Træhuse

I Danmark har vi en lang tradition for at bygge vores huse i teglsten. Men i de seneste år har der været en stigende interesse for træhuse og det at bruge træ i boligen. Udover at være et bæredygtigt alternativ til traditionelle murede huse, er træhuse smukke, billige og sunde. Og så rummer de et spændende arkitektonisk potentiale. Se med her på siden og bliv inspireret til et hus bygget af træ.

Hvorfor et træhus?

Arkitekttegnet træhus med kombineret facade af træ og pudsede mursten. SE MERE FRA HUSET af arkitekt Lars Bo Poulsenved at klikke på billedet
Inspireret af amerikanske lader tegnede arkitekt Lars Bo Poulsen dette smukke hus til en børnefamilie. Den sorte facade i smalle trælister kombineret med de hvidpudsede facader giver e helt fantastisk smukt hus, der står flot i den grønne skov. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet

6 gode grunde til at bygge et træhus

Mange danskere forbinder træhuse med sommerhuse eller svenskernes rød-hvide ødegårde, mens et ’rigtigt hus er bygget i mursten. Modsat vores nabolande Norge, Sverige og Tyskland, har vi i Danmark ikke den store tradition for at bygge boliger i træ. Sandsynligvis fordi vi ikke er velsignet med store skovområder, men derimod har masser af ler i jorden, som vi har brændt og bygget huse af gennem århundreder.  Der er dog mange gode grunde til at bygge i træ. Du får de vigtigste her:  

1. Billigt og hurtigt at bygge med
Træ er langt hurtigere at bygge med end andre byggematerialer som fx beton og mursten. Det skyldes blandt andet, at træ typisk bruges i langt større stykker end en mursten, ligesom træ er hurtigere og lettere at montere, da det hovedsageligt foregår med skruer. Og da håndværkertimer typisk er den største post i et byggeri, betyder det et billigere hus.

2. Præcision og uafhængighed af vejret
Mange træhuse bliver bygget af præfabrikerede træelementer, der bliver fremstillet på en fabrik og monteret på byggepladsen. Det giver en bedre præcision i byggeriet. Derudover er byggeriet mindre afhængigt af vejret, der ellers kan forsinke processen. 

3. Bæredygtig og vedvarende ressource
Træ er en vedvarende ressource, som vi hele tiden kan plante mere af. Ligesom det er nemt at genbruge og kan omdannes til energi, i stedet for at ende som affald. Desuden binder træ CO2 , ligesom produktionen af et træhus kun afgiver 1/3 af den CO2, der tilsvarende bliver udledt ved betonbyggeri.

4. Bedre indeklima
Træ giver et godt indeklima, da det er et naturligt materiale, der kan ånde. Desuden giver det en bedre akustik end hårde materialer som beton og sten. Et godt indeklima øger dit velbefindende i boligen.

5. Fleksibelt
Træ er nemt at bygge et hus op af, men det er også nemt at pille ned igen, skifte ud eller bygge til. Træbyggeri er derfor meget fleksibelt og kan ændres til forskellige brugssituationer, ligesom det let kan repareres.

6. Lækkert for sanserne
Træ dufter, har en blød overflade at røre ved og skifter udseende mens du bor i det, alt efter, hvordan det bliver brugt og slidt. Desuden tager træ ikke din kropsvarme, når du sidder på det eller læner dig op af trævægen, modsat en koldbetonvæg. Ligesom træ bare giver dig en veltilpas følelse, fordi det er naturligt.

Fup eller fakta? Tre fordomme om træhuse

1. Træhuse kræver meget vedligeholdelse
Et træhus skal behandles med olie, maling eller anden træbeskyttelse hvert 3.-4. år. Modsat kræver et muret hus stort set ingen vedligeholdelse. Set i det lys er et træhus selvfølgelig langt krævende og det skal man selvfølgelig indstille sig på. Omvendt fylder et par dage hver 3-4 år med en malerpensel i hånden ikke meget i en kalender. Og med et træhus følger en række andre fordele. Skal der skiftes et bræt eller udbedres en skade, kan du forholdsvis nemt selv fikse det - også selv om du ikke er den helt store handy(wo)man. Derimod kræver skader på et muret hus næsten altid hjælp fra en fagmand.

