Sommerhuset

Et sommerhus er et dejligt fristed og helle fra hverdagen. Her har du mulighed at leve et andet liv i tæt samspil med naturen og uden sure pligter og forstyrelser. 
Uanset om du drømmer om at bygge et nyt sommerhus, vil renovere dit gamle eller have vejledning til udendørskroge eller udnyttelse af en smuk udsigt, kan en arkitekt hjælpe dig.
Se med på siden og få masser af råd og inspiration fra vores arkitekter til dit sommerhus.

Hvilket liv skal dit sommerhus invitere til?

Simpel arkitekttegnet sommerhus med én rum sommerhus i træ
HELT SIMPELT Arkitekt Martin Kallesø har her skabt et helt enkelt, men netop derfor super lækkert sommerhus. SOmmerhuset består af et stort rum og så en træboks med værelse og badeværelse i plus en hems ovenpå. Den simple konstruktion kan ses, når man kigger gennem hele huset. SE MERE FRA DET SOMMERHUSET ved at klikke på billedet.

Primitivt eller luksus?

Start med at stille dig selv spørgsmålene: Hvad er min drøm med sommerhuset? Hvilket liv, vil jeg gerne leve der?

Ønsker du, at dit liv i sommerhuset skal adskille sig fra dit normale liv derhjemme? Ønsker du en mere simpel tilværelse i ferierne? Hvis ja, så skal dit sommerhus måske bygges i en primitiv og mere enkel stil med færre kvadratmeter og uden alle hverdagens hjælpemidler og luksusindretning.

Overvej eventuelt, om det kunne være en smart løsning for dig, at få møblerne bygget ind i husets arkitektur fra start. Det kan være en alkove eller en reol indbygget i væggen, skræddersyede indbyggede bænke samt karnapper, man kan sidde i. På den måde er det let at gøre rent, og der er meget lidt indretning at tage stilling til, når huset først er bygget. Bare det at bruge andre materialer end dem, der er i din helårsbolig, eller det at indrette sommerhuset, så man springer entréen over og går direkte ind i stuen, vil give en kontrast til dit normale liv.

Et sommerhus behøver nemlig ikke nødvendigvis at indeholde de samme funktioner som din helårsbolig, hvor hverdagens praktik stiller krav til funktionalitet og vedligeholdelse.

Flere og flere sommerhusejere går dog i dag i den modsatte retning. De vil stadig have nutidens komfort, lækre materialer og masser af plads, og vælger derfor et moderne sommerhus, der på mange måder minder om et almindeligt hus. Det har fladskærme, musikanlæg, stort køkkenalrum, flere badeværelser, gulvvarme, vand hele året rundt og mange kvadratmeter at boltre sig på, selvom det regner.

Det liv, du ønsker, skal arkitekturen til dit nye sommerhus understøtte.

Arkitekttegnet sommerhus af arkitekt Charles Bessard. Havedøren kan åbnes 180 grader, så terrassen og stuen flyder sammen.
Terrassedørene kan åbnes 180 grader op og får den eftertragtede, glidende overgang mellem ude- og inde som ifølge arkitekten Charles Bessard er ekstra vigtig at få i et sommerhus. KLIK PÅ BILLEDET FOR AT SE MERE FRA SOMMERHUSET

Tosomhed eller familiefest?

Inden du tager fat i en arkitekt, er det også en god idé at overveje, hvad sommerhuset skal bruges til. Er det et gemmested, hvor du og din partner kan være alene og helt jer selv, kan du let nøjes med få kvadratmeter, et lille køkken og en enkelt soveplads. Drømmer du derimod om at kunne have familien med alle dine søskende eller hele surferslænget på besøg til overnatning, er det et helt andet scenarie. Så kræves der masser af sovepladser, et større fællesrum, så der stadig kan hygges, selvom det regner, flere toiletter og badeværelser, så I ikke står i kø hver morgen og rummene slides hurtigt. Det kan også være, at en eller to annekser adskilt fra huset vil være optimalt, hvis gæsterne stadig skal kunne have lidt privatliv og ikke forstyrres af larm, når nogle vil sove og andre spille spil til langt ud på natten.

Dit sommerhus er en mulighed for et andet liv

Lad dit sommerhus invitere til et andet liv end det derhjemme. Det kan gøres enkelt ved at lave anderledes sovepladser - fx alkover, køjesenge eller et adskilt anneks til børnene. I kan også vælge at bandlyse tv og internet og lave udekøkken på terrassen. Måske behøver I heller ikke skabe og reoler til tøj og ting. Ved at gøre sommerhuset anderledes end parcelhuset derhjemme, bliver følelsen af at komme væk og få en pause forøget.

