemlig en utrolig stor betydning for, hvordan du opfatter et rum.

Samtidig med at du får et behageligt og sundt lys ind i din bolig, sparer du på energien og elregningen. Med masser af dagslys vil du nemlig automatisk have mindre behov for at tænde for det elektriske lys. Et ovenlys over køkkenbordet eller spisebordet, hvor du befinder dig tit og har brug for godt lys, kan derfor være en god og givende løsning.

Ovenlys mellem spær i ny taglejlighed
Spær i loftet behøves ikke fjernes pga. et ovenlys. Her i taglejligheden, der er ombygget fra et tørreloft af arkitekt Julie Trier Brøgger bidrager de frie spær med smukke lysspil og skygger. KLIK PÅ BILLDET FOR AT SE MERE FRA BOLIGEN
Ovenlys giver masser af dagslys i det store arkitekttegnede køkken i det ombyggede hus
Ovenlys over køkkenbordet giver masser af dagslys i det store rum. Køkkenet er ombygget af arkitekt Anders Barslund. KLIK PÅ BILLEDET FOR AT SE MERE FRA HUSET
Mere dagslys i den ombyggede lejlighed
Med et vindue i væggen mellem stuen og soveværelset, har arkitekt Thomas Hjort trukket dagslys fra soveværelset og ind i stuen, så der ikke bliver formørkt. SE MERE FRA DEN OMBYGGEDE LEJLIGHED VED AT KLIKKE PÅ BILLEDET

Sådan får du mere dagslys i din bolig

Vælg større vinduer, og få mere dagslys ind i dit hjem. Det siger sig selv, at jo større vinduer, jo mere lys. Pas dog på, at din bolig ikke bliver overophedet om sommeren, og lav en form for afskærmning.

Indsæt ovenlysvinduer/ lysskakter i rum, hvor der ikke er mulighed for et almindeligt vindue, eller for at øge rummeligheden og lyset i al almindelighed. Med et ovenlysvindue mindsker du behovet for elektrisk lys, får et smukt kig til himlen og øger rummeligheden og en fornemmelse af højt til loftet.

Sæt vinduer mellem rum, for at trække lyset fra lyse rum ind i mørke rum, hvor der ikke er facadekontakt og dermed mulighed for et rigtigt vindue.

Lav gennemlyste rum med vinduer i flere retninger. Lys fra flere retninger forøger fornemmelsen af plads og giver varierende lys dagen igennem, da solen bevæger sig over himlen i løbet af dagen.

Vend de store vinduer mod syd

Brug lyse farver. Lyse farver genspejler lyset i modsætning til mørke, der absorberer lyset. Ved brug af lyse farver vil du derfor få en oplevelse af mere lys. Det gælder både lyse farver på vægge, gulve, rundt om vinduet og lyse møbler.

Brug lyse materialer udenfor. En lys terrasse vil reflektere mere lys ind i boligen end en sortmalet terrasse.

Fjern skyggende elementer som et skur, et træ eller en udestue, hvis de spærrer for lyset og udsynet fra din bolig.

Halver væggen. En halvvæg eller en rumdeler vil lade lys trække længere ind i boligen end en hel og tætlukket væg

4. Minimér støjen

Trælameller som akustikloft giver god lyd i boligen. Her i arkitekttegnet hus i to etager.
De lange lameller tog lang tid at skære ud og sætte op. Men de er både smukke og giver god lyd i det højloftede og lange rum. SE MERE FRA HUSET VED AT KLIKKE PÅ BILLEDET.

Støj skader dit helbred

Mange danskere plages af støj i deres hjem. Det kan være larm fra deres egen bolig, naboen eller vejstøj fra en nærtliggende motorvej.  

Man måler lyd i decibel forkortet dB. I boligområder anbefales det, at vejstøjen ikke kommer over et gennemsnit på 58dB i løbet af et døgn.

Støj på 85 dB er skadelig for din hørelse. For at sætte tallene i perspektiv vil en motorsav komme op på 100 dB.

