Parcelhuse fra 60'erne og 70'erne

Efter mange år i kulden oplever det klassiske parcelhus fra 60'erne og 70'erne i disse år en stor renæssance. 
Dets særlige konstruktion gør nemlig huset til en bolig fuld af muligheder. Og det har flere fået øjenene op for.
Få masser af råd og tips til at ombygge dit parcelhus til din drømmebolig her på siden.

Hvad er et parcelhus?

Parcelhusene fra 60’erne og 70’erne er - ligesom typehusene i dag - bygget af præfabrikerede dele.   

I forhold til arkitekttegnede huse kunne datidens parcelhuse derfor masseproduceres hurtigt - og relativt billigt. Hvor det i dag er almindelig bryggepraksis, var det dengang en revolution inden for det private boligbyggeri, som gav flere mennesker økonomisk mulighed for at blive husejere.

Byggemetoden betød dog også, at parcelhusene fra dengang ikke byder på hverken de store rumlige eller arkitektoniske oplevelser. I stedet er de regulære og enkle huse – typisk i gule mursten og sortmalet træ - skræddersyet til hverdagen i den klassiske kernefamilie med mor, far og to børn.

Sådan genkender du parcelhuse fra 60'erne og 70'erne

Parcelhusene fra 60'erne og 70'erne er ofte bygget i ét plan og uden kælder. Men der kom også modeller til, som var i 1½ plan med høj tagrejsning eller i både et og to plan med fladt tag.
Husene lever ikke op til nutidige energistandarder og trænger derfor ofte til en energirenovering, der med fordel kan ske samtidig med en udskiftning af facaden og taget.

Inde i huset ses ofte parketgulve og finerdøre med dørgreb af den tids populære materiale plastik.

De forskellige former for typehuse fra 1960’erne og 1970’erne deler herudover disse fællestræk:

 • Præfabrikerede og fabriksfremstillede byggematerialer.
 • Porebetonblokke som bærende vægge.
 • Skalmur i røde eller gule mursten.
 • Lette facadepartier med træbeklædning.
 • Sort eternittag.
 • Tagkonstruktion af præfabrikerede gitterspær.
 • Termovinduer.
 • Store vinduespartier med skydedøre ud til haven.

Parcelhuset oplever ny renæssance

Et hav af parcelhuse skød frem i 60’erne og 70’erne, hvor det pludseligt blev muligt at præfabrikere bygningsdele- og -komponenter. Samtidig efterspurgte den nye middelklasse eget hus og have, hvorfor der hurtigt opstod store samlinger af parcelhuskvarterer rundt om i landet.

I perioden1960 til 1980 er der cirka bygget 450.000 typehuse. Og hustypen er derfor også det mest almindelige enfamilieshus i Danmark.

Gennem 90'erne og 00'erne dalede typehusets popularitet dog støt. Det ofte gulstenede etplanshus havde et ry som kedelige, grimme og i dårlig kvalitet. Og mange ville gerne have store huse, der signalerede individualitet og personlighed, ligesom vi ser i andre dele af samfundet indenfor forbrug og karriere.

Men nu er de gamle typehuse atter efterspurgt. 60'er og 70'er-æstetikken er blevet moderne igen, så sågar Michelin-restauranten Noma har indrettet sine lokaler med referencer til typehuset.

Samtidig har flere fået øjnene op for hustypens mange muligheder. I modsætning til andre hustyper er kun ydermurene bærende, hvorfor det er let at rive vægge ned og modernisere indvendigt, så boligen kan passe til en moderne families behov. Et aflukket køkken kan derfor forholdsvis nemt blive forvandlet til et lækkert køkkenalrum ligesom den udskældte og mørke pistolgang kan nedlægges eller tilføres mere dagslys.

8 forvandlede parcelhuse: Se arkitekternes løsninger her

8 klassiske parcelhuse fik nyt liv efter arkitekterne kiggede forbi. Der er eksempler med ny førstesal, hævede lofte, genbrug af materialer og ny planløsning. Se de flotte forvandlinger.

KLIK PÅ BILLEDET og se de mange løsninger.

10 bevarede detaljer, som emmer af sjæl

Et typehus fra 50'erne, 60'erne eller 70'erne vil ofte have nogle fine detaljer såsom gamle greb, hjørnevinduer eller skydedøre. Når man vælger at beholde detaljerne i en ombygning af typehuset, beholder man husets sjæl.