SOmmerhus i træ med indbygget alkove og reol. Arkitekttegnet og god sammenhæng med uderum.
Arkitekt Lotte Elkiær har fra start indtænkt en alkove og en reol i sommerhusets arkitektur. Det har resulteret i et lækkert og enkelt inventar til det simple og bekymringsfrie liv. KLIK PÅ BILLEDET FOR AT SE MERE FRA SOMMERHUSET

4 Gode råd inden du bygger sommerhus

Byggeprocent
Vær opmærksom på, at byggeprocenten ofte er meget lavere for sommerhuse end for helårshuse. Du må nemlig kun bygge på 15% af grunden. Det kan dog veksle fra kommune til kommune, så tjek din lokalplan.

Økonomi
Læg 10% af jeres samlede budget oven i prisen som buffer til uforudsete udgifter. De kommer altid. Tænk desuden over, hvor I lægger jeres penge. Brug hellere mange penge på et godt gulv, der skal tage imod meget slid hver dag, end på nogle dyre fliser på badeværelset.

Facade
De fleste bygger deres sommerhus i træ - måske du også vil det? Træ er et glimrende materiale, fordi det er billigt, rustikt og enkelt, og så passer det godt ind i naturen. Vandrette trælister giver et klassisk udtryk, mens lodrette trælister i et tyndt format gør huset mere let og slankt at se på. Du kan også mikse bredder og længder, for at opnå et mere moderne og anderledes ydre.

Placering
Vend stue og køkkenalrum, hvor du opholder dig mest, mod den bedste udsigt og læg soveværelserne mod nord, så de kan holdes kølige.

Kilde: Arkitekt Karina Søgaard fra Novaform

Se flotte sommerhuse her

Arkitektens bedste råd til dit sommerhusbyggeri

Arkitekt Karina Søgaard fra Novaform. Hun er medlem af Danske Boligarkitekter tegner ofte sommerhuse.
Karina Søgaard fra Novaform.

Arkitekt Karina Søgaard fra tegnestuen Novaform er glad for at bygge sommerhuse og har tegnet mange af dem i sin tid som arkitekt. Her giver hun dig seks gode indspark til dit sommerhusbyggeri.

Drøm og byg et sommerhus til det liv, du egentlig gerne vil leve. I et sommerhus skal du ikke tænke over opbevaring og skabsplads. Huset kan være helt renset for den slags og bare have plads til at sove, hygge og gøre det, du kan lide. Det er derfor, jeg elsker at lave sommerhuse. Det er rum for det liv, folk egentlig gerne vil leve.

Det behøver ikke være dyre drømme. Måske vil du gerne kunne sove udenfor, og så kan en overdækket terrasse og en masse myggenet være løsningen. Eller måske er det blot et ovenlysvindue til 15.000 kr., der skal til, for at du kan se på stjerner fra sengen. Jeg har også lavet et sommerhus, hvor man kan åbne det helt op på begge sider, så man kan have et langbord stående gennem huset til en familiefest. Og en anden drømte om et sommerhus, hvor der var plads til hans kæmpe flygel i stuen, så han kunne spille hver dag.

Vær mere modig i dit valg af farver og materialer. Du er ikke i dit sommerhus hver dag. Er du hel vild med marokkanske fliser, så vælg dem, og lad være med at tænke, at du bliver træt af dem.

Gensalgsværdig fylder ofte for meget i folks valg, når de bygger sommerhus. Hvis I bare er et par, behøver I ikke lave to børneværelser, fordi det er det, de fleste vil have. Lav et hus til jer, det bliver I mest glad for. Der findes et utal af familieformer i dag, så der er garanteret nogle, som har samme ønsker og behov som jer, der vil købe det en dag.

Brug ikke hele budgettet til huset, men husk også uderummet. Hav mindst en halv million tilbage til en lækker terrasse, fliser, græs og planter. Udelivet er vigtigt i et sommerhus, og det er garanteret for at få naturen tæt på og få vind i kinderne, at du har bygget det. Det er derfor ret ærgerligt, at skulle gå rundt i mudder efter byggeriet og ikke have penge til en hyggelig have.

