Køkkenet

Dit køkken er både et madværksted og et mødested. Her laver du mad, fejrer begivenheder
og er sammen med din familie. Dit køkken skal kunne bruges til lidt af hvert.
Det er derfor vigtigt, at du tænker ekstra godt over, hvordan du indretter dig.
Kig med her og kom rundt i alle køkkenets hjørner og kroge.

Stop lige en halv!

Går du med køkkenplaner og -drømme, har du garanteret allerede en ide om, hvilken stil dit køkken skal være i. Og måske også hvilken farve, hvilke greb og hvilket køkkengulv, der skal være. Men inden du svinger med dankortet og ringer til håndværkerne, skal du lige gå en masse skridt tilbage. Der er nemlig mange (mange!) andre overvejelser og beslutninger, du skal igennem. Overvejelser, der muligvis vil vende helt op og ned på dine nuværende planer.

For hvor mange personer er I typisk, der laver mad derhjemme? Skal der være plads til børnene i køkkenet, eller er du helst fri? Handler I dagligt eller én gang om ugen? Er I mest til take-away eller laver I gourmetmad fra bunden?

Er du typen, der hellere vil smide dig på sofaen efter aftensmaden end bruge en halv time på at forkæle din træbordplade med olie?

Og hvad med huset? Har du overvejet, hvilket køkkendesign der vil klæde din hustype? Og sådan findes et hav af ting, du bør tage stilling til.

Alt det kan en arkitekt hjælpe dig med.

Hvad koster det at lave et nyt køkken?

Et køkken koster ofte mere, end man lige tror. Næst efter badeværelset er det nemlig det dyreste rum i en bolig. Det skyldes de mange rør og elinstalationer, som kræver håndværkerhjælp og er svære at flytte rundt på.

Dit køkkens endelige pris afhænger derfor udover materialer og køkkenets fabrikat også af, om du skal flytte køkkenet til et nyt sted i boligen. Herudover kan der komme udgifter til et nyt gulv, nyt loft, malerarbejde og måske til at rive en væg ned samt ikke mindst til at fjerne det gamle køkken.

Køkkenelementer findes i mange forskellige prisklasser – lige fra billige saml-selv-elementer til specialdesignede snedkerkøkkener til mange hundrede tusinde.

Herudover udskifter mange også deres hårde hvidevarer, når de bygger nyt, hvilket nemt løber op i mange tusinde kroner og spiser en stor del af budgettet.

Der er dog flere ting, du kan gøre for at holde budgettet nede.

Her kan du spare, når du laver nyt køkken

Vent med hårde hvidevarer. De er typisk dyre og sluger en stor del af budgettet. Brug derfor hellere dine penge på selve køkkenet. Det er nemlig sværere og dyrere at lave om, mens du let kan sætte et nyt køleskab op om nogle år, når du har sparet mere op.

Overvej, hvor længe du skal bo i din bolig. Hvis du har en kort tidshorisont i din egen bolig, er der ingen grund til at købe et meget dyrt køkken. Et billigere elementkøkken kan være rigtig godt og kan sagtens holde sig pænt i flere år.

Spar på skabselementerne Lav en grundig plan for, hvor mange skabe og skuffer du reelt har brug for. På den måde undgår du at lade dig rive med af køkkensælgeren og bruge penge på alle dem han eller hun kan presse ind i dit køkken. Overvej desuden at købe nogle åbne hylder i stedet for overskabe. De er langt billigere og vil samtidig lette udtrykket og give dit køkken mere personlighed, da dine fine ting kommer frem og pynter. Husk dog, at hylder kræver en ekstra tur med kluden, da der hurtigere samler sig støv.

Her må du IKKE spare, når du laver nyt køkken

Køkkenbordpladen er den vigtigste flade i køkkenet, og den du skal arbejde ved hver dag, når du laver aftensmad. Den skal derfor kunne klare lidt af hvert. Desuden kan en bordplade i en god kvalitet og tykkelse, få hele køkkenet til at se bedre og dyrere ud.

Montering af køkkenet kan hurtigt løbe op i mange tusinde kroner. Det kan derfor være fristende at ’gøre det selv’. Men får du køkkenfirmaets professionelle håndværkere til det, går det hurtigere og bliver mere præcist. Men vigtigst af alt: Du undgår opslidende diskussioner med køkkenfirmaet om, hvem der ridsede højglanslågen eller skar bordpladen forkert til.  