For det meste er støj bare irriterende, men i de værste tilfælde kan det give dig høreskader og gøre dig syg. Forskning viser, at kontant støj – fx fra en vej - kan stresse din krop så meget, at du har en forhøjet risiko for hjertekarsygdomme, bestemt former for kræft og diabetes.

En lav konstant lyd kan altså også være meget generende og skadelig.

Undgå en symfoni af brummende elektronik i dit hjem

I takt med at vi får mere og mere elektronik i boligen, skal vi også høre på flere og flere summe- og brummelyde. Både radiatorer, vaskemaskine, køleskab, computere, opladere, lamper og ventilationsanlæg giver lyde fra sig i løbet af dagen. Nogle høje og kortvarige – andre lave og konstante. Men tilsammen kan de danne en hel symfoni af konstant støj, der kan være meget generende og stressende.

Sæt derfor minimal støj på tjeklisten over krav, når du køber ny elektronik. Især hvis det er elektronik, der skal være i rum, hvor du opholder dig meget. Alle modeller larmer nemlig ikke lige meget. Og der er fx markant forskel på en vaskemaskine der støjer 40 dB mod en på 44 dB.
Og det er værd at prioritere. For ender du alligevel med at slukke for dit ventilationsanlæg af ren irritation, fordi det larmer, hjælper anlægget ikke meget.

Har du allerede købt en maskine, der larmer, kan du læse, hvad du skal gøre her

Sådan får du bugt med støj udefra

Støjskærme
En støjskærm kan bruges som værn mod en larmende vej. Skærmen kan dæmpe støjen omkring 10dB. Det er vigtigt, at du enten placerer den helt tæt på støjkilden eller tæt på dit hus, for så virker den bedst. En god støjskærm er tung og tæt som en mur. ET solidt plankeværk af træ, akn dog også hjælpe.

Støjdæmpende vinduer og døre
Med støjdæmpende vinduer og døre kan du halvere oplevelsen af støj udefra indenfor. En tung dør vil dæmpe lyden bedre end en af lette materialer. De bedste vinduer til at dæmpe støj er dem med tre lag i forskellige tykkelser og med mellemrum i mellem lagene i forskellige bredder. I et ældre hus, hvor det vil være synd at skifte vinduerne ud af pga. arkitektonisk værdi, kan du sætte et forsatsvindue i.

Lukker vinduer og døre tæt?
Lyd kommer ind af revner og sprækker. Lukker dine døre og vinduer ikke tæt, kan du mindske støjen betydeligt udefra ved at sætte en tætningsliste på eller skifte hele vinduet eller døren.

Isoler taget
Ældre hus er ofte dårligt isoleret, og især under taget. Og lige som med døre og støjskærme har tykkelsen indflydelse på, hvor meget lyd der går igennem og videre ind og generer i huset. Er din tagisolering gammel, kan du med fordel sætte ind her.

Gipsbeklædning
Som lydafskærmning kan du indvendigt montere gipsplader på undersiden af loftet og på de yderste vægge. Sæt en skinne imellem de to gipsplader, så de ikke rør hinanden. Gipspladerne og mellemrummet med luft vil tage lyden.

Kilde: Bolius

Træbeton akustikloft i nybygget hus af arkitekt
Betongulv er smukt, men også rigtig hårdt og derfor dårligt for boligens lyd. For at forbedre akustikken er loftet i husets store fællesrum derfor beklædt med træbeton. SE MERE FRA HUSET VED AT KLIKKE PÅ BILLEDET

Få styr på akustikken

De fleste har prøvet at sidde til en middag, hvor man dårligt kunne høre, hvad andre end sidemanden sagde. Sådan en oplevelse skyldes typisk dårlig akustik.

Akustik måles i efterklangtid. Jo hårdere et materiale er, jo længere bliver efterklangstiden – hvilket betyder at lyden bliver hængende og er længe om at forsvinde. De hårde materialer absorberer nemlig ikke lyden, men bliver ved med at reflektere den videre ud i rummet.