KLIK PÅ BILLEDET og se eksempler på de karakteristiske detaljer.

5 typiske udfordringer i typehuset - og hvordan du løser dem

Er du ejer af et ældre typehus med små, aflukkede rum, lav loftshøjde, eller for få kvadratmeter? Så fortvivl ej, for typehuset er en fleksibel model med masser af muligheder for at blive et nutidigt og moderne hjem.

KLIK PÅ BILLEDET og få tips til, hvordan du løser fem typiske udfordringer i typehuset.

Arkitekternes bedste råd til ombygning af typehuset

Typehuset fra 60'erne og 70'erne er en ultra fleksibel størrelse.
Du kan derfor både ombygge det til noget helt andet eller blot modernisere det i harmoni med tidstypiske detaljer.
Her giver to arkitekter dig deres bedste råd til de to forskellige veje at gå.

"Originale detaljer giver ærlighed"

Arkitekt Lotte Elkiær fra Elkiær + Ebbeskov Arkitekter har ombygget flere typehuse i sin tid som arkitekt. Blandt andet det her hus, hvor flere detaljer fra det originale hus er bevaret. Her giver hun sine bedste råd til ombygning af typehuse fra 60'erne og 70'erne.

Det er synd, hvis man ændrer typehuset til en helt anden stil, som det ikke kan bære, f.eks. at lægge sortglaseret tegl på taget, lave gesimser og pudse det hvidt, som om det var en palævilla. Det ser mærkeligt ud, da husets skala og proportioner er helt anderledes. Det virker bare bedst, når man vælger at bygge videre i samme eller en mere modernistisk stil.

Originale detaljer tilfører et hus ærlighed, da de gør det muligt at se, hvornår huset er fra. Samtidig giver de huset karakter.
Værn om de gule tegl og det sortmalede træ. Det er tidstypiske detaljer, som man sagtens kan videreføre i et moderne hus. Teglen er en god og robust facade, man skal derfor virkelig overveje det nøje, hvis man vælger at pudse facaden op. En del af typehusene har også teglen indvendigt i form af hele vægge, belægninger, trapper eller murede pejse. Det er ofte udført i god kvalitet og giver huset en særlig identitet, som man bør værne om.

Pil de lave lofter ned. Mange af typehusene er opført med ret lavt til loftet som gipskassette-lofter eller trælofter, der er blevet gullige. Det kan du med fordel pille ned, så du får mere lys og luft ind i boligen, f.eks. ved at lave loft til kip eller sætte ovenlys i taget.

Typehuse kan ligge helt forkert på grunden. Det skyldes selve typehus-konceptet, hvor den samme type hus skal ligge mange forskellige steder på en grund. Den forkerte placering betyder, at husets funktioner slet ikke passer til, hvor solen kommer fra, eller hvor udsigten er. Det må du godt rette op på.

Det klassiske typehus er ofte for småt til en moderne familie, så mange ønsker at bygge til. Her kan du lege med tagformerne og højderne, så du får nogle nye rumlige oplevelser ind i huset. I mange typehuse ligger køkkenet mod nord eller øst som sit eget lukkede rum. Det kan du i dag at åbne mod spisestuen eller flytte mod haven og få mere lys og luft ind i et nyt køkkenalrum. En sådan ombygning er helt i stil med, hvad et typehus handler om. Da de kom frem i 60’erne, var det nemlig netop for at få folk ud af byernes baggårde, så de kunne få lys, frisk luft og kontakt til naturen.

"Giv den gas med arkitekturen"

Arkitekt Jan Christoffersen fra Christoffersen Arkitekter har ombygget mange typehuse fra 60’erne og 70’erne. Blandt andet dette hus her, som han blev nomineret for til Renover Prisen 2018. Her giver han dig sine bedste råd til ombygning af et typehus fra 60’erne og 70’erne

Forhold dig frit til rummene og lav om på planløsningen, som du har lyst. Mange vil i dag gerne have et stort køkkenalrum. Til gengæld behøver stuen ikke være så stor. De fleste typehuse er bygget omvendt med lille køkken og stor stue, men det kan du sagtens lave om på.

