Typehuset i 1 plan

I perioden 1960-1979 skød et utal af typehuse op i parcelhuskvarterne. I dag er det den mest almindelige enfamiliehus i Danmark – og mange af husene trænger til en energioptimering.

Typehuset var som regel bygget i én etage uden kælder. Men der kom også modeller til, som var i 1½ plan med høj tagrejsning eller i både et og to plan med fladt tag.

De forskellige former for typehuse fra 1960’erne og 1970’erne deler disse fællestræk:

  • Præfabrikerede og fabriksfremstillede byggematerialer.
  • Porebetonblokke som bærende vægge.
  • Skalmur i røde eller gule mursten.
  • Lette facadepartier med træbeklædning.
  • Sort eternittag.
  • Tagkonstruktion af præfabrikerede gitterspær.
  • Termovinduer.
  • Store vinduespartier med skydedøre ud til haven.

Læs mere om typehuse på bolius.dk 

Energi – her halter huset

Særligt de typehuse, som er bygget før energikrisen i starten af 1970’erne, mangler isolering. Det kan derfor være en god idé at energioptimere husets klimaskærm.

Tag
Har dit typehus ikke fået nyt tag, vil det med stor sandsynlighed være udskiftningsmodent nu, og det giver en oplagt anledning til at øge isoleringen. Overvej i samme ombæring at sætte ovenlysvinduer i taget og lave synlige fremfor skjulte tagrender.

Sørg for at sikre en ordentlig ventilation af tagrummet, når der efterisoleres, og efterse eller udskift dampspærren på loftet.

Vinduer og døre
Typehuse har ofte store vinduespartier, og ofte er både vinduer og døre af dårlig kvalitet. Derfor er det også et godt sted at sætte ind i forbindelse med en energirenovering. Husets termovinduer bør erstattes af en model med lavenergiruder.

Facader
Der er ofte ikke mere end 10 cm hulrum mellem for- og bagmur. Derfor er det ikke tilstrækkeligt kun at hulmursisolere, når facaden tætnes. Du bør supplere med enten indvendig eller udvendig efterisolering af ydervæggene.

Nedbrudt eller skadet træbeklædning
Træbeklædninger på facader og tagkanter er ofte ikke beskyttet mod nedbør. Det fører til råd og nedbrud og kan resultere i fugtskader på husets bagvedliggende konstruktioner. Tjek derfor jævnligt, om de træbeklædte dele af facaden trænger til vedligeholdelse.

Læs mere om typehusets svagheder hos Nykredits husdoktor eller i denne rapport om energirenovering af typehuse fra DTU Byg. 

Hvilken pakkeløsning passer til typehuset fra 1960’erne og 1970’erne?

Tag udgangspunkt iLØSNING 4, når du planlægger din energirenovering. Her er der fokus på loft, ydervægge og vinduer.