Bind ude- og inderum sammen ved at lave en terrasse i samme niveau som huset og kun have skydedøre som barriere. Overdæk din terrasse og byg huset med knæk i stedet for en lige rektangulær facon. På den måde vil der komme flere hyggelige kroge og hjørne, hvilket vil bidrage til nogle mere spændende udeforhold.

Se flere sommerhuse her

Luk naturen ind i sommerhuset

Arkitekttegnet sommerhus med stråtag og skydedøre ud til terrassen
ÅBEN HELT OP Dørene i sommerhuset her af Eva Kristine Brørup kan skydes helt til side, så inde og ude smelter sammen og bliver til et stort lækkert rum. En god ide i sommerhuset, hvor man faktisk helst vil være udenfor hele tiden. SE MERE FRA SOMMERHUSET ved at klikke på billedet.

Skab tæt kontakt til naturen

De bedste sommerhuse har som regel et godt samspil med naturen.

Normalt sidder de fleste af os indenfor foran en skærm på arbejdet eller eller skolen. Når vi tager i sommerhus, vil vi derfor gerne være mere udenfor og i tættere kontakt med udelivet. 

Er du så heldig at skulle bygge dit sommerhus i et naturskønt område med klitter, skov eller marker, så dyrk det fuldt ud, og hiv det ind i huset. Det kan du fx gøre med store skyde- eller foldedøre, så du kan åbne helt op, så inde- og uderum flyder sammen.

Store vinduer, en lækker, overdækket terrasse og spændende kig indefra og ud kan også give dig den helt særlige oplevelse af at føle dig ude og inde på samme tid. En følelse, der især er vigtig i et sommerhus.

En anden god måde at få mere ud af udelivet er ved at rykke indendørsfunktioner ud. Det kan være at bygge et udendørskøkken eller sætte en udendørsbruser op. 

Skal dit sommerhus ligge på en mere ordinær grund, kan du overveje at lade den ellers friserede græsplæne gro vildt, så der af sig selv kommer blomster og insekter. Samtidig slipper du for dårlig samvittighed over at huske at slå græs.

Husk dog at undersøge, om grunden er en del af landzone, og om der gælder særlige servitutter i lokalplanen. Den kan fx sige, at du skal have stenurt på taget eller kun må bygge i én etage.

Har du en helt fersk naturgrund, der ikke er byggemoden, og hverken har rør og elektriske installationer trukket hen, skal du være opmærksom på, at det i hvert fald koster 100.000 kroner at få på plads.

Arkitekttegnet sommerhus ud til vandte i nordsjælland
HAVUDSIGT HELE VEJEN IGENNEM Dørene i sommerhuset her af arkitekt Karina Søgaard kan skydes helt til side, så den smukke udsigt til havet går hele vejen igennem huset og ud på terrassen bagved. SE MERE FRA SOMMERHUSET ved at klikke på billedet

Gør dit sommerhus til en sanselig oplevelse

Få liv i alle dine sanser og gør dit ophold i sommerhuset endnu mere givende med få tiltag.

Plant frugt og grøntsager i haven, som du kan smage på og dufte til. Der er ikke noget så dejligt og smagfuldt som et hjemmedyrket jordbær eller en kartoffel, du selv har gravet op af jorden.

Installer en bruser i haven eller på terrassen. En kold skyller, når det er varmt - og for den sags skyld også et varmt bad, når det er koldt - er en meget sanselig oplevelse, der kan få gang i hver en celle i din krop. Er det ikke muligt, kan du måske åbne dit badeværelse med en dør ud til haven.

Overdæk terrassen, så kan hele familien sove trygt udenfor og mærke vinden i kinderne og nattedukken falde. Med en overdækket terrasse, føles det stadig lidt trygt og tæt på huset, og I kan sove uden at være bange for regn og alt for meget blæst og kulde.

Åben ild i haven kan tryllebinde børn som voksne. Lav et bålsted eller invester i et bålfad, så I kan sidde udenfor i de mørke timer og bage snobrød eller grille skumfiduser.

Hiv naturen ind i dit sommerhus med store vinduer og foldedøre, der kan skyder fra. På den måde flyder ude og inde mere sammen, og skulle den lunefulde danske sommer love regn, har stadig en masse pænt grønt at kigge på, selvom du sidder ved spisebordet og spiller Ludo.