Når lyden bliver hængende i rummet og reflekteres rundt, vil den blande sig med de nye lyde, hvilket gør lydene enormt anstrengende at adskille fra hinanden. Tager man ikke højde for akustikken i rummet, kan det derfor være meget generende og føre til stress, ondt i hovedet og koncentrationsbesvær.

Akustikken i et rum afgøres først og fremmest af materialerne på vægge, gulve, vinduer, lofte og døre. Det er derfor smart at tænke boligens lyd ind, når du bygger nyt. Samtidig er det både lettere og billigere at gøre det rigtig fra starten.

Er du flyttet ind i et ældre hus med dårlig akustik, kan du dog sagtens nå at sætte et akustikloft op eller akustikplader på væggene. Er der brug for mindre og mere fleksible, løsninger kan et akustikbillede, en bogreol eller nogle flere tekstiler forbedre lyden. Bløde materialer absorberer nemlig lyden, så den ikke bliver hængende.

Det mest effektive, du kan gøre for akustikken i din bolig, er at investere i et akustikloft og sætte akustikplader på den øverste del af væggen. Vi hører nemlig i højere grad lyden oppefra end nedefra.

Akustikloft i køkkenalrummet er vigtigt
Med loft til kip og natursten på gulvet er det vigtigt at huske et godt akustikloft. Her i køkkenet af arkitekt Nanna Bering er valget faldet på perforerede gipsplader. SE MERE FRA HUSET VED AT KLIKKE PÅ BILLEDET

5 gode akustiklofter

Mineraluldsplader
Et loft af mineraluldsplader er normalt beklædt med væv. Pladerne vejer meget lidt og er nemme at skifte. 

Træbeton
Træbeton er en af de mest almindelige former for akustiklofter. Pladerne ligner halm, der er presset sammen. Den åbne struktur er meget effektiv til at absorbere lyd, og bliver derfor ofte brugt i offentlige institutioner såvel som i almindelige boliger. 

Perforerede gipsplader
Perforerede gipsplader er et diskret valg, idet det kun er hullerne i pladerne, der afslører deres akustikeffekt. Bag gipspladen ligger der et lag af fx stenuld. På den måde bliver lyden absorberet gennem hullerne.

Akustikpuds
Vil du slet ikke kunne se antydningen af dine lydforbedringer i din bolig, skal du vælge akustikpuds. Et loft med akustikpuds er nemlig helt glat og pænt uden samlinger, huller eller strukturer. Du slipper dog ikke for at sætte plader i loftet. Under pudsen skal du nemlig opsætte mineraluld eller et andet lydabsorberende materiale. Pudsen har en åben porestruktur, så lyden kan passere gennem pudsen og ind til det absorberende mineraluld.

Trælameller
Få et dekorativt loft, samtidig med at du passer på lyden. Trælameller er blevet populære de seneste år, og kan også sagtens bruges på vægge. Trælamellerne er lette at montere, kan fås i mange træsorter og kan både vende lodret og vandret. Lamellerne er dog ikke kun i sig selv lydabsorberende. Bag dem skal monteres en akustikdug eller/og en akustikplade med sort stof på forsiden. 

Dårlig akustik er køkkenalrummets akilleshæl

Loft til kip, store vinduer og minimalistisk indretning. Sådan lyder boligmoden i disse år. Men selvom det bestemt er flot, klinger det bogstaveligt talt dårligt i forhold til en god akustik.

Især køkkenalrummet, som vi ellers kalder ’samtalekøkken’, er ofte hårdt ramt og er derfor faktisk en dårlig ramme for en behagelig samtale.

Har du en trappe, er det også et ømt sted, hvor du skal tænke ekstra meget over akustik. 

Køkkenalrummets 4 akustiksyndere

Hårdt gulv
Klinker, rå beton eller natursten er populært og praktisk på køkkengulvet. Men de hårde materialer reflekterer lyden, hvilket giver en dårlig akustik og får næsten rummet til at runge.

Højt til loftet
Intet nyt hus, uden højt til loftet. Og især i det populære køkkenalrum vil vi danskere have mange meter over hovedet. Desværre er højt til loftet ikke lig med en god akustik, men får tværtimod behovet for antal akustikplader til at vokse.