Se mere om vedligeholdelse af træ hos Bolius her

2. Træhuse har en kortere levetid
Bygger du korrekt og efter anvisningerne, og husker du at vedligeholde træværket med den rette behandling, kan dit træhus holde i mange årtier - ja måske i århundreder, og endda patinere med ynde. Der findes flere eksempler på træhuse I Danmark, der er over 100 år gamle, fx Pantomimeteatret i Tivoli og tårnet i Zoologiskhave. 

3. Træhuse er mere brandfarlige
Træ brænder af naturlige grunde lettere end mursten, som slet ikke kan brænde. Men frygten for ildebrand bør ikke afholde dig fra at bygge et træhus. Først og fremmest sikrer reglerne bygningsreglementet, at træhusene bygges med samme høje sikkerhedskrav, som andre huse. Derudover findes der i dag masser af brandhæmmende materialer fx det såkaldte CLT, der står for krydslamineret træ. CLT er svært at antænde og det brænder langsomt og forudsigeligt, hvis uheldet skulle være ude.

Byg bæredygtigt i træ

Træhus med konstruktion i træ
TRÆ FRA YDERST TIL INDERST Huset her af arkitekt Iben Dombernowsky har smukke facader af rødgran på en bærende konstruktion, der også er bygget i træ. SE MERE FRA huset ved at klikke på billedet.

Giv klimaet en hånd: Vælg et træhus

Byggebranchen er en af de helt store syndere, når det gælder klimapåvirkning. I Danmark står alene produktionen af byggematerialer for 10-15 % af vores samlede CO2-udledning, mens byggebranchen producerer 1/3 af landets samlede affaldsmængde.

Der er derfor god grund til at gennemtænke materialevalget en ekstra gang, når man bygger nyt hus eller renoverer.

Beton er smart, men en energisluger

I dag bliver de fleste huse opført i  betonelementer. Beton er nemlig et billigt, hurtigt og sikkert byggemateriale, som kan holde i mange år.

Men her stopper fordelene også. Beton har vist sig at være en af de helt store klimasyndere. Det skyldes primært det store energiforbrug til fremstillingen og transporten. Ifølge det britiske nyhedsmedie The Guardian ville mængden af beton i verden, hvis det var et land, ligge på en tredjeplads på listen over lande med den største CO2-udledning kun overgået af USA og Kina.

Træ er verdens mest bæredygtige materiale

Det øgede fokus på klimamål og grøn omstilling har skabt en stigende interesse for huse i træ som bæredygtigt alternativ til de traditionelle og mere klimatunge materialer i beton og stål. 

Træer optager masser af CO2 mens de vokser og er derfor et effektivt våben mod klimaforandringerne. Først når træet nedbrydes naturligt af råd eller bliver brændt, frigiver det CO2 til atmosfæren. Hvis træet derimod fældes og bruges til byggeri, vil CO2'en forblive i træet. Det er særligt denne egenskab, der gør træ til et unikt og særdeles klimavenligt materiale.

Ifølge træ.dk lagrer 1 m3 træ cirka 1 ton CO2, mens der yderligere spares 1 ton CO2 i produktion i forhold til brug af beton eller stål. Du sparer derfor atmosfæren 2 ton CO2 for hver kubikmeter træ, du bruger i stedet for stål og beton. 1 ton CO2 svarer cirka til en flyvetur fra København til New York. 

Sommerhus i træ ved Vesterhavet tegnet af arkitekt
TRÆ I NATUREN Træhuse er enormt smukke. Især som her, når de ligger i landskabet og går i et med naturens farveskala. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet

Skift beton-konstruktionen ud med CLT-træ

Træ kan bruges til meget andet end facadebeklædning og gulvbelægning. Med det såkaldte CLT-træ er det nu muligt også at bruge træ i selve konstruktionen. 

CLT står for cross laminated timber - eller på dansk krydslamineret træ og betegner en særlig form for konstruktionstræ, der er limet sammen i flere lag på kryds og tværs. Limningen giver materialet en enorm styrke og stivhed. Samtidig minimeres træspild, da også mindre stykker træ kan bruges i de krydslaminerede plader.

