Byhus

Er du indehaver af en byhus, så ved du måske at det kræver en del , for at få det til at leve op til moderne standarder. Men der er masser af muligheder for at skabe en unik og velfungerende bolig i et byhus.Vi giver dig en introduktion til byhuset her på siden. 

Bliv klogere på byhuse her

Hvad er et byhus?

Et byhus er som navnet indikerer et hus placeret i de lidt større byer. De fleste byhuse blev bygget i perioden 1800-1920 til familier fra det bedre borgerskab.

Byhusene kan være opført som meget store palælignende villaer eller som rækkehuse, hvor bygningerne er placeret meget tæt men fortsat har hver deres unikke udseende.

I dag er mange af de større byhuse brudt ned til mindre boligenheder – enten som dobbelthus eller til villalejligheder – men der findes fortsat mindre byhuse, som er bevaret som en bolig.

Byhusets arkitektur

Indtil man begyndte at opføre byhusene, var landhuset stort set den eneste boligtype i Danmark. Af samme årsag ønskede borgerskabet en ny boligtype som arkitektonisk adskilte sig fra landhusets bindingsværk og stråtag. 


I stedet søgte man inspiration i de sydeuropæiske byer og derfor er byhuset også ofte mere prangende og pyntede. Byhuset kan have helt op til 4 etager.

Du kan læse mere om byhusets arkitektur hos Energistyrelsen.

Nyt byhus vs. Gammelt byhus

De fleste byhuse er blevet renoveret gennem tiden, men der kan fortsat være steder hvor boligerne ikke er gjort tidssvarende på energiområdet eller hvor man stadig finder den gamle ruminddeling, der som regel ikke matcher moderne behov.

Gamle byhuse som ikke er holdt ved lige kan nogle gange være i så dårlig stand at man er nødt til at rive det ned og bygge op igen – her er vil der ofte være tale om et såkaldt infill-byggeri, og man bør i forbindelse med opførelse af det nye hus overveje om man vil bibeholde en traditionel stil eller lege med kontrasterne mellem nyt og gammelt. 


3 fantastiske byhuse

Byhuse har mange muligheder - her viser 3 arkitekter, hvordan du kan få en unik og spændende i et byhus, hvad enten du bygger nyt, renoverer eller laver en komplet ombygning. Se de fantastiske resultater her. 


Byhus - fra håndværkertilbud til drømmebolig

Reportage: Fra håndværkertilbud til drømmehus

Pernille og Thomas Hjort ledte efter en mindre bolig, da de ældste i børneflokken på fem var flyttet hjemmefra. Men de endte med et håndværkertilbud, der gav plads til et helt nyt familieliv med firma og udlejning af stueetagen til de voksne børn. Oplev det fantastisk velindrettede byhus her.


Byhuset - sådan energirenoverer du

Græske søjler, romerske statuer, gesimser og blomsterranker. Det prangende byhus blev bygget i de større byer i perioden 1800-1920. Bag pynten lurer dog kuldebroer og dårlig isolering.


Reportage: Når en trappe er nøglen til at samle 2 lejligheder

Morten Dalsgaard og Dina Lie Nielsen har skabt sig et lille byhus på Frederiksberg med både have og altan ved at lægge to lejligheder vertikalt sammen. Som arkitekt har Morten Dalsgaard selv tegnet den trappe, der binder det hele sammen til ét hjem.