Gulv til loft-vinduer
Masser af lys og sammenhæng med haven og naturen forbedrer dit køkkenalrum, men ikke køkkenalrummets akustik. De hårde, glatte vinduer har nemlig meget dårlig lydabsorption.

Minimalistisk indretning
Nordisk indretning er let og minimalistisk uden tunge, polstrede møbler eller væld af tekstiler. Og især i køkkenalrummet vælger vi hellere en hård skalstol end en blød stol med velour. De hårde, bare flader og den minimale møblering er dog ikke god for lyden.

5. Vælg sunde materialer

Arkitekttegnet træhus bygget i FSC og sværnemærkede materialer. Miljøvenligt enfamilieshus
Arkitektparret Rasmus Iversen og Viviana Iversen har bygget deres eget hus i miljøvenlige materialer. Huset er derfor bygget i FSC-mærket træ og Svanemærkede materialer. SE MERE FRA HUSET VED AT KLIKKE PÅ BILLEDET

Dine møbler, din maling og dit nye hus afgiver skadelige partikler

Maling, træ og byggematerialer, men også tøj, bøger og møbler afgiver skadelige stoffer til luften i dit hjem. Man siger, at de ’afgasser’. Der er stor forskel på, hvor meget ting afgasser, og hvor hurtigt det fortager. Men især lakerede og imprægnerede materialer er slemme. For det meste er afgasningen fortaget tilpas efter en måned, men et nyt køkken kan sagtens afgasse i et halvt år, før det er acceptabelt. Vær derfor især opmærksom og luft grundigt ud, hvis du flytter ind i en helt ny bolig med nye materialer overalt.
Stofferne påvirker dit helbred og kan forårsage irritation i øjnene, allergi, hovedpine og i værste fald kræft.

Du kan ikke nødvendigvis lugte gasserne, men afgasningen er gerne værst den første tid, mens materialerne er helt nye. Materialerne kan dog også sagtens afgive gasser senere hen, hvis de udsættes for fx varme eller fugt.

Børneværelset er et partikelhelvede
Et af de rum, der typisk er værst ramt af partikler, er børneværelset. Her er der masser af legetøj i bløde, hårde og farverige materialer samt elektronik. Genstande, der betyder at der er mange flammehæmmere og ftalater i luften. Det kan derfor være en god ide at lave et værelse kun til at sove i og et andet til at lege i, så barnet kan sove uden at indånde de mange skadelige partikler.

Se flere tips til, hvordan du forbedrer indeklimaet i børneværelset her

Børneværelse i ombygget lejlighed i københavn
Legetøj er en naturlig del af et børneværelse, men det bidrager ikke til et godt indeklima.
SE MERE FRA VÆRELSET OG DEN OMBYGGEDE LEJLIGHED VED AT KLIKKE PÅ BILLEDET

Drop køkkenalrummet
Skadelige partikler kan også komme fra andet end materialer. Stearinlys har de seneste år været udskældt for at gøre luften i boligen lige så forurenet som en meget trafikeret vej.

Men også køkkenalrummet kan være kilde for skadelige afbrændingspartikler i dit hjem. Mados fra bøffen på panden har nemlig frit spil til at hvirvle videre ud i det meste af hjemmet, når det laves i et af de åbne, populære samtalekøkkener. Husk derfor at lukke døren ind til som minimum soveværelset, når du laver mad. Men luft også gerne ud bagefter, ligesom emhætten skal skrues helt op og komfuret helst ikke skal placeres lige midt i rummet. Det, der batter allermest, er dog at bygge køkkenet for sig selv som i gamle dage, så det kan lukkes af fra resten af boligen.

Pas på stoffet formaldehyd i din nye eller ombyggede bolig

Et af de kendteste afgassende stoffer er formaldehyd. Stoffet er sundhedsskadeligt og kan give eksem og irritation i øjne og slimhinder. Og i store mængder er det under mistanke for udvikling af lungekræft. Lider du i forvejen af astma eller allergi, kan selv små mængder dog give gener.