Se et enfamiliehus bygget i CLT-træ hos træ.dk herog læs endnu mere om materialet hos træ.dk her

Fordele ved CLT

  • Bæredygtigt
  • Vejer meget mindre end beton
  • Nemt og hurtigt at montere og bygge med
  • Muligt at tilpasse med stor præcision
  • Isolerende i forhold til varme og lyd
  • Minimalt materialespild
  • Modstandsdygtig overfor brand
  • Behageligt og sundt indeklima
  • Konkurrencedygtig pris
Arkitettegnet sommerhus med vægge, lofter og gulve af træ med synlige knaster
OMRINGET AF TRÆ Lige meget hvor du kigger hen i sommerhuset her af arkitekt Lotte Elkiær er der træ. Et virkelig smukt valg frem for beton og puds, der hiver den flotte natur helt indenfor. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet
Ombygget sommerhus ved vesterhavet i agger. Huset er tegnet af arkitekt Søren Sarup
OMBYG I TRÆ Da arkitekt Søren Sarup skulle ombygge et ældre sommerhus i Agger i Thy, brugte han helt rå og ubehandlede lister i duoglasgran. Et råt og naturligt udtryk, der apsser smukt ind i landskabet ved det brusende Vesterhav. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.

Derfor er træ et bæredygtigt materiale

Naturligt og vedvarende
Træ er et naturligt og fornybart materiale, der af sig selv vokser op af jorden. Hvis vi husker at plante nye træer, vil der derfor blive ved med at være træ at bygge af.

Binder CO2
Træer optager CO2 via fotosyntesen, når de vokser. De lagrer derfor store mængder af CO2, der ikke bliver frigivet igen, før de naturligt bliver nedbrudt eller brænder. Da de fleste andre materialer udleder CO2 under produktionen, forholder det sig altså lige omvendt med træ - til glæde for klimaet.

Klimavenlig produktion
Hvor der skal bruges mange ressourcer på at producere fx beton eller stål, skal der blot lidt vand og sol til at producere et træ. Det meste klarer naturen selv. Træ er derfor et ressourcemæssigt utroligt billigt materiale.

Æstetisk smukt
Træ er flot og levende materiale, der ældes med ynde. Det kan derfor holde i mange år, uden der kræves udskiftning, eller det går af mode.

Kan genanvendes
Træ kan genanvendes, og i sidste ende blive til energi ved at blive brændt. Træ ender derfor ikke som ikke-nedbrydeligt affald.

Lokal ressource
Træ vokser i det meste af verden – også i Danmark og vores nabolande Sverige, Tyskland og Norge. Bygger du et hus af lokalt træ, behøver du derfor ikke have dårlig samvittighed over en lang fragt, der øger CO2-udledningen.

Holdbart
Mange tror, at et træhus ikke kan holde i lige så mange år som et hus af mursten. Men bruger du træet rigtigt og husker at vedligeholde det på den rigtige måde, kan det holde i flere hundrede år. Og lang holdbarhed, betyder mindre yderligt forbrug.

Let i vægt
Træ er et let materiale, der vejer markant mindre end beton og stål. Ved byggeri med træ kan man derfor spare mange transportgange med lastbiler, ligesom mindre kraner og maskiner kan klare arbejdet på byggepladsen. Dertil kommer besparelsen i beton til støbning af fx fundament. Da den samlede vægt af huset er mindre, kan der reduceres i materialeforbruget.

Kilde: Danske BoligArkitekter

Vær på mærkerne, når du vælger træ

Vil du være sikker på, at det træ du bruger, kommer fra bæredygtige skovbrug, skal du kigge efter disse to mærker. 

FSC
Globalt mærke, der sikrer, at træet kommer fra et skovbrug, hvor der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Ligeledes bliver der sørget for at dyre- og planteliv ikke tager skade, ligesom skovarbejdernes er sikret en ordentlig løn og gode arbejdsforhold.

PFEC
Verdens største certificeringssystem for skove, der sikrer at træet kommer fra et bæredygtigt skovbrug, hvor alle kan nyde de miljømæssige, sociale og økonomiske fordele, som skove har.
Mærket følger træet hele vejen fra skov til forbruger. Køber du et produkt mærket PFEC, kan du via licenskoden på mærket spore træet tilbage til producenten.

Kilde: pfec.dk og FSC Danmark

Arkitektens bedste råd til dit træhus

Arkitekt Iben Dombernowsky
Arkitekt Iben Dombernowsky foran sit eget hus i træ.

