Få styr på økonomien, når du bygger

Der er store summer og store drømme i spil, når du bygger til, om eller helt nyt. Og samtidig er det svært – for ikke at sige stort set umuligt – som almindelig boligejer uden byggeindsigt at vide, hvad de forskellige dele i et byggeri koster, hvorfor de koster som de gør, samt hvad man skal forvente den samlede slutpris ender på. Læs med herunder og bliv klogere på byggeøkonomien, inden du får slået stregerne til dit eget projekt.

Hvad koster det at bygge?

havd koster det at bygge med en arkitekt
FRA HOVEDSTADEN TIL FYN Priserne i hovedstaden var alt for høje til, at familien kunne få sine boligdrømme opfyldt. De tog derfor turen til Svendborg, hvor de både fik murermestervilla og en ombygning med hjælp fra en arkitekt for deres penge. SE MERE FRA HUSET og deres historie ved at klikke på billedet.

Sæt pris på dine drømme

De fleste byggeprojekter starter med en drøm. Måske drømmer du om mere plads, så du kan få et ordentligt hjemmekontor, eller børnene kan få hver deres værelse. Det kan også være det simple liv i et nyt sommerhus i klitterne ved Vesterhavet, der lokker eller loft til kip med ovenlys, så dit hjem kan føles større og lysere.

Men skal dine drømme føres rigtig ud i livet, er økonomien en afgørende faktor.

Her er det en god idé først at få styr på din egen økonomi. Hvor mange penge har du allerede sparet op, og hvad er muligt at låne i banken? Måske har du en stor friværdi, du kan låne af, hvis der er tale om et større projekt.

Husk, at der skal være plads til en smule elastik i dit byggebudget. Derfor bør du kalkulere med en buffer til uforudsete udgifter undervejs. De opstår altid. Som tommelfingerregel er 10-15 % af det samlede byggebudget en passende buffer.

Når du har fundet ud af, hvad din egen økonomi kan bære, kan du gå videre og undersøge, om det er realistisk i forhold til dit ønskede byggeprojekt.

I denne fase vil du have stor gavn af rådgivning fra en arkitekt. Han eller hun kan hjælpe dig med at prioriterer i dine ønsker, behov og drømme. Og er disse blevet lige et nummer eller to for store i forhold til din pengepung, kan han eller hun ofte også finde på nye ideer og løsninger, der passer bedre til dit budget, så projektet stadig kan realiseres.

KIG PÅ TVÆRS med et smukt kig hele vejen igennem sommerhuset kan man også nye havudsigten fra husets. En enkel og smuk detalje, der smatidig åbner op for, at boligejerne kan stille et langbord på tværs gennem huset og ud på terrassen på begge sider, når hele familien kommer på besøg. SE MERE FRA HUSET af arkitekt Karina Søgaard ved at klikke på billedet.

Hvad koster det at bygge en kvadratmeter?

En god måde at finde ud af, hvad en kommende tilbygning eller nyt hus cirka vil komme til at koste, er at kigge på kvadratmeterprisen.

Kvadratmeterprisen afhænger af mange faktorer. Valg af materialer, byggeriets kompleksitet, brug af arkitekt og håndværkernes pris. Og især sidstnævnte kan rykke sig meget alt efter samfundets økonomi og vækst.

Håndværkernes pris afhænger nemlig i høj grad af udbud og efterspørgsel. Efter finanskrisen, hvor de fleste holdt på deres penge, var der ikke mange, der ville bygge, hvorfor håndværkernes priser var lave. I dag har håndværkerne travlt. Kvadratmeterprisen ligger derfor forholdsvist højt.

Prisen for en kvadratmeter arkitekttegnet hus ligger i dag på cirka 12.000-15.000 kr. i de små byer og billigst vest på, mens den i de store byer og hovedsområdet ligger på omkring 20.000 – 25.000 kr.

Vil du bygge et hus på 170 m2 vil det altså koste fra omkring 2,5 millioner kr. - 4,2 millioner kroner.