Giv den gas og lav noget spændende arkitektur. Tænk ikke over, om andre synes, det er grimt eller passende. Bare du gør det så godt, du kan, er det okay. Huse skal have lov til at tilpasse sig efter de generationer, der bor i dem. Der findes så mange typehuse fra 60’erne og 70’erne, så de er hverken sjældne eller specielt bevaringsværdige. Der er derfor ikke nogle særlige detaljer eller dele i huset, du skal beholde, hvis du ikke har lyst. Har du brug for at sætte en førstesal på og lave det til et funkishus, skal du gøre det. Tænk dog over, at genbruge det du kan af konstruktionerne, hvis de stadig er sunde.

Åben op ud til haven. Før i tiden byggede man med små vinduer. Det var billigt og sparrede udgifter til varmeregningen. Du kan derfor med fordel indsætte nogle større vinduer, så der kommer mere lys ind og en bedre forbindelse til det grønne i haven. Ofte er stuen placeret her. Men overvej at flytte værelserne derhen. For det burde jo være dem, der bruger rummene om dagen, der har de store ruder og sollyset udefra. Og børn er ofte hjemme om dagen og sidder på deres værelser, mens stuen typisk først bliver brugt om aftenen, når det alligevel er mørkt.

Lav en overdækket terrasse. Det danske klima er ustabilt, men det er altid godt vejr med en overdækket terrasse. For selv i regnvejr kan du sidde der. Og hynder behøver du ikke huske at bære ind. Vend terrassen mod vest, så får du sol om aftenen og skygge i løbet af dagen, hvor det ellers kan blive meget varmt.

Behold murværket, hvis det stadig er flot. De gule mursten er karakteristiske for typehuse med fladt tag. Jeg har selv sådan et gulmuret hus. Jeg har tegnet forskellige løsninger, men vandskuring er her den optimale løsning. Med vinduerne rykket lidt frem og zink på sternen får man et let og moderne udtryk, men kan ved at beholde en detalje som den synlige rem se, at det er et hus fra tresserne.

Se boligreportager med typehuse her

Fordele ved typehuset fra 60'erne og 70'erne:

 • Familievenlige, og passer ofte til en klassisk kernefamilie med mor og far og to børn.
 • Ligger ofte i grønne og børnevenlige områder.
 • Lette at vedligeholde og enkelt konstrueret i almindelige materialer, der ikke vil volde en gør det selv-mand store problemer at raperere.
 • Stor vinkelformet stue med store vinduer ud til have og terrasse.
 • Bygget i jordniveau og har derfor god kontakt til omgivelserne og haven rundt om.
 • Kun ydremure er bærende vægge, hvorfor det er nemt at rive vægge mellem rum ned og bygge om.

Ulemper ved typehuset fra 60'erne og 70'erne

 • Arkitektonisk lidt kedelige
 • Ofte lav loftshøjde
 • Små værelser
 • Lille badeværelse
 • Aflukket køkken
 • Nogle typehuse er præget af byggesjusk og dårlige materialer. De fleste er i fin stand, men kig dig for, inden du køber.
 • Ofte dårligt isolerede. En energirenovering kan derfor i mange tilfælde anbefales.

Kilde: Bolius

Arkitekt Jan Christoffersens råd til energirenovering af typehuset

Mange begår den fejl, at de kommer for meget isolering i tagrummet, for nu skal huset bare have hele armen med isoleringen. At energirenovere sit hus er en rigtig god idé, for mange af husene fra dengang trænger til det. Men det skal gøres rigtigt, og meget isolering er ikke nødvendigvis en god isolering. Er dampspærren slidt og defekt, kan der nemlig let opstå fugtproblemer. Husk derfor at få hjælp fra en rådgiver, når du efterisolerer dit hus.

Der er kun fire energibesparende tiltag, der kan betale sig i typehuset. Det er isolering med mineraluld i tagrummet, hulmursisolering, udskiftning af det gamle oliefyr og isolering af varmerør. Alle andre tiltag vil tage mange år, før de er tjent hjem. Men de kan selvfølgelig gøre dit hjem mere komfortabelt. Mit råd er, at når du bygger til og/eller istandsætter dit hus, skal du energirenovere for derved at fremtidssikre huset og have større chance for at holde investeringen hjemme. En energirenovering kan halvere din varmeregning, og dermed betale for noget af investeringen.

Ombygning af parcelhuse med danske boligarkitekter i hammerslag

Se flere temasider her