Arkitekt Iben Dombernowsky fra tegnestuen Frost Larsen A/S har bygget mange træhuse i sin tid som arkitekt og bor endda selv i et. Her giver hun sine bedste råd til hustypen.

Du kan få flere kvadratmeter på samme plads ved at bygge i træ frem for mursten. Det kan lyde mærkeligt, men en ydervæg af træ er slankere end en tilsvarende af mursten. Ydervæggene i et træhus tager derfor mindre af arealet, hvorfor du samlet får et større brugbart areal.

Bæredygtighed er et vigtigt argument for at vælge træ som byggemateriale. Hvor andre materialer afgiver CO2 i sin produktion, optager træ CO2, mens det vokser og lagrer det herefter. Desuden kan træ let skilles ad og genanvendes.

Fugt er et træhus’ største fjende. Det kan derfor være hensigtsmæssig at bygge sit træhus i forårs- og sommerhalvåret. I byggeperioden gælder det om at være grundig med afdækningen, da fugt i konstruktionen kan give råd og svamp.
Hvis man ønsker at være uafhængig af vejrforhold under byggeperioden, er det en mulighed at anvende præfabrikerede bygningsdele – fx en hel ydervæg færdiggjort med isolering, beklædning osv. Præfabrikerede elementer har den fordel, at de hurtigt kan opstilles og lukke huset til, så byggeriet ikke risikerer at blive påvirket af vejret.

Jeg bor selv i et træhus. Det tegnede jeg sammen med min mand for snart 20 år siden. Vi ville gerne vise, at et træhus også kan have et moderne arkitektonisk udtryk og passe ind i det danske landskab, og ikke altid ligne de svenske ødegårde eller være et traditionelt trætypehus uden tilpasning til grund og bruger. Eksempelvis består den udvendige beklædning af helt smalle og lodrette trælister for at give et elegant, stramt og moderne udtryk.

Et træhus giver arkitektonisk frihed, sammenlignet med et hus bygget i mursten. Det skyldes vægtforskellen i konstruktionerne. Mens et murstenshus kræver en tung konstruktion, kan et træhus nøjes med en let konstruktion. De bærende kræfter er lettere at forskyde i en let trækonstruktion, hvorfor det i et træhus er langt nemmere at skære hul til store vinduer, sætte en karnap op eller forskyde vinduerne, så de ikke sidder lige over hinanden.

Drop de opsprossede små vinduer og buede bræddebeklædninger, når du vælger udseendet til dit træhus. Det virker forkert, og nærmest kunstigt at efterligne en gammel måde at bygge på, som vi er langt forbi i dag. Udnyt i stedet, at moderne vinduer isolerer lige så godt som facaden, og få en masse lys ind. 

Stå ved dit valg af træ og lad det fortsætte indenfor i stedet for at sætte gipsplader og puds på vægge og lofter. Det er mest ærligt og naturligt, at et træhus også har en vis brug af synligt træ indenfor. Samtidig er det virkelig smukt med træ inde.

Du kan mærke, at du bor i et træhus, når det kommer til indeklimaet. Huset bliver varmet op langt hurtigere end et hus af mursten, hvor væggene er kolde længe. Desuden er akustikken god, idet træ er et blødt materiale.

Undersøg, om du må bygge et træhus, før du køber en grund. Ikke alle lokalplaner siger ja til et hus af træ. Vil du bygge i træ, skal du derfor se dig om.

Se Iben Dombernowskys træhuse her


Udnyt de arkitektoniske muligheder

MED SVING I Arkitekterne Rasmus og Viviana Iversen har bygget et træhus til dem selv, hvor træfacaden som en smuk og anderledes detalje svajer. Med varm damp, kan træ bøjes, næsten som man vil. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet

Form dit træ, som du vil

Smalt, langt eller bøjet. Fine lister eller grove planker. Med træ er mulighederne uanede, og du kan bruge det til alle dele af huset fra konstruktionen og facaden til loft, gulv, vinduesrammer, møbler og inventar. 

Det kræver dog et vist kendskab til træ, at få det optimale ud af materialet. De enkelte træsorter ser nemlig ikke bare forskellige ud, de har også hver deres egenskaber, fordele og begrænsninger. Skal du bygge i træ, er det derfor en rigtig god idé at søge rådgivning hos en arkitekt, så du får udnyttet potentialet i dette smukke naturmateriale optimalt. 