Og hertil skal du lægge prisen på din grund og udgifter til en arkitekt eller andre rådgivere.

gang og bryggers i et sparer kvadratmeter
TO I ÈN Spar kvadratmeterne i dit hus ved at kombinere to funktioner i et rum. Det har arkitekt Rasmus Skaarup gjort i dette hus, hvor familien har sparet kvadratmeter til et bryggers, ved at kombinere det med gangen ud til værelserne, der ofte ender som spildplads. SE MERE fra huset, ved at klikke på billedet

Hvad omfatter en kvadratmeterpris?

 • Kvadratmeterpriser har sit udspring i skønnede erfaringstal fra rådgivere, entreprenører eller håndværkere, og de er derfor behæftet med en stor grad af usikkerhed. Der kan fx være usikkerhed om, hvilke ydelser, begrebet konkret dækker over, hvor i landet priserne stammer fra og hvem, der har oplyst dem.
 • Den typiske kvadratmeterpris indeholder oftest udgifterne til håndværkere (lønninger m.v.) samt materialer. Og her er der tale om gennemsnitsbetragtninger.
 • På materialesiden tages oftest udgangspunkt i en gennemsnitlig middelkvalitet, så holder du af design eller høj kvalitet, skal du beregne ekstra udgifter til dette.
 • Et vigtigt aspekt er også, hvor kompliceret opgaven er. Et badeværelse omfatter typisk mange forskellige installationer, hvilket betyder, at mange faggrupper er involveret. Det sender naturligvis kvadratmeterprisen i vejret.  
 • Kvadratmeterprisen for dyre rum som fx køkken og bad vil typisk lande på mellem 25.000 og 30.000 kr. sammenlignet med et almindeligt rum, der normalt havner i intervallet mellem 15.000 og 20.000 kr. (2017 priser inkl. moms).
 • Man kan ikke umiddelbart sammenligne kvadratmeterprisen for et helt hus med en tilbygning. Tilbygninger er oftest noget dyrere pr. kvadratmeter, idet arbejdstiden er forholdsvis længere, ligesom kvadratmeterprisen for en lille tilbygning ofte vil være større end for en stor. Selve arbejdet med at ”sammensætte” en tilbygning med en eksisterende bygning kræver ligeledes en del kostbar arbejdstid

Kilde Videncentret Bolius

Sådan ser et typisk byggebudget ud

10-15% til arkitekt og rådgivere

10% til uforudsete udgifter

75-80% til håndværkere og materialer

Kilde: Arkitekt Morten Dalsgaard

Hvad koster en arkitekt?

I ET MED NATUREN Det rigtig samspil med omgivelserne omkring er ofte det, der gør en bolig ekstra fantastisk. Og det er netop det en arkitekt kan. Dette hus af arkitekt Lars Bo Poulsen putter sig i klitterne ved vesterhavet med sit sedumtag og smukke vindblæste træfacade. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.

Det koster en arkitekt

Det er forskelligt, hvad hjælp fra en arkitekt koster. Det kommer an på, hvem du vælger, hvad du skal have bygget og hvor mange opgaver i byggeprocessen, arkitekten skal stå for.

Desuden beregner arkitekter pris på forskellige måder. Nogle tager en fast timepris. Den ligger ofte på mellem 1.000 kr. og 1.200 kr. inkl. moms

Andre vælger at tage en procentdel af den samlede byggepris. Dette gælder dog kun, hvis arkitekten er med hele vejen gennem byggeprocessen fra idé til færdig bygning. Procentdelen ligger ofte på 10 - 15 %. Ender dit byggeprojekt med at koste 2.000.000 kroner skal arkitekten altså have mellem 200.000 kr. og 300.000 kr. i honorar inkl. moms.

Læs mere om arkitektpriser her

FACADEDRØM Huset her af arkitekt Niels Christoffersen er beklædt med en fantastisk facade af lange, slanke teglsten lagt i et flot mønster. Et udtryk, du kun kan få med et arkitekttegnet hus. SE MERE FRA HUSET ved ta klikke på billedet.
Arkitektrådgivning
ARKITEKTMØDE Arkitekt Rasmus Bak viser tegninegrne til boligejerne Kimie og Christians nye hus.