Formaldhyd findes især i lime og lakker, der ofte benyttes til møbler og byggematerialer og især findes i MDF-plader, krydsfiner, spånplader og maling. Hvis du flytter ind i et helt nyt hus eller har ombygget din eksisterende bolig med fx køkken og nye gulve, skal du derfor være ekstra opmærksom og huske at lufte grundigt ud.

Der er sat grænseværdier for formaldehyd, men det er mange år siden og andre lande har siden lavet strengere krav. Afgasning af formaldehyd stiger ved høje temperatur og høj fugtighed. Kassér derfor fx fugtigt træ. Du kan også undgå meget formaldehyd ved kun at bruge materialer beregnet til indendørs brug i din bolig.

Du kan læse mere om formaldehyd hos træ.dk her

Moderne parcelhus bygget i svanemærkede materialer
Som en del af et projekt kaldet 'Fremtidens parcelhus' er dette hus bygget i svanemærkede materialer og med bæredygtige og energibesparende løsninger. SE MERE FRA HUSET VED AT KLIKKE PÅ BILLEDET

Vær på mærkerne

Svanemærket og EU-blomsten er det henholdsvis nordiske og europæiske miljømærke. Mærkerne sidder på godt 17000 produkter, blandt andet byggematerialer, Svanemærket gives ud fra den samlede miljøbelastning og stiller krav til stoffer som er problematiske for sundheden. Mærket er uafhængig af lovgivningen, og kravene bliver opdateret hvert andet år, så de kan følge udviklingen og ny viden.

Indeklimamærket er et dansk mærke og kan frivilligt bruges af producenter, der kan dokumentere deres produkters afgasning. Mærket stiller krav til, hvilket stoffer produktet må afgive og hvor stor afgasningen må være. Fx må der ikke afgasses kræftfremkaldende stoffer fra produktet.

OEKO-TEX/Tiltro Til Tekstiler er en verdensomspændende mærkning på tekstiler som sengetøj og håndklæder. Mærket har fokus på din sundhed, og er en garanti for at det pågældende stykke tekstil ikke indeholder skadelige kemikalier eller stoffer.

TCO er et svensk mærke, der sidder på elektronik. Mærket stiller blandt andet krav til kemien. Plastiken i produkterne må derfor hverken indeholde brom eller klor, der findes i flammehæmmere. Reglen gælder dog ikke plasten rundt om kabler.
Vil du være endnu mere sikker, har mærket en strengere søster: Edge TCO. Her skal 65 % af plasten være genbrug, mens ingen komponenter i produktionen må indeholde brom og klor.

Den Blå Krans er Astma-Allergi Danmarks kendte allergimærke. Ved at vælge mærket kan du mindske din risiko for at få allergi, da alle indholdsstoffer i produkter med mærket er vurderet i forhold til en risikoen for at udvikle allergi.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Sådan minimerer du afgasning i din bolig

Luft ud og skru op for ventilationen, så luften med de afgivende gasser skiftes ud med frisk luft. Dette er især vigtigt den første tid, hvor afgasningen er værst. Skal du male, så gør det evt. om sommeren, hvor det er naturligt at åbne alle vinduer.

Stil nye produkter væk til afgasning. Har du købt nye møbler, bør du pakke dem ud, stille dem i et andet rum og vente en måned, før du tager dem i brug.

Gå efter efter mærkerne, der sikrer dig, at materialerne er uden indeklimaskadelige stoffer. Det kan være Dansk Indeklima Mærket eller Svanemærket.

Undgå bløde plastmaterialer, der ofte indeholder ftalter, der kan være hormonforstyrrende.

Undlad at bruge udendørsmaterialer indendørs. Maling og lakker til udendørs brug er ofte skrappere og ikke beregnet til at få ind i hjemmet.

Gå efter den lavest mulige MAL-kode, når du køber maling og lak. Koden står på bøtten og fortæller, hvor giftig malingen er.

Gør rent. De afgassede stoffer sætter sig fast på støv. Jo mindre støv, jo færre skadelige gasser.

Kilde: Bolius