Bungalowen

Et lille, kvadratisk og praktisk hus, der blev født ud af 1920'erne og 1930'ernes nøjsomhed. 
En slags en dansk fortolkning af de funktionalistiske enfamiliehuse fra første del af sidste århundrede.

Bliv klogere på bungalowen her

Bungalowen blev bygget fra sidst i 1920’erne til ca. 1940 og er et lille, spartansk hus.

Den kompakte bungalow er et hus uden for mange dikkedarer, praktisk indrettet til en enkelt familie og uden de store arkitektoniske krumspring. Men bag det sparsomme udtryk ligger store tanker, udsprunget af funktionalismens ønsker om lys og luft til beboerne.

Bungalowen var noget af en pille at sluge for de danske husejere, da de første blev bygget – for hvor var alle udsmykningerne og svungne detaljer, man kendte fra de eftertragtede herskabsvillaer? Men bungalowen kom dog hurtigt til at appellere bredt ud fra et økonomisk perspektiv, ligesom selve indretningen bød på lyse rum med store vinduer, en god udnyttelse af pladsen og finurlige arkitektoniske detaljer som ét rundt vindue her og et legesygt spil i murværket dér. Det lave pyramidetag er et andet kendetegn. Det levner ikke plads til opbevaring på loftet, men det opvejer den høje kælder til gengæld for.

Fordele ved bungalowen

  • Det enkle arkitektoniske udtryk appellerer til mange danske familier.
  • Nem at udvide opad eller med en tilbygning på grund at sin enkle kvadratiske form.
  • Er du heldig, finder du fine detaljer som et velbevaret terrazzogulv, bakelithåndtag og enkel stuk.

Ulemper ved bungalowen

  • Pladsen er trang med kun én etage til reel beboelse.
  • Der er oftest kun forbindelse til haven via en høj trappe.
  • Kan være svært at energirenovere uden at ændre husets udtryk. Du bør have øje for både tag, facade og terrændæk.

Reportage: 30er-hus med sjæl, charme og lækker terrasse

Huset fra 1935 har fået den helt store makeover. Men de nye ejere har lagt vægt på, at alt skulle ske med stor respekt for husets oprindelige kvaliteter, som der var mange af. Kig indenfor i huset der efter en omfattende modernisering og energioptimering stadig har charmen i behold.  


Arkitektens råd om bungalowen

Arkitekt Tom Mose Petersen holder meget af bungalowens grundtanker, der, også udfra et moderne perspektiv, fungerer rigtig godt. Her giver han sine tips til bungalowen.


Reportage: Glaskarnap gav masser af lys i kælderen

Kælderen fik en arkitekttegnet glaskarnap, der er dobbelt så stor som den forrige og forbinder to kælderrum visuelt med hinanden. Det forvandlede den mørke underetage i 1950'er-bungalowen til et lysmekka af dimensioner. Se den store forvandling her.


Reportage: Høj funkis

En nedslidt bungalow i ét plan voksede til en moderne funkisvilla i to planer. Æren for den himmelstræbende idé har arkitekt Rasmus Bak fra Baks Arkitekter, og den har givet plads til flere terrasser i haven, fine udsigter over Aarhus Ådal og masser af lysindfald.


Sådan energirenoverer du bungalowen

Du bør have øje for både tag, facade og terrændæk, når du planlægger at energirenovere din bungalow. Læs mere her og bliv klogere på, hvordan du laver de rette energitiltag.