Sådan får du råd til arkitekten

 • Byg lidt men godt. Sæt fokus på kvaliteten og ikke kvantiteten af dine kvadratmeter. Et stort hus er ikke nødvendigvis bedre og mere velfungerende end et mindre – men det er dyrere at bygge.
 • Research. Dette gælder især materialer som fliser, gulvplanker, køkken og hvidevarer, hvor du kan spare mange penge, hvis du gør forarbejdet grundigt, indhenter tilbud og ikke er bange for at krejle lidt. Det tager tid, men betaler sig .
 • Prioriter! Eksklusive byggematerialer og komplicerede bygge­tekniske løsninger gør dit husprojekt dyrere. Vælg i stedet billige materialer, fx tagpap på taget, og en simpel konstruktion. Så får du også råd til smukke, funktionelle rum, lækkert dagslys og personlige detaljer.

Det får du i et arkitekttegnet hus

 • Et helt unikt hus, der er skræddersyet efter dine personlige ønsker og behov.
 • Stor indflydelse på det færdige resultat, da du er med i alle de vigtige beslutninger.  
 • Arkitekten sørger for at stilen er gennemført - fra de store linjer og helt ud i detaljen.
 • Arkitekten har et æstetisk og funktionelt overblik samt en byggeteknisk og lovgivningsmæssig viden, som kommer dig til gode. Han er uvildig, og kan rådgive dig uden økonomiske særinteresser.
 • En spændende og kreativ proces med nogle løsninger og ideer, som du måske ikke selv var kommet på.  

Få råd til dit drømmeprojekt

FACADEVALG Familien i dette hus ville gerne have haft helt smalle trælister på facaden. Men da budgettet var stramt og ønsket dyrt, blev det bredere lister i standardmål i stedet. Men dte se rnu også flot ud. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.

Her batter det, hvis du vil spare penge på dit byggeri

Vær selvbygger
Det er bestemt ikke et sparetip for alle! For det kræver stor indsigt og håndværkererfaring, samt ikke mindst masser af tid at bygge selv. Men da det især er håndværkerlønninger, der fylder i et byggebudget, kan du spare mange penge ved at gøre det selv.  

Brug tid på at lede efter den rigtige entreprenør
Igen: håndværkertimer koster. Har du mod på og tid til at lede efter en god entreprenør, der er både billig, hurtig og god, kan du spare mærkbare beløb. Men det kræver research og kontakter.

Byg i ét plan
Et etplanshus er typisk lettere at bygge end et hus i to plan. Med to plan skal der i endnu højere grad tænkes over konstruktionen, ligesom elektricitet og føringsveje også skal op på førstesal. Derfor er det især dyrt, hvis du vil have køkken og flere badeværelser på den øverste etage. Samtidig kræver to plan en trappe, der godt kan koste 100.000 kr., hvis den ikke købes i et byggemarked. Ligesom en førstesal også inviterer til en altan eller tagterrasse, hvilket igen koster 100.000 kr. eller mere oven i.

Byg simpelt
Kort sagt: hver gang du laver et hjørne på dit hus, stiger prisen. Formen og avanceringsgraden af dit hus har nemlig indflydelse på byggeprisen, idet håndværkerne kan bygge langt hurtigere og gøre brug af færre teknikker, hvis de ikke skal stoppe op, men bare kan fortsætte med samme materiale på samme måde. Et simpelt hus er kompakt og firkantet uden knæk, kanter og udhæng, ligesom husets facade er uden materialeskift og avancerede samlinger. Derfor vil en tilbygning i direkte forbindelse forlængelse af det eksisterende hus også være markant billigere end en tilbygning sat vinkelret på.

Spar på badeværelserne
Badeværelset er det dyreste rum i en bolig, fordi alle faggrupper, som fx elektriker, VVS'er og murer, skal ind over. Desuden koster det også materialer og håndværkertimer at sætte fliser op i hele rummet. Selv hvis der er tale om et lille Københavner-badeværelse på 1,5 m2 kan det stort set ikke laves for under 150.000 kr. Det er dog startomkostningerne, der er dyre, da der uanset størrelse altid skal tilføjes el, og rørføring til vand og afløb. Jo større dit badeværelse er, jo mindre vil kvadratmeterprisen dermed blive. Overvej derfor grundigt, hvor mange badeværelser du reelt har brug for.

