Facade

Facader kan bygges i mange forskellige materialer og kombineres på kryds og tværs. Hvilket materiale du vælger, er afgørende for, hvor ofte du skal tænke på vedligeholdelse, reparation og udskiftning. 

Bliv klogere på facader her

Skal du bygge nyt hus, bygge til eller vil du ændre udseendet af din nuværende bolig, så er du sikkert i gang med at overveje hvilket facademateriale du vil benytte. Facaden på dit hus er med til at beskytte din bolig mod vind og vejr og i nogle tilfalde vil den også have en betydning for husets stabilitet.

Der findes mange forskellige facadematerialer, som alle har forskellige evner og som kræver forskellig grader af vedligeholdelse.

Når du bygger nyt hus, så er der som regel frit slag, når du skal vælge facade, men det er vigtigt at få på plads relativt hurtigt, da det både har betydning for husets konstruktion, men også for hvilket firma, der kan udføre arbejdet. Vælger du et atypisk facademateriale, er det værd at undersøge på forhånd, hvem der arbejder med materialet, så du ikke pludselig skal ud i dyre håndværksløsninger.

Bygger du til din eksisterende bolig, så tænker du måske i første omgang at facaden skal være i samme materiale som det eksisterende, men afhængigt af udformningen at din tilbygning, så kan det være værd at overveje om du skal skabe en kontrast mellem det nye og det gamle. Det kan gøre med et andet facademateriale. 

Modspillet i facadematerialet kan give spændende og levende udtryk.

Ønsker du helt at skifte facaden, og få et nyt udtryk til dit hus, så er det vigtigt at du er opmærksom på at facaden kan have betydning for husets konstruktion, og derfor kan det i nogle tilfælde være svært at skifte den ud. Eksempelvis kan det være svært at udskifte facaden i et muret hus, da du vil skulle finde alternativer til konstruktionen. Du kan overveje om du i stedet skal pudse facaden eller om  man kan dække noget af den eksisterende facade med et nyt materiale.

Når du vælger facade, skal du også overveje, hvor meget du ønsker at vedligeholde den. Eksempelvis vil en træfacade kun holde sig pæn hvis du sørger for at den jævnligt vedligeholdes efter forskrifterne. Vedligehold er også en udgift, så det er også værd at tænke på, når du skal vælge ny facade.

En arkitekt kan vejlede dig om mulighederne i din bolig og fordele og ulemper ved de forskellige materialer og du kan blive meget klogere på facader og de forskellige facadematerialers evner her på siden.


Tidens Tegl

Tegl, eller mursten som vi også kalder dem, har for længst bevist deres værd! De er smukke, vedligeholdelsesfrie, og fyldt med arkitektoniske muligheder både inde og ude. Se med her, hvor vi tager et kig på nogle af vores tids populære tegl.


STOR GUIDE: Facadematerialer

Fra metal til træ - mulighederne er mange når det gælder facadematerialer. Se på vores guides og bliv klogere på, hvilken facade der passer bedst til dig, eller hvordan du passer bedst på din nuværende.


Reportage: Asymmetri i balance

Med en ny tilbygning og en helt ny førstesal har familien Dybbroe Tang ikke blot fået mere plads og en smuk udsigt. Deres ellers simple og traditionelle statslånshus er også blevet langt pænere og mere interessant at se på. Med hjælp fra arkitekt Tom Mose Petersen arbejder nyt og gammelt sammen på forbilledlig vis.


6 alternative facader

Nogle arkitekter og boligejere tør lidt mere end os andre og har masser af gode ideer. Lad dig inspirere af seks anderledes facader, der helt sikkert vil skille sig ud på villavejen.


Reportage: Murermesterens nye kærlighed

Murermestervillaen fik en løsning med en kvist i glas, der kunne skabe den interessante overgang mellem det nye og det gamle og samtidigt giver masser af dagslys og udsigt til haven og byens tage.


Reportage: Kunstigt åndedræt til typehuset

Marianne og Morten faldt for en bakket grund i et ældre parcelhuskvarter i Herning, men var ikke begejstrede for boligen. Altså lige indtil de med arkitektens hjælp kombinerede husets bedste finesser med moderne linjer og materialer.


Reportage: 1960’er-typehuset fik øjnene op for udsigten

Det var det allerførste hus, de kiggede på – og i sidste ende det, de efter lang tids søgen endte med at købe. Lone og Lars totalforvandlede et ældre typehus til en åben og imødekommende villa, der inviterer skovbrynet helt indenfor.


Reportage: Kærlig forvandling af 60’er huset

Familien Solmer faldt pladask for et nedslidt 1960’er-hus i Espergærde, og selvom indretningen var dårlig og utidssvarende, er det alligevel lykkedes at forvandle huset til en lys og lækker familiebolig for fem, som også har fået en energi-mæssig overhaling.


FØR OG EFTER: 5 vilde facadeforvandlinger

Med hjælp fra en arkitekt kan dit gamle hus på ny blive din drømmebolig. Se fem vellykkede facadeforvandlinger her, hvor fortidens slid og hovsaløsninger er slettet og nyt potentiale fundet frem.


Reportage: Nyt liv på bondegården

Drømmen om at forene hverdagens høje tempo med ro og natur fik arkitekterne Kira Snowman og Uffe Topsøe-Jensen til at købe en gammel gård, som de kunne renovere fra bunden. Resultatet er et bæredygtigt hjem med kreative indfald.


Reportage: Tilbygning gjorde trist terrasse til intimt uderum

Udsigten var der, men familien havde ikke opdaget den, før de hyrede en arkitekt til at få sammenhæng i boligen. En tilbygning i træ ind mod haven, blev rammen om et attraktivt uderum i baghaven.


Reportage: I et med naturen

Placeringen i Hammer Bakkers smukke natur har givet inspiration til familien Nielsens ombygning af et hus fra 60'erne. Med hjælp fra arkitekt Jesper Korf har familien på fem fået et ekstravagant hjem i kobber og andre naturmaterialer.


Reportage: Ny etage med panoramaudsigt

Huset på bakketoppen ligger helt perfekt, men de nye ejere ville udnytte beliggenheden endnu bedre. En arkitekt fandt løsningen, og fra husets nye 1. sal er der nu panoramaudsigt over Aalborg og Limfjorden.