Kilde: Arkitekt Søren Sarup og Danske BoligArkitekter

Smukke vinduer i arkitekttegnet sommerhus med udsigt til havet
UFORSTYRRET UDSIGT Fra top til gulv består "væggen" af glas, så familien indefra har helt uforstyrret kig til havet og naturen udenfor. Både når de kigger lige ud og til siderne. Taget svæver derfor nærmest. SE MERE FRA SOMMERHUSET ved at klikke på billedet.

Byg efter din grund

Skov
Fæld ikke løs af træerne, så snart du har købt grunden, men bo på grunden i et stykke tid, inden du finder motorsaven frem. Tænk over skyggeforholdene på grunden. Hvor er der læ, og hvor kommer solen fra? Hvor er de gode spots?  Det er nemt og hurtigt at fælde et træ, men det tager mange år for et træ at gro og vokse sig stort.

Strand
Havet giver masser af vind og havgus. Det er hårdt for materialerne og udtørrer hurtigt facaden. Tænk derfor over beklædningen og lysforhold, så det ikke ender med nogle grønne, sprukne brædder.

Ordinær grund
Tænk i indre gårdrum, så du kan ligge i bikini og sole dig, uden naboen kigger ind. Læg evt. dit hus i den anden ende af grunden end de andre sommerhuse.
Tænk over haven og lav en god haveplan. På den måde kan du få noget pænt og grønt at kigge på, selvom din grund egentlig bare er født som en græsplæne

Kilde: Arkitekt Karina Søgaard fra Novaform

Arkitekttegnet sommerhus går i et med klitterne
I ÉT MED KLITTERNE Med sedum på taget har arkitekt Lars Bo Poulsen skabt et sommerhus, der putter sig perfekt ind i de gulgrønne klitter Vesterhavet. SE MERE FRA SOMMERHUSET ved at klikke på billedet

Giv dit gamle sommerhus nyt liv

Ombygget sommerhus af arkitekt
FRA GAMMEL BJÆLKEHYTTE TIL MODERNE SOMMERHUS Sommerhuset her er fra 60'erne var slidt og træt, men med hjælp fra arkitekterne Uffe Topsøe-Jensen og Kira Snowman er sommerhuset i dag moderne og lækkert. SE MERE FRA FORVANDLINGEN ved at klikke på billedet.

5 nyttige tips til dig, der vil bygge dit sommerhus om

Behovet for en ombygning eller tilbygning kan skyldes mange ting. Måske mangler dit sommerhus funktioner som sovepladser, et samlende køkkenalrum eller bedre sammenhæng med naturen. Måske er det alt for småt. Eller også er det i dårlig stand med utidssvarende isolering og levestandarder. I sidstnævnte kan det være en god ide at kontakte en arkitekt eller anden rådgiver og høre, om det bedre kan betale sig at rive det ned end at bygge om. Det kan også være, at du står med en arkitektonisk perle, så der skal tages særlige hensyn. Alt det kan en arkitekt hjælpe dig med.

Lav en liste med nice to have- og need to have-ønsker. På den måde vil det blive lettere under byggeprocessen at sortere ønsker fra og til alt efter økonomi. Desuden vil arkitekten lettere kunne vurdere, om jeres ønsker kan opfyldes i jeres nuværende sommerhus, eller om I hellere burde bygge et helt nyt.

Kontakt kommunen. Hvis husets areal udvides i ombygningen med en tilbygning, kræver det en tilladelse fra kommunen. Vokser boligarealet ikke, skal du som hovedregel ikke søge godkendelse.  Husk dog at tjekke din lokalplan for særlige servitutter, du skal tage hensyn til i dit byggeri. Der kan nemlig være særlige krav i dit område til fx tag og facade.

Ændre uderummene med din tilbygning. Placerer du din tilbygning, så huset bliver til et T eller et L med en vinkel, vil det skabe rum på din grund, og du vil få mulighed for en gård eller terrasse med læ. Det kan være lækkert, hvis dit sommerhus ligger et åbent sted: fx ud til havet. Har du naboer tæt på din grund, kan et knæk på huset også give et lidt mere privat og intimt gårdum.

Du skal højst sandsynlig ændre badeværelset og køkkenet, hvis dit hus er ældre. De er nemlig ofte små og utidssvarende. Ligesom isoleringen tit er alt for dårlig i forhold til nutidens standarder og energikrav. Især hvis du også har tænkt dig at bruge det om vinteren.