Skær ned på kvadratmeterne
Med en kvadratmeterpris på omkring 15.000 - 25.000 kr. alt efter, hvor i landet du bygger, kan selv 10 - 20 kvadratmeter mindre betyde betydelige ændringer i dit byggebudget. Byg derfor kun det du har brug for og prioriter hellere kvalitet frem for kvantitet. Desuden koster et stort hus siden hen mere i energi og vedligeholdelse. En arkitekt kan hjælpe dig med at lave en optimeret planløsning med minimal gangplads og præcis de rum, du har brug for.

Simpelt og enkelt. billigt arkitekttegnet sommerhus i træ af arkitekt
SIMPELT LIV I SOMMERHUSET Lige flader, en rekanglet form og få rum. Sommerhuset her af arkitekt Martin Kallesø er helt simpelt opbygget, og har derfor ikke kostet mere end 1 - 1,25 millioner kroner. SE MERE fra huset ved at klikke på billedet

Her må du ikke spare

 • Rådgivning. Det er en omfattende sag at bygge et nyt hus. Brug en byggeteknisk rådgiver, fx en arkitekt, til at have snor i økonomi, tilladelser, håndværkerkontrakter m.v. Det kan i sidste ende spare dig penge og ærgrelse.
 • Tid. Gør dit forarbejde grundigt, så du er klar i mælet og kender dit budget, når du skal formidle dine ønsker til arkitekten. De ind­ledende faser, fx skitseprocessen, er uhyre vigtige, da det er her, ”grundstenen” bliver lagt og husets form og funktion bliver til.
 • Materialer. Gå ikke på kompromis med de ”faste” dele som vinduer, gulve, trapper osv. Du skal se på dem i mange år, så de må gerne blive smukke af slid. Prioriter derfor dette over et nyt køkken, der trods en høj pris, vil blive skiftet ud en del gange i husets levetid.
Selvbygget hus efter arkitekttegninger
SELVBYGGET ER VELBYGGET Boligejeren i dette hus har bygget huset her fra facadebeklædning til listeloft. På den måde har han fået mere hus for pengene. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet

Disse typiske boligdrømme er store pengeslugere

Mærke-armaturer
Mange har en drøm om, at alle armaturer på deres badeværelse eller i køkkenet skal være af mærket Vola eller et andet populært mærke. Men mange får et chok, når de bagefter ser, at det betyder en regning på 100.000 kroner ekstra. Et brusearmatur fra Vola kan nemlig let koste 30.000 – 40.000 kr. Det er derfor værd at overveje, om det er dér, pengene skal lægges.

Gulvvarme
Mange drømmer om gulvvarme i hele huset. Men er huset fx 100 m², kan det let løbe op i 300.000 – 400.000 kr. Og det kan ikke nå at blive tjent ind igen ved energibesparelser gennem et helt menneskeliv.

Kælder
Mange spørger, om de også lige kan få en kælder under den planlagte tilbygning, nu de er i gang. Men det er altså ikke bare sådan lige at lave en kælder. En kælder koster (mindst) lige så meget at etablere pr. m² som tilbygningen over jord.

Kilder: Arkitekt Morten Dalsgaard og arkitekt Nanna Bering

3 ting, du skal huske i dit byggebudget

Udearealer
Bygger du nyt, vil maskiner og håndværkere trampe alt levende rundt om din bolig ned, når de arbejder og skal fragte materialer rundt. Udearealer med terrasse og beplantning i haven er en vigtig del af oplevelsen af et hus. Og det er ærgerligt at træde ud på en pløjemark fra havedøren i dit fine nye hus, fordi du har glemt at sætte ekstra penge af til terrasse og planter.

Akustikregulering
Akustikken i din bolig er afgørende for dit velbefindende. Husk derfor at tænke akustikken med fra start, når du bygger. Akustikregulering kan laves helt usynligt eller være dekoration i sig selv med lange smukke trælister langs loftfladen.

Carport og cykelskur
Mange glemmer de sidste praktiske detaljer som cykelskur, en afskærmende niche til den grimme skraldespand og en carport, når de bygger. Ofte står de ting derfor bare og roder ude foran eller er løst med en skrabet Silvan-model, fordi der ikke var flere penge tilbage. Det er ærgerligt, for det ødelægger oplevelsen af dit flotte hus udefra. Tænk derfor alle funktioner med fra start.

Se flere temasider her