Træ i god kvalitet koster mere, men holder også meget længere. Det er nemlig fra en finere træsortering og er derfor mere formstabilt.

Opmåling af bordplade og anvaret for den skal du overlade til køkkenfirmaet. Det kan være fristende at spare penge ved selv at købe bordpladen billigere på nettet. Men bordplader er kostbare og man bærer selv det økonomiske tab, hvis opmålingen er fejlbehæftet eller du ikke har taget højde for fx skæve vægge.    

Vælg et godt armatur. Du tager på det flere gange om dagen. Når du skal koge vand, skylle salaten eller vaske en tallerken. Det er derfor vigtigt, at du ikke bare vælger det første og det billigste armatur, du ser. Et armatur skal være solidt, nemt at betjene og have keramiske pakninger, som holder længere end de billigste armaturer fra byggemarkedet. Samtidig kan et flot armatur være prikken over i’et i køkkenindretningen.

7 TIPS TIL DET PERFEKTE VIKTUIALIERUM

PLADS Du skal have minimum 2-3 m², du kan bruge på viktualierummet.

PLACERING Undgå at placere viktualierummet lige i solen. Det betyder, at du ikke skal lave det op ad en sydvendt mur, men hellere i et nordvendt lokale.

TEMPERATUR Sænk temperaturen ved at grave gulvet en halv meter ned i jorden eller ved ikke at isolere gulvet. Undgå også gulvvarme.

ISOLÈR DØREN, så varmen fra køkkenet ikke trænger ind. Temperaturen må helst ikke komme meget over 10 grader. Den lave temperatur forlænger fødevarernes holdbarhed.

FUNKTION Indret med hylder fra gulv til loft. Opbevar maden i gennemsigtige patentglas samt masser af kurve og kasser, så det bliver let og overskueligt at finde det, du søger.

INDGANG Døren skal gå udad eller kunne skydes til siden, så den ikke tager plads eller skygger for rummets indhold.

UNDGÅ HÅRDEHVIDEVARE Fryser og køleskab må ikke placeres i et viktualierum, da de skaber varme, der er dårligt for fødevarernes holdbarhed.

Bæredygtigt køkken af bambus
Bæredygtigt køkken af bambus. TRYK PÅ BILLEDET FOR AT SE MERE FRA KØKKENET.

TIPS TIL ET BÆREDYGTIGT KØKKEN

Vælg materialer, der holder længe, og som kræver et minimum af rengøring og vedligeholdelse. Tænk også over materialernes genanvendelsespotentiale. Her står stål, træ og natursten højt på listen.

Brug genbrugsmaterialer. Det kan fx være gamle greb eller køkkenlåger. Du kan også genbruge gamle sprossede vinduer til køkkenlåger. Det kan give dit køkken lidt personlig kant. Kig fx på genbyg.dk, der har et stort udvalg af brugte byggematerialer.

Tænk over, hvilken træsort du bruger. Gå uden om eksotiske træsorter som teaktræ og cedertræ, der vokser langsomt og skal transporteres langvejs fra. Vælg i stedet et nordisk træ som fyrtræ eller en hurtigt voksende plante som bambus. Hold desuden øje med, at træet er mærket FSC eller PEFC, hvilket betyder, at træet er fældet i et bæredygtigt skovbrug.

Vælg energimærkede hårde hvidevarer, og begræns generelt antallet af el-apparater. De er strømslugende og har for det meste en kort levetid.

Vælg naturlige materialer som træ og gå uden om kunstprodukter som laminat, der indeholder lim, der kan være allergifremkaldende.

Tjek, at din lak og maling er vandbaserede. Så er de nemlig mindre sundhedsskadelige.

Sænk forbruget ved at vælge et køkken i en god kvalitet. Tænk desuden over dit køkkens æstetiske bæredygtighed og vælg farver og design med omhu. Vælger du et turkis køkken med stribe, er der fx større risiko for, at de næste ejere ikke bryder sig om det og skifter det ud. Vælg i stedet et mere tidløst design i en mere vellidt køkkenfarve eller i et materiale, der med få ændringer kan redesignes. På den måde vil køkkenet muligvis overleve, selvom du flytter.