Overvej, om det er bedre at bygge et anneks, end at bygge til det eksisterende sommerhus, hvis du mangler sovepladser. Det er både hyggeligt for børn og andre at kunne sove i et lille hus i haven, og samtidig giver det mulighed for lidt privatliv for gæster at kunne trække derud. Det kan især også være smart, hvis I er flere sammen om at eje sommerhuset. For så kan hver familie trække hen i hver sit anneks for at sove - og så kan I om dagen mødes i hovedhuset. En anden mulighed kan være at bygge en hems, hvis dit sommerhus har loft til kip.

Ombygget sommerhus af arkitekter nu moderne og lyst
MODERNISERET MED RESPEKT Sommerhuset fra 1950'erne har arkitekterne Uffe Topsøe-Jensen og Kira Snowman ombygget med nye vinduer og flere sovepladser. Husets smukke facade er bibevaret ligesom det flour-grønne tagpap. SE MERE FRA SOMMERHUSET ved at klikke på billedet.
Ombygget sommerhus i A-form af arkitekt
GENREJST A-HUS Arkitekt Søren Sarup har lavet en suveræn ombygning af det gamle sommerhus på grund i klitterne i Thy. Den original A-form er bibehold og giver huset masser af karakter. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.
Tilbygning med havestue til sommerhus af arkitekt
I SAMME STIL Mere plads med en hyggelig og lys havestue, men ikke nogen moderne brud. Det er nemlig lykkes arkitekt Marianne Seistrup at lade det gamle stråtækte hus her knopskyde, så det nye og gamle smelter sammen.

Fra sommerhus til helårsbolig: 7 ting du skal huske

1) Undersøg reglerne
I 2017 kom der nye sommerhus-regler. I dag må pensionister derfor gerne bo i deres sommerhus, når de har ejet det i et år. De samme regler gælder for personer, der er fyldt 65 år, pensionister, der er fyldt 60 år, førtidspensionister, efterlønsmodtagere og modtagere af fleksydelser.

Hvis du er kæreste eller gift med en i en af ovenstående grupper, må du selvfølge gerne bo der sammen med personen.

Tilhører du ikke en af ovenstående grupper, skal du have en særlig dispensation fra kommunen.

2) God isolering og varme
Sommerhuse er tit lavet til at være et hus, man kun bor i om sommeren. Isoleringen er derfor tit sparet væk. Skal det fungere som helårsbolig, skal du derfor være opmærksom på at få lavet ordentlig isolering, som i et normalt helårshus. Ellers kan det nemlig let blive en kold fornøjelse at ophold sig der om vinteren.

Mange sommerhuse er udstyret med en kakkelovn, hvis juni måned svigter. Men selvom det kan være virkelig hyggeligt i et par uger, er det ikke nok til at kunne bo der i vintermånederne.

3) Mindre primitivt køkken
Ofte kan man sagtens nøjes med et lille køkken uden nutidens komfort i et sommerhus. Men skal du bo der hele året vil det sandsynligvis irritere dig i længden og skabe problemer, hvis du ikke tænker lidt ekstra bordplads og lidt nutidig komfort ind i køkkenet.

4) Større og flere badeværelser
De fleste kan klare at stå i kø til toilettet et par gange om året, når familien er rykket i sommerhus, og der blot er ét badeværelse og toilet. Men et helårshjem har behov for større og flere badeværelser med toilet, hvis I er en hel familie. Om vinteren er det heller ikke så rart at gå udenfor og afværge katastrofen i hækken eller i havet.

5) Bedre materialer
Sommerhuse er ofte mere primitive og simple i sine materialer. Skal du bo der hele året, har du behov for nogle mere holdbare og lækre materialer, da du hver dag slider på huset og skal se på det.

6) Mere opholdsplads
Om vinteren er der mange flere kolde og regnvåde dage, der kalder på varm kakao og indendørs aktiviteter end om sommeren. Skal du bruge dit sommerhus til helårsbolig, er ekstra kvadratmeter i stuen og køkkenalrummet et must. For modsat en enkelt uge i sommerferien, bliver det hårdt at sidde på lårene af hinanden år ud og år ind.

7) Udluftning
Om sommeren kan du bare åbne vinduet, så bliver luften skiftet og madosen og dampen fra badet fordufter. Men om vinteren vil sådan en adfærd resultere i en hård permanent snue. Husk derfor at investere i ordentlig ventilation.

Kilde: Bolius

Se alle boligreportager med sommerhuse herunder

Se også disse historier