7 veje til en flot træfacade

Leg med bredden og længden
Med smalle lister bliver huset stramt og moderne, mens brede brædder giver huset et mere traditionelt og robust udseende. Er du vild med smalle lister, kan du spare penge ved at skære riller i et traditionelt bræt. Det giver optisk et "listelook" men er billigere og nemmere at montere. Du kan også gå en helt anden vej og vælge træspån også kaldet shingles, der er små, flade stykker træ, der monteres forskudt - næsten som en slags skifre. 

Bestem kuløren
Mal din facade i en fin farve eller behandl den med olie, så træets naturlige nuancer kommer frem. Nogle træsorter har et naturligt indhold olier og harpiks, som betyder, at de kan stå uden overfladebehandling.

Dyrk det naturlige
Hvert stykke træ er helt unik og har sine egne årer, knaster og fejl. Dyrk skævhederne og brug dem som et dekorativt element i stedet for at gemme dem væk eller vælge sorteret træ uden liv og spil.

Kombiner med andre materialer
Træ er glimrende sammen med andre materialer og har en enestående evne til at give varme og blødhed. Kombiner evt. med mursten, eternit, skifer eller beton.

Bøj træet
Træ kan formes i bløde og organiske former ved hjælp af damp. Med et hus i træ, er du derfor ikke bundet til et retvinklet design, men kan eksperimentere med vægge der buer.

Gå op i træsorten
Der er stor forskel på træsorter. Både i forhold til deres udseende og deres evner. Undersøg derfor de forskellige træsorter, inden du vælger.

Skru med omtanke
Skruer og søm holder træet fast, men du kan også bruge dem dekorativt i facaden og skabe linjer og symmetri. Overvej derfor, hvor du skruer.

Arkitekttegnet hus i træ med brede lister på facaden
NATURLIGE STRIBER De brede trælister på huset tegnet af arkitekt Niels Christoffersen skaber et flot, naturligt stribet mønster, der er anderledes, men stadig meget enkelt. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet
Arkitekttegnet træhus behandlet med
MEDFØDT PATINA Træ kan behandles og formes på rigtig mange måder. I huset her har arkitekt Lars bo Poulsen valgt at behnalde træet med jernvitrol, så facaden har fået en smuk grålig farve, der passer fint ind i omgivelserne og giver en forsmag på træets kommende patina. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.
Arkitekttegnet sommerhus i træ med runding og vægge beklædt med træ
TUNNELSYN De lange træbrædder fleksibilitet er brugt til at skabe en smuk runding, der sammen med den store glasfacade skaber det smukkeste kig ud. SE MERE FRA HUSET ved at klikke på billedet.
arkitekttegnet Sommerhus bygget i træ med smuk terrasse og udsigt
SYV PÅ STRIBE Sommerhuset her af arkitekt Lotte Elkiær er tænkt som en række trææsker, der ligger forskudt og fortsætter ned mod vandet via rammerne af træ, der bliver brugt til solsejl og hængekøjer. En genial ide, der ikke bare ser flot, imponerende og anderledes ud i landskabet, men også fungerer i familiens hverdag i sommerhuset.

Listelofte fortsætter som udhæng i arkitekttegnet hus
HELE VEJEN Loftet i sommerhuset tegnet af arkitekt Niels Christoffersen går indefra og hele vejen ud under tagudhænget. En enormt smuk detalje, der leder øjet ubesværet ud mod vandet og den smukke natur omkring og viser, endnu en ting, træ med succes kan bruges til. SE MERE fra huset ved at klikke på billedet.
SIKKE EN VELKOMST Når man ankommer til sommerhuset her, bliver man nærmest suget ind. Arkitekt Søren Sarup har nemlig udnyttet trælisternes linjer til at skabe bevægelse, og det lave loft til at give en endnu større wauw-oplevelse, når man kommer ud på den anden side og kan se himlen, naturen omkring og hele sommerhusets krop. Samtidig bliver det overdækkede terrassestykke brugt til at binde sommerhus og anneks sammen. SE MERE fra huset ved at klikke på billedet.

Se også disse historier