Køb dansk På den måde støtter du danske virksomheder, så pengene bliver i landet. Samtidig skal køkkenet ikke transporteres langvejsfra.

Viktualierum i ombygget hus fra 1960
Med et viktualierum behøver du ikke at bruge plads til madvarer i dit køkken, men kan opbevare det hele samlet og overskueligt i sit eget rum. SE MERE VED AT KLIKKE PÅ BILLEDET
Langt og smidigt køkken med masser af opbevaring. TRYK PÅ BILLEDET OG SE MERE FRA KØKKENET.

Arkitektens råd til dit køkken

Peter Wedell-Wedellsborg

Arkitekt Peter Wedell-Wedellsborg har lavet mange køkkener i sit arbejde som arkitekt og designer. Her fortæller han om snedkerkøkkener, som han har stor erfaring med.

DERFOR SKAL DU VÆLGE ET SNEDKERKØKKEN
- Der er tre situationer, hvor det giver god mening at investere i et snedkerkøkken.

1) Hvis man ønsker et håndlavet køkken af høj standard, og er interesseret i at skabe noget særligt i stedet for blot at købe et produkt.

2) Hvis man har en æstetisk standard i hjemmet der ønskes videreført eller oparbejdet. Her vil de fleste gerne have, at køkkenet afspejler den stil og samtidig adskiller sig fra andres køkkener og hjem.

3) Hvis rummet fx har en mærkelig facon og/eller skæve mål, hvor standardelementerne ikke passer ind uden klodsede afslutninger og ubrugte arealer. Standardelementer måler som regel 40, 60 og 90 cm. pr. modul. Hvis køkkenet måler 3,78 meter vil der derfor være 18 cm for meget, hvorfor det kan være svært at få et standardkøkken til at passe helt præcist og se lækkert ud. Det kan virke ufærdigt og som et kompromis. Det kan også være, at man bor i en herskabslejlighed og derfor har et lille køkken men med ualmindeligt højt til loftet. Der kan et snedkerkøkken udnytte højden på en god og naturlig måde. Det er det vigtigste, at et køkken fungerer rigtig godt og samtidig er rart at være i. Det gælder både i forhold til plads og karaktér. Det vil medføre, at du nyder det og passer på det. Malingen kan man altid skifte…

SÅDAN FÅR DU DIT KØKKEN TIL AT PASSE TIL BOLIGEN
- En god måde at skabe sammenhæng mellem dit nye køkken og din bolig, er ved at tage en detalje fra boligen og videreføre den i køkkenet. I et køkken, jeg har lavet, har jeg fx taget husets karakteristiske fodpanel med et særligt indhak, der kaldes en fals, og ført den videre som en reference i køkkenets design. På den måde passer køkkenet lidt mere ind i huset og ser ekstra lækkert ud. Lav selv et mood board, en visuel liste med farver og detaljer i dit hjem, så du tvinger dig selv til at tænke over dem og får overblik over de mange muligheder og valg. Overvej herefter, hvordan de kan videreføres. Du skal altid gå efter enten at få dit køkken til at passe til huset eller lave det helt modsat som en flot selvstændig kontrast. Prøv at undgå en mellemting, da man hurtig finder det kedeligt eller tilfældigt.

DET KOSTER ET SNEDKERKØKKEN
- Et snedkerkøkken kan koste alt mellem en lille smule mere til fire gange så meget som et almindeligt elementkøkken. . Det kommer meget an på materialer og detaljering. På nøjagtig samme måde som prisen på et standardkøkken gør. En låge med trælister koster fx mere end en glat låge, fordi den er mere kompleks at lave.

BEGÅ IKKE DENNE FEJL
- Mange begår den fejl at vælge det sikre og ender så med et kedeligt køkken. Du skal være forelsket i dit køkken, så du bliver glad og har lyst til at stå i dit køkken hver dag og lave mad. Kan du lide farver, skal du have et køkken i farver og omvendt. Er du glad for dit køkken, vil du helt automatisk passe bedre på det og beholde det længere. Mange tror, at de kan kopiere køkkenerne fra boligbladene 1:1. Men du kan ikke lave et new yorker-køkken, hvis du kun har to meter til loftet. Hav selverkendelse og vær ærlig omkring, hvad der vil passe til dit hjem.

Vælg de rigtige materialer til dit køkken